Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
ja sam juula shvatila ovako:
dijete je kompetentno da odlucuje o nekim pitanjima.
npr. dijete samo zna da li je umorno ili nije.
roditelj motra uvazavati tu kompetenciju, inace mu rusi samosvijest.
roditelj ima pravo odluciti umjesto djeteta (npr. reci mu: ja sam odlucio da ti ides spavati), ali ne bi smio uvjeravati dijete da zna bolje od djeteta sto djetetu treba (npr. vidis da si umoran, sigurno ti se spava kad si tako cendrav, zar ne bi ipak radije posao u krevet?)
Tako sam ja shvatila.
i ja. a trebala su mi 3 citanja tog poglavlja. jer nekako ti je blize i suvislije to: sigurno si umorna macice, okice ti se sklapaju...i bla, bla, a: ja sam odlucila, da.... zvuci tako tvrdo i naredbovno.
a upravo je obrnuto.
dakle ok je reci ad se u 8 ili x sati ide u krevet. koliko i kako ce roditelj to objasnjavati ovisi o njemu. medutim vrlo je ne ok, uvjeravati dijete da one ne zna i ne osjeca da li je pospano ili ne.
kada se covjeku "izostre" osjetila, vrlo cesto primjecuje, kako su ljudi zaista uvjereni da dijete od 6 godina nema pravo naruciti u restoranu to sto zeli jesti, nema pravo "znati" da li je zedno, gladno, umorno, sretno, nesretno...
pa se poslije cudimo (sad skrecem s teme) kako djeca trpe zlostavljanja bliskih osoba i nikome se nista ne usuduju reci. jer oni su "naucili" da nemaju pravo na svoje osjecaje ugode, nelagode, sitosti, umora, ljutnje, krivnje.... pa kada im odrasli kazu da je to sasvim ok sto im rade, kako bi djete moglo "znati" da su njegovo "ne" i onaj osjecaj nelagode u solarnom pleksusu relevantni, kada ga mama, tata, baka, djeda, vec godinama uvjeravaju da samo odrasli znaju da li je ono gladno, zedno, pospano, umorno, da li mu je vruce, hladno.... a ne ono samo, negovo tijelo i bice.
Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Kod juula postoje dvije krajnosti:
a) dijete odlucuje o nekim pitanjima jer je za to kompetentno (odgovornost je na djetetu)
b) roditelj donosi odluke i nosi odgovornost, i iskazuje to 'ja' iskazima (npr. ja sad kazem da ne mozes kupiti tu igracku jer mama i ja odlucujemo o novcima i tako smo odlucili)
meni fali 'srednji put' koji ja cesto koristim u odgoju: nekakve impersonalne zakonitosti i pravila.
npr. cipele se moraju skinuti cim se odje u kucu. takvo je pravilo. tako svi rade. i djeca u vrticu tako rade, zar ne?
ili: djeco, 9 sati je. vrijeme je za krevet. pogledajte vec je vani mrak. i pticice spavaju. i djeca iz vrtica sad peru zube i spremaju se spavati...
za tako nesto nisam nasla potvrdu kod juula, a meni to bas lezi kao odgojna metoda.
cipele su nesto drugo. to su pravila. pravilo da se u nekoj kuci skidaju ili ne skidaju cipele, presvlaci ili ne presvlaci odjeca, je regula ili obicaj kao napr. da se u kinu ne govori glasno, u skoli dize ruka kad se nesto zeli reci...itd.
medutim ni jedno od ti pravila ne zadire u osobne i primarne osjecaje djeteta.
ali kako ces ti te cipele objasnjavati, je zaista tebi na izbor.