ljube hvala ti puno na brzom odgovoru :kiss:
Printable View
ljube hvala ti puno na brzom odgovoru :kiss:
pa gdje seli naš vitez
odaj tajnu M@tte :ups:
m@tt Super i hvala za info...idem ja u vili kod nje ovaj tjedan.
njega:)
M@tt,kad ces imati info gdje ce raditi,please javi :-)
ja sam vec bila u Viliju, pa sad u Beti zbog njega, i biologica tamo mi se jako svidja, i da budem iskrena mislim da je u mom slucaju ona vaznija, tako da ja ostajem u beti. Meni je i doktorica D jako dobra.
Evo Betaplus stavila statistiku za 2013.godinu
http://www.betaplus.hr/arhiva-vijest...13-godinu.html
aaaa super hvala Vrci, beta ima izvrsnu statistiku, i meni se jako svidjaju, od sestara koje su strasno drage, preko biologice koja je odlicna i dr D samo poznajem, isto izvrsna. Nadam se da cu i ja uci u ovih 50% uspjesnih iz FET-a!
I meni je super u Beti. Istina da sve to košta privatno (samo lijekovi su me koštali 4000), ali vrijedi. Ja sam kod dr B-a i samo njega znam, super mi je, kao i ostalo osoblje.
Držim figice da uđeš u tih 50%. Ja danas idem vidjeti kako napreduju "dječica" i na transfer.
moram primjetiti da im je zanimljiva statistika :mrgreen:
evo npr. zanima me ovih 100% kod prirodnih ciklusa do 37god. imali su 10 aspiracija, 3 transfera i 3 trudnoće i to je 100%; a mene zanima šta je sa ovih 7 koji nisu dočekali transfer. zašto to ne ulazi u statistku?
zapravo to je statistika uspješnosti po ET a ne uspješnost liječenja potpomognutom oplodnjom.
Da Bluebella, ovo je uspješnost po transferu a ne po započetom postupku, zato i jesu ovako dobre brojke
ako se malo bolje ne pogleda lako se daš zavarati, pogotovo ako se ne kužiš u tematiku.
ne znam kakva je praksa po drugim klinikama što se tiče objave rezultata, ali meni je neprihvatljivo da tih 7 koje nisu došle do transfera ne ulaze u nikakvu statistiku. pa i tih 7 parova je bilo u postupku, i oni moraju biti dio statistike. npr bilo bi u redu obaviti uspješnost po ET i ukupnu uspješnost po svim postupcima za određenu skupinu.
Oni kazu vrlo jasno da je uspjeh po transferu. Mislim da je to jako bitno jer govori o kvaliteti manipulacije stanicama i kvaliteti biologa i labosa, a ne tipa da imas 7 stanica i na kraju 1 embrij. Isto tako govore o tome kakva je kvaliteta tih smrznutih embrija, jer to se sve placa, i smrzavanje i FET. Oni ocito samo vitrificiraju dobre embrije, a ne ko u nekim klinikama, sve i svasta i uspjeh po transferu je bijeda, al bitno da su oni "odradili posao". Isto tako u Beti kazu da je uspjeh para (bar su meni rekli) oko 30-40%, da od 3 para 2 para odu iz postupka bez bebe.
Svakako je BetaPlus radi transparentnosti trebala izraziti i uspješnost po započetom postupku, ne samo po embriotransferu.
Pohvalno je svako objavljivanje statistika naših mpo klinika, pa čak i u ovakvom nepotpunom obliku. :-( :-(
Mada, ne mogu se oteti dojmu da je BetaPlus namjerno izostavila statistiku po započetom postupku jer su tada brojke uspjeha puno niže i da ovako prezentirana nepotpuna statistika djeluje kao jedna vrsta samoreklame za nepažljive ili neupućene.
Isto tako, kod određenih postupaka radi se o malom brojčanom uzorku tako da je izračunata uspješnost statistički nepouzdana. Evo, npr:
-IVF/ICSI za žene mlađe od 37 godina-svega 3 embriotransfera-3 trudnoće i uspješnost od 100%, kolika bi uspješnost bila da su imali 100 embriotransfera?
ili
kod FET.a za žene od 38-41 godinu-od 3 FET-a 1 trudnoća i uspjeh od 33 %; zanimljivo bi bilo popratiti kolika bi bila uspješnost FET.a u ovoj dobnoj skupini da su imali 150 embriotransfera iz kriopohrane
Potpis na Bluebellu i Inesz!
Inace, ja cinim 33,33% od ovih 100% iz prirodnjaka :mrgreen:
evo primjera zbirnog izvještaja o uspješnosti mpo za 451 američku kliniku za 2011:
http://nccd.cdc.gov/DRH_ART/Apps/Nat...aryReport.aspx
tko hoće pogledati, može vidjeti kako detaljno se izvještava o uspjehu mpo postupaka.
evo samo jedan primjer:
-za žene mlađe od 35 godina po ciklusu (analizirano je 42 000 započetih ciklusa) bilo je 46, 1% trudnoća i 40 % je ciklusa imalo je živorođeno dijete/djecu
-za žene od 41 do 42 godine po ciklusu (analizirano je 10 700 započetih ciklusa) bilo je 19% trudnoća i 12 % ciklusa imalo je živorođeno dijete/djecu
Uspjeh liječenja mpo-a predastavlja živorođeno dijete. Na žalost BetaPlus je i za 2012. godinu dala izvještaj o uspješnost bez postotka žiovrođene djece (ako griješim molim da me se ispravi). Djeca koja će se roditi iz postupaka za 2013. još nisu sva rođena, pa smatram da su trebali pričekati dovršenje svih trudnoća iz postupaka koji su obavljeni u 2013. i objaviti broj živorođene djece.
:) ma cure, ne treba uvijek sve ni kritizirati, moze se nekad nesto nase i pohvaliti. Hrvatska je mala zemlja, a mala poliklinika Beta ima 140 postupaka godisnje. Ovaj link "za usporedbu" je americki nacionalni skor sa 40 000 postupaka.
Kod Bete su svi brojevi dani u tablici, pa si mozemo dalje sami preracunavat. dakle od 140 aspiracija bilo je 127 transfera od toga 49 trudnoca, znaci po aspiraciji 32% uspjesnost, po transferu 38%. A po postupku, koliki je % onih koji uz stimulaciju nisu imali ni aspiraciju jedne jedine stanice? mozda par %. Onda opet to nije po postupku, jer je postupak transfer svih embrija i FET-a, znaci opet nova brojka.
Za prirodnjake lijepo pise koliko ih ima, pa sta bi sad beta trebala, ne objavljivat nista dok ne nakupe 10 000 postupaka?
Beta ima objavljene rezultate za 2012 i 2013, jos 100 godina rada i doci ce i oni na 10 000 :mrgreen:
btw. Ginger ja se upravo nadam da i ja cinim ovih 50% uspjesnih iz FET-a!!!!
Je, svaka čast Betiplus što daju podatke, to stoji. Ali stoji i činjenica da ljudima velika brojka bljesne, rijetki su boogie ovakvi kao ti kojima je statistika hobi, meni je npr. to totalna tlaka i uvijek čekam kada će se javiti Kadauna ili Inesz s gotovim izračunom :mrgreen: a ja se kao, nešto kužim u materiju.
Je, to je bez zivorodjene djece
Ja im recimo nisam javila da sam rodila, javila sam samo svom doktoru koji vise nije tamo
Uosatalom, nisu ni rodjena jos sva djeca iz postupaka prosle godine
imate pravo, ja se malo zaboravim pa mislim da se podrazumijeva da je svima jasno kao meni koja imam doktorat znanosti, i sto bi se reklo ovo je "right up my alley", pa se uzivim :)
Necete se ljutit :*
Da li VV ili Vg ili neke drzavne bolnice imaju gdje svoje statistike objavljene?
Ono sto se malo vidjelo iz malog uzorka prijenosa blastica i morula je bilo zbilja bijedno, nekih 10-15% uspjeha po blastici/moruli. Jel to reflektira drzavne bolnice?
Ne kuzim kakve veze ima tvoj doktorat s tim i kaj je tebi jasno, a nama ostalima nije
da, ovo moje definitivno zvuci jako arogantno. :klap: sorry na tome, odgovarala sam na Argentin post i htjela sam opravdati svoju reakciju, a ispalo jos gore. poops.
veza je sto je meni nacin na koji Beta pokazuje svoje podatke jasan, tako bi mozda i ja pokazala. imaju mali uzorak od svega 150 ciklusa, a iako pola tih brojeva nisu statisticki relevantni, jasno je (opet kazem meni) iz tablice i apsolutnih brojeva da rezultate treba uzeti sa zrnom soli, dakle ne kao neku apsolutnu istinu. Imaju sta imaju, to stave na stranicu svake godine i po meni je ok. Opet kazem, po meni, jer se s time srecem svakodnevno, moj posao je vrlo slican i biologica koja je to radila (pretpostavljam koja) mi ne treba objasnjavat dodatno sta bi ta tablica trebala znaciti. (opet reakcija na ARgentin post, gdje ona kaze malo tko ce preracunavat brojeve) Rezultati su polovicni.
X
nejasno mi je kako je definirana trudnoća u tablici... da li se radi o pozitivnoj beti ili kliničkoj trudnoći?
kasnije se spominje ukupan postotak kliničkih trudnoća "u ovom trenutku", pa ako mi netko zna objasniti...
bolnice ne objavljuju svoje statistike. a zašto ne...prije nekih godinu dana je meni Kadauna lijepo i opsežno odgovorila na ovo pitanje, vrijedilo bi ga iskopati negdje :)
Glede smrzavanja svega po državnim bolnicama, to se prije radilo na VV (drugi nisu ni smrzavali...Petrova?), otud i gomila neiskorištenih embrija. Različite su teorije zašto je tome bilo tako - svjetonazor, pa u još davnije doba se još nije kultiviralo blastice, itd. da ne lamentiram o vremenu kojem nisam osobno svjedočila; sada više nije tako. Trenutno nisu jasni naputci kada i što smrzavati, ali većina klinika ide na blastice. A među blasticama neće onda smrzavati svaku bljuzgu, vjerojatno.
Na bolnice Roda već godinama vrši pritisak da isporuče statistike...
moram Bluebelli, Inesz, Gabi25 dati za pravo, nije ok prikazivati uspješnost po ET, nikako i to se ne radi :-)) osim privatnih klinika možda.
Mislim da niti danas nema u svim državnim klinikama (pa i privatnim) jasni kriteriji o tome što se zamrzava a što ne. Meni i dalje smeta što VV zamrzava morule 4. dan a ne znamo nikoga da je zatrudnio od morule zamrznute 4. dan. Drugo je Bluebella kojoj je zamrznuta morula 4. dan u CZ (to je očekivani stadij razvojni za taj dan) nakon odmrzavanja su je pustili do blastice i takvu vratili 5. dan ako sam dobro shvatila.
Ne znam točna koja je politika Vuka , koliko sam upratila to Vg ne radi, oni puste takve embrije do 5. dana pa ako se razviju do blastice - zamrzavaju inače ne jer je embrij očito zastao u razvoju. To bi i Vuku bilo sigurno pametnije tako raditi. Ali dok svi naši embriolozi ne prođu istu edukaciju, dok se svi ne drže istih kriterija, možeš se frigati- svi će opet raditi kako znaju, umiju i hoće na koncu.
ali da Betaplus boosta malo svoje rezultate, brate boosta - iako mi se i dalje ne čine lošima uopće!
Ali moram primjetiit da im je udio populacije starijih žena (38plus) visok i vjerujem dijelom i rezultat odbijanja svih žena 42+ u državnim klinikama.
Nije mi sad baš jasno što si htjela reći s ovim... koja je razlika između morule zamrznute 4. dan na VV ili morule zamrznute 4. dan u PFC-u? jesi možda mislila da na VV zamrzavaju morulu 5. dan?
p.s. meni je bila vračena morula koja je bila na prijelazu u blasticu jer je kasnio trasnfer.
p.s.s. zamrzavanje morule po privatnim/stranim klinikama se radi zato što se svaki transfer plaća. ne dožive svi embriji 5.dan pa im je bolje zamrznuti što veći broj morula i imati što više FET-ova jer svaki naplate (npr. 600€ je FET u PFC-u). Da idem sad opet u postupak u PFC ili bilo gdje privatno nebi dala da mi zamrznu morule nego isključivo blastice.
sad smo skrenuli s teme mpo-a u privatnim klinikama.... možda da nas moderatori prebace ;-)
Sigurna sam da je Kadauna mislila baš to Bluebella, morulu na 5.dan a ne 4. - ali isto moram demantirati jer imamo barem jednu forumsku trudnoću iz morule 5.dan, iz MB :P ina33, zar ne? Jedina ikad? :) Inače je, koliko sam ja upućena, puno veća selekcija između 3. i 4. dana nego između 4. i 5.
i dobro si Bb primijetila da ste zastranile, a sada i ja s vama :mrgreen:
ajoj - koje sam gluposti napisala u gluho doba noći (što meni ponoć jeste, nije to više moje vrijeme, više je ovo u zoru :lol:)
pa se sama ovdje ispravljam :
moram Bluebelli, Inesz, Gabi25 dati za pravo, nije ok prikazivati uspješnost po ET, nikako i to se ne radi :-)) osim privatnih klinika možda.
Mislim da niti danas nema u svim državnim klinikama (pa i privatnim) jasni kriteriji o tome što se zamrzava a što ne. Meni i dalje smeta što VV zamrzava morule 5. dan a ne znamo nikoga da je zatrudnio od morule zamrznute 5. dan. Drugo je Bluebella kojoj je zamrznuta morula 4. dan u CZ (to je očekivani stadij razvojni za taj dan) nakon odmrzavanja su je pustili do blastice i takvu vratili 5. dan ako sam dobro shvatila.
Ne znam točna koja je politika Vuka , koliko sam upratila to Vg ne radi, oni puste takve embrije (=morule 5. dan) do 6. dana pa ako se razviju do blastice - zamrzavaju inače ne jer je embrij očito zastao u razvoju. To bi i Vuku bilo sigurno pametnije tako raditi. Ali dok svi naši embriolozi ne prođu istu edukaciju, dok se svi ne drže istih kriterija, možeš se frigati- svi će opet raditi kako znaju, umiju i hoće na koncu.
ali da Betaplus boosta malo svoje rezultate, brate boosta - iako mi se i dalje ne čine lošima uopće!
Ali moram primjetiit da im je udio populacije starijih žena (38plus) visok i vjerujem dijelom i rezultat odbijanja svih žena 42+ u državnim klinikama
I sad ovo što je Argente napisala, je vijest koju sam čekala ili zaboravila. Ini33 su zamrznuli tu morulu 5. dan i odmrznuli i ostala je trudna iz takve morule? ili su joj taj embrij koji je je bio 5. dan tek morula pustili do 6. dana da se ipak razvije do blastice i onda zamrznuli?
Ako je prvi slučaj - onda se posipam s pepelom i to uvelike jer je upravo to što sam tražila. Nadam se da će Ina33 ovo pročitati.
Dakle drage moje cure i ako ima još kojeg dečka osim mene tu. Dogodilo se čudo!!!!!!!!!!!!!!! :-) :-) Nakon 4 i nešto više godina!
Draga popiškila plus nakon što joj je kasnila 5 dana.
Radili betu jučer, ona je iznosila 670!!!!!!!! Smijali smo i plakali istovremeno. Trenutno smo u oblacima ali znamo da je to tek početak. Sljedeći korak je ponovna beta u ponedjeljak i ako bude sve u redu ultrazvuk u srijedu.
Uglavnom još ne možemo vjerovati da se ovo nama dešava, do sada su uvijek bili minusi i nule na testu i papiru pa je ovo veliki šok za nas, ali idemo dan po dan za sada.
Inače stavili smo sve postrani jedno vrijeme od prošlog postupka, posvetili se više sebi, gradnji kuće, jedino što smo odradili je posjet bioenergičaru kao jedan zadnji korak prije sljedećeg postupka i to je bilo to. E sad, što je pomoglo? To samo dragi Bog zna....
Matt predivne vijesti :) samo neka se tako nastavi
Ajme Matt čestitam od srca, predivne vijesti, uljepšali ste mi dan vas dvoje! Jesam ti rekla da ce doći i vaše vrijeme<3
Polikliika Cito, za 2012. godinu, rezultati:
http://www.cito.hr/download/cito_ivf...stika_2012.pdf
393 ivf/icsi-stimuliranih, blago stimuliranih i postupaka u prirodnom ciklusu. uspješnost izražena prema dobnim skupinama i prema započetom postupku.
133 trudnoće ukupno.
Međutim, kao trudnoću računali su svaki pozitivan nalaz bhcg-a pa su tako uračunate u uspješnost sve biokemijske i sve trudnoće koje su završile spontanim pobačajem.
Na kraju izvješća o uspkešnosti za postupke iz 2012. godine (dakle, sve te trudniće su završile ili rođenjem ili na neki drugi način)
"Spontani i biokemijske trudnoće 20%"
Od 133 ostvarene trudnoće imali su 107 trudnoća koje napreduju, ali ne vidimo podatak koliko je iz tih trudnoća rođeno žive djece.
Pohvalno je objavljivanje rezultata, ali većina mpo pacijenata zna što ih zanima u tablicama statistike-zanima ih koliko je rođeno djece. Iskustva neuspjha, iskustva biokemijskih i spontanih mnogi su već prošli. Pacijenti žele vidjeti koliko se djece rodilo iz postupaka, koliko je beba nakon mpo postupaka otišlo doma iz rodilišta sa svojim roditeljima.
Zar je to tako teško napisti u statistikama?
Ne vjerujem da je teško dođi do podataka o broju živorođene djece....
....samo...
...tada bi postoci uspješnosti bili puno niži!
Matt, cestitam vam od srca i zelim urednu trudnocu!
A tko prvi sazna, nek odmah objavi gdje ce dr R nastaviti IVF praksu