A jesi stavila ocat sa bojom?
Printable View
ja sam je pekla jutros, i jeli smo je još lagano toplu, bilo je idealno!
Jesam, sve odmerila po uputstvu :neznam:. Jedino što je to neka nova no name farba za jaja, ove godine nisam našla onu koja mi je već godinama pouzdana.
Nije ni važno, svi su zadovoljni.
Jaja su vizuelno lepa, srećom deca nisu nešto željna da ih prevrću po rukama, na stolu kao ukras su sasvim OK.
Meni su najlepša bela jaja obojena u kupusu, baš imaju neku nežnu plavu i zelenu nijansu kakvu ne mogu dobiti sa veštačkom bojom.
Šunku smo dobili domaću na poklon, mljacc :).
pulinka, ti danas slaviš Uskrs?
Kazu kuhari sa Splitske rive:
Zuta jaja: zuti luk + kurkuma
Crvena jaja: ljubicasti luk + cikla
Zelena jaja: kapice luka + blitva
I stvarno su jake boje koliko sam mogla vidjeti na vijestima, ali crvena je vise smedja nego crvena
moja mama je probala sa ciklom
na ljuski se nije skoro ništa uhvatilo, ali zato kad je ogulila, unutra bjelanjak na crvene točkice!
Da :).
I MM i ja smo deca iz mešovitih brakova (Vojvodina ima puno nacion. manjina koje su katoličke ili protestantske veroispovesti :)) i tradicionalno slavimo Božić i Uskrs po oba kalendara, iako nismo kršteni :).
Slavimo ih kao uspomenu na naše bake i dede, koji više nisu sa nama, ali sa kojima smo ove praznike i običaje zavoleli kao deca.
Čini mi se da time nikome ne činimo štetu, a svakako pričinjavamo radost sebi i deci :).
U svakom slučaju, deca znaju verske osnove ovih praznika, jer mislim da treba da znaju - ionako u državnom vrtiću crtaju rođenje Isusovo i Svetog Savu, boje jaja i imaju na zidu okačenog Uskršnjeg zeca koji pazi da samo dobra deca dobiju poklone :roll:.
Na temu: crveni luk daje nekakvu bordo/tamno roza boju, meni je lepa ali nije mi ni blizu prave crvene boje.
Mislim da ću i ja probati idući put bojenje u vinu, uostalom oni kristali za jaja koji se kod nas relativno skupo prodaju i jesu samo čista vinska kiselina.
eto onda možeš ponovo isprobat za 1.maj kad pada pravoslavni Uskrs
Jaja se stave sirova kuhati u vino. Ja sam kuhala nekih 10ak min i onda ugasila stednjak i ostavila jaja da stoje u vinu 3-4 sata da se ulove kristalici. Jaja se kasnije ne smiju nicim premazivati, da se ne bi izbrisali kristalici.
To se moze raditi i sa bijelim vinom. Kupis boje u trgovini, kapnes u vino boju koju zelis i dobijes jaja u raznim bojama sa kristalicima.
Pred Uskrs sam malo gledala temu i tražila neki jednostavan način bojanja jaja, bez onih gadnih bolja koje ostaju na bjelanjku i na kraju opet kupila umjetne boje.:škartoc: Samo ne u obliku listića niti praška, već manje tabletice koje se otope u vodi. Jaja su super ispala, a boje na bjelanjku nije bilo niti mrve. Slijedeće godine kupujem isto. Btw. te tabletice sam kupila u Kauflandu.
Na kraju, ja pofarbala dio umjetnim bojama... ona za gledanje.
Ona za jesti sam planirala farbati ljuskama ljubičastog luka... sve lijepo pripremila dva dana ranije. A MD mislio da je to za baciti i... bacio. :)
ja sam svojem 100 put napomenula da su ljuske za farbanje, i sakrila ih u gredenc
bojala samo s lukom
za gledanje:
klinac bojao drvena jaja s temperom
klinka bojala ispuhana jaja s temperama i dekuperažom
Ovo bi mogla pokušati dogodine. Nekako svake godine sam u istom tonu, klasično farbanje ljuskom crvenog luka (klikni ovdje, što većina radi. Ove izgledaju super zanimljivo, VULKAN PISANICE, hehe :)
Podižem.
Lokalni trgovački lanac je nabavio bijela jaja, idealno za ove prirodne načine farbanja.
E sad sa rezimiramo :mrgreen:
Vino uspjeva (jaja se kuhaju u vinu i drže se sto dulje)
Crveni kupus također (isjecka se, u hladnu vodu se frknu i kupus i jaja, zatim ocat ili soda)
Kurkuma?
Cvekla, nisam baš zapamtila. Uspijeva li?
I da li vam je posuđe ostalo pofarbano?
Nekako me to najviše brine :lool:
Meni jedino luk uspijeva. I da, pofarba mi loac. I imm bas jedan stari za to. I sad kako nas već godinama nema doma za Usrks, sad ga ne mogu naći.
Možeš npr kuptii ananas u konzervi. Pa tu konzervu iskoristi za farbanje jaja
Za skupljanje lukovine sam zakasnila, a ovo što sam pobrojala već imam.
I za rezervu, imam i umjetne boje :mrgreen:
Hvala na ideji za konzervu :-)
meni kupus nije ostavio ništa po loncu
uspio mi je prvi put odlično, drugi put blijedo. neki ljudi kažu da su radili sve isto kao ja, ali im se nije uhvatilo NIŠTA. tako da s tim prirodnim je stvarno riskantno, može ispast divno, osrednje i nikako, ali to je dio zabave :)
ja ove godine planiram kupus i vino, pa kako bude, bijela jaja su mi i kao bijela lijepa :)
Kurkuma je fotoosjetljiva i blijedi na suncu pa nemoj stavit jaja na prozor.
Gdje ima za kupiti bijelih jaja?
Ja kupim pačja na placu. Ona su bijela
Ok Marta, žuta jaja mičem od sunca :-)
Ma jednom sam kupila neka jaja, dođem doma i skuzim da su bijela.
A nemam pojma gdje sam ih kupila.
Ja sam ih preklani našla u Konzumu, lani mislim u Intersparu, odi u neki veći lanac i otvaraj kutiju po kutiju, vjerojatno imaju
Ma baš...
Jaja sam stavila u vino, crveni kupus, kurkumu, cveklu.
Kuća mi je smrdila ko seoska birtija, ukuhava se vino a iz drugog lonca kupus sa sirćetom.
Provjeravala sam kako primaju boju, i sve mi se čini da ću sutra preko njih preći bojama iz vrećica. Ako budu htjeli primiti drugu boju.
Bijela jaja su bila u konzumu,al dugo ih vec nisam vidjela
Prvi puta ikad sam bojala u vinu. Jedno jaje sam izvadila nakon kuhanja, druga dva drzim preko noci. I ovo prvo ima lijepu nijansu
Tu su skoro sva jaja bijela. :lool:
Kurkuma nikad nije obojala nista, osim onoga sto ne zelim obojati (tipa odjece ili daske za rezanje, silikonske kuhace...).
vrci, znači kuhala si ih u vinu, ne stavljaju se u vino skuhana? koje vino ste koristile?
ja imam cijelih 5 bijelih jaja, ostalo smeđa, danas se bacam u kemiju
Ja sam opet odustala od crvenog kupusa. Frendica mi je dala upute da se stavlja i crno vino. Imam doma neko fino pa mi je žao.
Ooet samo luk. Ali kako ja već tjedan dana kulujem jaja imam ih sa raznim bojama ljuske pa su mi i luk nijanse različite.
I dalje su mi najdraža pačja. Em su bijela em imaju čvršću ljusku em su veća. A i meni finija
Prošle godine sam kupila bijela jaja u Billi, ove godine nema Bille nema ni bijelih jaja...
Sinoć sam par komada kuhala u crnom vinu.
Prvo, pola ih je popucalo. Pucaju čim ih pogledaš.... Ostavila sam ih malo u vodi sobne temperature prije kuhanja da se temperiraju da ne bi pucala... Pogodi što, nakon 5 minuta na trećini jaja se vidjela napuklina
Dok su se kuhala još ih je popucalo, boja je vrlo flekava i jedva vidljiva, a mi smo se gušili u alkoholnim parama... Možda je do vrste vina, ovo je neko kupovno, u svakom slučaju odustajem ...
I dalje su mi najbolja i najdraža farbana u luku
Ove godine sam zaboravila skupljati ljuske, dakle ove godine samo boje iz vrečice
Ajme ova koja su preko noci bila u vinu nakon kuhanja su predivna,tamne boje. Prezadovoljna sam
Moji rezultati:
kurkuma je dala divnu žutu boju, valjda će takva i ostati (fotosojetljiva, kako reče marta)
Kupus - dobila sam dvije boje, tamnije plavu i svijetlo plavu, obje jako lijepe
Vino sam koristila neko jeftino, dva su popucala, a isto sam zagrijavala na laganoj vatri. Rezultat nije onakav kakav sam viđala po internetu, nijednog kristalića na njima, a ona su neke tamno ljubičaste boje. Mislim da su mi svi kristalići ostali na šerpi.
Cvekla je fijasko, užas. Od bijelih, dobila sam boju običnih jaja, kad bi ih neko vidio, ne bi mi vjerovao da sam išta radila s njima.
Posuđe:
Od vina su ostali kristalići na šerpi i sva je promijenila boju, kao i od kurkume. Ta od kurkume će vjerovatno završiti na smeću, sva je požutila, i koliko god trljala, od nekud još izlazi žuto.
Kupus se da oprat, a onu od cvekle još nisam provjeravala, jer sam poletila ovamo da napišem utiske :-).
Mislim da se sljedeće godine neću zezat s ovim. Prvo jer mi je sinoć zahtjevalo puno pripreme, a i rezultat je bio neizvijestan. Eto jaja iz cvekle ću morat premazat vještačkim bojama.
Još da pitam ovo za soljenje jaja, bar da znam za sljedeću godinu.
Inače, kad kuham jaja ovako, solim vodu u kojoj se kuhaju, ali običaj u mojoj roditeljskoj kući je da se ta jaja za bojenje ne sole, jer valjda neće primiti boju. Ja kako naučila tako i primjenjujem.
Je l solite jaja koja ćete bojat? Teorija mojih roditelja nije provjerena jer nikad nisam posolila vodu.
Meni ni jedno jaje nije puklo. Ne solim vodu. Jedino sam jaja drzala neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
No ja ne kupujem jaja u dućanu nego domaća na placu a ona imaju čvršću ljusku.
Kristalici se dobiju kad jaja budu par sati u vinu nakon kuhanja. Kod mene sve puuuuno tih sljokica