riječanka77, znači ipak nisam jedina koja loše reagira na tablete. izdržat ću ja to noćno povračanje, samo da se ne proširi i na dan jer mi je ured na kraju hodnika i ne bih htjela da svi prate moje egzibicije do WC-a.
Printable View
riječanka77, znači ipak nisam jedina koja loše reagira na tablete. izdržat ću ja to noćno povračanje, samo da se ne proširi i na dan jer mi je ured na kraju hodnika i ne bih htjela da svi prate moje egzibicije do WC-a.
Jelenkić :love:
Cure Bečanke, moja frendica je boravila u Beću par dana s familijom i unajmili su stan, našli preko neta, i nije ih skupo došlo, a da li znate da li u Beču rade s doniranim jajnim stanicama (za nas strance)? thanks, i držim vam fige.
Draga mare41, hvala ti na informaciji, marians i ja smo naše apartman u Beču koji nam se ne čini pretjerano skup pa smo ga i unajmile na 8 dana.
Što se tice oplodnje doniranom spermom, da, to se radi u Adebaru, i vjerujem da svi zahvati koji se tamo vrše i vrijede za njihove državljane vrijedi i za strance. Ne vidim razliku. No, najbolje bi bilo da im pošalješ mail s upitom i ukratko opišeš vaš problem. :love:
mare41, u Austriji nemaju doniranje j.s. niti za Austrijance :( a kamoli za strance.
http://www.kinderwunschklinik.at/en/Legislation.htmlCitiraj:
Only the eggs and semen of the couple can be used for assisted reproduction.
Egg donation, embryo adoption and surrogacy are illegal in Austria.
ja bih isto rekla da je doniranje u nasoj blizini dozvoljeno samo u Ceskoj, ima jos neka drzava bivseg sovjetskog saveza, ali sam zaboravila. Uglavnom u AT nema doniranja jajne stanice, bar ne koliko ja znam.Citiraj:
pino prvotno napisa
I jos da dodam, mislim da je za musko doniranje isto kao u Njemackoj - donorska sperma moze se koristiti za inseminaciju, ali ne i za IVF (glupo, ali tako je - ne znam zasto - mozda zbog kompatibilnosti s prijasnjom legislacijom koja je regulirala samo inseminaciju?). Dapace, na onoj stranici gore pise slijedeca recenica
Citiraj:
Donor sperm can be used if the partner’s sperm is not suitable for insemination.
Kadauna, zapravo je donacija puno cesce dozvoljena nego nije u zemljama istocnog bloka. Npr. u Sloveniji je dozvoljena (ali se ne radi za strance, valjda zato jer nema dovoljno donora), u Madzarskoj je dozvoljena - ovo je jedan centar u Budimpesti
http://www.ivfpregnancycenter.com/index.php?p=5
u Rumunjskoj je dozvoljena (sjecam se novinskih napisa o tome), u Makedoniji je dozvoljena (marti_sk ili Arkana10 su pisale o tome - makedonski zakon je vrlo liberalan, a prepisan je od prijedloga hrvatskog zakona!), u Ceskoj, Slovackoj i Poljskoj nema eksplicitnog zakona pa se radi, u Bugarskoj ne znam kakav je zakon, ali se radi, npr.
http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m10&sub=3
a Ukrajina i Rusija su uz Poljsku i Cesku najcesce destinacije za parove iz zapadnih zemalja.
(u Grckoj i Cipru je dozvoljena i surogat majka, sto je jos liberalnije od velike vecine drzava)
U biti je vrlo tesko naci zemlju istocne Evrope gdje je doniranje zabranjeno.
Hvala, izgleda da je ipak Prag jedina opcija, Slovenija nema te mogućnosti za strance (samo za domaće), moram priznati da mi je to malo čudno za Austriju, ali ok. Želim vam lijep, osim uspješan boravak u Beču (ja sam tamo kao doma), javite se kako ide.
Hvala pino, ispitat ću i te druge opcije (cijene itd), iako što se tiče izbora samog grada i boravka u njemu -ipak je Prag na 1. mjestu (barem meni), a i Pronatal je na dobrom glasz, za druge zemlje se slabo čuje.
Ups, krivo sam pročitala što je u pitanju za donaciju... Ispričavam se!
jelenkić Jesi preživjela Primosiston? Tebi i Marians želim puno sreće sa daljnjim postupkom i da nam se vratite s malim "bečanima" u bušama!
Sretno! :love:
Na sreću uspjela sam, još ne mogu piti kavu, ali nemam mučnina. jedino su mi sinoć sve žilice u očima popucale, oči mi izgledale strašno, pa i to pridajem Primosistonu. Još par dana do Gonala...
Mogu li kod Menopura iskoristiti one tanke iglice koje su mi ostale od Gonala ili su za Menopur deblje?
Riječanka77, naravno da ćemo se obje vratiti s bečanima u bušama, nikakvu drugu mogućnost ne prihvaćamo! :love:
[quote="jelenkić"]Na sreću uspjela sam, još ne mogu piti kavu, ali nemam mučnina. jedino su mi sinoć sve žilice u očima popucale, oči mi izgledale strašno, pa i to pridajem Primosistonu. Još par dana do Gonala...
Mogu li kod Menopura iskoristiti one tanke iglice koje su mi ostale od Gonala ili su za Menopur deblje?
S obzriom da Menopur dobiješ bez šprica i igli, ja sam kupila šprice od 2ml, veće igle (1.20*38) za ubrizgavanje otopine i male igle (0.40*13) za pikanje :*
Ali ti je protokol promijenjen?
Sorry, veća igla je 1.20*38, eto šta se desi kada se piše bez leća.
Riječanka 77, što se tiče naših bušica, potvrđujem Jelenkić.
Marians, igle za miješanje otopine i lijeka su standardne, ali nisam sigurna za ove manje s kojima se pika. Meni ih je puno ostalo od prvog postupka, a manje su od tvojih koje si kupila, 0,33 x 12mm.
Nije mi promijenjen protokol, s obzirom da sam u paketu lijekova kupila i menopur, vjerujem da će mi ga prepisati nakon gonala.
Ma to je minorna razlika, bitno da je igla za subkutano davanje. Na temi samodavanje injeckija cure su pisale da su koristile igle od Gonala za Menopur, dakle ove koje ti imaš.
Počelo je! Danas sam ubrizgala 175 IU Gonal F Pen. Malo sam se mučila s Penom, dobro je da postoje filmići na You Tube-u! Sve u svemu, dobro je prošlo!
Jedino što je jučer mm razbio dvije ampule otopine za Menopur. Sad se nadam da mi ipak neće ni trebati, ili ću Menopur pomiješati s Gonalovom otopinom, kud peklo da peklo.
Marians, kako je kod tebe prošlo pikanje?
Bok Jelena,
mene je muž jutros odveza kod liječnika (njegov prijatelj) da mi pokaže kako ću si davati injekcije. On me je piknuo na posve drugačiji način u odnosu na one filmiće sa youtuba. Uglavnom, kada smo išli doma suprug me ostavio kod trgovine, obavila sam kupovinu i ojdednom me oblio hladni znoj, počelo mi se magliti pred očima, ostavila sam košaru sa hranom i jedva došla do kuće. Hvala Bogu, što nam je zgrada blizu dućana. Osjetila sam i grčeve u listovima, jedva sam izašla iz lifta i otvorila vrata stana. Legla sam na kauč, sa podignutim nogama i evo me, živa sam.
Marians, kao što sam ti i rekla jutros, sve su to uobičajene nuspojave. I mene je zadesila ista situacija u lipnju kad sam dobila prve gonale, mislim da je bio S.Oliverov dučan, pozelenila sam kako mi je loše bilo. Grčeve sam počela osjećati tek nakon postupka i trajali su nekih mjesec dana pa sam uzimala dodatno magnezij. I ublažio je bolove.
Sretno!
Jelenkić :love: :heart:
Cure izašao je članak u Večernjem o našim razglednicama :D :D :D
Hvala svima vama koje ste slale i šaljite i dalje :love:
http://www.vecernji.hr/vijesti/minis...u-clanak-50953
Danas je bila prva folikulometrija, moj gin je zadovoljan, endometrij je 0,81 cm, na desnom jajniku vodeći folikul od 1,78 cm, na lijevom 1,43 cm, i još mnoštvo manjih. Nadam se da će i dr. Schutz biti zadovoljan, poslala sam mu mail i čekam odgovor za nastavak stimulacije. U petak krećemo u Beč! I svakako šaljemo razglednicu!
Jutros sam bila na prvoj folikolometriji. Na lijevom jajniku imam tri dominatna folikula 11,12 i 13 mm, a na desnom više manjih folikula od 9-11 mm. Endometrij trolinijski 8,5 mm. Nazvala sam Shutza, rekao mi je da nastavim sa istom dozom. Sutra se počinjem pikat Orgalutranom. U petak sam u Beču na drugom ultrazvuku, i naravno šaljemo razglednice.
Marians, sretan nam put sutra i da sve prođe u najboljem redu! :love:
I ja vam želim sretan put i uspješan postupak. UZV-ovi vam izgledaju vrlo obećavajuće i stvarno se nadam da će Shutz još jednom biti uspješan ( blizanci svakoj pa ste mirne !!! ).
Zajedno ste u Beču i ne zaboravite uživati.. Beč je prekrasan, malo razledavanje, malo shoping, dobitni transfer i kući pjevajući..
Svakako se javljate s novostima.
jelenikć, marians, znate da vas pratim! cure, :love:
Potpisujem! Cure, mislimo na vas i neka vam je sa srećom! :love:Citiraj:
ivica_k prvotno napisa
Javite se...
DinciP Tako mi je žao zbog tebe jer se sve to nekako naopačke dogodilo... :(
Curke, curke!!! Navijamo za vas!!!
rijecanka, ja sam se totalno skulirala šta se tiče toga. Šteta izgubljenog vremena, ali očito nije bilo suđeno. Čak mi je dobro došlo da malo stanem na loptu, smanjim doživljaj i prihvatim da će biti, kad će biti. Naravno to ne znači odmor u postupcima; čak sam i pomalo ovisna o folikulometrijama, pikicama i slično :)
Nadam se da si ti super. Jel uglavnom miruješ ili... Biti trudna s blizancima je vjerujem nešto stvarno posebno..
Bog cure!! Evo ja sam nova,inace sam na forumu MiB,mislim da sam ja tamo jedina koja ce uskoro na konzultacije u Bec...Idem u kliniku Kinderwunchzentrum klinik.Dali je itko bio u toj klinici i dali itko zna sto o toj klinici...Cula sam se sa sestrom preko telefona i maila,skupila sam sve nalaze,od 8 mj.skupljam...zadnje sam 2 mj. cekala kariotip i tu je bilo problema,imam neki kromosomski poremecaj,pa ce mi trebati kontrola zametka neka PGD metoda...Inace ceka se 4-6 tjedana...A to mi je prihvatljivo...Doktorica mi se javila da se moraju konzultiraju sa timom iz Bratislave u vezi tog PGD,pa da ce mi javiti kad da dodjem...Sto me jako zacudilo dr.mi je odvaratila mail na hrv. Ona je dr.Pekic..Posto stvarno neman koga pitati u vezi beca,tako da samo gledam gdje cu sto naci na rodinom forumu...kakav ste to apartman nasle,ako mi mozete napisati jer ja i mm smo mislili poci u hotel...Hvala unaprijed :?
jelenikić, marians, vjerujem da su vaše punkcije iza vas, ali nam se ne javljate jer nemate pristup netu...stoga, šaljem puno~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za tulum u labu, uspješan transfer i naravno veliku betu za dva tjedna! :D
:love: :*
Bok svima, nova sam na forumu.
Upravo sam se vratila iz Beca sa postupka u klinici Adebar.
Pozdrav drustvu iz Beca - Jelenkic i Marians jedva cekam da se javite.
Zelim vam sretan povratak doma sutra.
:D
simbi,~~~~~~~~~~~~~~da nam baš ti budeš prva slijedeća trudnica iz Adebara!
ajde nam malo opiši kako je protekao vaš postupak, kolike mrvice su ti vraćene i koji dan? kada vadiš betu? vidiš da sam znatiželjna :oops:
I ja sam joj to napisala na pp,bas me zanima sve,tako se nadam da ce napisati...Hoce li pisati tu ili imate poseban topic gdje pisete svoja iskustva...
Ivica_K hvala!!!! Nadam se da ćemo sve tri iz ove ture Beča uspjeti i dodatno uljepšati Adebar statistike :D. Postupak mi je do sada super, bez ikakvih problema evo pišem detalje.
Dakle, evo ukratko kronologije svega vezano uz Beč. Inače, kod nas je problem u lošem spermiogramu, kod mene sve ok.
Prvi kontakt bio je mail poruka u Adebar početkom listopada i odgovor smo čekali nešto manje od 2 tjedna. Dobra vijest je bila da ukoliko napravimo sve tražene pretrage (brisevi + krvne pretrage za mene i MM) možemo u postupak u studenom. Dobili smo termin za konzultacije u roku od tjedan dana (konzultacije su 120 eura)
Nakon što smo napravili sve testove, prvi šok je da sam bila pozitivna na ureaplazmu. Vec smo mislili da ništa od brzog postupka, no dr. Schutz nam je prepisao Dioksciklin 200 mg 5 dana i poslao protokol s kojim trebam krenuti negdje 1-3 dan ciklusa - trebalo mu je javiti telefonski kada je prvi dan ciklusa.
Protokol je krenuo 13.11. (drugi dan ciklusa) s 3A Gonala uz Femibion tablete 1 dnevno (uzimala sam naš centrum maternu) i Aprednislon 1/1-0-1 (pošto nisam našla Aprednislon uzimala sam decortin 5 - može i deksametazon).
Prvi ultrazvuk sam radila u Zagrebu 6 dan stimulacije i bilo je 8 folikula (desno 11,11,10,10mm; lijevo 11;11;11;10mm). Javljam dr. Schutzu stanje i dalje protokol ide 2A Gonala + 1A Cetrotide (Orgalutran originalno, no dr. potvrdio da je Cetrotide isto) ujutro i 1A Menopura navečer.
8 dan stimulacije je ultrazvuk u Beču: stanje je bilo 6 folikula veličine 13,6 mm (naravno da sam bila razočarana zbog -2 folikula no nije ih bilo).
Ista terapija nastavlja se još 2 dana i u nedjelju uvečer u točno zadano vrijeme piknula sam Choragon 2A (on ide u bedro za razliku od svega prije!) i to je bilo "to" do punkcije. U utorak ujutro je bila punkcija u kratkotrajnoj anesteziji i ispunktirano mi je 5 js. Punkcija je bila super, ništa me nije boljelo nakon buđenja, štoviše MM me odveo u SCS (shooping centar) i na ručak, i nakon toga krenuli smo put Zagreba. Dogovor s doktorom je bio nazvati drugo jutro da vidimo što je bilo u laboratoriju. Ujutro sam doznala da su se oplodile 2 js - e to mi je stvarno bio šok - obzirom da mi je u prošla 2 postupka % oplođenih js bio bolji, a i Beč sam izabrala zbog opcije smrzavanja embrija i IMSI metode. Na kraju nismo koristili niti jedno niti drugo :(
U petak su mi vrećene 2 mrvice (obje u super stanju, dr. rekao ocjena A). Nakon punkcije Aprednisolon (decortin 5) se povećava na 2-0-2, uvodi se Duphaston i Estrofem, uzima se Doxycyklin 200 mg zbog punkcije, i Utrogestan 2-0-2. Nakon ETa u petak, u ponedjeljak ujutro tream uzeti 1A Decapeptyla 0,1 mg. Od danas se doza decortina postepeno smanjuje sve ostalo ostaje to TTa. Beta je 14 dana od punkcije tj. 11 dana od ETa. Naravno, ja neću moći čekati toliko pa sam nabavila preko interneta testiće na trudnoću osjetljivosti na 20 hcg-a tako da ću sigurno krenuti već od 7-8 dana :lol: (kupila 50 testića i znam da je rano, no tako ja smirujem živce....)...Evo, nadam se da nisam ništa bitno zaboravila :P
zaboravih napomenuti da sam dio lijekova kupovala tu u Zagrebu (ljekarna Filipović), dio u Brežicama (Cetrotide) jer je razlika u cijeni drastična! :evil:
hvala na opširnim i korisnim informacijama. znaš li zašto niste radili imsi metodu? mi smo bili na kozultacijama u listopadu (u postupak bi iza nove godine), i naglasili da je baš imsi razlog zašto smo došli u adebar
koliko ste platili postupak, da li 2100 eur koliko je ranije bilo, ili 2400-2500 eur koliko su nama rekli? poslat ću ti pp u vezi cetrotide
dr. je odmah rekao da će ovisno o trenutnom spermiogramu odlučiti da li će ići na IMSI ili ne. Mi smo bili sigurni da će trebati i iznenadili smo se kada nam je rečeno da nije bilo potrebno. Postupak smo platili 2.500 eura (i nama je bilo komunicirano u mailu da je 2.100 ali očito su digli cijene). Uz IMSI metodu je 3.100 eura
Eto mene povratnice iz Beča. Sve je prošlo u savršenom redu, prošli ponedjeljak je bila punkcija, od 12 folikula punktirano je 8 jajnih stanica, 6 je bilo oplođeno, nažalost jedan nije uspio izdržati do petka kad je bio transfer. Transferirane su nam dvije blastice, a troje je zamrznuto. Dr.veli da su se jako lijepo razvijale. Rađena nam je metoda IMSI zbog jako loše morfologije sjemena. Inače, povisili su cijene tako da smo mi platili ukupno 3.100,00 eura (ICSI s anestezijom 2.500,00 + 600 IMSI).
Marians je bila s nama, ali ona će se javiti kad joj proradi internet.
Sad laganini, više mirujem u krevetu, pritisak je velik i brzo se umaram, betu radim u ponedjeljak.
Razglednica je poslana!