bože moj, dabrovo krzno se prije jako cijenilo, kaj niste znale da su ih lovili? dunja&vita:-))) u kaj se ja to petljam a da ne znam? ajd me malo uputi? hoćeš reći da lovci nisu imali svoje prste u nestajanju dabra?
Printable View
bože moj, dabrovo krzno se prije jako cijenilo, kaj niste znale da su ih lovili? dunja&vita:-))) u kaj se ja to petljam a da ne znam? ajd me malo uputi? hoćeš reći da lovci nisu imali svoje prste u nestajanju dabra?
Uzrok nestanka dabrova, ne samo na području Hrvatske, već i diljem Europe pa i Sjeverne Amerike vezan je uz bolesti i prirodne nepogode, gubitak staništa, manjim dijelom i uz izlov na pojedinim područjima.
OK, za dabrove sam to za bolesti znala, ali općenito lov ne pomaže opstanku vrsta, kao niti općenito čovjekovo invazivno djelovanje na prirodu.Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Mi svi smo krivi (neki manje, neki više, neki izravno, a neki neizravno) za stanje prirode kakvo je. Mislim da bi bilo bar pošteno da se onda sve nazove pravim imenom. Čovjek se smatra gospodarom prirode, 'pokorio' ju je, bar si on tak misli. Mene boli srce od toga koliko smo uništili. Vas ne?
Moraju nekako smirit drustva za zastitu zivotinja!
Htjela sam ovo napisat čim je otvorena tema, ali sam se suzdržavala.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ali sad ću onda barem tebe potpisat.
Sačuvaj nas Bože ovakvih zaštitara prirode :mrgreen: .
ja bih se zgražala nad ubijanjem samo kad ne bih jela ništa od mesa ili nosila plastične cipele i torbice
sve drugo mi je licemjerno
A meni je licemjerno glumiti da lovci ne ubijaju iz gušta nego iz brige za životinje i okoliš. Aha.Citiraj:
betty blue prvotno napisa
ne glumim ja ništa ;)
ne razumijem čemu toliko zgražanje.
"ubijanje iz zabave" mi je malo plitak argument, osobito kad se uzme u obzir čime se sve lovci bave.
možemo se tako zakačit nečega i drljat po tome dok ga ne izližemo i što smo postigli? jel jedemo meso? jedemo. i male janjiće i male piliće. jel nosimo kožne cipele? nosimo.
Onome ko gorespomenuto ne radi skidam kapu i nemam što argumentirati jer je dosljedan.
Ali, nemojmo pit kavu s natrenom i jest baklavu istovremeno...
Tebi je možda plitko, meni nije.
I da, jedem meso životinja koje su za to uzgojene (btw. ne jedem male janjiće koje si spomenula ;)) i koristim kožne proizvode koje dolaze iz te iste industrije. I dalje ne vidim kakve to veze ima sa pucanjem po divljim životinjama iz gušta.
tsja........gost iz norveske je htio ostati anoniman,....nes ti muskarcine!
kome li je samo dao kes za privilegirano ubojstvo ocigledno neduzne divlje zivotinje,...
koliko god da je dao para,..malo je dao.....
modesty71:
pa svako malo se u medijima čuje o nekom takvom događaju, posebno o slučajevima kad su lovci upucali nečijeg psa zato što se im se našao na nišanu, i to pod izgovorom da su mislili da je lutalica i slično.Citiraj:
Kako sam već rekla, jedan od tih pijanaca je pucao na mene i moje pse
fascinacija oružjem je gadna bolest! a onaj tko je fasciniran oružjem, fasciniran je i nasiljem i moći koju daje oružje u ruci i strahom koje ono izaziva u svakom tko se nađe ispred nišana. daj se ti usprotivi onom koji ima pušku u ruci! :nope:
Pretjeruješ.Citiraj:
puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
Opet generaliziraš.
A zašto ti psi lutaju šumom? Zar oni nemaju gospodara, dvorište, kuću ili bilo gdje za boraviti. Koliko znam nije dozvoljeno lutanje pasa, pa ni po šumi. Ja svoje životinje držim u svom dvorištu, a ne da lutaju po selu. Jako me nervira kad si ljudi nabave psa pa taj luta posvuda. Mi često šećemo po šumi sa djecom i nije da se veselim susretu sa tuđim psima koji lutaju šumom. Nikad neznaš kakve je naravi.
Upravo tako.Citiraj:
ja bih se zgražala nad ubijanjem samo kad ne bih jela ništa od mesa ili nosila plastične cipele i torbice
sve drugo mi je licemjerno
A kako biste vi nazvale ljude koji rade u klaonicama? Pa oni svaki dan ubijaju brdo nevinih kravica, telića, prasca...a da ne spominjemo preslatke janjce. Pa lovci ubiju ako da jednu srnu na godinu i par fazana/zečeva. Imaju godišnju kvotu i većina se drži toga (govorimo uvijek o dobrim lovcima :) )
Dakle, jedeš meso, koristiš kožne torbe i cipele, a protiviš se ubijanju životinja?Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Isto tako tvrdiš da lovac koji po tebi ubija iz užitka, to ne bi smio činiti, ali je u redu da neko kokne životinju da bi ti mogla uživat u njezinom mesu :?
Napisati ću svoje mišljenje potaknuta postom dunja&vite.
Kao što sam i gore več napisala: meso jedem i smatram da je potrebno čovjekovom organizmu. Jedem ga nekoliko puta na tjedan, ponekad imam razdoblja kad mi ne odgovara i onda ga ne jedem recimo tjedan dana. Koristim kožne cipele, ali sam strašno protiv bundi i ne bih ju nikad kupila. Protivim se lovu iz užitka, a s druge strane ne protivim se ubijanju uzgojenih životinja radi hrane.
Što se tiče prehrane, više volim da se jede hrana koja "pripada našem području" gooooodinama. Znači nisam pobornik (sad nabrajam bezveze): tofua, kombu algi, i sl.
Sve ovo možda ispada licemjerno, ali ja na to tako ne gledam, jednostavno imam neke granice što mi je ok, a što nije.
zašto? janjetina je jako fino meso. ili te sprečava činjenica da bi ti janje moglo biti kućni ljubimac? vjerojatno ne jedeš ni zečetinnu?Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
pa i torbice i cipele se dobrim dijelom iz užitka kupuju.
a kožna sofa?
ako je nešto industrijsko onda ga onaj radnik u tvornici nije čvaknuo iz užitka nego za plaću, ali užitak je samo prenesen na krajnjeg korisnika.
Ja se također protivim ubijanju životinja zbog krzna ali iz jednog vrlo dobrog razloga - da bi se dobilo krzno krzno životinja mora umrijeti na vrlo mučan način, a mučenje bilo kojeg živog bića ne podnosim.
XCitiraj:
betty blue prvotno napisa
A ja ću sada reći nešto blesavo - da mrska mi je pomisao na ubijanje malih telića ili janjaca, na kokoši ugurane u minijaturne kaveze, na deranje kože s životinja, na organizirani lov na divljač... No kako da kažem da se protivim ubijanju životinja kad jedem meso, koristim kožne proizvode, divim se bundama?
meni ovo uopće nije blesavo. Meni je to normalno razmišljanje, razumno propitivanje vlastite uloge u "sustavu".Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Nije mi normalno zgražanje nad ubijanjem životinja, kad nosimo kožne cipele, sjedimo na kožnim foteljama, za ručak je pileća juhica.
Nije mi normalno reći da su lovci ti koji ubijaju, kad svi mi ubijamo. kad god kupimo komad mesa naručili smo novo klanje.
Da li bi svijet bio bolji kad bismo zbilja poštovali životinje i ne ubijali ih, bez obzira za koju svhu i namjenu i bez obzira na vrst? Vjerovatno bi.
Ali si trebamo postaviti pitanje da li smo spremni biti dosljedni u tom osuđivanju nasilja i ubijanja. Ja nisam. Zato jer još jedem meso i nosim kožne cipele i kožne torbice (kožne sofe ne i krzno nikako). Prema tome, čemu zgražanje nad lovcima?
pa neću se valjda pravit da nisam mesojed?
izjednačavanje ubijanja životinja za prehranu (naša potreba!) i ubijanja za užitak (ili za krzno, svejedno) mi je malo morbidno.
a vegetarijanci nek vele šta hoće, neki ljudi se ne hrane ničim osim suncem :mrgreen: pa ne znači da je to za sve nas...
ne protivim se ja ubijanju životinja, ali se protivim ubijanju (ikoga, ičega) koje nije iz potrebe, već užitka U UBIJANJU.
meni na pamet ne pada nikakvo zgražanje nad lovcima, jedem meso, jedem ribu, nosim kožu. i inače nisam neka od zgražanja. ;)
ali dozvolite mi da ne razumijem koji je gušt iz doći iz norveške, platiti nemale pare, ubiti medvjeda i otići doma u norvešku. :?
daljna analiza tog psihološkog profila me svakud vodi :mrgreen:
možda u norveškoj nema medvjeda? ;) možda mu se naši medvjedi više sviđaju?Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
isto tako mi nije jasno kako su se svi uhvatili "ubijanja iz užitka" kao da je jedina svrha lova ubijanje. Da je tako onda bi postojala hrpa životinja u koje bi lovci pucali i ubijali, kad im je već tako do "ubijanja iz zabave"
Već negdje na početku sam spomenula da ja uopće nisam obožavatelj lova, osobno to nikad ne bih mogla, ali pošto ih u obitelji imam smetaju me malo te predrasude prema lovu.
Ta "zabava" o kojoj govorite se uglavnom sastoji u šetnji šumom s psima. Iz mog najbližeg iskustva, gledala sam bratove snimke s lova - on i psi u šumi i pas zastane (za to vrijeme brat komentira snimak: Vidi je! Vidi je! Vidi kako je stala! uglavnom, fasciniran svojom kujom) i pas gleda u grm, krene i iz grma izleti bena i brat opali i uglavnom promaši. Ponekad pogodi. Al mislim da nikad nije ulovio ništa veće od te bene.
I sad mi zbilja nije jasno kako to da od svega on meni nikad ne priča o tom trenutku kad je bena umrla, kad je opalio u nju, uopće to ne spomene, nego uvijek priča o toj šumi i kako je ta kuja pametna i kako kuja sve čuje i sve vidi i sve sluša što joj kaže. Tako da moram priznat da nikad nisam stekla dojam da je zabava u ubijanju, zabava je u lovu.
betty blue, a zašto onda kažeš da ti to ne bi mogla? šetati šumom s psima?
i zašto tvoj brat nema umjesto puške fotoaparat za loviti bene nego pušku?
zašto na kraju ta bena (nemam pojma koja je to životinja) mora biti mrtva? ma nek i bude mrtva, nije ona ništa više vrijedna od krave koju pojedem, ali i dalje ne kontam. i nek mi ne zamjere vaši muževi, braća i sl. ali ja kad čujem da je nekome hobi lov, automatski mi pada u očima. sigurno više nego zaposlenik lokalne klaonice. ovome potonjem se plaća da ubija, a ovaj prvi plati da ubije. :/
zato što se ja bojim svih životinja osim pasa :)
i ne, ne bih mogla ubiti životinju
ne pokušavam glorificirati taj hobi, samo hoću reći da nije tako okrutan kakvim se čini.
netko je gore spomenuo boks,isto tako ne bih mogla nikome nanijeti ozljedu iz zabave, ali i lov i boks se događaju u kontroliranim uvjetima.
a veselis se recimo susretu s veprom ili medvjedom, jer je njihova narav poznata da je blaga.Citiraj:
Pliska prvotno napisa
vezano uz boks - trenirala sam par godina (MM zadnjih deset). Nit sam sadist, nit pervezno uživam nanoseći bol drugome, nit hodam okolo i tražim koga ću izmlatiti.
tako nekako percipiram i lovce. I ljude koji uživaju u krznu. I ljude koji ne uživaju u krznu. I općenito svakoga s meni "neobičnim" interesom.
A nekome tko ama baš nikad nije sudjelovao / probao zaista može teško (čak bih se usudila reći da ne može) donijeti objektivan sud o tome zašto ljudi to rade.
icyoh, :respect:
od sad te bome samo potpisujem :mrgreen:
hebi ga, ja i moje predrasude :mrgreen:
na national geographicu je išla super emisija koja se bavila upravo sličnim temama, zvala se Taboo.
Sasviim normalni i razumni ljudi rade najrazličitije stvari sebi i drugima, stvari nad kojima se vrlo lako zgražati. Meni je bila vrlo mind opening
razlika između boksa i lova je što na boks obe strane pristaju i imaju edukaciju i tako dalje
nije baš da se lovac dogovori sa životinjama da će ih on lovit, a one nek lijepo ginu
Kao prvo ovdje kod nas nema medvjeda, a vepra je jako teško sresti.Citiraj:
mikka prvotno napisa
Neznam kako si ti zamišljaš da veprovi šetkaju po šumi i da ih je neznam koliko? Nije baš tako. Srneću divljač smo jako puno puta sreli, zečeve, fazane, šljuke i sl.
:roll: .....kako citam po novinama redovito/cesto uvijek neki "lovac" upuca svog kolegu ( brata / kunjada, oca..., prijatelja i dr. ) "lovca"...sta je sa tim....
da li su to onda krivolovci?
...ko uopce ide u sumu setati sa mogucnoscu da susretne medvjeda ili kakvog nadobudnog lovca koji ima "laganu ruku",...
U principu treba zastiti divlje zivotinje jer se one ocigledno nemogu zastiti same....
...samo koliku tu igra ulogu anonimnog macho mena norvezanina koji je svoj trofej eto ponio doma i stavio ga ispred kamina u svojoj zimskoj planinskoj kuci...pijuci sljivu i jeduci bajadere...
btw....boks nije tabu tema...
boks nema nista sa lovom,...smijesna usporedba...
Njima je ubijanje (nažalost) posao, a lovcima hobi.Citiraj:
Pliska prvotno napisa
Pročitaj moj gornji post. Da, mesaru je to posao, a lovac ubija iz zabave/gušta, čega li već. I opet ponavljam da se u mesnici radi o životinjama koje su upravo za to uzgojene, namjerno me ne želiš shvatiti ili...? :?Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
Točno, ne jedem ni zečetinu. Iz nekih osobnih principa.Citiraj:
melange prvotno napisa
:naklon:Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
I još da dodam (kad me krenulo već sa nizanjem postova :lol:) nešto o onome da nisu sve životinje iste - pa i nisu. Zašto bi nam inače psi i mačke služili kao kućni ljubimci, a ne kao hrana, dok je recimo sa svinjama situacija obrnuta? Eto, nisu sve životinje iste. (I da, znam da Kinezi jedu pse i mačke, ali u to radije ne bih ulazila da mi ne pozli. :roll:)
ja sam mislila da postoje i lovci kojima je to posao, koji prorjeđuju populacije koje previše narastu zbog narušene ravnoteže u prehrambenom lancu... tako da ne mislim da je svaki lov izopačen :/
Ja isto mislim na lov iz hobija, ne iz potrebe. :/Citiraj:
koryanshea prvotno napisa