Ne znam. Napiši što jedeš pa ćemo znati reći je li uobičajeno. Ali da je kikiriki maslac sada neka egzotična hrana - nije.
Printable View
Ne znam. Napiši što jedeš pa ćemo znati reći je li uobičajeno. Ali da je kikiriki maslac sada neka egzotična hrana - nije.
Nekome od 40 godina je relativno egzoticna, u djetinjstvu i mladosti nije postojala ( u Hrvatskoj).
U mom djetinjstvu je postojalo ja sam to jela par puta do nekih 15god u RH istina dobili smo to na poklon
Grah salatu s običnim uljem, da. Ali da je netko od tog radio namaz, ne. A i tad, to nije izvor masti koji parira maslacu, ili kikiriki namazu.
Pa dobro, znas li zasto je rekao ne? Mozda je, pardonmyfrench, bubnuo bezveze, ako dijete nije testirano na mlijeko. Test je vrlo jednostavan, treba im ravno 5ml venske krvi.
Za alergije, istina, orasasto se uglavnom ne prerasta. Moja kcer ce, usprkos dobi, na sezitizaciju kikirikijem cim se vratimo iz Hrvatske. Konzilij je zakljucio da kolicina IgE pokazuje sansu da joj izlaganjem alergenu mogu pomoci da preraste alergiju (ili barem ne dodje do toga da je pod konstantnim strahom od anafilakse). Nakon toga ce poceti isto i s mlijekom i jajima, a soju i mrkvu jos moramo definirati.
Kaae, di vi zivite?
Ali i u Hrvatstkoj se osim koznog testa mogu raditi ( i rade) testovi iz krvi.
A kad ste bili kod alergologa? I što stvarno nitko osim shambale i mene nije imao tako mrsavo dijete?
Imala sam ja dvoje
Žuta kod mene doma se jelo puno mahunarki, mi smo jeli i tortu od bazulja
Zuta, da, odvojene stvari, namaz i salata.
Namaz možeš napraviti za probu i u skroz maloj količini i staviš omjer ulja i mljevenih bučinih sjemenki onako kako tebi odgovara.
Kada nema radosti života, veselja i ispunjenosti, a svakodnevnica je mukotrpna i frustrirajuća, te se vrti samo oko tehnikalija, nema tih ni čudotvornih sjemenki, ni najbolje filozofije odgoja, koja to može nadoknaditi.
200% sam pobornik i zdrave prehrane i odgovornog i promišljenog rotiteljstva, no oni trebaju biti u funkciji života, a ne život u funkciji njih.
no priroda i svemir, bebe i djeca su intuitivno mudri, pa ako ih zorno promatramo, razumijete ćemo poruke.
Može se napravit nama od graha zmiksa se doda malo češnjaka i bučnog ulja vrijedno u mastima i proteinima, uz dodatak kruha i u ugljikohidratima
Bas je seni to dobro srocila.
Ja bih htjela napisati da mi se cini da tu postoji neki dublji problem od veganstva. Mi nismo vegani ali dio moje djece je do negdje druge trece godine bio na veganskoj prehrani. Ne zato sto smo mi to tako prakticirali, nego je tako ispalo. Jednostavno su zivjeli od mog mlijeka, povrca, voca, zitarica... Ali su jeli. Normalno su jeli.
Meni se cini da se ovdje na topicu uhvatilo veganstva kao problema jer je velikoj vecini nepoznanica. Vjerojatno je i doktorima nepoznanica i oni ce se uhvatit toga, ali ja bih rekla da je ovo situacija za lijecnika. A mama mora svoj zivot, tj. nacin zivota i funkcioniranja generalno presloziti i preurediti.
To je nekaj slično humusa, može se dodati i mljevene sjemenke koje su ranije preprzene
lijepo si to rekla, ali kad se mučiš s djetetom koje odbija jesti, ne dobiva na težini a još je i slabokrvno na granici transfuzije (kao što je bilo moje), ne možeš se fokusirati na radost života, niti razmišljati u smjeru da su bebe intuitivno mudre
ili barem netko ne može
Moja sestra je imala tačno 8,2 kg sa godinu dana :), ali je sa 18 meseci ipak imala preko 9kg. Jako je bila probirljiva i malo jela, izvesno vreme je živela samo na Smokiju i mandarinama...Celo detinjstvo je bila sitna i mršava.
I ne fali joj ništa osim što je visoka samo 155cm, ima dosta loš kvalitet zuba i alergije na polen. Ali skoro istu visinu i iste probleme imam i ja, a ja sam bila na granici predebelog u ranom detinjstvu.
Što pokazuje da su i moji roditelji imali čudan odnos prema hrani, ja se celog života borim protiv usađene OKP potrebe da "dobre curice pojedu sve iz tanjira", a sestra ima totalno haotične navike u jelu, može da gladuje satima, pa pojede prekomerno bilo čega nezdravog u bilo koje doba dana i sl.
A to su po meni puno lošije posledice od same kilaže i izbora namirnica.
Jer i ja mislim da hrana treba da služi nama, a ne mi hrani, a da pred dete treba postaviti dovoljno širok izbor kad smo već u mogućnosti, a dete pri tom probirljivo i ograničeno alergijom.
Moj sin je isto bio vegetarijanac prve dve godine jer je tako sam hteo, i sad sa 5 god. ne jede puno mesa a povraća mu se na bele kiselomlečne proizvode i ribu, koji citiram "smrde" (nešto valjda sa senzorikom...), ali je jeo jaja, tvrdi sir i sve ostale namirnice u dovoljnim količinama i napredovao sasvim OK.
Pri tome on jede puno uži izbor namirnica nego ćerka, koja je spremna da proba bilo šta novo, ali količinski jede manje i svaka jača viroza je baca ka granici pothranjenosti jer je težinom prosečna a visinom natprosečna.
Tako da sasvim razumem i brigu oko nejela i brigu oko pothranjenosti i istovremeni trud da se ne vrti sve oko hrane, jedino ne razumem svesno ograničavanje deteta u nečemu u čemu ne bi moralo biti ograničeno, a moglo bi mu koristiti.
Ja iz iskustva smatram da nije problem u djetetovoj izbirljivosti, ni u veganstvu, ni u alergiji ni u dojenju. I ne mislim da ni na jednoj ot tih razina možeš dugoročno riješiti problem. Stav roditelja se prelijeva na dijete. Moj jesin danas zdrav i velik petnaestogodisnjak. Samo do toga sam ja morala puno toga sa sobom riješiti. I ne, nisam postala najmudrija i radosnija majka ali sam sigurno puno poslozenija u glavi.
I djeca su jako mudra i signaliziraju.
Jako je teško izaći iz tog kruga fokusiranosti na jelo, ali potrebno.
Kruga opcenite fokusiranosti na jelo. Ne samo fokusiranosti na NEjelo djeteta od 16 mj.
Ta fokusiranost je uzasno ogranicavajuca i ako prede u ekstrem -toksicna.
U drustvu gdje hrane ima dovoljno i gdje je lako dostupna razni prehrambeni stilovi su nam preplavili mozgove.
Jelena, koliko su tvoji bili teski? I kako ste to riješili?
I sirius, meni je jedna nutricionistica jednom rekla Gospođo to su trice. Biste li izgladnjelom malom Afrikancu rekli, nemoj krafnu to ti nije zdravo..
Stariji je bio 8300,mladi 8100.
Moram vidjeti koliko dugo smo to rjesavali
Veći je od rođenja bio graciozan sad ima 15.5 visine 175,kila 61,jos uvijek izgleda mršavo, njega nisi mogao nahraniti ak nisi imao puno sljedova, uvijek je morala biti banana tu negdje, on je jeo bananu s graškom.
Manji je alergičan za njega je bila važna redukcija namirnica, pogledam pa javim koliko nam je trebali da to sredim sad je 116 i malo preko 20kila 6.5godina.kod njega je palilo razne varijacije s uljima. Za utjehu nikad nije pojeo ni koricu kupovnoj kruha a ni čokoladu.
Ima tu starih topica kako se radi vegetarijanska pašteta od graha i drugih mahunarki.
Sastojci su u osnovi isti, samo sve samelješ u multipraktiku ili satreš štapnim mikserom. Inače, ja sam iz Podravine i meni je grah s običnim uljem apsolutno nejestiv, jer nije dovoljno aromatičan, ali to je stvar navike. Moja djeca su u dohrani puno prije kušala hladno prešana ulja tipa maslinovo i bučino nego obično. I nisu voljeli meso kao i martini, ali su obožavali bijelu ribu, pa mi se fućkalo.
Nisam sd spretno izrazila...Htjedoh reći da me baš bilo briga jedu li meso ili ne, jer su dobivali dovoljno bjelančevina kroz sir, jaja i ribu.
Mlađi sin je imao nisko željezo (ranije rođen, kasnije počeo s dohrenom) ali s polaskom u jaslice brzo je popravio prehrambene navike i to je došlo na normalu.
casa,
pls pojasni malo više, baš me zanima do kojeg si konkretno zaključka došla. što si promijenila? ako može na nekom primjeru.
Zanima me jer u široj obitelji imam jedan sličan slučaj, nezadovoljni su, sve je vrti oko jela, ne rješavaju ništa, vrte se u krug, pomoć ne traže, a problem se produbljuje.
Pa eto ja sam pomoć tražila. Dakle, prvo ono što ti doktor kaže otvoreno
ponuditi normalan obrok bez kerefeka, dvopeka u obliku srca i graška smajlica, i ako dijete odbije skloniti bez ljutnje, ucjene, mita i drame
jesti s djetetom ne razgovarajuci o gladnima u africi
zajedno s djetetom nabavljati i pripremati hranu
nemati hijerarhiju hrane, tipa ono klasicno pojedi dvije žlice kelja ili neces dobit desert
izbacit sokice
A sve ti ovo ako si uporan, a dijete je suradljivo može kratkoročno olakšati.
Ono što je stvarno pomoglo je kad sam shvatila da mom djetetu atmosfera ubija volju za životom iliti hranom. Nakon razrješenja odnosa među roditelja dijete je projelo. Bez ikakvih ovih gornjih smjernica i naputaka... Nije postao debeo da se razumijemo ali skroz normalan.. I ne samo po težini nego i za stolom. Eto, sad možete reći da je to u dobi djeteta, u krajnjem ishodu napora onih smjernica, u horoskopu... I da, zbog razvoda je bio kod psihologa, što sigurno nije odmoglo ali promjena je postala vidljiva nakon dva tjedna od objave odluke.
Lili, nadam se da je kod ovih tvojih nešto benignije... Tipa nju su kao malu tjerali da pojede do kraja pa sad ona to očekuje od djeteta...
hvala casa.
ma ne znam što bih ti rekla, nije baš benigno. Ona (mama kao dijete) dugo nije htjela žvakat i strahovito je izbirljiva, jede samo neku vrstu hrane, pripremljenu na određeni način, voće ne jede nijedno i tak. Ono najizbirljivija odrasla osoba koju poznajem uživo. I sama sam izbirljiva po pitanju nekih namirnica al ovo nije uobičajena izbriljivost, posebno ne za odraslu osobu.
Eh sad kad takva osoba dobije dijete valjda pretpostavlja da će takvo bit i dijete, a možda tu ima i neke geneteske predispozicije.
Uglavnom dijete napunilo 3,4 god još ne žvače hranu, nikad nije pojelo krišku kruha ili bananu jer ne zna žvakat. Cijeli cirkus se rdai i stalno ga se nutka okolo po stanu, podu s hranom (miksanom kao za 8mj bebu).
Ja sam svojedobno sugerirala da potraže pomoć, nešto su jdnom probali, to nije bilo nešto i ostalo je na tome.
Što se tiče atmosfere, mama i tata su u ok odnosima jedino se nisu nekako smašli u roditeljstvu (posebno tata ), ja kad čujem o kakvim oni stavrima proomišljaju i organizaciji a imaju jedno dijete ko da se radi o 8-članoj obitelji u najmanju ruku.Sve im je komplicirano, teško, zahtjevno pa čak i obični izlazak iz stana zahtijeva posebne pripreme.
Eh da tata je jako živčan i napet, dobrim dijelom zbog roditeljstva. Htio bi dijete držati pod staklenim zvonom i poštedit ga ijedne suze i naznake stresa, a to naravno nije moguće i tu nastaju problemi a mama je plaha pa se ne zna suprotstavit.
sorry ako je OT, al taman su se dolučili da dijete krene u vrtić (koji mali zapravo voli) no i ta je praska napuštena jer eto curi mu nos pa bolje da je doma. Žao ni je djeteta jer ako ovako nastave završit će s hospitalizacijom. Valjda će se pokrenut rješavat mu problem žvakanja prije predškolske dobi jer dijete ni u vrtiću ne može ništa pojesti. Čak ni tih par sati od 9-12h što je išao.
A ne dao Bog da mu treba logoped ( a trebat će mu već dobrano kasni u govoru) to će njima bit već žestoka komplikacija i trauma da kako će mali sjedit i surađivat, to je stresno bla bla.. majke mi nekad se pitam s kojeg planeta su oni i kud se baš oboje takvih potrefiše ko par.
a ništa možda se neko čudo dogodi...
Moja je cura danas lipo doruckovala, malo mandarina za uzinu pojela i super rucala.
Onda nije spavala pa je slabo vecerala i nije imala jos jednu uzinu, al sve u svemu nije lose.