Evo tu jedan popis štetnih sastojaka u kozmetici i što točno uzrokuju, meni je dosta pomoglo kod izbora kozmetike, a i naučilo me čitati uvijek pozadinu prije nego nešto kupim ili idem isprobati.
Na žalost imam samo na njemačkom, ali sigurno ima nešto takvo i na engleskom negdje na netu.
Schadstoffe und bedenkliche Inhaltstoffe in Kosmetika
Na žalost i najprirodnija kozmetika nije potpuno prirodna i slobodna od kemije, baš kod tih prirodnih proizvoda mogu biti problem alkohol (kao konzervans jer se ne koriste uobičajeni kemijski konzervansi, a nečim se mora osigurati trajnost proizvoda i zaštiti od mnoćenja bakterija, gljivica itd..) i eterična ulja ili mineralna ulja koja ne odgovaraju svakome, svim tipovima kože.
Mislim da nema kozmetike koju nisam provjerila, ono, trajalo je par godina, samo što sam s vremenom naučila koju kemiju moja koža podnsi bolje, a koju lošije.
Recimo Paulas Choice je jedan od kao prirodnijih i kvalitetnijih, ako se pažljivije ne prouče sastojci, meni je recimo ona uništila kožu, opravak je trajao nekih dobrih pola godine, dok nekom drugom odgovara savršeno ili misli da mu odgovara savršeno.
Ne znam, u svakom slučaju tražila sam godinama i nisam baš našla to savršeno, osim čiste vode i kome odgovara arganovo, kokosovo , bademovo maslinovo itd..ulje, ali ona čisto djevičansko ili extra djevičansko, prvo prešanje, hladno prešanje itd.. koje se koristi i za jelo.