maggie34 prvotno napisa
X. ljudi često brkaju ova dva pojma.
ja imam pripravnicu u svojoj školi.
kako prije ovoga nije imala staža, omogućeno joj je stručno osposobljavanje za rad uz naknadu od 1600 kuna. ona je k nama doslovce došla s ceste i pitala može li stažirati. zapravo je to i najteži dio: pripravnik mora sam pronaći mentora.
sve doprinose za nju plaća HZZO, a i škole po pripravniku dobivaju određena financijska sredstva. ne pitajte me kolika, u mojoj je školi sve vezano za financije "vojna tajna".
e, sad...u ugovoru se spominje radno vrijeme od 8 sati, iako, što se nastave tiče omjer je 70/35 (mojih i njezinih sati)+10 oglednih.
škole su specifične, jer kod nas nema klasičnog radnog vremena. i meni ne pada napamet držati je u zgradi 8 sati, jer ni ja tamo ne provodim toliko vremena dnevno.
ja, kao njezin mentor, za ovo neću biti plaćena (bila bih da je ona zaposlena. barem sam bila kad sam prije 5 godina imala pripravnicu u radnom odnosu), već ću dobit dva boda za moguće napredovanje.
osobno, meni više znači njena prisutnost u razredu (imam puno djece s PP), nego tih 1000 i nešto kuna. uz to, uvijek mi može "uletiti" na zamjenu ako moram na bolovanje i slično.
meni je neprocjenjiva.
puno se puta dogodilo da bi, baš nakon volontiranja, kolege i pronašli posao, jer je važno ući u sustav.
u slučaju da pronađe stalni posao, prekida ugovor s HZZO-om i nije im dužna nikakav povrat novca.