Nena post ti je OK, al je malo prezahtjevan za brzinski odgovor. Samo sam morala struku braniti :)
Printable View
Nena post ti je OK, al je malo prezahtjevan za brzinski odgovor. Samo sam morala struku braniti :)
uopće me nisi razumijela, ali uopće. da, tema je na filozofskom, pa evo nas ovdje "filozofiramo" i raspravljamo. u tom duhu mi rečenica "pustite vjernike da vjeruju itd." baš ima suprotnu poruku i kao da na neki način nasilno želi završiti raspravu (tipa: vjernici vjeruju, nevjernici ne vjeruju...točka). na kraju, kome se uopće ta rečenica obraća? tko to "ne da vjernicima da vjeruju" pa da se moli za "puštanje"? je li to znači da ne smijemo pisati o tome na ovoj podforumu?
zato smatram potpuno promašenim kada neka vjernica nakon jednog jačeg, suvislog posta jedne nevjernice dođe s tom floskulom "pustite vjernike da vjeruju..."... pa nitko ih i ne drži! :-P
samo iz jednog razloga. a to je potreba, da se u društvu gdje je normativ biti vjernik, a najbitnije od svega, što je jelena lijepo napisala, gdje vjerski svjetonazori imaju velik utjecaj i na zakone, kaže glasno - e, pa ja nisam. ne vjerujem. ide mi na živce kad se podrazumjeva da prvašić ide na misu povodom početka školske godine. ne želim to, a želim to i jasno i glasno reći. a to i nije baš svugdje lako.Citiraj:
inače, slažem se da se nikako ateizam i religija ne vrte oko istog. a, ovo je ujedno razmišljanje i na siriusino pitanje, zašto imaš dojam da se ateizam organizira? zašto postoje udruge koje okupljaju ateiste? zašto je ovaj topik tu?
Citiraj:
ups, pošemerio mi se post. ovaj drugi dio što je cvijeta divno napisala... da, to mi ovdje stalno ponavljamo... baš bi me zanimalo koliko forumašica ovo nešto znači.
Osobno, mogu prihvatiti da u nekom, razumom i duhom evolucijski razvijenom društvu može biti dobro bez velikih religija, ali s negiranjem postojanja Onoga Nečega, ili Nekoga, većega od čovjeka, s
negiranjem cijele duhovne dimenzije čovjeka i svođenje njega na tih par bijednih osjetila mi je silno osiromašenje.
Ja to, baš suprotno, ne vidim kao osiromašenje, već kao dokidanje antropološkog i spiritualnog determinizma (iako se ateiste često "optužuje" za determinizam drugih vrsta) i kao davanje ultimativne slobode samodefiniranja, ali dobro, ja sam egzistencijalist u duši.:-)
Pala mi je na pamet usporedba otvorenih i zatvorenih sustava od Hermanna Brocha (iako je on govorio o umjetnosti):
An open system...is an ethical one, that is, it offers the individual a guiding framework, within which he or she can act. A closed system, on the other hand, cannot go beyond fixed rules - even if these are given an ethical coloring - and it thus transforms those part of human life that it touches into a game that is no longer ethical, but only aesthetical in nature.
ja baš mislim da se bogu ne plače. tj. otkud vjernice znaju kad se bogu plače, a kad nešto odobrava što provode crkveni oci? zanimljiv mi je taj cherry picking.Citiraj:
Mislim da se i Bogu plače kad vidi službeni stav crkve. I meni je apsolutno neprihvatljiv takav stav.
Najkraće rečeno, po meni je nekaka najbolja kombinacija društvo u kojem ipak postoji neka kohezija, ali ne toliko jaka da bi bila bilo koja "-gija" koja ne bi dozvoljavala nešto drugačije, na način da je to drugačije zamislivo i uobičajeno.
Bojim se da je neko očekivanje da je neki masovni ateizam nešto što će donijeti neki veliki društveni benefit - fulano.
Ono što se pokazalo kao OK je držanje Crkve odvojene od države, i omogućivanje slobode vjere, ali i slobode od vjere.
lijepo rečeno, jen.
da, ne znam zašto se negiranje "nečeg većeg od čovjeka" odmah povezuje s tim da onda ta osoba nema duhovnosti u sebi. ili da se time negira duhovna dimenzija. opet ta predrasuda da se samo kroz religiju, kroz boga, može biti... duhovan? čovjek/čica.
ovo, da nekoga boli briga di će ići ili ne ići tvoj prvašić, to bi trebao biti minumum minimuma u nekom društvu. Budući da kod nas (još) nije tako
ili (još) nije u svim sredinama, o tomu nadugo i naširoko raspravljate na ireligijskom topicu, jel' da?
A meni baš nekad dođe raspravljati dalje od te realnosti, u kojoj živimo, i bombaša samoubojica, i
baš se nabacivati teorijam...evo, nabacivati kvantne fizičare, iako ne znam što oni misle pod tim kad kažu da su kvantni fizičari, imaju li sami kakva postignuća, ili se služe tuđima (jelena),
mislim na svijet, ne nahr, ovi po webu što iznose teorije.
I nisam ih shvatila da su neki vjernici u onom smislu koji se kod nas podrazumijeva, kao pripadnici neke crkve ili religije, jednostavno su biliveri, priznaju duhovnu stvarnost (sviđa mi se baš taj izraz, duhovna stvarnost),
a kad sam došla do toga kod Nikole Tesle, zaokružilo mi se ono što mi kod njega prije nije bilo jasno.
Nena, ajde definiraj duhovnu stvarnost, ako ti se da (možda i ja vjerujem u nju :mrgreen:).
nena, to nisu moje riječi, nego cvijetine. pošemerio mi se post. također, pričat ćemo o tome nadugo i naširoko gdje god bude trebalo :-P šalim se, jasno mi je da je tema ovog topica šira. ionako su to cvijetine riječi, a ona zna zašto ih je spomenula (ipak se uvijek treba gledati kontekst riječi na temi, tko je kome odgovarao i sl. )Citiraj:
ili (još) nije u svim sredinama, o tomu nadugo i naširoko raspravljate na ireligijskom topicu, jel' da?
A nije baš samo jedan. Ali na kraju, to nije ni važno, čini mi se, iako bi bilo zanimljivo znati postotke.
Nema u znanosti ništa što može opovrgnut postojanje višeg bića. Znanost može opovrgnut kreacionizam, naravno. Ali postojanje Boga - znanosti ni u džep ni iz džepa, čini mi se.
ako se ne varam, kako je meni objašnjeno - znanstvenik koliko god da vjeruje u boga, kad se bavi znanstvenim istraživanjem mora ići od presumpcije nepostojanja boga. jer u suprotnom nijedno istraživanje ne bi imalo nikakve bitnosti, jer bi to moglo biti slučajan rezultat jer se ovaj put bog upleo, drugi put ne.
tako da, znanstvenici imaju kao ljudi potrebu za duhovnošći i/li vjerom, u svojoj privatnosti. ali u znanstvenom radu za boga nema mjesta.
(sad kad zaradim sljedeću opomenu, samo čekam).
Ne znam, nisam nikad naišla na ovakvo razmišljanje, da bi neki znanstvenik-vjernik tako vidio utjecaj Boga na stvarnost. Prvi koji mi padaju napamet su troje koji se bave fizikom elementarnih čestica, i ne funkcioniraju nimalo drugačije od ostalih iz tog područja za koje znam da nisu vjernici, ili ne znam što su po pitanju vjerovanja.
Koliko ja znam ( a to su mi tako objasnili znanstvenici koji vjeruju u Boga) oni smatraju da je sav njihov rad uz bozju pomoć i da Bog progovara kroz njihov rad , odnosno vodi ih do svega sto su spoznali.
Koliko ja shvaćam, ateizam samo znači da neki konkretan čovjek ne vjeruje u postojanje nekog višeg bića. Nije on tako razrađen, mislim nemam pojma kako je to Dawskins razradio, ja si tumačim "duhovnu dimenziju" kao sustav nekih etičkih normi (moj), ali možda to uopće nije to.
Duhovna stvarnost je ona dimenzija čovjeka koja je, za ljude koji u to vjeruju,
ključna za cjelokupno njegovo postojanje i funkcioniranje i iznad je tjelesne i psihičke pojavnosti čovjeka.
Duhovna stvarnost djeluje na tijelo i psihu uvijek, pa i onda kad mi toga nismo svjesni.
Nju pokreću misli i na osnovu misli uobličene riječi, a tek na kraju djela.
Čovjek je tjelesno, psihičko i duhovno biće, s tim da je duh superioran.
Duh pak nije materijalan, stoga nije dostupan pozitivnim znanostima, iako danas i prirodne znanosti uspijevaju izmjeriti djelovanje duha na tjelesne funkcije.
Ne podliježe prostornim ni vremenskim ograničenjima.
Čovjekovo tjelesno i psihičko područje zajedničko je s biljkama i životinjama, a duh je ono po čemu se razlikuje od svih ostalih stvorenja.
Čovjekov duh reagira na najfinije nijanse svakog događaja i susreta , registrira i najskrivenije misli i želje , kako pozitivne tako i negativne.
Budući da je sve oko nas "stvoreno", svemir, priroda, život, pa i mi smo po definiciji "stvorenja", nastavno na to, sve stvoreno ima i Stvoritelja. On sam je taj Duh, a kroz sva živa stvorenja taj se duh provlači.
Istodobno je i u njima, ali i izvan njih, kao što Sunce sija, ono je i dalje gore, ali nas njegove zrake dotiču i prožimaju.
U najkraće.:mrgreen:
točno, i budisti su u biti ateisti (ako se ne varam).
ali njihova inspiracija nije bitna za neko znanstveno istraživanje. po čemu je za mjerenje čestica u onom CERN akceleratoru ili čemu već znanstveno bitna inspiracija onog koji tamo nešo prćka po gumbima :lool: je li bog parametar koji se uzima u obzir kad se prave neka znanstvena istraživanja? nije. ono da piše: visina, duljina, broj obrtaja u sekundi, bog?
tako da... no gods allowed :-P
Pa nitko nije ni rekao da se mjeri utjecaj Boga?
Vjernici znanstvenici (bar ovi čiji je rad prihvaćen od znanstvene zajednice) ne smatraju da Bog svakog časa mijenja prirodu, pa elektromagnetska indukcija malo postoji, a malo ne postoji. Uopće ne kužim kako se izvodi zaključak "no gods allowed"?
Vjeruju jednako u zakone prirode i otkrivanje zakona prirode koliko i ateisti.
A objašnjenje da se priroda dogodila spontano ili da se dogodila pod utjecajem višeg bića - ako mene pitaš, i jedno i drugo je jednako neshvatljivo i nevjerojatno i ništa ne objašnjava :lool:
e, ali tako promatraš boga kao deist. ne kao katolik. :-/ bog je sve stvorio, al mu nismo više zanimljivi i ne miješa se više.
ali, zar nije baš taj koji je radio na cernu, neki naš, čak pripadnik opus-dei-a? ili sam pobrkala.
neno moja, ja ti niš ne kužim taj tvoj duhovan post :lool:
naravno da ateisti ne negiraju duhovnost čovjeka. kako ćeš negirati nešto što postoji? misli, osjećaje...ako to nazivaš duhom. ono, kad kažeš vidi ovoga, baš ima duha taj čovjek :mrgreen:
jedina razlika je ta što ateist smatra da je izvor čovjekove duhovnosti - čovjek. i da kad čovjek umre, umre i njegova duhovnost. pa bio on i čovjek velikog duha. npr. mozart. nema ga više. gotovo. što si odskladao si odskladao.
Ovako opisana duhovna dimenzija kako je nena napisala meni se čini kao neka podsvijest? Nemam pojma imam li ja taj duh, opet - očito nisam niti životinja, ako svi ljudi imaju, imam i ja. Ali, ne bavim se ja pretjerano time, ne seciram se u tom smislu, imam svoje neke etičke vrijednosti, i tijelo itd. U biti, više se bavim i seciram si tijelo (jel' me boli ovo ili ono), nego što se duhom bavim, osim ako ne spada čitanje pod duh.
Mislim... da bi se pripala ovako puno pričat od duhu... ali bi se onako smješkala, da se ne vidi taj moj strah 8-). Možda sam konkretnija od toga. Nemam pojma, volim onako intelektualno čerečit, ali ovo duhovno.... nije to moja dimenzija baš previše.
Mislim... pripala bi se jer mi je prvenstveni osjećaj - o čemu mi to pričaju... a ono... morala bi to imat, jesam čovjek il' nisam :). Pa bi nabacila neki neutralno-pristojni smajli i pustila crtu prvom prilikom.
Za ovo prvo - nisam stručnjak, ali mislim da ni katolički Bog ne intervenira u prirodu i prirodne zakone. Prisutan je u ovoj duhovnoj sferi, ali ti to ništa ne kužiš pa zato postavljaš ovakva pitanja :lol:
Je, to je jedan od trojice koju spominjem. Ali nisam s njim o tome razglabala, nego s kolegom-prijateljem. Koji je isto član Opus Dei, hahaha. Ma zapravo nisam ni s njim razglabala, nego koliko se provuklo kroz razgovor.
Majke mi, ja to ništa ne kužim... pa kako je Bog stvorio samo duh, pa zar nije vrlo konkretno stvarao Zemlju, pa ženu od Adamovog rebra itd.? Nema veze... teško ja te neke nelogičnosti mogu uopće pojmit, pretpostavljam da se to ne može ipak bez vjeronauka.
zanimljivo mi je to sa znanosti i religijom. i to tako, ajm oreć, strogom religijom, kakav je opus dei, pretpostavljam.
dakle, taj ne bi sa svojm ženom išao na mpo? ili bi?
ajd ga pitaj :lol:
LOL... of kors da nismo, očito meni i cvijeti fali predznanja (vjeronaučnog), ovako, bez toga, kad primaš u tom smislu ko tabula rasa, a bez xy godina predavanja je ???? (barem meni). Cvijeta i ja, duhom nevine... kao djeca (LOL).
Ma, nema veze, ja ne mislim da je religija izvor svih zala, ali meni osobno je ovako bez nje skroz kul, ono, s njom mi baš ne ide iako volim ići pogledati Crkvu i groblje.
ja se slažem s vertex, uopće ne mislim da znanost mora biti u suprotnosti s vjerom.
pa koliko je znanstvenika kroz povijest koji su bili vjernici, o filozofima da ne govorim.
ova tvrdnja "no gods allowed" je vrlo kontroverzna.
cure, Nenin Duh je u biti duhovna duša.besmrtna i odvojiva od psihofizičkog dijela(kojeg imaju i životinje)
ne duhovnost, ljudska, humana duhovnost koja postoji i traje koliko i čovjek, već duša koja je besmrtna.:-)
OK, thx na pojašnjenju, ovako mi je jasnije i u to ne vjerujem, pretpostavljam da ne vjeruju ni ovi koji se izjašnjavaju kao ateisti, pa to onda ateizam niti ne definirava - on se bavi duhovnošću koja je u umu dok je tijelo živo, pretpostavljam.