pa tako kako sam napisala.
narežem u zdjelu korabu, mrkvu, tikvicu (svježe), stavim pred njih i to im je večera.
oni to tako vole.
ili neko drugo povrće.
ili voće.
i uzmu po šalicu mlijeka uz to (to je njima super kombinacija) i siti su.
Printable View
pa tako kako sam napisala.
narežem u zdjelu korabu, mrkvu, tikvicu (svježe), stavim pred njih i to im je večera.
oni to tako vole.
ili neko drugo povrće.
ili voće.
i uzmu po šalicu mlijeka uz to (to je njima super kombinacija) i siti su.
Apricot :naklon: i tebi i djeci za večeru.
sinoć sam radila juhu od cvjetače, mladog krumpira i graška
dijete je pojelo dva tanjura te juhe u koju je sama, dok je jela, umiješala pola kiselog vrhnja
bez kruha, ikakvih namaza ili mesa, njoj je to isto dovoljno za večeru
mislim da apri pojednostavi više nego što treba :mrgreen:
dam se kladiti da je u juhu ukuhala ili malo griza ili stavila vrhnje i koji krumpirić - što je po meni sasvim dovoljno kalorično.
sad vidim da uopće nije kuhala juhu :lol:
izgubila bi okladu :-P
vrhnje za kuhanje je izletjelo iz našega frižidera prije cca 3 godine i sada ga koristim samo za juhu od celera i kukuruza koje mi ne valjaju bez njega.
teško da bih kombinirala i sa čime drugim.
krumpirić... :oops: :oops: :oops:
kupila sam vreću od 3 kg nekoga Bios u Intersparu... :oops: Nikle nove civilizacije iz njega, dva mjeseca nisam ni dotakla. A strah me ići pogledati.
VGmama, ne pripisujem ja sebi baš te navike, mislim da su tu više muževi prsti jer je on taj tip.
Ali, najviše mi je u svemu tome pomogla Ancica :heart:
Kod nje se nikamo ne ide bez sirovog povrća narezanog na štapiće. Pa sam počela, dijete prihvatilo, drugo dijete došlo na već ustaljenu naviku.
Samo treba krenuti.
predajem se :mrgreen:
jedino, moram reći da ni ja nikad ne koristim vrhnje za kuhanje
probala jesam davno, "preuzelo" mi sve okuse pa sam odustala
žlicu, dvije običnog kiselog vrhnja volim staviti direktno u (svoj) tanjur s nekom povrtnom juhom
a krumpirić stavim u juhu da se raskuha jer mi ju nema što propisno :mrgreen: zgusnuti, obzirom da ne stavljam vrhnje za kuhanje niti ikakve ajnprene
Gradiš na onome što dijete voli. Moji vole kuhana jaja, pa im napravim salatu od šparoga (ili mahuna ili brokule) s 2 kuhana jaja i to je fino za večeru. Može toplo ili hladno.
Tikvice - na grill tavu (moji dečki su ludi za tim i za patlidžanima). Kako smo krenuli? Prvo pohani, pa prženi, pa wok pa grill tava.
Od riže ne bježim, ni od ječma ni od prosa ni od heljde, ali gledam da ne bude uz to neki masni umak. I krumpir se jede, ali kuhani (ili pečeni u pećnici u kori - vidiš, to duuugo nisam radila, ličke police) a ne pomfrit ili pečeni krumpir uz pečeno meso... To smo odavno potpuno izbacili.
U rižu uvijek ubacim neko povrće (grašak i mrkvicu, zelene mahune i mrkvicu, tikvice na kockice narezane i sl.) koje ponekad prodinstam u woku, a ponekad samo frknem u lonac s rižom.
Moji dečki obožavaju soja sos (ali pazim da ne pretjeruju) i s tim bi pojeli svako povrće, a sad već dugo godina i bez toga.
Od sirovog povrća obožavaju već navedene mrkve i korabe na štapiće, ali bolje prolaze krastavci oguljeni i narezani na deblje ploške.
Od svježih salata prodali bi se za kristalku, crveni radič (to i kuham, zapravo dinstam za rižoto), crveni i obični kupus, paradajze s bučinim uljem...
Ulje i ocat (ili limunov sok) su trikovi za većinu salata u našoj kući - bučino, maslinovo, ulje kukuruznih klica... Ocat balzamični, ocat jabučni u koji se gurne grančica ružmarina (to dečki moji sami rade) ili češanj češnjaka.
Još jedan trik - uključiti dijete u pripremu hrane! Moji (naročito mlađi, koji to obožava) već godinama sa mnom sjeckaju povrće za salate, voće za voćnu salatu i slično... S mlađim sam u fazi učenja kako se čisti riba :mrgreen: (jer je riboljub i voli kuhati sa mnom) i to je počelo još od ranih vrtićkih dana...
Dani kad je moj stariji bio buhtl pripadaju davnoj prošlosti (to je bilo u vrijeme dok sam radila 12 sati dnevno izvan kuće i imalo je posljedice za koje je dugo trebalo da ih se riješimo...) Ipak, puno ovisi i o djetetu - moj mlađi je bio na istom režimu, ali nikada nije bio debeo jer između šnite kruha/kolača ili jabuke uvijek bira jabuku...
vidim čemu vam ja služim :P
adiomare, istu funkciju ti može ispuniti crvena leća.
pokušaj u juhi zajedno s povrćem skuhati proso, kvinoju, zobene pahuljice ili što ti padne pod ruku, pa onda sve zajedno smiksati. divota od gustoće i finoće!
Joj, fakat... krem juhe od povrća (moji su ih srkali na široku slamku dok su bili mali), mahunarke razne na varivo ili na salatu... ma ima toliko kombinacija da nema šanse sjetiti se svega u jednom postu.
Danas nam je za ručak slatko zelje s minimalnom količinom paradajza i slanutkom. Uz to palenta na grill tavi ako im slučajno zelje ne bi bilo dosta (u što iskreno sumnjam, slanutak je zakon). Ponekad uz to bacim kakvo bijelo meso na naglo (ako u varivu nema mahunarki), ponekad ne... kako nam padne na pamet. Neki dan sam baš ustanovila da je kruh od cca 700 g (neki fini sa sjemenkama, kojeg su donijeli moji roditelji kad su bili kod nas za vikend) izdržao cijeli tjedan. Jedemo mi i to, ali to nije osnova prehrane.
evo jos par malo manje "drasticnih" :mrgreen: vecera bez njoka i ugljikohidratnih orgija :
przeno jaje/ meko, tvrdo kuhano samo ili sa nekim sirovim povrcem.
kratko skuhano na pari (moze i u vodi, ali je para bolja) tikvice, brokula, kelj, prokulica, cvjetaca, blitva, spinat... koje god povrce ili mjesavinu povrca, zelis, kad je gotovo malo maslinovog ulja i po potrebi cesnjaka. mozes dodati koji krumpiric, ali ne moras. i uz to par slanih srdelica, mljac, mljac
mahune kratko skuhane na salatu
grah salatu (grah kad kuhas, skuhas vise, pa ostavis), bob salatu, slanutak salatu
gustu johu od crvene lece (gotova za 10-15 minuta)
dimljeni riblji filet sa nakim povrcem
bez kuhanja:
pogotovo kada je vruce, od grcke, pa do svih ostalih mjesavina salata, u koje umjesas tofu, jaje, ostake mesa, ribe, tjestenine....
krumpirić, ja te volim, i ne služiš mi samo za zgušnjavanje
(šifra ličani)
ne znam što fali krumpiru
krumpir je kvalitetna namirnica
u umjerenim količinama, i ovisno o načinu pripreme
(a i što se neki ljudi ne mogu bez krumpira i kruha najest-tj. moraju se odviknuti..)
ne krumpir sam po sebi. Kako pobogu krumpirić može bit problem :P
mislim da se ni jedno dijete nije udebljalo od krumpira
jedino ako je jelo tone čipsa
staviti jedan krumpir u juhu od povrća ili varivo stvarno nije problem
pojačati fizičku aktivnost i smanjiti (izbaciti) slatkiše i to je to
ja sam cijelo djetinjstvo jela krumpir i nisam bila debela
dok nisam počela nekontrolirano ždrati slatko
I kod nas je krumpir vikend-hrana, kad smo svi doma... Ali se ne kupa u masti.
evo na
pomozi sirotu na svoju sramotu:-P
ja branim krumpir a ona meni tako
pa nisam irkinja da sam samo krumpir ždrala
ali je bio normalno u prehrani
i meni i svima drugima
i nitko od njega nije bio debel
uglavnom pire, u varivima, restani
za vikend bi obično bilo neko pečenje s pečenim krumpirom
i svi bili zdravi i vitki
(rečenica na koju apri dobije sijede:mrgreen: "i ja sam tako pa mi nije ništa falilo")
a čak ni ne vidim problem u tome ako se krumpir skuha u 3, a jede u 5 sati
u loncima s debelim stijenkama jelo će ostati mlako satima
ajoj, fakat privatiziram topic, ima vertex pravo.
sirius, govorimo o djeci, ne o nama velikima.
moji iz vrtića i škole dođu siti.
jako, jako rijetko pojedu naš ručak (kad je za užinu samo jogurt ili voćka, jedino tada ogladne)
i nije im uvijek večera sirovo povrće (ali dajemo "savjete" za roditelje djece koja imaju problema sa nekoliko kilograma viška).
jedu i kruh i putar.
i pahuljice s mlijekom ili jogurtom.
i jaja.
ali nekad i ostatak od ručka. tako da je kod nas normalno da se večeraju grah ili mahune.
I kod nas. :) E. je u njemačkoj bolnici dobivala svaki dan za većeru u 17 salamu, sir , namaze i svježe povrće (istina sa švedskog stola) , ali ona viće "Ja bi ručala!!" . Salama nije neki obrok. Srećom da imaju hladanjak i mikrovalnu na odjelu, pa sam joj čuvala ostatke od kuhanog ručka.
Sirius prekrasan avatar :zaljubljen:
Moja djeca, mozda jer su manja, ali ako dobro ne veceraju ne mogu spavati... starija kad je prestala cicati po noci je morala poceti dobro jesti jer bi se budila oko 4 ujutro gladna...
Mladja jos uvijek puno cica po noci, manje ako pojede veceru (jucer npr "puding od prosa"... proso raskuhano na vodi/mlijeku sa cimetom, prahom vanilije i pola banane zgnjecene u mlako... polizale zdjelicu)
Moj obično večera žgance sa sirom, ili zobenu kašu s mlijekom.
ja mislim da, osim kod nekih baš teških pretilosti, nema potrebe za posebnim dijetama i nekim radikalnim zahvatima
kao prvo osvijestiti problem
znači priznati kao prvo sam sebi da dijete ima koju kilu viška
i ne nalaziti ljepotu na šlaufićima oko struka
to uhvatiti u trenutku kada je to 2-3 kg, a ne 10 ili više kg viška
pojačati djetetu (i ne samo djetetu:roll:) fizičku aktivnost
lijepo dani mame na izlazak, trčanje u parku, vožnju bicikla (ak ga imate:-x), romobila, rola
pa kada dijete ožedni ne nuditi mu sok, kolu nego vodu
običnu vodu
nastojati da dijete ima barem 1 kuhani obrok dnevno
obavezno imati doručak
što više voća i sirovog povrća
nemati doma grickalice, čipseve, sokove
jednostavno nemati
ja znam po sebi
kad znam da imam nešto doma nemam mira dok to ne uništim
ako nemam, nemam
ako se slatko daje dati iza obroka
tada će se manje pojesti
nastojat napraviti domaći kolač, pa to djetetu dati umjesto kupovnih slatkiša
i mislim da rezultat ne bi smio izostati
ja sam protiv nekih radikalnih rezova (poput izbacivanja krumpira:mrgreen:)
polako, umjereno i dosljedno
a tko sam ja da ne potpišem doktoricu
X
krumpirić nema puno kalorija (85), to su nečije traume iz djetinjstva :-P
i nama je dio naše raznolike prehrane. Da ne jedemo krumpire, bila bi manje raznolika.
I ja se slažem s aleks, i još mislim još da je dobra ona ideja o uvođenju ispočetka minijaturnih količina povrća i generalno poželjnih namirnica u jelo radi navikavanja na okuse, boje i mirise.
I ići što više vani, negdje gdje nema kioska s hranom, tako da se ne stigne jesti i da se jede samo ono što se ponijelo.
i ja potpisujem "doturicu"
(šifra ličani)
i to je to
ne smeću od čipsa, kolutića s ovakim i onakim okusom
colama i fantama, što znači ne u kuću
toga nema
kad dođu gosti, rađe ispečem neku pitu s jabukama
a i nemam takve goste pred kojima ne smijem reći
da nečeg u kući nemam ( društvo malo ali pravo) 8-)
kuhan jedan obrok svakodnevno
i puno fizičke aktivnosti, po vani ako je moguće.
sad moram dobro skrivati da nitko ne vidi moju peppa pigs family
mislim znam ja teoriju....
evo upravo radim na izbacivanju čokolade iz kuće
(neprijatelja je najbolje fizički eliminirati:mrgreen:)
sreća da nikad nisamo kupovali ni voljeli čips, sokove, posebno gazirane
još da se riješimo čokolade i na konju smo
što se tiče zdravlja naravno da je jako važna kvaliteta namirnica
raznovrsnost, način obrade da se sačuva što više vrijednih sastojaka
ali što se tiče debljine stvar je samo unosu i potrošnji
znači da unos ne smije biti veći od potršnje kod normalne TT
kod povećane TT potrošnja mora biti veća
i to je sav kunst
i probati se držati rasporeda obroka, koliko to tempo života (krumpirić :mrgreen:) dopušta
i nemati međuobroke
nevjerovatno je koliko se bespotrebnih, praznih kalorija unese s tim međuobrocima
ja se prave čokolade ni pod prijetnjom pištoljem ne odričem.
e ni ja nisam nikada nosila hranu u parkić
onda je moja ko siroče trčala kad bi vidjela da je neka mama izvadila štapiće, čipseve:-x, krokije i slična veselja iz torbe
pa neće dijete umrijeti od gladi 2 sata
voda i to je to
ako smo duže u parku, na igralištu, onda joj kupim sladoled
prava cokolada (kakao preko 70%) je osim sto je ukusna i zdrava.
jelte u umjerenim kolicinama.:mrgreen:
apropo krumpira i cinjenice da se i ja slazem da je to ok namirnica.
kad sam bila mala cesto je vecera bila :
przena jaja, przeni krumpir ( naravno ne smrznuti ledo (mislim da ga tada nije ni bilo), nego mama pravi gulila i rezala) i zelena salata.
medutim ja trska bila, trska ostala.
e sad, ako je dijete predebelo, onda bi krumpir bio boli kuhan na pari, u vodi, u ljusci ili nesto slicno.
Ma apsolutno se ne mora svugdje ići s hranom.
Htjela sam reći - ako je cilj da dijete bude tri sata u pokretu, jer je debelo, a postoji šansa da će postat pregrintavo za bilo kakvu akciju, jer je naviklo puno jesti i gladno je, onda poneseš jabuku ili fetu nekog dobrog kruha. Najbolja varijanta je da se od akcije zaboravi na jelo.
Mi vikendom znamo satima bit vani, moji u pravilu ne staju, i tad volim imat nešto uz sebe više nego ić doma. Ili nešto kupimo.
bas si mislim kako smo se mi sa djecom, koja su prije mrsavija nego deblja uzivile u ovu temu. :mrgreen: