Evo mene s mjesec dana zakasnjenja na ovu temu :)
Slazem se s inom da nije svaki aktivizam u prvim redovima dobar. Miletic je izvrstan primjer za to. A ja sam uvjerena da bas on to radi za vlastitu politicku promidbu.
Za neke se teme covjek uistinu treba dobro informirati i to zahtijeva veliki angazman. Takva je recimo bila MPO borba ili borba mljekara. Medjutim za bobu protiv neonacija ili za prava LGTB zajednice i nije potrebno puno angazmana da bi dao svoj mali doprinos. Sam prosvjed, ili uplatu nekih novcanih sredstava, i ne vidim velikim angazmanom. Zaista ne zahtijeva puno vremena. Drugo je boriti se iznutra, traziti primjere i zakone iz razvijenijih drustava, prevoditi, davati intervjue, animirati druge da se ukljuce, napraviti web stranicu, izaci pred kamere.
Iskreno i ulaz u garazu u Varsavskoj mi se cinio jasnim primjerom gdje treba izaci,al sad vidim da nije svima bilo jasno.
Iz vlastitog iskustva mogu svjedociti da je zivot u uredjenom drustvu, gdje debela vecina podrzava vrijednosti za koje se mi ovdje jos desetljecima moramo zalagati je jedno super iskustvo. Svjestan si ga i kad si dio toga, nije ono - normalno, pa nitko ni ne primjecuje. Naprosto ti hrani dusu. S druge strane mene neke stvari kod nas stvarno deprimiraju. To sto sam iskusila kako je super kad je normalno postovati ljudska prava je meni driving force da se ukljucim negdje i gdje nemam nikakvog drugog interesa. Tamo gdje sam ga imala sam se i jace angazirala (mpo).
Jasno mi je i da se nakon sto si bio ozbiljnije ukljucen moze steci dojam da se nekima cini da nisi dovoljno doprinjeo, al to mi je stvarno nebitno. Das koliko mozes.
Ja ne mogu spasiti svu djecu, niti udomiti sve pse, al cinim onoliko koliko mogu i da se pri tome ne zrtvujem dugorocno. Vec sami razgovor s ljudima oko sebe vidim da ima puno ucinka. Al isto tako je dobar osjecaj da nekim ljudima mozes vjerovati. Ne podrzavam pritisak na druge -gdje si bio, al ja volim ljude koji se bore ili u nekom mikro ili u makro svijetu. Nije to jedina vrlina, ali je meni znacajna pri stvaranju misljenja o nekome. E sad bas ti ina koja mi zvucis pomalo rezignirano vezano uz aktivizam, za mene si pravi aktivist, usprkos Varsavskoj ;)