katarina :( i meni se čini
ja i dalje tražim ljude koji bi potpisali peticiju, i jako sam žalosna kako ljudi doslovce shvaća što im ovi serviraju
tek kad im malo pojasnim, počnu kužiti koliko vlast manipulira...
Printable View
katarina :( i meni se čini
ja i dalje tražim ljude koji bi potpisali peticiju, i jako sam žalosna kako ljudi doslovce shvaća što im ovi serviraju
tek kad im malo pojasnim, počnu kužiti koliko vlast manipulira...
Moram ovo podjeliti sa Vama inaće ću puknuti.
Evo o čemu se radi.
Upravo sada jedan naš ministar očekuje dijete iz IVF - stimulirani postupak ( privato plaćen postupak u ZG) koji tada pa evo sve do neki dan nije bio niti u braku sa svojom sadašnjom suprugom,(poprilično je bila trudna kada su se vjenčali).
Za njih vrijede neka druga pravila, a sada takav čovjek ima obraza glasati sa taj zakon i sjediti kraj Sanadera u vladi a u isto vrijeme je bio u postupku i to još NIJE BIO U BRAKU. I to je iz stranke koja je poprilično zakuhala ovakav zakon.
Sramota, ali nažalost takvi nemaju srama.
Njima je važno da su rješili svoj problem a za druge ih nije briga!
Pozdrav
da, već je netko spomenuo da neki ministar očekuje dijete iz ivf-a, samo ja nikako skužiti koji :roll:
i da, da, nisu za svakoga ista pravila
Ma niti nije važno koji je nego sama spoznaja kakvi su nam političari na vlasti.
Sebi će sve omogučiti, a drugima sve zakomplicirati.
Njemu sigurno ne bi trebao potpis misnistra zdrastva za postupak kako žele sada nama nametnuti.
Mene konkretno taj zakon i neće puno dotaknuti ali me boli nepravda i licemjerje.
S druge strane, bilo je političara koji su javno istupili i rekli da im je dijete začeto upravo u MPO postupku (tko se sjeća kad je Petirka bila u prvom napadu ne tako davno)... Pa joj je školski objašnjavao da je njegovo dijete kao i svako drugo (žalosno da se morao spuštati na taj nivo razgovora) ali eto, rekao je javno i glasno pred gospodom zastupnicima.
To je istina( prenosila HTV baš tu sjednicu), ali nažalost takvi iskreni su izuzetno rijetki i svaka im čast i zato imaju pravo tamo sjediti za razliku od nekih.
Uzas, pa zar se stvarno nista ne moze uciniti? Mobiliziranje svih medija, organizirani prosvjed? Pada mi na pamet da srocimo jedan mail i saljemo ga na sve moguce i nemoguce adrese? Pa javnost treba biti svjesna do koje mjere se igra prljavo u serviranju i donosenju zakona. Ovo je sekularna drzava i nas zakonodavac ne moze biti Crkva.
Ma kakvih manipulcija? Jedini izmanupulirani ovdje smo mi i cjelokupna hrvatska javnost.Citiraj:
Vlada to neće mijenjati jer se boji mogućih manipulacija,
Misli li nasa vladajuca svita da je plodnost razervirana za njihovu djecu / unuke? Hoce li jednom biti bolno svjesni cinjenice kakav su tuzan zakon stvorili? Ili ce zahvaljujuci nasim novcima kojima su napunili dzepove svoju djecu bez problema slati vani na lijecenje?
Muka mi je.
saznah u međuvremenu...
loki, u pravu si, nije ni važno tko je u pitanju, važna je nepravda!
a gle, ja već imam svoje zlato, al nadam se bar još jednom :)
i nije da se ne mogu priuštiti postupak u inozemstvu - mogu
to sve nije sada bitno
ima jaaako puno onih kojima želja za majčinstvom još nije ostvarena i koji se ne mogu priuštiti postupak negdje vani
moje nezadovoljstvo zakonom nije ništa manje zato što imam dijete
i zbog sviju nas se nadam da neće zaživjeti u ovom obliku
Ako je neplodnost bolest onda imamo ustavno ( zakonsko) pravo na liječenje i terapiju, ovo je ograničavanje pružanja zdrastvenih usluga i kao takvo bi bilo protustavno ( možda se bi i nekakva tužba dala osmisliti protiv vlade, bolje bi znali pravnici tako ako ovo ima nekog smisla onaj ko zna neka odgovori).
Oprostite ali moram još dodati da liječenje nekih kroničnih bolesti (pretežno mislim na sve vrste ovisnosti) košta HZZO daleko više nego naši postupci tako da je potpuno nesuvislo da ako smo narod sa negativnim prirastom po rođenju da se provode takva ograničenja.
Pa našim političarima bi tebalo biti u intersu da nas ima što više da jednog dana ima tko za njig glasai.
Ovo je čista jedinica ua Jadranku Kosor kao ministricu obitelji idr.
Sjedi jedan!
pa ako prođe (a možda se dogodi i čudo pa ne prođe), ja se nadam da se može dići tužbaCitiraj:
loki prvotno napisa
da nas se skupi puno pojedinaca, pa možda i udruge i dignemo neku skupnu tužbu
al sve u svoje vrijeme...
Zato naša divna lijepa naša nije priznala neplodnost kao bolest! :evil:
Ali zato alkoholizam i ovisnost o drogama je! :roll:
Iskreno, nemam ništa protiv da se i njih liječi, ali nazivati to bolesti meni je malo upitno, ipak nitko ih ne tjera da piju i drogiraju se! Ali treba im pomoći da se odviknu.
A s druge strane, mi nismo izabrali biti neplodni, kao što nitko ne izabere dobiti rak ili neku drugu gadnu bolest...
katastrofa :evil: pa nemogu vjerovati to kaj čitam.....ma sram ga bilo ...sramotaCitiraj:
loki prvotno napisa
karmen :heart:
zadnja primjedba sa zamrzavanjem i doniranjem stanica je bila super! i da žene nepotrebno moraju proći kroz više postupaka stimulacija.
šteta što nisi spomenula to ograničavanje na oplođivanje 3 stanice.
a Golem iskusni TV lisac se poluistinama služi. to ga je sigurno hebrang, koji profesionalno ne laže, već ne govori istinu, naučio. :evil:
ne znam koliko su ljudi mogli shvatiti iz ovog priloga problem.
ne mislim da je loš, nego prekratak.
i ja mislim da je bracna i izvanbracna zajednica nesto na cemu ce popustiti, a da je ovo pricanje o doniranju jajne stanice samo da se malo zamaze oci javnosti.
sto se tice prigovora sasvjesti lijecnika, mislim da se oko toga ne morate previse brinuti jer njima je ipak u interesu da imaju prijavljene pacijente za koje dobivaju glavarinu. a i vecina su ipak normalni, bar mislim. osim toga, ako vas netko odbije lijeciti taj nije niti zasluzio da budete njegov pacijent. pa ga jos prijavite novinama da vas odbija lijeciti pa mu ode jos malo pacijenata.
mene najvise muci oplodnja najvise 3 stanice i zabrana zamrzavanja embrija. zanimljivo je da nam iz vlade cijelo vrijeme serviraju kako "vecina" zemalja ne dopusta zamrzavanje embrija, a ne navode koje su to zemlje, a ta vecina je italija. zamrzavanje jajne stanice je isto mazanje ociju - uspjesnost oplodnje takve stanice je 1-2%, dakle ravno nuli.
netko je na nekoj temi spomenuo novinara juricu pavicica iz jutarnjeg lista. sjecam se da je prije par mjeseci pisao u subotnjem jutarnjem o svom iskustvu sa MPO. mislite da ga kontaktiramo da li bi mozda htio nesto napisati? ipak je jutarnji jedna od najcitanijih novina
Koliko sam ga ja percipirala, on nosi neku gorčinu iz MPO postupka u odnosu na (neke) liječnike, ostvario je roditeljstvo posvojenjem. Osobno, njegov članak na tu temu mi se nije baš svidio baš a propos tog njegovog stava koji sam ja percipirala ovako, preuveličavam i pojednostavljujem - MPO pacijentska populacija kao žrtva liječnika koji se na nevolji bogate. To je miljama daleko od moje osobne percepcije stvari i nisam sigurna je li bi koristilo cijeloj priči.Citiraj:
Lorien prvotno napisa
E, moram reći, većini (ogromnoj) forumske populacije njegov se članak svidio, glavni udar nedavnog članka oko petir bio je poanta da je to licemjerno i da se udara na onu istu katoličku konzervativnu većinu koja čini 90% MPO pacijenata. Meni se nikako nije svidio taj manji dio teksta - pacijenti kao žrtve koje proces melje, a tu su i neki liječnici koje to sve kao ne dotikava.
Sve u svemu čini mi se da ode sve u...da ne kažem kuda. Baš smo jadni.Ma ustvari nismo jadni mi nego nam je jadna država i ljudi koji vladaju u državi :/
Meni je najapsurdnije to njihovo opravdavanje zabrane zamrzavanja embrija tobožnjom brigom oko mogućih manipulacija. Mislim da upravo ovakav prijedlog zakona otvara prostor manipulacijama. Prema mojem iskustvu, par koji u stimuliranom postupku dobije više embrija točno zna koliko ih je, svaki je evidentiran, zna mu se porijeklo, stupanj razvoja, vrijeme zamrzavanja, sve je to uvedeno u dokumentaciju klinike i ne može se dogoditi da samo tako "nestanu". Kad bi se počeo provoditi novi zakon, nikome više ne bi bilo važno koliko je jajnih stanica dobiveno, budući je unaprijed određeno da se smiju oploditi samo tri. U takvoj situaciji sigurno nitko ne bi gubio vrijeme i energiju na evidentiranje viška stanica koje su za ženu kojoj pripadaju ionako otpisane. Umjesto embrija po koje bi se netko jednog dana vratio, sada bi se u velikom broju postupaka dobila nedefinirana količina biološkog materijala koji nikome ne bi pripadao. Bio bi to pravi Eldorado za nekog potencijalnog novog Kurjaka. Dakle, jako su mi neuvjerljivi kad tvrde da žele spriječiti manipulacije. Upravo suprotno, onemogućavanjem krioprezervacije zametaka stvaraju idealne uvjete za njezin procvat.
upravo takoCitiraj:
Pandora Aura Monroe prvotno napisa
prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona moze se podnijeti tek kad zakon bude izglasan i to bi definitivno trebao biti plan B. ali plan A bi morao biti da se ovaj zakon nikad ne izglasa. nazalost nismo tako velika interesna skupina ciji glas bi bio dovoljno jak, a vecina ljudi uopce ne kuzi zasto se bunimo jer ne razumiju MPO postupak.Citiraj:
loki prvotno napisa
Koji ministar? Važno je koji. Pliiiz.
slazem se, ne mozemo racunati na saborske zastupnike koji su uglavnom "gospoda" u godinama i uglavnom nemaju pojma sto je to MPO, a posebno nemaju pojma kako se osjeca netko tko mora kroz to prolaziti. mi koji se borimo s neplodnoscu ocito sami moramo dobiti i tu bitku. bojim se da od slanja mailova i sporadicnog pojavljivanja u pokojem od medija nece biti prevelike koristi. trebamo poduzeti neke konkretnije mjere. zar cemo dopustiti da oni koji s nasim problemom nemaju apsolutno nikakve veze kroje nasu sudbinu.....Citiraj:
Lorien prvotno napisa
moram priznati da ne znam koji, ali iz priloženog opisa nagađam (do nedavno bio u vanbračnoj zajednici, ženi se u poodmakloj trudnoći ,...) čitajući žutu štampu rekla bi da je to ministar turizmaCitiraj:
nikailuka prvotno napisa
Ja sam porazgovarala sa uglednim članom jedne jake oporbene stranke o tom prijedlogu zakona i moram reći da je bio iznimno suzdržan sa informacijama i otkrio mi je samo to da će njegova stranka probati malo ublažiti tu grozotu s nekoliko amandmana.
Ja, s druge strane, u ništa ne vjerujem i polako pravim si bilješke za USRH.
Evo i linka koji je linkala Martina123 na Priv. poliklinike, dobro je da se čuje sve jače i glas struke:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...nozemstvo.html
dajte curke, kako ćete što saznat o izglasavanju javljajte...
radi nas dosta i ne možemo gledati sjednicu
očito sam malo ispala iz tematike
ali me muči pitanje, s medicinse strane, zašto zamrzavanje jajne stanice nije prihvatljivo kao zamrzavanje oplođene js
Zato što je uspješnost oplodnje odmrznute jajne stanice 1%!!! :shock: