anchie :klap:
Printable View
anchie :klap:
Ovo je obicno skretanje paznje javnosti da se ne bavi nekom novom bjelosvjetskom muckom koja je ili ce uskoro biti aktuelna... Hajmo malo pricati o SARS-u... hajd sad malo da pretresemo gripu... na kraju uvijek sta? nista... ameri odrade neku svoju stvar i eto...
7 je dakle umrlo od nove gripeCitiraj:
anchie76 prvotno napisa
a ostalih 152?
112 ljudi na 6 miljardi ... i to mi je neka pandemija
:lol:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
šta ćenam cjepivo kad bazga cvate:
Cvjetovi bazge liječe prehladu, kašalj, hripavac, gripu, bronhitis, početni stadij upale pluća, hunjavicu, reumatske bolesti
Uh šteta što nije cvala kad je moja prabaka rodila 11 od kojih je preživjelo do odrasle dobi 1 dijete, moja baka... :/
Jos se nezna zasto su oni umrli. Ovih 7 je potvrdjeno testiranjem.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
moja prabaka je preboljela španjolsku gripu
2 blizanaca su joj odnjele upale pluća, 1 se utoplio, druge pobili četnici ... preživjelo 3/9
živjeli su skupa sa kravom u 1 sobi veličine 20m2, bez poda (zemlja), zid je bio kameni blokovi, krov kamene ploče ... bez vodovoda , bez kanalizacije
Ja nisam epidemiolog pa se ne usuđujem procijenjivati rizike za pandemiju. Uopće ne znam koji su kriteriji za koji virus, koju raspostranjenost, brzinu, koji su rizici- čitam laički i razmišljam, ali da ću rad objaviti na tu temu - jok 8)Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne znam mene to naše narodsko mudrijašenje nije nikad naročito impresioniralo, obožavam kad MM gleda TV i veli: "Ne vjerujem, kako oni to znaju, ja se njima divim kako su to skužili", a ono emisija o astrofizičarima ili mikrobiologiji najnovije generacije, dok je MM vrstan ekonomist, ali ipak... "Što se čudiš kad nemaš pojma!" velim ja njemu redovno pa zapodjenemo razmiricu :mrgreen: .
Mogli su mu Davorovu bigu pokazat pod mikroskopom on bi povjerovao da je to nova vrsta nanotehnologije, a on kao propituje vjerojatnost istog :lol:
mislim da pretjeruju sa panikom,
sjetimo se panike oko ptičje gripe
http://www.lesar.info/modules/news/a...php?storyid=30Citiraj:
Od ptičje gripe do sada su umrla 65 čovjeka. A večina njih se zarazila pijuči svježu pileću krv. U Aziji. A hrvati su poznati po krvoločnosti pa su urednici dnevnih novina ocijenili kako postoji velika opasnost da se svi zarazimo ptičjom gripom. Pa su stoga digli galamu, narod preplašili, a narod prestao kupovati piletinu. Pa će farme jedna po jedna propadati. A seljačkim dvorištima umjesto kokoši, gusaka ili pura će šetati napuhani urednici novina.
I na kraju jedno pitanje za vas: sjećate se svjetske panike pred SARSOM od prije nekoliko godina? Što je sada s tom svjetkom opasnošću? Pronađen novi lijek? Nestao s planete Zemlje?
A kravlje ludilo? Koliko je ljudi umrlo od te bolesti? Nema više ludih krava? Pronađen novi, učinkoviti lijek?
I što mislite, koliko dugo če trajati ova panika oko ptičje gripe? Godinu, dvije? Dok ne pronađu lijek?
Kada je farmaceutska svjetska mafija namlatila nekoliko milijardi dolara profita zbog SARSA, došlo je kravlje ludilo: Opet nekoliko milijardi dolara profita, krave se opametile i došla ptičja gripa. Koliko ono doza lijeka od ptičje gripe dnevno proizvodi kompanija koja jedina u svijetu ima taj lijek? 85 000. Dnevno. I jasno su rekli da licencu ne misle prodati nikomu.
Upamtite, od ptičje gripe umrlo je do sada 65 ljudi. U cijelom svijetu. Toliko ljudi dnevno u svijetu umire od tuberkoloze, AIDS-a, velikih boginja, dizenterije....
Opet ponavljam od kada sam rodila bojim se za djete pa me ubijte.
Kao što ne volim ovakve senzacije, tako ne volim ni one koji na sve odmahuju rukom i sve umanjuju, mislim da i takvi kao i oni kojima sve ovo odgovara radi love, isto imaju koristi od toga što lažiraju i umanjuju neke činjece i istine, vjeruj te mi njih mi je više strah.
Kao što rekoh preuveličavanje oboljelih i smrtnih slučaja nije ništa gore od smanjivanja, i skrivanja broja onih koji su oboljeli.
Ne volim inače ljude koji se ne mogu suočiti s istinom, ili time da su bolesni, pa to ignoriraju. Mislim da je ignoriranje jednako negativno kao i pretjerana panika.
Ja sam uvijek za istinu, i bolje je spriječiti biti informiran, nego da nam lažu i da tvoji dragi umiru a tebi lažu od čega jer npr. ta je bolest Državna tajna.
Dok smrtnost postoji, oni nemaju pojma kako se neki izvuku a neki ne, što znači da lijek nije unčikovit kod svakoga, da je to sreća a ne doktorsko umijeće liječena.
Dok smrtnost postoji taj netko možeš biti ti, ja ili naša djeca.
Kako nije dobro širiti paniku, isto tako nije u redu stalno lažno umirivati pučanstvo kako je Hrvatska spremna- e pa nije. Da ne daj bože dođe pandemija, zbroji te koliko imaju lijekova a koliko bi oboljelih bilo 8) a to znači onaj ko ima par dobit će lijek, tko nema, ah, taj nije na vrijeme došao, bilo je prekasno---moš mislit.
Koji je to lijek stigao za djecu, kako se zove i gdje se može kupiti?
Kada se treba javiti liječniku, čim kihneš ili....... :/ :?
Sestra mi je trudna a ja imam malu bebu, i nije mi svejedno!!!!!!!!!!!
Vijesti ne gledam, samo škicnem, jer jednostavno ne mogu spavat; a ja nisam od onih koji mogu reći Bog dao, Bog uzeo, ili biti će kako Bog hoće....ja se molim svaki dan da nas poštedi, i cijelu našu zamlju, nadam se da nisam sebična i panična :saint:
ivana, da, zvučiš prilično panično. Panika je jako loša stvar, pokušaj se smiriti. Ne znam imaš li još koje dijete osim ovog u potpisu, ovo u potpisu nije mala beba. Informiranost je jako dobar lijek za paniku, a internet je prepun informacija o novom virusu - pogledaj wikipediju, stranice WHO-a, tamo ćeš pronaći i opis simptoma i upute za ponašanje. A i naše epidemiološke službe će dati upute o ponašanju ako se to pokaže potrebnim, tj. ako se virus počne širiti u našoj zemlji.
Najgore što možeš napraviti je da uzimaš antiviralne lijekove na svoju ruku, ili da ih daješ djetetu, to je neodgovorno prema sebi, a i prema čovječanstvu u cjelini ;) Također pisati da će lijek dobiti tko ima para je širenje neutemeljene panike.
Da ne spominjem da se kod nas ljudi cijepe protiv pola ovih bolesti koje si naveo, a HIV se ne prenosi zrakom :evil: širila, i nije bila potvrđena u ovoliko Europskih zemala, već selima, Rumunjske i Bugarske, a mi ovdje govorimo o civiliziranim Europskim gradovima, da ne spominjem SAD.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Razlika je u tome što ne putuje tliko stranaca u KINU ( već većinom Kinezi odlaze iz svoje zemlje, a to nije toliko teško kontrolirat), dok se u SAD stalno putuje iz cijeloga Svijeta, kako poslovno, privatno, radi šklovanja, politike itd., a kako Ameri i Meksikanci stalno "posjećuju" jedni druge sve je jasno!!!!!!!
ptičija se večinom zadržala u Aziji, nije se ovako
Koliko su zaradili oni koji su prodavali oni koji su prodavali bolesne krave, a koliko zarađuju oni koji liječe takve ljude, danas postoje bolesti od kojih ljudi boluju i liječnici su sve sigurniji da im je uzrok meso "ludih krava"...zamisli koloko koštaju istraživanja uuuuu!!!!
kad si paničarka
mislim da se mogućnost smrti nadovezuje na imunološki odgovor tijela
i da nema vee sa lijekovima, jer za viruse ne postoji pravi lijek (kao antibiotik za bakterije) nego se samo lječe nuspojave i simptomi
simptomi su slični običnoj gripi, koliko sam primjetila
rješi si prevenciju, ako misliš da si izložena
moje djete koje ima 2g. još nije dobilo kapi za nos a kamoli kakav lijek, jer ja sam izričito za to ako se može za bez lijekova, tim bolje. Nikada joj ništa ne bi dala na svoju ruku kao ni sebi jer još dojim i radi toga već 3g znaći od kada sam bila trudna nisam u sebe stavila ništa od lijekova ma koliko bolesna bila.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Volim biti informirana i samo me zanima kako se zove taj lijek za djete koje su nus pojave, jer nisam gledala vijesti par dana jer se ne želim previše uzrujavati.
Ne širim paniku i nisam panična i samo pokušav misliti ma neće baš nas, ali isto mislim da tako razmišljanje nije baš zrelo i odgovorno, jer ne daj bože da se proširi pandemija i svi oko nas postanu bolesni, ja ću biti spremna i hladne glave, a oni koji su odmahivali rukom,nisu informirani, educirani- širit će paniku.
kao što upravo govori Milinović da se u bolnicu trebaju javiti samo oni koji imaju temp. preko 38 a bikli su u Meksiku ili dodiru s zaraženim, što znači da već ima onih koji na prvu hrle u bolnicu, jer nisu informirani.
A s druge strane ko im može zamjeriti, tko može tvrditi da ti netko tko je došao iz SAD nije kihnuo u tramvaju, a ti ne odeš doktoru jer nisi bio u dodiru s zaraženima, pa misliš da imaš običnu gripu, a poslije ti kažu da si došao prekasno.
Odluka je na nama, kažu da je kod nas sezona gripe prošla, a opet govore da se ne javljamo ako imamo 38C, a s druge strane govore da svi koji su umrli došli su prekasno-iskreno sve zbunjuje :? :/
Neodgovorno je i ne otići doktoru???ne samo prema sebei već prema drugima. Da ovi u bolnicama lude sigurno da da, pa su možada i površni pri pregledima jer im je dosta paničara,pa tako pošalju doma i nekoga zaraženog-zato isto vjerovatno traže da se bezveze ne dolazi.
Isto tako nije pametno baš puno posjećivati bolnice jer eto i tamo se možete zaraziti-pa ti budi pametan.
Ja putujem u Istru, oni tamo često idu u Italiju :/
Doktoru ću ići samo ako ne daj bože nešto bude maloj inače radi sebe neću.
Evo upravo su vijesti na HTV-u1.
Proglašen je 5 stupanj pripravnosti.
U hrvatskoj sve 5, mislim sve OK za sad. :love: :D
Mima, slažem se s tobom kao i ostalima koji u ovom vide primarno senzacionalizam. Nije da sam potpuno cool, idemo na put s djetetom, a ja trudna, tako da mi uopće nije svejedno, i spremni smo otkazati let ako se desi neka drastična promjena u slijedećih deset dana, ali podaci naprosto ne govore u prilog panici. Nisam primjetila da je itko radio paniku nakon "hrvatskog tjedna" skijanja ove zime, kad se očekivao silan broj gripoznih Hrvata iz AT i IT gdje je gripa isto naveliki tutnjala, a da ne kažem da je konačan broj Hrvata s gripom bio relativno mali. A sad se radi panika od dva Francuza s povišenom temp, a uopće se ne zna da li je gripa i kakva. Kad se razvije paranoja ove vrste onda se odjednom u statistiku broj svaka temp preko 38 i sl. i naravno da su brojke prenapuhane!
Ivana nervoza iz tvojih postova prelazi na mene dok citam :mrgreen:
Polako zeno.. nitko tu ni ne odmahuje rukom niti treba siriti paniku. Eno ti cinjenice u mom postu pa ti vidi koliko se treba panicariti.
Vidim da ti panicaris i da tvrdis da hrvatska nece imati dosta doza lijeka. Zbog cega? ti znas nesto sto nasi epidemiolozi ne znaju? Pandemija ne znaci da ce oboliti SVAKI stanovnih RH. To znaci da ce oboliti 10-15% stanovnistva.
I zbog sebe same, svakako si probaj smanjiti stres, jer stres je jedan od najgorih neprijatelja imuno sistemu :saint:
slažem se s tobom virusi nisu bakterije i ne mogu se npr. liječiti antibioticima, zato nemam pojma o kakvim oni to lijekovima drobe...ma nisam izložena i nikad prije ne bi o ovome razmišljala,ali moja mala ribica me brine, to je sve...a ovo što pišem samo na glas razmišljam i riješavam svoje dvojbe više polemički nego istinsko panično, kako se doima....iskreno se nadam da ćemo se svemu pa i mojim izjavama uskoro svi samo smijati, rađe bi ispala budala nego da se neko razboli....a sad odoh u Pulu :DCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
Možda da navučem rukavice kad na nplatnoj kućici uzimam tiket, tko zna tko je sve to pipnuo :lol: 8) :/
Ja u ovom ne vidim primarno senzacionalizam, mislim da je situacija dosta ozbiljna, a opasnost realna. Ali paničarenje zaista ne pomaže.Citiraj:
hrčkić prvotno napisa
Prijenos s životinje na čovjeka i obrnuto zove se zoonoza i postoji u prirodiCitiraj:
ivana zg prvotno napisa
Proces ne mora ići tim putem jer svi zaboravljamo na transport. Farma uveze svinje iz Evrope i Azije koje imaju gripu. Svinje stvore novi soj, u sve se uplete lokalna ptica i stvara se novi soj koji postaje zoonoza. Transport je najveći čimbenik prijenos virusa bilo koje gripe s kontinenta na kontinent, a ne samo ptice.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Migracija ptica se odvija na svim kontinentima, smjer nije toliko bitan ako prenose bolestiCitiraj:
sandra254 prvotno napisa
I novinarima nemojte previše vjerovati jer vole senzacionalizam radije čitajte stranice nekih zavoda ili WHO.
Ljudi oprostite što sam iskrena i sve djelim s vama. Istina strs je kobniji od gripe.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Valjda mi ne ide matematika, samo sam matematički razmišljala, broj oboljelih s brojem lijekova, žao mi je ako je netko to shvati kao širenje panike. Ali ne volim ni kad nas lažu i lažno smiruju. Eto moj izračun je možda kriv 5 milijuna stanovnika, 20% zaraženih, neznam koliko su od toga djeca, a li 7,5 tisuća doza nekako mi se i logički činilo premalo.
Sorry ako vas plašim-neću više, nije mi to bilo u cilju.
Taj strah za djete je nešto novo što samtek kad sam rodila otkrila u sebi, pa još jednom sorry.
Svako neka se suočava s ovim kako želi. Oprostite što razmišljam da ako nešto potiskujemo i ne prihvaćamo, ignoriramo, da to znači da to ne postoji!!!!!!
Pusa!!!!
Sjećam se kad je bila aktualna ptičja gripa, bile su braking news na našim nacionalnim televizijama čim su našli prvog uginulog labuda. A kad se još pokazalo da je imao virus - bingo - evo ga preko svih naslovnica.
Ne relativiziram bolest, i kad je sezona obične gripe trudim se izbjeći ju koliko je u mojoj moći, i grozim se svih tih boleština, ali stvarno ne treba atmosfera horror filma. Loše stvari se događaju, nisu ograničene na jedan narod, niti su nužno to samo bolesti. A u strahu je jako teško živjeti, i od toga strada organizam.
I koliko sam čitala, kažu da je ptičja gripa 100 puta opasnija od svinjske.
trenutno su veće šanse da te pokupi auto na sljedećem prelazu ceste nego da umreš od ove gripe
ako ćemo bilo šta što može izazvati smrt nazvati smrtonosnim ... mislim stvarno
onda je i vilica smrtonosna, i auto, i meteor .... plinski bojler, kotao centralnog, sunce ...
ljekove ionako ne možete kupiti napamet, čemu paničariti onda?
meni nije svejedno pa se informiram al baš da se previše opterećujem svaki dan s tim i ne...
u grupi sam onih koji smatraju sve ovo preuveličavanjem i senzacionalizmom.
a zamisli b747 s 520 putnika!Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
pa da, najbolje bi bilo da svijet stane zbog:
oprosti ivana, al koliko god razumijem tvoju zabrinutost fakat mislim da zaista paničariš, da ne kažem vrišteći.Citiraj:
Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tek je sedam smrtnih slučajeva u Meksiku stvarno i potvrđeno novim, preciznijim testiranjem na H1N1 virus. WHO je do srijede ujutro službeno potvrdio samo 112 slučajeva zaraze u svijetu.
i ja imam dvoje djece. svaki dan sam u avionu, doslovno! i dolazim u doticaj sa svakakvim ljudima.
u avionu svatko može imat svakakvu bolest. i to ne možeš znati niti kontrolirati. isto kao u autobusu, vlaku, brodu, u banci, u pošti, na placu, u uredu, na ulici.....
pa što sad da ne izlazimo iz kuće? i od obične gripe se može umrijeti ak se skomplicira, ne?
to što se sad diže prašina oko svinjske gripe i tek (SEDAM!) potvrđenih smrtnih slučajeva u meksiku je za mene informacija daleko od toga da bih se brinula.
osim toga trebalo bi malo plasirati informacije koji je profil tih ljudi. ne bih se čudila da se radi o ljudima slabijeg imovinskog stanja i loših uvjeta života. ovako se svašta piše, ljudi svašta zaključuju i dolazi do zabrinutosti i pretjerane panike,a novinari i farmaceutska industrija zadovoljno trljaju ruke
XCitiraj:
alef prvotno napisa
jeste gledali film Wag the dog? Kod nas prevedeno kao Predsjedničke laži?
Taj film sam gledala na jednoj srpskoj televiziji u vrijeme kad je NATO bombardirao Srbiju (kako prikladan film)
Totalno mi je promijenio pogleda na svjetsku politiku i moć masovnih medija, preporučam svima
a jedan od dioničara farmaceutske kompanije koja proizvodi Tamiflu (jedini lijek protiv, evo ispada, svih mogućih gripa) je Donald Rumsfeld
Ja se uzdam u našu službu za epidemiologiju i ostale stručne službe, osim u Boga, u naš razbor... i laganu karantenu - ako gripuština krene za ozbiljno.
Ne činimo dobro u startu kritizirajući i minorizirajući stručnjake. Naše povjerenje ti ljudi itekako trebaju, znate kako dobre misli, podrška, toplina, ali i molitve pomažu.
Ajmo, vibre za naše epidemiologe :D :D :D :D :D :D :D
Nek budu najbolji na svijetu, i najpametniji!!!
Nas pak nece ubit senzacionalizam no glad i neznanje :roll:
U dijelu Bosne gdje se svinjetina jede, ljudi koji prezivljavaju od uzgoja i prodaje svinja, poceli su nad njima vrsiti istrebljenje.
Ovi pak sto ne jedu svinjetinu, ubjedjeni su da ih nikakav svinjski virus pogoditi ne moze.
A mediji se pokazuju toliko kontraproduktivni da je to strasno.
Je pretjeruje se, ali zaboravljaš da se radi o gripi za koju ovog časa nitko ne može znati kako će se dalje "razvijati", citirat ću Dr M.Chan:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
"Let me remind you. New diseases are, by definition, poorly understood. Influenza viruses are notorious for their rapid mutation and unpredictable behaviour...
It is possible that the full clinical spectrum of this disease goes from mild illness to severe disease. We need to continue to monitor the evolution of the situation to get the specific information and data we need to answer this question.
From past experience, we also know that influenza may cause mild disease in affluent countries, but more severe disease, with higher mortality, in developing countries."
Panika oko ove ili one gripe jest baš zbog toga što se ne zna kad će se desiti, i ako će se uopće desiti "klik" kad virus postaje smrtonosan, inače H1N1 ovog časa nije toliko opasan, ali ljudsko tijelo u doticaju sa nepoznatim virusom alarmira imunološki sustav koji te, laički govoreći na kraju dokrajči sam.
I da ponovim, svakako nisam za paniku, ali ne mogu reći ni da mi se j...
ako u ovom tekstu zamijenis virus gripe sa rak, zemljotres, rat, cunami, armagedon, mislim da je u ovom trenutku prijetnja 1:1Citiraj:
Mondu prvotno napisa
Upište u google Nacionalni Plan Pandemije i dobit ćete službeni dokument u wordu, pa možete sami procijeniti da li senzacionalizam ili nas zapravo umiruju. Recimo na vijestima je ovaj podatak o 5-15 % , a u dokumentu 5-30%. No koga zanima nek se informira i procijeni sam. To nije nikakva tajna taj dokument su dobili zdravstveni djelatnici 2005.godine i po tome se priprema sve.
Danas usputno pitala pedijatricu a propos gripe, postavila se dosta ozbiljno - pitala sam je za mišljenje a propos putovanja u Španjolsku (djetetov djed) i Njemačku (tata) i rekla je da navozemo epidemiloge koji je savjet, ali da je čula da se onima koji putuju u Španjolsku savjetuje preventivno uzimanje Tamiflua, vidim da po novinama piše za putovanje u SAD i Meksiko da se preporuča cijepljenje protiv ove obične gripe, a vidim da i Evropska Komisija razmatra zatvaranje letova prema Meksiku, toga se ne sjećam da je dosad u mom životu bilo, mislim, takve razine alarma.
pa u tome je i sva poanta:Citiraj:
ninet prvotno napisa
-ne možeš predvidjeti
kao ni potres, tcunami
mislim da jedino rat možeš predvijdjeti mjesecima unaprijed, i meteor, njih će valjda uočiti tisućama km prije Zemlje
cjepivo protiv običn gripe neće djelovati jer djeluje na samo određen soj
imunološki sustav razvija specijalizirana antitijela za točno određen soj
nema tu antitijela širokog spketra takvi su samo antibiotici
ostaje samo preventiva
cure s bebama, da li idete s bebačima u shopping centre, hipermarkete itd?nisam paničar i sve mi je to sa svinjskom gripom malo prenapuhano, ali opet mi nije svejedno.nikads se nezna kojim smjerom to sve može krenuti.
Evo dosta dobrih vijesti
http://www.latimes.com/features/heal...3.story?page=1
ljudi sve OK,ali nemojte mi uspoređivati rak, HIV,zemljotres itd.misli tu nema nikakve poveznice....gripa se prenosi zrakom a ove ostale bolesti ne,,...potres pogađa određeno područje i ne znači ako je pogodio npr. Meksiko da će sada pogoditi još pola Svijeta :P zato su vama usporedbe za puknut od smijeha a ne za smirivanje populacije.....inače stigla sam u Pulu....i ljudi su ovdje dosta uznemireni......
Ja imam curicu od godinu dana i idem, ako moramo (mislim, nije da su mi ta mjesta i inače nešto (bila) omiljena, pogotovo kad je bila manja i u seoznama (obične) gripe).Citiraj:
alanat prvotno napisa
Ja se nekako ne bojim.
Smatram da imamo dobre šanse da se oporavimo ako se zarazimo (a moja procena je da ako dođe do pandemije imamo šanse 50:50 da se zarazimo). Vidim da se dosta zaraženih u SAD oporavlja uspešno.
Zanima me samo ako primetim simptome kod sebe, da li dojiti....?‚Po mojoj logici treba, da bi dete dobilo antitela, a opet....?
Više me strah da ćemo morati naglo da prekinemo dojenje, nego što me strah da ćemo umreti od gripa.
ivana, pa ne prenosi se gripa - pogledom.
kada bi se širila i prenosila tako kako si ti zamislila, čovječanstvo bi odavno izumrlo.
zamisli taj avion o kojemu govoriš, pa onda onaj o kojemu govori bubimira, sa 500 putnika.
ti kažeš da unutra uđe jedan bolestan i zarazi svih 500.
i još barem 1000 s kojima je došao u "kontakt" na aerodromu.
pa onda svi ti ljudi s aerodroma neka zaraze putnike u "svojem" avionu, odu na odredišta, zaraze aerodrome na koje su sletjeli...
u roku od tjedan dana, cijeli svijet bi bio debelo zaražen.
osim, valjda, gorštaka na Kavkazu :/
Nije baš ovako, ali gripa jest bolest koja se dosta uspješno širi - pa pohara cijelu Zemljinu kuglu svake godine ispočetka ;)
Vissnja, nije za očekivati da će gripa zaraziti 50% stanovništva.