A koje su sanse da prvi put kad nam curke dobe mengu da ona bude obilnija?
Ne sjecam se svoje prve menge al si mislim da ne bi trebalo bit nekaj bas onak jako krvarenje
Kakva iskustva imate?
Printable View
A koje su sanse da prvi put kad nam curke dobe mengu da ona bude obilnija?
Ne sjecam se svoje prve menge al si mislim da ne bi trebalo bit nekaj bas onak jako krvarenje
Kakva iskustva imate?
Moja je dobila sa 9,9 godina. Strašno obilne, toliko da smo za vikend išli na Hitnu. Sada ima 12 i dalje su obilne, ali ne toliko kao prvih godinu dana. Ginekologica mi je rekla da se smatra normalnim i slabo i jako krvarenje, i često i rijetko, i da trebaju godine da se to stabilizira.
Evo da se ja javim, naruceni smo na uzv za 2 tjedna u Petrovoj. I da, bilo je nekih problema jer nismo znali kamo, ali su na telefonski uputili. Piše na stranicana petrove da postoji ambulanta za djecju i adolescentnu gin ali nas su narucili na CEF jer je tamo bolji aparat ( ili tako nesto).
Mojoj zapesce odhovara dobi, ali ima dlacice i zna imato miris ispod pazuha ( a sad sam skuzila da su joj se i lojnice na nosu aktivirale) i naravno ima moguci pocetak cikica. Hormoni uredni, ali zbog tih vanjskih obiljezja smo poslani na gin. Ja sam dobila mozda 2-3 mj prije 12. Moja sestra je dobila jedno 2 mjeseca prije mene ( blizanka) pa se bas i nisam iznenadila.
Mi smo jučer obavili pregled. Visina 178, 65 kg. Za 8 dana će punih 12 god. M još nije dobila. Hormon rasta nam nije gotov jer na Rebru nema reagensa od 8 mj. Igh je u porastu ali u granučnim vrijednostima a tsh prema donjoj granici, antitjela povišena ( ne jako). Ona je u pubertetu odavno u sad čekamo samo m.
Evo, UZV jajnika "za sada" uredan. Mada se čini dr da je mrvicu razvojno ubrzana i da će morati kontrolirati. Moja mala je oduševljena Petrovom. Kaže mm (ja šaljem mm-a po bolnicama i školama) da su bili posebno pažljivi i simpatični. Evo, sad iz prve ruke znam da se može i u Petrovu. Mi smo se naručili prije 2 tj. (dosta brzo smo došli na red).
Bokic drage curke,
Moja je sada na 8.5g, nista vise ne smrducka nego ranije, peremo se redovito, kosa obavezno 2x, ten je kako kad..no pojavile su se pojacane dlake svuda i na spolovilu pomalo. Jedino jos pazuh odoljeva.
Mislim da cu je u ljeto odvesti kod svoje kozmeticarke na depilaciju nogu secernom pastom jel ima prave velike tamne dlake i vrlo je nesretna (na zalost i ruke i noge).
Razmisljam da li da odem provjeriti hormone.
Visoka je 137cm i ima 25kg.
Nisam jos razgovarala sa njom o menstruaciji, makar sam i ja dobila sa 11g. No sada ste mi dale misliti.
Kojeg doktora bi preporucili?
Da li da ju uopce vodim?
Romi, da budeš mirnija odi s njom primarnom liječniku. Ako pude potrebno onda endokrinologu. Nisam sigurna, ali dlake bi se i trebale pojaviti s oko 9 godina. Meni su preporučili prof.dr. Dumić( privatnik).
Kod moje su zadnje dole dlake na spolovilu, sad pred mjesec dva. Moja je skoro 12
Mi idemo sutra na prvi pregled dr Dumicu. Pojavile su joj se svijetle stidne dlacice, ima 7,5 godina i u obitelji ima pojava ranijeg puberteta.
Zanima me, koliko je narasla od tada od kada je dobila menstruaciju. Moja je sada 11 godina i 5 mjeseci i upravo je dobila svoju prvu. Visoka je 149 i ima 39 kg. Svi su me isprepadali da je s rastom gotovo i da će možda eventualno narasti još 5 cm. Ja sam u komi b
Sto je na kraju bilo?
Pužić? Je li dobila sa 10 ili 11. Koliko je narasla u visinu. Jako me zanima. Mi smo jato u Osijeku. Rekli su mi kad dobije da prestaje rasti. Sad je 149/39. i ja umirem kd straha da neće vise rasti. Užas. Zato me zanima sto dalje odvijalo.
Kakve veze ima menga s rastom? Pa koliko se sjecam rast zavrsava oko 21.godine
Moja je u tih godinu dana narasla manje od 2 cm
Koliko je narasla prije nego je dobila. I s koliko godina je dobila.
Sad čitam šta piše martinaP na drugoj temi da se zapravo ubrzava rast nakon menge unutar godine dana, pa moguće da nisam u pravu ili je sve to vrlo individualno. :/
Tanči, 149 cm je nisko štogod tko rekao. Nije nisko sad ali za nekoliko godina biti na istoj visini je nisko. Ja sam niska i znam sto pričam.
Brzinski google mi otkrio rad koji kaze da curice koje dobiju mengu s 10 god narastu jos prosjecno 10cm. One koje dobiju s 15god 5cm.
Nisam detaljnije citala dalje
Vrci, šalji link. Jel to onaj koji govori o razbijanju mitova. Nadam se. ❤️
A kolko je bila tad?
Kod moje curke u razredu izmedu najvise i najnize dobre ve glave nize
Ja sam dobila mengu s 11. Ne znam koliko sam bila visoka, ali narasla sam još dosta. Visoka sam 162cm i nikada se nisam osjećala niskom. Prijateljica iz osnovne je visoka 152 cm i nikada to nije osjećala kao nedostatak, baš je prekrasna tako sitna.
Vidim da paničariš na 2 teme ali stvarno mislim da nemaš neki pretjerani razlog za to, ako je već sad 149cm, pa to je sasvim normalno za njenu dob. Moja je 9g i 4mj i visoka je 138cm.
Kakve veze ima na koliko tema panicarim. Obje su mi bliske.
Svaka čast tvojoj prijateljici koja 152 cm nije osjećala kao nedostatak. Ja joj se iskreno divim jer je ona prihvatila sebe bas onako kako treba.
Ja jesam svoju visinu shvaćala kao nedostatka u nekom periodu svog života. Ali recimo nikada nisam nosila pete.
Ne smatram tragedijom visinu, već smatram tragedijom to da ako se nešto moglo poduzeti ja nisam poduzela. Sto ako je njezin potencijal rasta sada umanjen radi nečega sto mi je promaklo ili svim silnim
Liječnicima koji su ju proučavali.
Lp :-)
Nisam pisala tonom kako si shvatila... ovo paničariš nije u negativnom smislu zato sam ti i došla napisati da nisam bila baš neke visine kad sam s 11 dobila menstruaciju a opet sam dosegla meni pristojinih 162cm.
i ja sam dobila menstruaciju s 11 god i dosta narasla nakon toga, do 175 :D
Santo, evo ti još jedne :-)
Prvu sam dobila 7 dana pred 11 rođendan, rasla sam do 16 godine, dostigla 173 cm. S obzirom na visinu roditelja, ja sam između, mama je 167, tata 180.
Da ne otvaram novu temu, pitat cu ovdje ako netko ima iskustva s preuranjenim pubertetom i dječacima. Moj će uskoro napuniti 8 godina, oduvijek je iznadprosječno visok. Težina prati visinu tako da je skladno građen. Visok je 138 cm i tezak oko 36 kg.
Ono što me brine da su mu se pojavile stidne dlačice. Znam da bi kod dječaka pubertet trebao kasnije krenuti od djevojčica pa mi se ovo čini prerano. Nema nikakvih drugih “simptoma”. Možda je nešto tvrdoglaviji u zadnje vrijeme. Ali još uvijek djetinjast i zaigran.
Moj će uskoro napuniti 9, isto je natprosečno visok ali malo mršaviji, samo 31kg na 143 cm. Od pre par meseci znoji se više i ne miriše baš najbolje, uz isti "simptom" dlačica kao i tvoj.
Naša pedijatarka tvrdi da je prerano sve pre desete godine, a da je rast testisa prvi pravi znak puberteta :unsure: (toga znaka nema još). Kod nas je (pre)rani pubertet nasledan od nas oboje roditelja, i ćerka je rano ušla u pubertet. Dr nije pominjala nikakve posebne pretrage dalje, možda zbog naslednog faktora i ove opšte situacije.
Kako god, moj izgleda i dalje detinjasto osim što je postao jezičaviji i pun nekih duhovitosti do sada neprimećenih :). Kako će dalje ići, ne znam.
Ok, hvala, izgleda da je to stvarno rasirena pojava danas. Budemo se nakon povratka s godišnjeg savjetovali još s doktoricom.
Idnom,
vidim da si pisala na temu dece iz spektra autizma,kako je danas tvoj djecak, da li mi mozes malo vise reci o njemu?
pozdrav vladimir