:) i ja mislim ... totalno smo otišle OT.Citiraj:
argenta prvotno napisa
A žena samo pitala dal je previše da joj dijete svaki vikend spava kod bake.
Sorry zbog toga! :saint:
Printable View
:) i ja mislim ... totalno smo otišle OT.Citiraj:
argenta prvotno napisa
A žena samo pitala dal je previše da joj dijete svaki vikend spava kod bake.
Sorry zbog toga! :saint:
imam sličan razlog, da ne opisujem u detalje.Citiraj:
Trina prvotno napisa
sladjanaf, ni meni, ja sam za to da se prodje preko svega što nikog ne ugrožava, jer djetetu bake i dide obogaćuju život. UGLAVNOM. I većina ljudi se u odrasloj dobi sjeća baka i dida s hrpom ljubavi, nerijetko su to najljepše uspomene. :heart:
Al da je nekad jako jako teško progutat knedlu, pogotovo nama svima koji smo ionako strašno zainteresirani za svaki trenutak života naše djece..je, teško je...
i kad dijete koje raste na bio&bio dobije kinder pingui za doručak
i kad kužiš da ti netko dijete mulja
i kad ti netko puši nad kolicima
i kad ti govori da ti je mlijeko slabo, dijete gladno, žedno, ti nesposobna,,
i kad....osjetiš da ima nešto protiv...uvijek!!
teško je ostat apsolutno kul.
al ja se isto nekad iznenadim šta sve ljudima u njihovim svekijima-smeta.
razumijem to, jer sam i ja sa svojom svekrvom imala neke trenutke koje ne želim pamtiti. imala je stavove koji se meni nisu sviđali. ali to nema veliko značenje. jer i moj tata ima stavove koji mi se ne sviđaju pa smo u dobrim odnosima. nema razloga da sa svekrvom ne budem.
no, moja svekrva je vjerojatno najčišća osoba na svijetu koja voli zdravu hranu i smatra da djeca uopće ne trebaju jesti bombone i čokolade. o smokiću da i ne pričam. pa možda ima i do toga. ali volim si tepati da sam sad zrelija nego prije 5-6 godina i da me ne smetaju i ne uzbuđuju stvari koje su prije.
Malo podižem da se požalim :cry:
Ponukana ovom raspravom, odlučila sam Zvjezdicu ipak pustiti kod bake. Prespavala je jednom-dvaput i još nekoliko puta otišla s bracom na igranje. Rezultat? Šopanje smećem uz uvjeravanje da neće narasti na hrani koju joj mi dajemo, zabrane da se u njezinoj kući spominje da smo druge vjere, proglašavanje naših vjerovanja budalaštinama i glupostima... Koliko sam razgovora, tješenja, objašnjavanja i tetošenja imala nakon svega neću ni spominjati.
Prilično revoltirana, ali ljubazna, nazovem da im objasnim kako mi je to nedopustivo ponašanje prema mojoj djeci i doživim takvu salvu psovki i uvreda kakvu nikad u životu nisam čula :( Kraj balade, u dogovoru s mm-om, djecu ne mogu viđati bez isprike, i to samo kod nas.
Sad sam se malo ohladila i pitam se jesam li luda što toliko inzistiram na svojim načelima? Što sam dala da me izbaci iz takta njihov manjak poštovanja i bezobrazluk? Što sam sebe stavila ispred svoje djece (jesam li)? Ovo je više retorički, ali morala sam se pojadati.
joooj, tako te razumijem. ja sam se sa svojima posvađala milijardu puta iz tih, i još mnogih razloga.
tek sada, nakon xy godina, kad su vidjeli da jtvarno ne mislim odustati od svojih načela i svjetonazora, prihvatili su moja pravila igre.
ali klinci još uvijek ne spavaju tamo, makar su kod mojih svaki dan dva sata nakon škole i vrtića dok mi dođemo po njih. ja jednostavno nemam toliko povjerenje.
i ne mislim da djeci bilo što uskraćuješ, osim zbunjivanja i nepoštivanja ljudi koji su njima ipak najbitniji - mame i tate. i trebaš ostati pri svome jer je krivu drinu teško kasnije ispraviti.
:shock: Iz trenutne perspektive ovo mi je teški SF :mrgreen:Citiraj:
babyboys prvotno napisa
Ja se stvarno od srca nadam da ćemo jednom uspjeti pronaći zajednički jezik, samo mi nije jasno kako ću ikad steći povjerenje u njih kad su ga već toliko puta zloupotrijebili (ovo o čemu pišem tek je posljednji sukob u nizu nepoštivanja dogovora koji traje već godinama)...
ja sam davno odustala od takvog nadanja. sada samo želim da se pioštuju moja pravila uvijek i svugdje.
i da napokon shvate da ja znam što je najbolje za moju djecu, da stojim iza svih svojih izbora i da nikad ne bi dozvolila da itko napravi neštu što je njima na štetu. sve ostalo mi je utopija.
argenta, meni se čini da je ovo kod tebe ipak malo ozbiljnije od uobičajenih situacija, od kojih mnogi ovdje rade drame, a ja osobno ne vidim preveliki problem - tipa, baka daje hrenovke ili čokoladu.Citiraj:
argenta prvotno napisa
mislim, da ti čak i u ime dobrog odnosa, odustaneš od svojih načela, ono, u stilu - a ko ga hebe, kad su kod njih nek jedu junk, nije to svaki dan - ostaje temeljna činjenica, a to je njihovo totalno nepoštivanje prema tebi, ostaju salve bespotrebnih uvreda i psovki koje ja pretpostavljam ne mogu biti izrečene zboh nekih tvojih jednostavnih zahtjeva. dakle, po meni, da se na glavu postaviš, oni će i dalje naći razlog da se preko djece, nemam pojma, valjda osvećuju nekome, nešto dokazuju ili štoveć. a to nije nikako zdrava situacija za nikog. pa ni za njih.
zato mislim da si dobro postupila i da nisi luda. :mrgreen:
Kad to od tebe čujem, odmah mi je lakše :*Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Ja ovu situaciju, koliko god to bilo glupo, doživljavam kao osobni promašaj, jer mi je dobar odnos s njegovima uvijek bio jedan od prioriteta. Naime, kao mala sam jako patila zato što je moja mama ratovala sa svojom svekrvom (mojom bakom) i nisam htjela da se to ponovi s mojom djecom. A sad mi se čini kao da ponavljam mamine "greške" u odabiru svojte :roll: i bojim se da će djeca patiti... ali, patit će kako god da okrenem ovu situaciju. Mislim, kako da ih čuvaju ljudi koji koji ne poštuju njihove roditelje nego govore i rade protiv njih :?
argenta, nemoj biti tako stroga prema sebi. nisi ti birala svojitu, nego muža, a to što su oni takvi kakvi jesu nisi ti kriva, to ide njima na dušu.
nikako ne smiješ odustati od svojih uvjerenja niti popuštati pred njihovim navaljivanjem, jer kakvu onda poruku šalješ djeci? da kad je netko dovoljno uporan i naporan, može te slomiti.
ja bi u situaciji kao tvoja čak išla tako daleko da prekinem sve kontakte sa svekijima, i kod njih i kod mene(tebe). istina da bi u početku bilo teško, ali i djeca bi se navikla da ne vide dedu i baku s vremenom, a ti bi sigurno bila mirnija kiad znaš da nisu izloženi njihovom utjecaju.
To je, nažalost, situacija do daljnjega. Ipak, ne mogu a da se ne nadam da će se popraviti... Samo, bojim se da nakon jučerašnje havarije taj odnos više nikad neće biti što je bio.Citiraj:
babyboys prvotno napisa
Hvala vam na razumijevanju cure :love:
Nikako da mi bude jasno kako su takve svekrve, o kakvima ovdje neke pričaju, odgojile vaše muževe ? :?
A zašto? Zar je pravilo da samo dobra osoba može odgojiti dobro dijete? Ne misliš li možda da djeca imaju vlastiti životni put koji se ne mora poklapati s onim njihovih roditelja?Citiraj:
Mondu prvotno napisa
K tome, mm je sa svojima raskrstio kad je imao 15-16 godina upravo iz ovih razloga o kojima pišem. Najveći dio svog života proveo je odvojeno od njih, pa ne vidim kako bi to bilo krucijalno za njegov odgoj.
meni je jasno, iako nemam svekrvu :mrgreen: .Citiraj:
Mondu prvotno napisa
Pa daj nas prosvijetli :trep:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
pa i sama imaš lampicu, ne treba ti moja... :lol:Citiraj:
argenta prvotno napisa
Evo da se i ja tebi javim, argenta.ne, nisi luda, i dobro si postupila. Ako oni nikako ne žele prihvatiti vaša pravila te na taj način "motaju" djecu što ni u kom slučaju nije u redu i u takvim okolnostima bi dopustila viđanje s djetetom samo uz našu prisutnost. A to da misliš da ponavljaš greške kakve je radila tvoja majka - ne brini. Takva je splet okolnosti i ti samo radiš u interesu svoje djece. Ona sigurno zbog toga neće patiti.Citiraj:
argenta prvotno napisa
Odgajala ga baka. Iskrcali su ga kod bake kad se rodio, a došli po njega da ga upišu u školu. U međuvremenu starijeg sina školovali, vodili na letovanja, zimovanja, kupili mu stan, auto...Citiraj:
Mondu prvotno napisa
A u vezi teme: N još nigde nije noćila bez mene, ima tek 2 godine. Za sad je vezana za mene, sisu, čak ni moja mama (sa kojom živimo) ne može da je uspava.
Kad bude izrazila želju da spava kod bake i dede (mojih), moje tete (koju obožava), prijateljica.... pustićemo je. Kod svekija nećemo jer su nepouzdani, van forme i oboje imaju skoro 70 godina.
Točno tako. S time da se sad ne odnosi direktno na mog muža, već na mene. Ja sam isto na neki način ostala bez majke sa 16, prije toga pakao, i njeno ponašanje prema meni i ostalima nimalo nije doprinijelo tome kakva sam sada osoba.Citiraj:
argenta prvotno napisa
argenta, sada ti se možda čini da djeci puno toga uskraćuješ jer si zabranila daljnje viđanje s bakom i djedom, ali na duže staze, mislim da su tvoja djeca više na dobitku.
kao što je cvijeta rekla, ne radi se tu o ponekoj čokoladi danoj iza leđa.
nego o pokušaju lomljenja i rušenja svega što tvoja djeca uče u roditeljskom domu. na stranu što su im to baka i djed. sigurno bi prekinula kontakt s bilo kojom osobom koja se tako postavlja prema tvojim uvjerenjima.
E, da, moji klinci još ne znaju što se sve dogodilo :oops: Ne znam kako da im kažem, tj. curi jer dečko ionako niš' ne kuži na tom verbalnom nivou :/ Mislim da ću pričekati da sama načne temu, pa ću joj ispričati neku laganini verziju da se ne zbedira (ekstremno emocionalno dijete).Citiraj:
melange prvotno napisa
smajlić, čitala sam neke tvoje postove, pa otprilike znam o čemu pričaš. Meni koja dolazim iz jako ap obitelji je nevjerojatno i pretužno koliko neki roditelji mogu biti egocentrični (iako se i sama s tim ponekad borim, ali u mini razmjerima) :love:
Možemo sad ići beskrajno daleko, pa i do toga da se svatko rađa sa osobnošću i temperamentom s kojima odgoj nema nikakve veze....čemu onda odgajati djecu ?Citiraj:
argenta prvotno napisa
Mislim, životni put kojim će većina ljudi krenuti jest onaj kojim su ga usmijerili njegovi roditelji, bliza okolina u kojoj su odrasli, a iskreno govoreći, sumnjam da će iz neke "loše" obitelji gdje je dijete bilo konstantno izloženo nečem negativnom to isto dijete ispasti najbolji čovjek na svijetu, sem iznimki.
mondu, mislim da bi ti bilo jako korisno pročitati temu gdje roditelji iskreno govore o jako ružnim i štetnim uzorcima ponašanja i odgoja koje su pokupili od svojih roditelja i protiv kojih se sad bore u odgoju svoje djece. kao jako dobri ljudi.
Gle ovisi što je nekome percepcija ružnog i štetnog...ovdje je (nekima) kockica čokolade koju svekrva da djetetu najveće zlo.
Argenta... već sam te i prije savjetovala na ovu temu i rekla kako ipak bih pustila svoje dijete tamo i onda tješila dijete.
Ono s čime se ja ne slažem sa Zvjezdicinom bakom je direktno negodovanje protiv vašeg. Djeca se sigurno ne osjećaju ugodno u takvom okruženju, tj. prvo ne razumiju, pa kada skontaju onda ne znaju kako se postaviti.
Mislim da ste pravilno odlučili ili možete imati npr. posjete baki 1x - x puta mjesečno, ali svi zajedno, i to je to...
Moja baka se npr. jako loše postavljala prema uvjerenjima moje sestre i njene djece i apsolutno je neprimjereno reagirala kada bi je došli posjetiti - relacija: komunisti - katolici... :roll:
Pa ne kužiš, nije ovdje riječ o tome da je njegova obitelj loša po sebi, nego da jednostavno ni nakon silnih godina oni ne žele prihvatiti da je njihov sin krenuo drugim putem od onoga koji oni smatraju ispravnim (a za koji ja ne kažem da je kriv! nego samo da nama ne odgovara). I, što je u cijeloj priči najgore, svoj način života naturaju drugima tako da se to prelama preko djece.Citiraj:
Mondu prvotno napisa
Dakle, nije stvar u tome da su njihov stil odgoja ili neka uvjerenja loša, nego je loše što nemaju mjere ni poštovanja kad ih pokušavaju nametnuti onima koji su se kategorički izjasnili za nešto drugo.
Opet se vraćamo na pravo izbora ;)
Ako pročitaš moj post, vidjet ćeš da ne dramim oko kockice čokolade, dao Bog da je to jedino zlo među nama... Ovdje se radi o nagovaranju djece protiv roditelja. A to je ružno i štetno kako god okreneš.Citiraj:
Mondu prvotno napisa
Maslačkica, :* Ja bih rado da je tvoj savjet upalio, ali, evo vidiš kako je završilo, stvarno ne mojom krivnjom...
Po mome su ovo ekstremni primjeri i vjerojatno uopće nebi davala djecu svekrvi kojoj je vlastiti sin "neznanac", uostalom ja sam mislila na situacije u kojima neke mama iz nekih sitnih svekrvinih grešaka (ne zlonamjernih) automatski te žene proglašavaju lošima, to mi nije normalno, a nisam isključivo i samo mislila na tebe. ;)Citiraj:
argenta prvotno napisa
Krucijalno ili ne, zašto pričaju da su prve tri najvažnije ?! :?
Čuj, ja samo "znam" ono što si ti ovdje napisala... a da li si možda Zvjezdici rekla da baki kaže "to i to" to ne znam... :lol: :lol:Citiraj:
argenta prvotno napisa
Čuj, ljudi se neće promijeniti osim ako ne rade na sebi i ne počnu malo fleksibilnije gledati na druge ljude...
argenta, baš mi je žao što je tako ispalo.
Mondu, a samo za tebe, evo ti jedan primjer "svekrve i kockice čokolade". Moj maleni će uskoro dvije godine i naravno svekrva ga stalno nudi čokoladom (mi slatkiše ne dajemo, čokoladu dajemo kad sam zaželi, a to je rijetko, definitivno ne svaki dan). I eto, opet ga nudi, ja joj na samo velim da mu može dati, ali samo jedan prutić one kinder čokolade (što mislim da je sasvim dovoljna količina za dvogodišnjaka, pogotovo jer njemu čokolada utječe na probavu), sveki veli ok i nosi malome čokoladu i viče iz svega glasa: "Evo, samo jedna, baka bi tebi dala puno, ali mama neda!!!" i to ponovi nekoliko puta. To je tebi Mondu normalno i u redu i pravedno i što sve još??? :mrgreen:
Citiraj:
Mondu prvotno napisa
Citiram samu sebe :mrgreen: , možda je sad jasnije što sam htjela reći. :coffee:
Tocno to..ja nisam spremna za odvajanje..a kako sebe pripremit ? :mrgreen:Citiraj:
bejb prvotno napisa
Doduse sad sam puno upustenija nego prije i ide kod bake kad zeli i baka ima vremena..
Ali prespavat..to jos nismo..iako baka nema nista protiv toga..dapace mislim da bi jo bilo drago.
Na ljeto smo pozvani na jednu svadbu..dosta dalje nego di zivimo, zelimo ici jako..a Bubu nebi vodili jerbo nismo sigurni koliko bi njoj i bilo zabavno tamo. Znaci prespavat kod bake se treba..
Kako pripremit sebe i nju za to..da nema drame..
A ne mogu joj ponudit da cemo se vratit i uspavat je ak ce bit frka jerbo ta solucija nije moguca..na sto muka sam..
Da, znam za takve primjere, i stvarno nisam htjela biti jedna od njih.Citiraj:
Mondu prvotno napisa
I bilo bi mi žao da netko misli da jesam.
A moja najveća greška je što imam previše povjerenja u ljude.
Što sam oprostila jednom previše.
I što sam imala previsoko mišljenje o sebi - da mogu bolje povezati tu obitelj.
Malo me sve skupa spustilo na zemlju.
Hvala svima vama koji ste me čitali i davali sugestije :*
Mene je Zvjezdica sama tražila (pomalo na bakin nagovor) i nije bilo problema. Prvih par puta smo je pustili kad smo znali da smo doma i da je možemo skupiti po potrebi.Citiraj:
retha prvotno napisa
S drugom bakom smo to izveli i ranije, kad sam išla u rodilište: puno, puno, puno priče, pokazivali gdje će spavati, opisivali kako će to izgledati... Važno je da unaprijed zna točno što je čeka.
Hm..da tako bi trebalo..Citiraj:
argenta prvotno napisa
Ali mene strah da se ne istraumatizira (iznemampojmakavograzloga) i da onda ne zeli ic prespavat bas taj dan kad je nama to potrebno. :/
Mislim..nije ona vise tako jako mala..3 i po godine nije beba..sve kuzi..
Naša cura od kad je zatoplilo na ovom zagrebačkom asfaltu bar 3 noći provede kod bake i dede na "brdu iznad"...ima 13 mjeseci, ne ide u jaslice niti će ići bar još godinu, godinu i pol...obožava ih kao i oni nju, cijele dane juri po čistom njegovanom dvorištu, ima NJO za kojim je luda,baka i deda su fit,ma mislim da su se svi pomladili u zadnjih nekoliko tjedana.
Mi odemo u kino, sredimo stan, navečer na kavu sa frendovima....pa opet dođe doma (uvijek je doma od petka do ponedjeljka), pa se družimo sa frendovima koji imaju djecu, u parku...ovakav raspored sigurno ostaje dok traju vručine jer u gradu mogu biti u stanu pod klimom ili na asfaltu koji isparava :/
Inače nju baka čuva kod nas doma od 7,5mj. , nemamo problema sa trpanjem slatkiša (ni mi ih ne volimo), jede se ono šta sam ja odredila, ne misli moja mama da sam ja luda, pa i ona želi sve najbolje za svoju unuku i najnormalnije joj je da se povrće uzgaja doma ili kupuje od provjerenih uzgajivača, da nema potrebe trpat dijete sa raznim šečerima i E-ovima :love:
Moj L je barem jednom mjesečno kod moje mame preko noći. Iako nisam pobornik nekih njihovih metoda pomirila sam se sa činjenicom da ja svoje roditelje ne mogu odgajati i nametati im kako želim da se ponašaju prema L. Mogu (i jesam) postavila granice koje se ne smiju preći (npr. nigdje bez AS i sl.), no sigurno neću dramiti oko krafne koju mu daju umjesto mrkve ili jer mu kupuju sve u što uperi prst u dućanu (pa to onda očekuje i od mene).
Svekrvi ne ostavljam dijete jer nemam povjerenja u nju. Nije radi čokolade (iako jesam dobila kraljevski napad bijesa kad je isključivo dojenom djetetu od 6mj. tutnula u usta čokoladicu s alkoholom), nije što mi nisu dragi već naprosto jer mi intuicija (i zdrav razum i iskustvo s njom) govori da to ne bi dobro završilo.