Mislim da i je u tome stvar, među mlađima je u razredu. Pokušavam vježbati koncentraciju s njim, mislim da ide na bolje. Kad je trebao naučiti prvu pjesmicu doslovno mu je trebalo 5 dana da je zapamti, a sada je potrebno puno kraće. On je i inače malo u svom svijetu, ne doživljava neke stvari. Što se tiče odnosa s drugom djecom u razredu, na početku se nije baš dobro snašao, ali mi se čini da i tu stvari idu nabolje. Najviše su mu falili prijatelji iz vrtića jer je sa svima bio dobar, oduvijek jako voli društvo. No, ovdje je došao u situaciju da se djeca nisu htjela igrati igara na koje je on navikao. On je inače jako osjetljivo djete. Jezik nije bio problem u komunikaciji sa djecom jer većina u razredu ne govori talijanski. Čak je i škola popustila u svojim krutim zahtjevima da se mora pričti talijanski pod odmorom. Kada sam ga upisivala, očekivala sam da će u školi napraviti neku procjenu znanja talijanskog jer sam dvojila upisati ga u hrvatski ili talijanski razred, ali to se nije desilo. Nisu tražili nikakvo predznanje. Sada mi je jasno zašto nisu radili procjenu, sa 3 učenika koji pričaju talijanski mogu komotno zatvoriti školu, ove godine je stanje tako loše. Djeci je teško i zato što pod odmorima ne mogu komunicirati na talijanskom jer ga skoro nitko ne zna. B. je išao u talijansku grupu u vrtiću i ja nisam bila sigurna koliko zna. On inače voli pokazati puno manje nego što zna, voli igrati igru "ja ništa ne znam". Ali, ispostavilo se na kraju da od te talijanske grupe nije bilo baš ništa jer su očito pričali na hrvatskom, a i maestra je bila svako malo bolesna. Posljednjih, po meni najvažnijih, 3 mjeseca vrtića je bila na bolovanju. Iako ide u talijansku školu, ja i dalje imam dvojbe treba li ili ne ići u nju. Ja nisam bila sigurna pri upisu i zato sam i htjela da naprave neku procjenu. Iako mi je dijete krenulo u talijansku školu, djelomično se slažem sa komentarima da je talijanska škola za talijansku manjinu jer su moji napori puno veći u angažmanu oko učenja. Djeci se doslovno treba objašnjavati osnove osnova za koje se u školi podrazumijeva da ih znaju. Mislim da je svakako preporučljivo zadnju godinu vrtića odraditi u vrtiću za talijansku manjinu, ako je tamo moguće upasti, a ne u grupi za rano učenje jezika u koju je išlo moje dijete. Inače, kod mene je suprug bio više za ovu opciju da ide u talijanski razred, a ja se sa njim slažem da je uvijek moguć ispis u hrvatsku školu.