spajka želi reći, ako se ne varam, da sve što nas okružuje je - kemija. a djelotvorne tvari - kemikalije. nastale prirodnim ili umjetnim putem.
Printable View
Ha, ha, ha....Citiraj:
Ma ne bi rekla da je kemija, nema šanse, dobila sam doslovce vrećicu s osušenim travama
na primjer: http://www.cajoteka.com.hr/zeleni-i-bijeli-caj.asp
Citiraj:
Zeleni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Do sada je poznato preko oko 300 njegovih sastavnica ( broj hlapljivih spojeva iznosi oko 230).
Najznačajnije i najpoznatije sastavnice su:
- kofein kojeg sadrži 1 – 5% uz znatno manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin i dr.).
- polifenoli čiji je udio vrlo značajan ( 5-27%); većina polifenola zelenog čaja su flavonoli, poznati pod nazivom katehini; neki od najvažnijih katehina zelenog čaja su: (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG),
(-)-epigalokatehin (EGC), (-)-epikatehin-3-galat (ECG), (-)-epikatehin (EC), (+)-galokatehin, i (+)-katehin. Lisni pupoljci i prvi, najmlađi listići sadrže najviše epigalokatehin galata. Sušeni listovi ga sadrže 8-12%.
Zbog procesa fermentacije katehini u crnom čaju prelaze dijelom u oligomerne kinonske spojeve i u vodi netopljive flavonoide kao što su kvercetin, kempferol i mirecetin. Zeleni čaj sadrži i B-vitamine i askorbinsku kiselinu, koje crni čaj uglavnom ne sadrži zbog fermentativnih procesa koji uzrokuju njihovu razgradnju.- eterično ulje je također dio bogatog sastava zelenog čaja koje i samo sadrži velik broj sastavnica (aldehide, feniletil alkohole , fenole, heksenal, heksenol, linalol, i dr)
- proteine (oko15%,)
- klorofil (0,5%,)
- organske kiseline (1,5%,)
- lignin (6,5%),
- aminokiseline među kojima je posebno zanimljiva teanin (4%)
Jedna šalica zelenog čaja obično sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola
lili koliko god ti okretala sve na trave i lijepotu te iste i kako je sastav s polja cistog planinskog i nizinskog kraja, di sretne rucice beru istu, opet cu ti reci, djeluju kemijske aktvine tvari. zao mi je, ali to moras shvatiti. i toksine kupe kemijske aktivne tvari. radikale u tvom tijelu poberu kemijski aktivne tvari koje tebi mozda lijepse zvuce kao vitamin C ili vitamin E, a nekome kao askorbinska kiselina pri pH oko 7 i tokoferol.
eto u medjuvremenu izlista mujica i druge ne kemikalije iz zelenog caja :mrgreen:
Budi faca i iskren do bola pa reci: " Ne, ne vjerujem ni u šta osim klasične medicine. Ni u homeopatiju, ni u akupunkturu, ni u moć meditacije, ni u šta drugo."
lajkam spajku, mujicu, tanju i ostale na tom tragu.
klasična medicina nije nepogrešiva, ali je dokaziva. to je ključ. provjerljiva, znanstvenom metodom, a ne "meni reče susjeda da je njena strina pila 6 dana..." metodom. u znanosti ne pričamo o individualnom doživljaju.
ej spajka pa mislila sam da ne moram pojašnjavat kad kažem "kemija" da se podrazumijeva na kakvu "kemiju" mislim.
joj lili, kakve su to teze. pa ne radi se o tome u šta mujica vjeruje.
ja mislim da je homeopatija ogromna bezvezarija. ogromna. sulusa. ali da, ima ekipe kojoj trebaju kapljice. organske. i prirodne. koje pamte. pa čim ih popiju mam im je bolje. znači da im pomaže homeopatija. kao što nekima pomaže odlazak na misu. no to ne znači da bi svećenici trebali uskakati u dežurstva.
na kakvu kemiju misliš lili?
ja ne razumijem. zar imamo dvije kemije?
mujica mi nije odgovorio na 2 posta
"Vjerujem da pomaže,al metoda ne djeluje."
Budi faca i iskren do bola pa reci: " Ne, ne vjerujem ni u šta osim klasične medicine. Ni u homeopatiju, ni u akupunkturu, ni u moć meditacije, ni u šta drugo."
Hmmm.....
edit
sasa, hvala na trudu za pojašnjenje.
Al stvarno bi voljela da mi mujica iskreno odgovori (naravno ako želi) na moje postove.
Općenito mislim da je ta kemijo-fobija dobrim dijelom posljedica načina na koji se kemija poučava u školama, opsežan kurikulum, a ništa od eksperimenata... al to stvarno nije za temu
Vidim da ne želiš odgovorit. Btw hvala lijepa na komplimentu, takav nisam nikad dosad u životu dobila
:lol:Svašta živ čovjek doživi :mrgreen:
A i ti se nastoj držati teme.
Znaš, pravila vrijede za sve jednako ili možda ne?:zbogom:
Rekla bih da mujica misli da umjesto metode djeluje autosugestija.
Lili,Citiraj:
Ajd mi samo još "pojasni" što to znači "Vjerujem da pomaže,al metoda ne djeluje".
Kako to dvoje može biti istom navodu?
sasa je u postu #129 na drugi način napisala isto što i ja u postu #117 koji te tako jako zbunio. Je li ti jasnije na način kako je to sasa napisala ili ti treba to napisati na još nekoliko načina?
A na ovaj tvoj "zahtjev"
također je odgovor u postu #117, u prvoj rečenici koja glasi:Citiraj:
Ovu rečenicu ne znam kako bih preformulirao da bude jasnija.Citiraj:
Ne samo da vjerujem, nego sam siguran da svaka alternativa nekome pomaže.
Mare, ajd molim te šta ne bi moj muž autosugestijom uspio popravit spermiogram tijekom tih 2,5 godine?
By the way nije uopće vjerovao da će mu to pomoći, čak sam ga morala nagovorit da ga pije.
ili rješit strabizam i dioptriju autosugestijom dijete od 12 godina (riječ je bila o bioenergiji) ? meni nevjerojatno.
Za ovo prvo vjerujem da je djelotvorno, biljke su često polazne tvari i za sintetske lijekove, sve ti je to kemija :mrgreen:
za drugo bih te upitala da li je u pitanju bila dalekovidnost ili kratkovidnost
Vid nje, a ja smrtno ozbiljna :mrgreen:
Lili, dalekovidnost koja ima za posljedicu akomodacijski strabizam je uzrokovana kratkom očnom jabučicom i projekcijom slike iza mrežnice (ovo ja laički, sjećam se još crteža iz biologije u 8. osnovne, a to je bilo jaaako daaavno, ne znam jel to još uče, nisam djeci gledala u knjigu). I dijete često dalekovidnost jednostavno preraste u pubertetu (moja P. je tako, bez bioenergije, osim ako pod nju ne računamo biološki rast za koji se troši i oslobađa energija.)
A ako je riječ o kratkovidnosti, onda si dopuštam da budem nevjerni Toma, i da sumnjam da je u startu dioptrija određena kako treba.
a moram malo,
kad smo kod dalekovidnosti ja sam progledala u pubertetu, pa mi se smracilo pred kraj faksa, pa opet sam progledala u trudnoci i msracilo mi se povratkom na posao.
dakle meni je alternativno pomogao pubertet i trudnoca. mora iskreno reci da ni jednu od tih ponudjenih alternativa ne bi ponovno koristila 8-)
da, ali činjenica je da i dalje ti kažeš da - vjeruješ. odnosno i dalje spada u alternativnu medicinu. ne? jer nije znanstveno dokazano. i tu mislim da je i prednost, al istovremeno i ograničenje zapadne medicine. koliko i kada će se skupim istraživanjima i studijama dokazati djelovanje kanabisa na neka stanja i bolesti organizma? il tog lilinog čaja na neplodnost?
il, ako pustimo kemiju, npr reikija?
ono gdje sto put potpisujem mariju i ostale jest ovo:
a od tuda smo i krenuli. i ne kužim kako vama, nekima, može biti prihvatljiva takva bezobzirna manipulacija ljudima. i to ljudima u nevolji :?:Citiraj:
no što mi je totalno neprihvatljivo kod alternative je evidentno muljanje i korištenje pseudoznanstvene terminologije da bi se potencijalnim korisnicima zamazale oči. Evo nek svatko plaća ležanje zatvorenih očiju ako želi, uopće ne sumnjam da će nekom to pomoći.
Ali je totalni bezobrazluk lagati o nekakvim 12-lančanim DNA, toga nema, to je pseudoznanstveno lupetanje.
Možda i one cipele od 2.000 EUR baš pomažu toj konkretnoj ženski da se osjeća bolje za neku njenu bolest, ko sam ja da sudim, što mi znamo :angel:. Manipulacija ljudima je sveprisutna, u svakom biznisu. Ali, ja sam na strani onih koji misle da je kod zdravlja ne bi trebalo biti i da regulatori (državni) to ne bi tako trebali puštati stila "live and let live", tj. ne bi se smjelo marketirati ko medicina... nego kao te cipele npr.... trebalo bi spadati u neku drugu "proizvodnu nišu". Tj. konkretno, da bi taj otvarač sitea trebao snosit sankcije.
pratim temu od trenutka nastajanja i suzdrzavam se od komentiranja zbog odrzavanja kakvog takvog mira na pdf-u alternative. iz istog razloga ne komentiram niti temu homeopatije (jesam mozda u par navrata, ali sam odustala).
ali - buduci ste vec duze u kolektivnom offtopicu i vjerujem da ce se tema preimenovati i seliti na filozofski, osjecam potrebu da napisem par svojih misli.
izuzetno me smeta kad se fitoterapija trpa u isti kos s homeopatijom, rekonekcijom, bioenergijom i sl.
necu sad puno pisati o tome da puno homeopata i pristasa homeopatije uopce ne razumiju razliku izmedju homeopatije i fitoterapije i da dosta homeopata zapravo daju fitoterapijske pripravke pod homeopatske (cak i homeolab ima fitoterapiju na listi svojih "lijekova") - i naravno da takvi pripravci onda djeluju, ali nisu homeopatiju.
ovdje bih se osvrnula iskljucivo na fitoterapiju - koja djeluje. provjereno i dokazano znanstvenim metodama. naravno da se pritom ne analizira caj gospodina mije nego je otprije drugim istrazivanjima poznat sastav odredjenih biljaka i djelovanje fitokemikalija tih biljaka.
tako recimo mozda mijo koristi tribulus http://en.wikipedia.org/wiki/Tribulus
za kojeg se zna da djeluje na testosteron.
primjera ima bezbroj.
i to znanje predaje se cak i na pmf-u, bioloski odjek, kolegij bioaktivne tvari iz biljaka.
bubekica ja bih rekla da je fitoterapija zasluzna za razvoj farmaceutike. ja u to ne sumnjam, ali ukazujem Lili da to nije alternativna medicina bez kemikalija.
Cvijeto, ne bih rekla da djelovanje biljaka nije znanstveno dokazano; iz njih se ekstrahiraju, razdvajaju i identificiraju kemikalije, i za neke se otprilike zna i mehanizam djelovanja, nije to meni nešto pretjerano alternativno.
Ali klinička ispitivanja su drugi par rukava, ona su jako skupa i sumnjam da se sad nekom isplati raditi kliniku da bi pokazao djelotvornost kamilice. Ili kanabisa.
A reiki ne bih htjela uplitati :mrgreen:
radije se ja držim kemije
spajalica potpuno se slazem.
Bubekica, ako malo pažljivije pogledaš tko šo piše, vidjet ćeš da fitoterapiju trpaju u isti koš sa homeopatijom i bioenergijom samo pristaše heomeopatije i bioenergije jer ili 1. ne razumiju beskonačnu razliku između fitoterapije i npr. homeopatije; ili 2. namjerno trpaju svoje nebuloze u isti koš sa fitoterapijom koja nije nebuloza, kako bi relativizirali neobranjivost onoga što brane.
no worries, svjesna sam ja toga.
Naravno,
pa mnogi spojevi/lijekovi su prvotno i izolirani iz biljaka (čak i citostatici!), a danas se proizvode sintetski..
jednostavno zato što je taj način jeftiniji..
Zato i meni bude smiješno/čudno kad netko poistovjećuje ''prirodno'' sa dobrim, bez nuspojava, a sintetsko sa lošim, otrovnim.
Jer to uopće, ali uopće, nije istina
Mujica, uz svo dužno poštovanje moram ti reći da retorikom u zadnje vrijeme neodoljivo podsjećaš na Davora. Tvrditi da je nekoliko grana alternativne medicine "nebuloza" uvredljivo je za ljude kojima je upravo to pomoglo da se izliječe. Kad bih ti spomenula kakve sve metode su pomogle ljudima da ostanu živi narušila bih njihovu privatnost jer su terapije vrlo specifične i nažalost to ne smijem napraviti. Ne razumijem kako um jednog zdravstvenog radnika može biti toliko strahotno zatvoren za sve ostalo osim za ono čime se bavi i pokušavam zamisliti kako bi medicina izgledala da nisu postojali ljudi otvorena uma. Vjerujatno bi još uvijek bili na nivou ranara-barbirnika. Znaš, moram ti reći da se bojim tako rigidnih stavova ljudi i ne osjećam se dobro pri pomisli da takvi ljudi rade u zdravstvu. Bez uvrede, molim. Znam da te tako naučila "škola", ali čovjek bi trebao promišljati korak dalje od onog što je naučio. Uostalom, znanost počiva upravo na promišljanju.
slažem se s mim. ja ću uvijek prvo kod liječnika, ali doživjela sam i ja i meni bliske osobe da nam se zdravlje popravi tek nakon pokušaja s nekom alternativnom metodom.
i jako se brinem što su zdravstveni djelatnici tako zatvoreni za sve osim svog djelokruga (čak pljuju i jedni po drugima), no dobro, tko još voli konkurenciju :mrgreen:
Nisu svi zatvoreni. Poimence znam dva specijaliste i četiri liječnika opće medicine koji sebe i svoje ukućane liječe homeopatijom kao jedinom terapijom (poimence znam i dva liječnika homeopatske medicine kod kojih odlaze-da, to joj je službeni naziv i postoji studij homeopatije!-info za Mujicu ako je to zaboravio, a završavaju ga i njegovi kolege i napuštaju medicinu u koju on jedino vjeruje ). U isto vrijeme rade svoje konvencionalne poslove i pacijentima prepisuju lijekove na recept jer im je to posao i tako hrane obitelj.
što reći osim da se slažem s mim i Angie75.
i ovaj mimin dio posebno potpisujem:
"Ne razumijem kako um jednog zdravstvenog radnika može biti toliko strahotno zatvoren za sve ostalo osim za ono čime se bavi i pokušavam zamisliti kako bi medicina izgledala da nisu postojali ljudi otvorena uma. Vjerujatno bi još uvijek bili na nivou ranara-barbirnika. Znaš, moram ti reći da se bojim tako rigidnih stavova ljudi i ne osjećam se dobro pri pomisli da takvi ljudi rade u zdravstvu."
Tema je sad otišla puno dalje od komentara famozne "rekonekcije" iz prvog posta (i za koju i dalje tvrdim da je hrpa besmislica upakirana u naoko učene rečenice kako bi se fascinirali nedovoljno informirani potencijalni korisnici). Što se tiče često korištenih anegdotalnih argumenata u stilu "znam nekog kojem je pomoglo to-i-to", evo zgodnog teksta kojeg ne bi bilo loše pročitati. Ne kažem da ćete promijeniti svoje mišljenje (niti mi je to cilj), ali nije loše imati ga na umu zbog argumentacije budućih rasprava na slične teme, kojih će sigurno biti:
http://www.varljiv.org/a/anegdote
(ovom prilikom moram zahvaliti Zuski koja mi je otkrila ovaj sajt - odličan je!)