učitelji kao i učenici imaju napisane obaveze koje moraju ispuniti kako bi ostvarili prava:
učenik ima obavezu ponašati se primjereno, kulturno i pristojno kako bi ostvario pravo da ga se vodi na izlet
učitelj mora odraditi svoje obaveze određene ugovorom kako bi ostvario pravo na plaću - u ugovoru mu ne piše da mora voditi 20 "zločestih" učenika na izlet i riskirati da se nekome nešto dogodi... učitelj snosi odgovornost za svoj rad na nastavi, predanost i uredno izvršavanje obaveza, ne mora snositi odgovornost za 20-30 mladih života ako je njihova sigurnost ugrožena zbog njihovog ponašanja... to da li je ona sama kriva što su joj učenici takvi - ne bi u to ulazila, ja znam da postoje brojne metode discipliniranja učenika ali tako isto znam da i neki učenici nisu materijal za discipliniranje (barem ne onakvo kakvo je učiteljima dozvoljeno u današnje vrijeme - ne mislim da ih treba tuči da me ne bi krivo shvatili, ali ustvari im jaaaaaaako malo toga smiješ napraviti...) jer niti doma nisu disciplinirani...
u tome je razlika
to sve piše u statutima škola, pravilnicima o kućnom redu i sličnim aktima
ja polazim od pretpostavke da je većina razreda "zločesta" (stavljam namjerno u navodnike jer nam nije točno pojašnjeno kakvo je to njihovo ponašanje), ako se radi o pojedincima onda se njih jednostavno može ostaviti doma a ostatak voditi... ali opet - to je na učiteljici da odluči, mi o tome ovdje imamo premalo podataka... možda je samo dijete pokretačice teme "dobro" u tom razredu...