:lol::lol::lol:
Printable View
Ja se iskreno divim vama nepeglačicama jer meni to ne uspijeva; a da bih bolje shvatila kako to ide čak sam danas i isprobavala načine "ne peglanja"; tj. slagala obleku * da se razumijemo; kod mene se sve pere i pegla naopako okrenuto oduvijek, šareno na 30, a bijelo na 60 stupnjeva, pazim kak objesim i sl. - međutim mene ne zadovoljava to kak veš izgleda nakon "pažljivog" slaganja... To nije to jednostavno! Uostalom, dok ja pažljivo složim veš već sam ga s mojom parnom postajom mogla i ispeglati! Čas posla! Svaki skoro dan imam po 2 mašine veša za nas 5; znači to je (bez posteljine, ručnika, kuh. krpa i sl.) cca 12-14 mašina veša tjedno i ja to opeglam u 2x po 1.5 sat uz ispijanje kavice i gl. serija na tv. :) Još i ručak skuham uz to ;)
ja o peglanju uopće ne razmišljam dok ne osvane ovakav topik
onda se sigurno desetak minuta pitam što li ljudi misle o nama kad nas vide takve zgužvane
pa se onda prestanem pitati
Imala sam ja jednu prijateljicu koja je mrzila peglanje. I peglala je samo ono sto mora. Kao muzeve kosulje. Ali ni njih nije peglala cijele, vec samo prednjicu i kragnu. Kaze da je ionako stalno u sakou, pa zasto da se muci sa rukavima i zadnjom stranom. :D
tako se moja mama udala u košulji koja je ispod ruku bila sva podrapana
toliko da se nije dalo pokrpati
pa je preko obukla sako i ništa se nije vidjelo :-)
Ovak sam ja nekad peglala košulje za posao!! Po zimi kad moram imati sako!! Mrzim te košulje, a još ih više mrzim peglati. Tj. sad imamo neke normalnije koje se lakše peglaju pa popeglam sve. Ali prije dok su bile te neke kartonske...Jao, užas. Ovak bi kao i ta tvoja. Samo ono kaj se vidi ispod sakoa!!!
Koga je briga za ono sto se ne vidi?
Koga je briga uopce za to kako je netko ispeglan ili obucen ako nije nekakav opaki dress code u igri?
Peglam iznimno, izbjegavam kupovati odjeću koja se mora peglati.
Slaganje zna potrajati (usput gledam TV, telefoniram...), ali i nakon peglanja se makar dio mora složiti.
Netom složeno možda i nije najurednije, ali nekako se omekša i poravna stajanjem u ormaru.
Meni ne djelujemo ništa zgužvanije u usporedbi popeglanim poznanicima.
Sad bi mama mog bivšeg dečka rekla: A što ako završiš u bolnici?!
:lol:
a onda ti je to vjerojatno najmanja briga
Kad čitam neke od vas, koji je to proces, koji je to posao, sve to s robom i peglanjem, ja stvarnop ispadam najgora kućanica na svijetu. Pogotovo kad je roba u pitanju, stvarno sam grozna. Moj muž pjeva u klapi i zamislite kad se na svakom nastupu pojavi u odijelu i bijeloj košulji koja je jednom u rozoj nijansi, drugi put u zelenoj, treći plavoj..stalno ga zahebavaju na račun traljave žene. Vilo moja, za koga sam se oženio.
Trina, ti si stvarno šlampava!
pa što ne razdvojiš bijeli od obojanog veša?
tc, tc, tc...
Trina, postoje frotirske krpice koje se ubacuju u masinu s robom, a sluze za skupljanje boje, pa se nista ne pofarba.
Misliš na ovakvo nešto, ili nešto što nije jednokratno?
Imam sušilicu i parnu postaju. Dok sam radila peglanje je bilo doslovno neophodno za 90% robe. Zašto?
Zato što sam veš stavljala prati i sušiti navečer prije nego bih legla u krevet a vadila van kad bih se vratila doma ( znači nakon više od 15 h). Ta roba bi bila definitivno zgužvana. Većina robe je pamučna i ona jednostavno bude zgužvana čak i kad se odmah izvadi, onoe stvari koje imaju elastina su zahvalnije. Naše šareno perem na 40, bijelo na 90 a od malog sve na 60.
Od kako sam doma, ako veš izvadim odmah nakon što sušilica završi sve samo složim i u ormar osim košulja pa sad parna stanica stoji van upotrebe većinu vremena. Inače kad sam je uzela shvatila sam da mi se vrijeme peglanja sa njom skratilo duplo (inače sam peglala tipa 3 puta mjesečno kad se skupi hrpa i to mi je sa parnom stanicom trajalo 1,5 h a prije po 3-4 h).
Odjeća koja se sjaji od pegle je odvratna zato postoje mokre krpe. Iskreno rukave uvijek ispeglam sa crtom (niti imam onaj stalak za rukave niti mi se da još dodatno zamarati sa okretanjem rukava jer košulja imam uvijek dosta za peglanje i mene ta crta ne smeta).
Ali moram priznati da je meni misterij kako vam roba koju stavite preko sušila van ne ostanu ili kvačice ili ona crta di je prebačena. Meni to nikad nije uspijevalo. Naravno da sve šareno sušim naopačke i pazim kako okrećem prema sucnu da ne izbljedi ali neam šanse da se kvačice ne poznaju ili ta crta ako samo prebacim, a da ne spominjem da se to sve tako osuši da je prekruto. Zato je sušilica zakon - ali uz uvijet da se odmah sve izvadi i složi.
Naravno da ne peglam niti ručnike, niti donji veš niti kuhinjske krpe (iako mi zbog toga jedva stanu u ladicu).
Svaka čast vama koji ništa ne peglate ako uspijevate izgledati neizgužvano.
Svatko prema svom nahođenju. Meni je jedino išlo na živce kad bi ja ispeglala veš i složila u ormar, muž kad bi izvadio majicu iz ormara njega bi smetala ona crta kako je složena majica i tražio bi da ponovo peglam što sam na kraju rekla da nek si sma pegla jer da mi ne pada na pamet dva put peglati istu stvar. Bilo bi idealno da imam puno prostora pa da sve takve majice mogu visiti na vješalicama ali nema.
U vezi crte od susenja stipaljka... ja imam puno mjesta pa stoga imam razapeta dva ona susila s krilima ne znam kako se to zove,oni s metalnim preckama. Imam prostoriju za susenje robe, dakle ne stoji mi vani, i stipaljke ne koristim. Kad je neki predmet na kojem bi se mogla vidjeti crta stavim ga ili preko dvije precke ili pak na one vanjske debele nosece precke crte nema nikad. Dakako dobro i protresem robu a bitn ju je ne pobacati u lavor nakon sto masina zavrsi nego je protresti i ugrubo sloziti
da
spasilo puuuuno mašina veša
od straha da mi se veš ne pofarba ubacim te krpice u svako pranje (ali ne ove nego one dm-ove, jeftinije su)
čak i u bijeli veš, lijepo skupe sivilo...
te krpice nakon svakog pranja (pogotovo na 60) izađu jako lijepo obojane (plave, crvene, zelene...), pa se tješim da bolje one nego veš :mrgreen:
Ovako...
I jos jedan trik - imam puno djecjih malih rucnika, pa kad susim svoje pamucne majice preko "harfe", stavim najprije taj rucnik (suhi) pa onda majicu, da ne ostane crta. Funkcionira odlicno. Kvacice ne koristim kad susim unutra, samo kad je vani na striku. Jako pazim kakve biram, ne smiju se jako urezivati.
A jel?
Jednom prilikom sam oprala zeleni sling... i netko je isključio mašinu, što je meni bio znak da je prazna, pa sam ubacila bijeli veš na 90. :mrgreen:
Sling je prežio, a veš je pozelenio... pa je malo po malo bio sve manje zelen i sad je jedva primjetno žučkast.
Koristila sam nekoliko različitih izbjeljivača... nije pomoglo. Pomoglo je jedino novo pranje, pa malo po malo smo došli do jedva primjetne žute... Budem probala i te krpice... da zadaju finalni udarac tom tonu.
Mojca, mislim da postoje i posebne krpice za bijelo rublje. Edit: da -Koristim one za upijanje boje, isto DM-ove, ali sam pomsilila da postoji neko trajno rješenje, nešto što ne moraš kupovati stalno nanovo :mrgreen:Citiraj:
Denkmit maramice za izbjeljivanje rublja, 15 kom.
Uklanjaju žućkasti i sivkasti ton s bijelog rublja vraćajući mu blistavu bjelinu. Maramice su prikladne za sve temperature pranja i sve vrste bijelog rublja, uključujući i ono fino i osjetljivo.
Da, ali ti vjerojatno imaš onu malu parnu stanicu. Kod moje mame je ogromna i profi. Treba je napuniti vodom (najbolje onom iz sušilice), staviti da se zagrije, pričekati dok prokuha, dok stanica ne da zeleno svjetlo, obavezno nakon peglanja otvoriti ventil da izađe para i ponovo je isprazniti (dobro, to sam često preskakala). To mi je bila tlaka raditi za, ne znam, dvije majice.
Ja isto, kad sam u "sistemu", nema skupljanja hrpa vesa, opeglam odmah nakon susenja pa je brzo, 15 min.
Sinoc sam, pak, imala za jednu cijelu epizodu od 45 min :mrgreen:
Susilica pomaze, ali, moram je jos skuziti- koliko vesa max mogu staviti da ne izadje ko da ga je krava zvakala.
Najvolim peglati bakine stoljnjake, koji to divni mirisi djetinjstva izlaze iz njih... Malo sam poremecena :mrgreen:
Kupim prije 2 godine parnu stanicu i skratims i peglanje sa 2 sata tjedno na 30-40 min.
Gledam neke frendice oko sebe koje ne peglaju i to se ništa ne primjeti..ali moj mozak nije to mogao odma tako prihvatiti.
Godinu dana po malo..prvo nisam peglala dječje trenirke, pa njiove majice, pa svoje majice i na kraju muževe stvari.
Na ničemu se ne kuži da nije ispeglano. Čak i moja mama koja još uvijek ima fobije od neispeglanog veša ostala u šoku kad sam nakon nekog vremena rekla da sam upalila peglu nakon 2 mj.
I sad peglam tako svakih mjesec i pol do 2 da ispeglam par traperica koje se jako zgužvaju i par svojih košulja...
Nemam sušilicu. Ne natrpan mašinu previše, ne presušim veš, malo sve rukama zagladim dok slažem i veš bude kao ispeglan. :)
Ako ne budu i dalje skupljale boju, onda cu ih koristiti za pranje po kuci.
ja sam uvijek mislila kako je to urbana legenda
te krpice
nego, zašto ih ubacujete
zar se roba ne zafarba slučajno
ono, kad crvene gaće ulete u bijeli veš
ili vi, za svaki slučaj, svaki put to ubacite
cek,sto je vama bijeli ves? pa ja nemam nijedne (mozda jedne) bijele gacice....a bome ni MM...
trebalo bi mi predugo da napunim masinu bijelih majica i kosulja tako da svu robu (kosulje,majice,hlace) surgam skupa na 40 i za svaki slucaj ubacim tu dr. benkmann maramicu....jer jednom sam zaboravila i uspjela mi je neka MMova crvena majica pustit boju....a mislila sam da se to na 40 nemoze dogodit....
on-topic....nista ne peglam i stvarno ne hodam zguzvana....mozda zato jer roba koja je uistinu takva samo stoji u ormaru jer sam ja prelijena upalit peglu....:-) a prije sam redovno kosuljama peglala samo kolet i prednji dio koji mi se vidi ispod paletuna....:lol:
Bijeli veš su mi ručnici, krpe, potkošulje, gaće. Sav donji veš nam je bijeli, 100% pamuk.
aha,i to onda sve skupa peres? pa i meni je skoro sve 100% pamuk al' se sareniiiii.... :)
dobro,donje majice nisu,one su mi vise sa elastinom jer ne podnosim one duge bijele pamucne koje mi se zarolaju i tako ocrtavaju ispod hlaca...
ona mi mora bit uz tijelo i ne preduga...i na tirake (bretele)....
Perem sve skupa, da. Ako stavljam kombinaciju gdje su i krpe i donji veš, onda na 95, inače uglavnom na 60.
Ako je koji ručnik izrazito prljav, stavim na 95.
Zaista je dobro, pogotovo za bijelo. Ali ne stavljam, osim kad me svekrva zamoli da operem njenu veliku frotirku (bijelu). Imam i kutiju maramica za šareno, stavim poneku ako perem npr. nove samterice ili nešto za što očekujem da će puštati boju. U većini slučajeva to zapravo ne treba. Moja mama to koristi jer nema puno veša, pa pere zajedno svijetlo i tamno, ali ja nisam zadovoljna rezultatima pa sam odustala, a i veša još uvijek ima. Offt. kamo sreće da mi je toga bilo dok su mi djeca bila puzavci, spasilo bi me, kao i brza centrifuga i sušilica... ali nije bilo para, štedjeli smo za nešto drugo. Ont. maramice za bijelo sadrže optički izbjeljivač, mislim da to nije najsretnija stvar za bebinu odjeću, ali toga ima i u deterdžentima, pa vjerojatno treba samo voditi računa da se veš dobro ispere.