Nema potrebe da se osjećaš prozvanom, govorim općenito gledajući ljude oko sebe.
Ne znam kakva je tvoja situacija, ovo je moje iskustvo, a tome se i radi ovdje, da podjelimo iskustva zar ne?
Printable View
Pačuj, ako imaš namješten stan, auto, i puno ormare odjeće, onda stvarno nije preteško štedjeti.
Meni na primjer svaki čas zafale hlače ili cipele.
Trenutačno recimo nosim poderanu zimsku jaknu, i morat ću kupiti novu, ne mogu čekati da bude na sniženju.
Mene ova tema deprimira na sto smo spali da na svaku kunu moramo pazit.
Sto bi stari reklli: Sirotinjo i Bogu si teska!
A kad sam veceras vidjela djecu koja idu u pucku kuhinju ma srce mi se steglo.
Katastrofa di mi zivimo.
Ja fakat ne znam kad vi imate vremena procavat sve te kataloge i po potrebi obilazit ducane radi npr toaletnog papira.
I ovako dosta radimo imam malu djecu pa di bi jos i to stigla.super za vas koji to uspijevate.
nemam suđericu ako si na to mislila i podstanari smo u 36kvadrata, aj čitaj s razumijevanjem
trenutno ne štedimo jer za to nema viška, stisnuti smo da bi imali za osnovne potrebe (koje su i odjeća i hrana i povremeni izlazak)
dobro kažeš lili- sirotinjo i bogu si teška. vjeruj da mi nije vrhunsko zadovoljstvo pretraživati kataloge, to je potreba
Nek smo zdravi pa bit ce svega drugog..
Ma Lili svugdje je tako, svugdje jedni imaju drugi nemaju, samo što ovih koji nemaju je uvijek više, kao i oduvijek od kada je svijeta i vijeka.
I ovdje kod nas treba paziti na svaki euro, i cent, i ovdje ima siromašnih, gladnih, pučkih kuhinja, prema statistici svaka 6 osoba u Njemačkoj živi na rubu siormaštva.
Ljudi generalno nemaju i sve generalno žive iznad svojih mogućnosti i oni koji žive u stanovima od 43 m2 poput nas i voze auto od 5000 eu, i naši prijatelji koji žive u kući od 300m2 i voze auto od 150 000 eura. A nakon toliko godina ostali smo prijatelji samo zato jer je jasno da smo mi generacija 01. i da od nas počinje stvaranje, a oni su generacija 05. I sam je već nekoliko puta rekao pod zadnje, da bi volio nekad da je i on generacija 01., jer biti 05. zna dati čovjeku osjećaj bezvrijednosti jednako kao i onom koji sjedi na burzi. A interesantno je i to da i oni i mi na kraju mjeseca ostajemo praznih novčanika. Troškovi održavanja su proporcionalni.
Sve je to u biti privid i iluzija, tko ima tko nema, tko spaja kraj sa krajem, tko ne. Nekad si mislim da su nam sama nebesa ukrstila putove, jer kroz sve te godine puno smo naučili jedni od drugih i jedni i drugi skužili kako je sve to imanje,nemanje, jako relativna stvar.
Je teško je ponekad stalno gledati te vile u susjedstvo do našeg od po par miliona eura, i tu paradu skupih i preskupih limuzina po gradu, a ovdje ih fala bogu ima da ti mozak (i srce:mrgreen:) stane, ponekad imamo osjećaj da odahnemo kada dođemo u Hrvatsku, taj pritisak je manji, splasne nekako čim pređemo granicu, eto toliko je to relativno.
Ali mi niža klasa smo još ok, te parade i kića, prijetvornosti, trokuta, preljuba, sudskih parnica, razvratnosti..brrrr, tako da ...samo neka mi kontamo kako ćemo skupit za mašinu kad crkne, i što kaže bubica, samo daj nam zdravlja.
Sorry, pobjegao mi je post, a citirala sam ovo jer mi ilustrira kako sillyme sa svojim izjavama samoj sebi skače u usta.
Ne želim te prozivati, nego mi je stvarno bzvz da bas na svakoj temi mora doći do prepucavanja i pjenjenja i to žestokog.
I ne samo to nago i seciranja i sprdanja tko je sto rekao.
I normalno da tanci nije generalno mislila da su kartice nekakvo nadnaravno zlo.
Zapravo svi znamo sto je mislila: da dosta nas sa karticama brze i lakse trosi. Čast iznimkama.
A sto se suderice tiče, svima nam želim da ne moramo živjeti bez nje. Na žalost ima puno ljudi danas
koji, ako im crkne, nema šanse da ju kupe niti na kredit.
Ja se iz takvih stvari nebih sprdala.
Svi ovdje govorimo iz vlastitih cipela, a da se iščitati da su one jako jako različite.
Pa nije Tanchi prva i jedina u svemiru
....ustvrdila da ljudi koji imaju kartice, u principu vise troše.
... svima nama je tu dobro, vozili mi karosu od soma eura ili 100, plačali na rate ili kešovinom. Ratovi, razranja, jezive životne priče, pakao kroz koje ljudi i djeca prolaze na ovoj kugli zemaljskoj svaki dan..Plakala sam neki dan dok sam čitala što je ona zvijer Arkan radio. Nama je još svima dobro.
Mogla si malo bolje procitati na koje postove odgovaram. Prvi je bio na temu loseg spavanja zbog uocavanja da se ima problema s financijama. Pa sam rekla rjesenje pogotovo sto su ionako jos godinu dana od kraja kredita.
Mi smo svjesno tih godina isli u kredite da si nesto osiguramo i nisam nikad bila u situaciji da ih ne otplacujem redovno, da ne znam tocno koliko je novaca na racunu i koliko stize na naplatu, niti sam placala silne kamate na minus. I bas tad sam naucila vagati svaki odabir i to ne srcem nego excelom. Medjutim cak i tad smo imali i ustedjevine i nacina elegantnog izlaza prodajom stvari koje su realno bile nas luksuz koji smo htjeli si priustiti - vikendica, drugi auto i sl. I donijeli smo odluke tada svjesno da cemo se forsirati jer nam je islo dobro i jer smo si mogli priustiti da stvari krenu lose. Kocka koja se isplatila, koje sam bila svjesna i zbog koje ponekad nisam bas dobro spavala, jer jedno je razmisljati o buducnosti za pet godina kako ce klinci jednom uzivati u prirodi na selu vikendima a drugo zivjeti svaki mjesec i otplacivati dva kredita i pec na rate da se u toj istoj vikendici mozes ugrijati iako je u biti stvar ista. Sad sam u tih pet godina kasnije i bolje spavam :mrgreen:
Drugi dio i sve ostalo se odnosilo na propovjed "kartice su zlo, rate su zlo" itd - meni su donijele dobro, makar ponekad uz koju ne bas dobro prospavanu noc.
pa nije
ali to troše neki ljudi izvan foruma, mi ovdje smo preodgovorni za tako što :mrgreen:
naravno, zezam se i na svoj račun.
cvijeto, bar ti vrlo dobro znaš da odgovorno trošenje nije moja zasluga :gepek:
ja sam tako priučena :mrgreen: (mujo, ti nahrani pse i ništa ne diraj)
Mi nemamo kreditnih kartica ( izuzev prepaid koja mi sluzi za internet kupovinu i rezervacije, ali to je koliko stavis na nju toliko trosis), ja imam na svom tekucem racunu maestro bez minusa, a mm je stara garda i prima placu u kuverti he he ( knjigovodja mu stalno prigovara zbog toga ali se neda), tako da u biti trosimo koliko imamo s time da imamo kredit za kucu ( jos 3g i hvalabogu nije nesto velik). Nekako smo na tragu Mojce, trosi se dok imamo i super je ali ako zagusti mozemo i stisnut koji mjesec. Imamo neku usteđevinu sa strane, to ne diramo nikako(kao da ne postoji) i klinci imaju svaki svoju stednju ( to nam je prisilna stednja, najbolje za nas, nismo bas financijski disciplinirani).
samo da se nadovežem na kokosovo ulje - i ja ga volim i jako mi je skupo. Povremeno ga sam napravim. Od dva kokosova oraha koja koštaju zajedno između 10 i 14 kn, ovisno o dućanu - dobijem pola teglice kokosovog ulja( u stvari količina ovisi o zrelost kokosovog oraha), koji deci kokosovog mlijeka i još kokosovo brašna.
I ja potpisujem ono - tko zna s novcem, zna i s karticama -
Kod mene je s odjećom tako da sam srećom puno kupovala dok sam bila solo, a pazim na stvari, tak da odjeću i cipele imam dugo - za ne povjerovati - ima komada koje sam nosila u osnovnoj školi
Ja neću.
Jer mi to ne treba.
Moji prioriteti su sljedeći:
Dijete i lijekovi i hrana za nju.
Režije
Auto
E sad, da objasnim auto:
auto nam je bitan zbog djeteta, ako usred noći, ne daj Bože, moramo hitno za bolnicu. Zato auto mora uvijek biti servisiran, gume i sve ostalo kako treba i zato sam prošli mjesec dala na kompletni servis 3500 kn i to u ovlaštenom servisu gdje imam garanciju na radove i dijelove.
Mogla sam za te novce kupiti suđericu, ali nisam. Siguran i ispravan auto mi je potrebniji i važniji.
Trošak režija ne moram, nadam se, objašnjavat.
Kao ni trošak za dijete.
Ona ima i Ugg i Timberland čizme, sve original, ali njoj već tri godine ne raste noga i jako čuva stvari pa će nositi tu obuću godinama i smatram da sam s ovakvom obućom zapravo uštedjela jer ne moram svaki čas kupovati nešto po par sto kuna što će joj se raspasti na prvoj kiši ili bljuzgi.
Muž i ja možemo pojesti bilo šta i tako i radimo.
Odjeće i obuće imamo dovoljno.
I nema tog sniženja ili akcije koja bi nas natjerala da kupujemo samo zato jer je nešto povoljno.
A inače kupujem na sniženjima, preko neta i burze.
Recimo, čizme sada ne kupujem. Jer su sada najskuplje. Iako bih trebala nove čizme, ali neću ih kupiti.
ja ne mislim da su kartice zlo za one koji znaju s novcima i imaju redovna primanja, ko ne zna za njega je i cash isto zlo
krediti su super isto tako
mi smo samo zaključili da nama to nije potrebno i da mi je trošak kamate veći od dobitka ako se radi o manjim iznosima
na kredu sam uzela novce za otvorit firmu, da nije sve bilo hitno u tom času (proizvod gotov a nema ga ko prodavati-legalno) i za to bi vjerojatno skupila 20000kn
moje iskustvo je pokazalo da je sve stvar planiranja i organizacije, a onda i pridržavanja plana
ista stvar je planiranje vremena, prije nisam ništa stigla, sad stignem sve, ali zato napravim plan i program ujutro i navečer i dignem se rano
i istina je na kraju da dok je čovjek zdrav, sve se može i uvijek postoji mogućnost izlaza
to zvuči tako bapski, ali dok ne doživiš, ne možeš znati kolika je istina u izreci da je je zdravlje najveće bogatstvo
Evo me, stavila sam na hrpu sve troškove koji će doći na naplatu (obročna otplata), sve dugove, sve fiksne troškove... sve što sam zapikirala kupiti na burzi :lol:
I konačna slika je poražavajuća.
Molim excel obrazac, možda mi pomogne...
Nažalost, radim u on-off modu, nema kod mene volumena... samo ili ne trošim ili trošim... :( Uvijek je tako bilo. Nisam po prvi put u situaciji da ne smijem ništa trošiti, jer će sve otići u kua... i kad odlučim super funkcioniram... ali ne mogu ja malo... isto kao i s jedenjem čokolade.
Dakle. molim excel...
Hvala
A ne trošim na ništa extra, što je najgore... gledam izvadke od kartica... DM; Miller, ljekarne... lokalni dućan...
Ni robe, ni cipela...
Jedino naočale. :(
Čuj, jedan dan sam bila u DM - i nism mogla vjerovati kaj su ljudi imali u košarama - žena ispred mene je kupil 8 (haloooo - OSAM) head&shoulder šampona za kosu.
jedna pak nemoguće količine rola papira - možda ti pol tih stvari iz DMa, Mullera i apoteke uopčće ne trebaju.
Jednom mi je poznanica rekla da ona mjesečno u DM potroši 1500 i više kn.
Ne znam, mi smo valjda zmazanci
Ma samo minimum kupujem... gel za tuširanje za 12 kuna, wc papir... i sl. sredstva za čišćenje, opet ne sva... i njih sam već davno svela na minimum.
Jedino "nepotrebno" su bile košarice za muffine.
U Mulleru sam kupila "nepotrebne" papirnate ubruse u boji... 2 x 4-5 kn...
Ali zato, vet. fax... samo se nižu cifre na izvadku. :( I da stvar bude gora... biti će ih još.
Ma evo zbrajam... DM i Muller zajedno 380 kn...
Ljekarne nešto ispod 300 (sirupi i Sinupret.. i nešto za psa)
Lokalni dućan 376...
Dvije nepotrebne stvari... silikonski kalup za 150 kn i igla za filcanje za 14....
mojca poslala sam ti tablicu koju mi je ljubazno dala moja imenjakinja.
mm oduvijek ima takvu sličnu, samo manje preciznu. vodi ju oduvijek i ponekad na kraju mjeseca špota i sebe i mene.
u štedljivom duhu nisam kupila fen pa ujutro idem s mokrom kosom na posao (nasreću imam tablete za glavobolju besplatne, dobila sam ih od zubara prošlu zimu), a sinu ću zimske cipele kupiti tek onaj dan kad padne snijeg. rekla bi da sam krenula u antištednu kampanju. nadam se da ću tako iz dana u dan odbacivati sve što nije neophodno.
nama je isto veterinar česta stavka (našeg mačka su prozvali jeremija u ambulnti)- ali ljubimci su nam prevažni da bi odustali.
nisam sigurna što bi rekla za raspravu o karticama, nisam protivnik i mislim da mene kartice nisu upropastile. da nismo otišli u minus mm i ja bi vjerojatno načeli štednju (koja je jadnička otkad smo zamijenili krov i fasadu prije dvije godine).
jel da u nedjelju nosim i fen? mislim imam ja rezervni. ozbiljno pitam.
sapun, paste za zube, četkice, deterdžent, šamponi, regenerator, pjena za kupanje, wc papir,papirnati ručnici, spužvice za pranje suđa, krpice, dezodorani, wc četka, deterdžent za suđe, tablete za suđericu - sve se to kupuje u DM-u i ne košta baš malo na mjesečnoj bazi.
Ja to sve hvatam akcije, pa onda trošim rezerve.
Recimo Garnier dezić kupujem više komada kada je po 13 kuna u Mulleru, umjesto da platim punu cijenu od 21 kune. I još koristim -10% utorkom za Diners.
A što se tiče kartica, crko mi akumulator a klemanje svako jutro nije opcija. Proguglala sam i našla prihvatljivu jačinu na akciji + -10% za donešeni stari akumulator.
Uzela sam ga na 6 rata amex bez kamata. Dobiti ću bodove za amex, nisam iskeširala odmah cijelu svotu, a pokvareni akumulator nisam mogla predvidjeti.
Diners mi je co/kartica, zajedno sa Hak-om. I već sam si isplatila višegodišnje plaćanje članarine sa jednim šlepanjem i par pomoći na cesti.:-)
Pa i ja sve kupujem na akcijama; u DM-u je uvijek nešto na akciji, npr. uvijek ima neki dezić koji ne košta 20+ kuna nego je snižen ispod 15, a meni je potpuno svejedno koji kupim. I tako je sa skoro svakom stvari sa ove liste, pa se opet nakupi znatan mjesečni trošak.
Još malo pa ćemo se krpama brisat..pobrišeš se pa opereš..osušiš i etogac..smanjen trošak :lol:
Da, sad više niti starih novina nemamo jer ne kupujemo novine.
Tko zna kako bi reklamni leci poslužili ?!
Hvala imenjakinjama! :-)
reklamnih letaka ima i od recikliranog papira, taj je podatan.
neki dan razgledam po butizi svu silu wc papira... mirisni...s ekstraktom neke biljke....ekstramekani....green tea, uvjerava jedan.....dodir perja, tvrdi drugi....treći košta 30kn. TRIDESET! ima miris svježine, kaže. wtf? što će dreku miris svježine?
Kod nas dosta novca odlazi na pomoc porodici,ja odvajam za mamu koja je jako bolesna I treba tudju njegu,mm za sestru koja ima zdravstvenih problema a trosi preko svojih mogucnosti pa onda on uskace da pomogne.nekad se osjecam Kao da mi je 100 godina I kako mi je dosta svega.no cesce Sam ponosna na nas sto ne samo da ne zavisimo od drugih vec smo im I podrska
Kuda ode novac, badava svim tablicama koje sam tako dugo njegovala, pazila, mazila, mislim da se to zove žvot, ono želiš malo i živjeti, ne vječno drhtariti nad svakim centom, pa te povuće, izlog, atmosfera, što li već.
Pa evo npr. kuda ode. Na primjer jučer smo bili na koncertu Hrvatska noć sa hrvatskim umjetnicima, ma prekrasno nešto, nismo bili do kraja jer smo vodili našu stariju curu, bila je već jako umorna, koncert je počeo u 20h, a trajao je sigurno do ponoći...I što se desilo , koliko nas je koštao na kraju taj koncert na kojem smo bili evo 2 sata. Karte su bile stvarno simbolične, samo 15 eu za odrasle, za djecu do 14 godina besplatno. Prihod je išao za djecu u Nazorovoj, pa mi ne bi bilo žao dati nit tri put toliko. Međutim umjesto da smo karte kupili na licu mjesta, išli smo ih naručiti preko interneta, pa smo budale zbog stresa i žurbe ne gledajući, karte platili 52 eu! :škartoc::škartoc: Sramota, ali je tako, slanje karata su naplatili 22 eu! Kako smo se samo nasanjkali. Za te pare smo radije mogli kupiti još dvije karte i pokloniti ih nekome.
Onda bebisiterica za 4 sata odsutnosti ravno 50 eu. Onda jedan medeni keks za curku 2 eu, pa jedan mali toblerone 1,5 eu, još jedan breze na nju 1 eu, parking 3 eu, i tako je nas zapravo samo dva sata provoda sve skupa došlo 110 eu umjesto početnih 30 eu.
I nije nam žao, fakat nama nije žao, iako jest da malo boli po džepu, i po pameti. I istina mogli smo mi i ne ići jer samo stavka bebisiterica je bila stavka boli glava, ali šta da kažem, mislim da svi sve znamo...I eto samo ilustracije radi, kako i gdje nam otcuri novac, a danas fala bogu čim proviriš nos iz kuće te zaskoče sa svih strana pa i oni najšparljiviji i najrazumiji znaju pokleknut.
Ja ponosno javljam da sam sinoć bila na kavi u Areni, Smjehuljica je bila sa mnom i nisam ništa kupila. Nisam ništa kupila...
Probala jedne traperice, u dućanu di sam i ranije kupovala traperice, bile su super, ali kad sam vidjela cijenu (649), odustala sam... Ranije ne bi, provukla bi karticu i sretno otišla doma.
A fakat trebam traperice... Molim preporuke za dobre i jeftine... Zadnje sam kupila prije 5 godina.
Ja gotovo nemam odjece da je dosla preko 200kn komad. Ni djeca. Tipicno nosim traperice kupljene za 100-200kn u h&m, c&a, zara (c&a mi cak ima najbolji izbor), dolcevita ili tunika za 100-150-max175kn, ispod cizmi obicne pamucne sokne 5 pari za 30kn ili tako nesto, donje rublje isto kupujem jeftino pamucno. Ili obucem neki sosic i ispod pamucne tajice, znaci opet kombinacija do 200kn. Na odjeci mi je jako lako stedjeti jer uopce ne patim za nekim skupljim komadima i markama. Da patim, vec bi si ponekad nekako priustila.
Dm - to je isto neka mjesecna sica. 50kn za papirnatu galanteriju za vrtic, svakih dva mjeseca 40kn za detergent za ves toaletpair kupujem u ducanu ali otprilike 23kn mjesecno. Sampon i regenerator za muza ca 1x u 6 mjeseci jer ima kratku kosu, ne brije se pa tu nema troskova, a klinci i ja koristimo neke bio sampone i regeneratore, to je 100kn svaka tri mjeseca, opet realno skoro nista. Tablete za sudjericu su jos najskuplje, 100kn, no to traje 6 mjeseci, pa se samo iznenadim da je opet na redu. Arf i sl mi traju po godinu dana, a bocica je 20-ak kn, pa kad zatreba kupim. BB puder mi traje 6 mjeseci vec, puder u kamenu vec ima sigurno 2 godine (a dosao je 10-ak kn, neki she i jos je bio na akciji) a ostatak sminke je vjerojatno jos i stariji (olovke, maskara). U apoteku idem jednom u dva mjeseca kupiti cafetin i neofen, zimi jos ponekad septolete.
Sto se kucnih ljubimaca tice dosta smo iskesirali na kojekakve testere i tekucine za ribice, ali mislim da ce sad potrajati. Tu jos imamo 20kn mjesecno za destiliranu vodu.
Jedino znam da mjesecno u firmi trosim 700-ak kn na rucak i kave i slatko - ne stedim jer mi nije probem platiti, pogotovo kad se sjetim da je alternativa dic se pol sata ranije i skuhati si nesto za ured (jer vecera rijetko doceka jutro).
Evo jucer sam se ugodno iznenadila u zloglasnim Konzumu, otisla sam kupiti malo hrane sto fali - pomelo, banane, baby spinat za salatu, suhe brusnice (400g), jogurt, kilu kiselog vrhnja, zagrebacki sir u marami - 109kn. Sasvim pristojno.
Sillyme, ne brine te sto sminka ima u pravilu relativno kratak rok trajanja? Meni isto tako ostane sve godinama jer se rijetko sminkam, al ipak na kraju pobacam sve sto je staro vise godina.
Sto se tice novca gdje iscuri, meni iscuri koliko moze iscurit. Zato kad dodje placa poplacam sve obveze, jer znam da dalje trosim koliko mogu. Kad bih se odlucila stedjeti, isto bih tako na pocetku mjeseca izvadila nesto novca doslovno u kasicu prasicu, jer inace nista od toga. Mozda cak i dala trecoj osobi od povjerenja da mi ni slucajno ne da da coknem :)