Bumbalu prvotno napisa
treba uzeti u obzir sve faktore, koliko mozete dobiti placu za struku koju trazite, pa odbiti rentu, pa troskove zivota.
Ne netu se doista moze naci svakakvih info, ali nisam (dok nisam dosla tu) vidjela npr cijene hrane u marketu, jesam onako povrsno, ali namirnice koje mi ovdje kupujemo su 70% slucajeva skuplje nego u RH, a nisu nis posebno, daleko od organskih ili nekih specijalnih.
Ne bi htjela sad iznjeti samo negativne strane ali tko planira preseljenje neko se DOBRO informira.
Evo malo jos o skoli (znam da je meni to bila najveca briga): osnovna skola pocinje najcesce u 9 ujutro i traje za junior infants to 13:30 a za ostale do 14:30.
Ukoliko oba roditelja rade, morate osigurati cuvanje djece, jer do 12 god ne smiju biti sami kod kuce. To se moze na dva nacina: naci tetu cuvalicu ili platiti "After school" ustanovu pa onda oni pokupe dijete i cuvaju do 18:30. Ova druga varijanta kosta od 800 - 1000 eur mjesecno, po djetetu. Teta cuvalica kosta otprilike 10-12 eur po satu, po djetetu.
Kategorija radnog vremena je ovdje isto diskutabilna - iako je sluzbeno radno vrijeme do 17 ili 17:30 vecina ljudi ostaje duze, sto je kad su djeca u pitanju - problem.
Dosta mama ovdje ne radi bas iz tog razloga, pretpostavljam.
Skola je, po mom misljenju, puno bolja i pristupacnija nego kod nas. Djecu ne dave sa gradivom i bespotrebnim informacijama, jedan ucitelj im predaje po godini. Znaci 1.razred ima jednu uciteljicu, pa kad dodju u 2. razred, predaje opet drugi..itd. Time se izbija "miljenike" i obrnuto sto je po meni super. Ucitelji imaju veliki dijalog sa roditeljima, bez problema se poprica s njima na kraju i sl. Ne nose se knjige i biljeznice kuci i opcenito nemaju silu predmeta i svega, petkom nema zadace. Naglasak je na kreativnosti i izrazavanju, lijepom ponasanju,istrazivanju i sl. Gradivo mi se cini lakse nego kod nas, drugaciji je pristup. Slova npr uce vec sa 5 god kada i pocinje osnovnoskolsko obrazovanje. SKola salje sms za podsjetnike ili sl.