E da... I sama sam isla u skolu 1, dosla s 5.0 u gimnaziju. Imala 3 iz njemačkog i matematike u 1. srednje.
A jako, jako puno ucila.
A u istu tu skolu isla i ova moja prija koja sad predaje u jednoj od boljih zg gimnazija. Hm... :/
Printable View
E da... I sama sam isla u skolu 1, dosla s 5.0 u gimnaziju. Imala 3 iz njemačkog i matematike u 1. srednje.
A jako, jako puno ucila.
A u istu tu skolu isla i ova moja prija koja sad predaje u jednoj od boljih zg gimnazija. Hm... :/
X
Moji sinovi su učili njemački kao prvi jezik i engleski od četvrtog razreda kao drugi. Upisali su se u srednje škole po želji, obojica sada imaju engleski kao prvi jezik. Nikakav problem...
Odabir osnovne škole napravili smo po dva kriterija: najbliža + jednosmjenska
Treba voditi računa i o tome da nema previše manevarskog prostora. Ima škola kojoj dijete pripada po mjestu stanovanja, a za sve druge kombinacije treba TRAŽITI MOGUĆNOST UPISA i druge škole nisu obvezne primiti djecu iz drugih kvartova. Obično primaju ako su im braća i sestre već upisani, tj. djecu iz iste obitelji ili ako je kriterij jedna smjena + roditeljsko radno vrijeme. Tako je bilo kod nas.
Na sastav razreda nitko ne može utjecati, ovisi kakva je generacija. Tu je uključen element "kako ti padne grah". Moji sinovi su išli u istu školu - jedan je imao odličnu učiteljicu i pristojnu generaciju, a drugi katastrofalnu generaciju i ne previše zainteresiranu učiteljicu (koja bi možda u drugim okolnostima bila sasvim dobra - ne znam, u ovim okolnostima s velikim brojem djece sa socijalnim teškoćama to je išlo teško....)
U boravak su išla obojica - jednom je bilo odlično, drugom užasno. Kako god - da me netko pitao kako sam zadovoljna školom - ne bih mogla jednoznačno odgovoriti jer je to izgledalo kao da naša dva sina idu u dvije svjetlosnim godinama udaljene škole, a bila je ista osnovna škola i razlika od samo jedne školske godine. Paralelni razred nije bio ništa bolji, pa prema tome - tako nam je pao grah.
Susjeda je svog sina u nekom trenutku preselila u drugu kvartovsku školu i gle čuda - ništa bitno se nije promijenilo. Nije to bilo puno bolje ni gore. Oni su to mogli izvesti jer rade u smjenama (što je i bio razlog promjene, jer naša škola je bila jednosmjenska) ali nama je bolje odgovarala jednosmjenska. Dugo sam se dvoumila da li preseliti dijete, čak se i dan danas pitam jesam li pogriješila što sam to propustila učiniti ALIIII moje mlađe dijete se dobro snalazilo. Osoba koja nije bila zadovoljna školom nije bilo dijete nego ja. I dan danas krpamo rupe u znanju, na težak način. A dok je išao u OŠ nedostatak podrške stručne službe bio je očit. Nisu ljudi toliko krivi, ali činjenica je da NEMAJU psihologa, NEMAJU logopeda na puno radno vrijeme (a moj sin koji ima smetnje čitanja vidio je logopeda tri puta - prvi, zadnji i nikad više). Logoped u školi nije bio dostupan ovakvoj djeci koju su roditelji šlepali u Suvag, nego onima čiji roditelji nisu znali ili nisu marili za teškoće koje su klinci imali.
Sve skupa - škola je kao bosanski lonac - unutra ima svega. Treba paziti da dijete stječe znanja kako treba. Čak nije toliko bitno kakve su ocjene (iako treba i o tome voditi računa zbog upisa) nego baš koliko znaju. A moj mlađi je nedavno izjavio da ne zna što je beletristika (to je bilo pitanje na testu ih hj u srednjoj strukovnoj školi). Aaaaaa - pa to je gradivo osnovne škole!!! Ufff... Jesam možda i ja to propustila, ali krpala sam koliko se dalo fiziku, matematiku, kemiju i slično. Ovo mi nije palo na pamet. Eh....
Bubilo - kako god odlučila, neke probleme ćeš upoznati izbliza, za neke nećeš nikad ni doznati. Nema idealne škole. Sretno!
Ha ha, mojoj kćeri nema draže stvari nego škola popodne, a i nama je taj tjedan kad je ne moramo ujutro buditi puno ležerniji.
Čuj, da se mojeg pita, vjerojatno bi isto to rekao :mrgreen: ali iz objektivnih okolnosti jasno je i njemu i nama da bi to bilo neizmjerno teže organizirati.
Ok, moj ima prenatrpan raspored izvan škole, pa to sigurno utječe na sve ostalo.
A opet, da nema jednosmjensku školu pred nosom, išao bi u dvosmjensku, kao i ostali, ne bi nikom kruna s glave pala. Samo, u slučaju kad postoji mogućnost izbora, ne bih razmišljala oko toga ni trenutka.
I moj mlađi sin tako misli sada u srednjoj (dvosmjenska) aliiii vidim da ima puno lošije rezultate iz pismenih provjera i odgovaranja u tjednu kada je ujutro doma. Jednostavno spava predugo, teško se sam motivira da uči, nema nikakvog nadzora i uživa u "slobodnom" vremenu umjesto da uči. Teško je to nadoknaditi. Meni se ne sviđa i rezultati pokazuju da je loše.
Mi nemamo takvih problema, jer ona ujutro uči i piše zadaće bez nadzora. Dapače, više stigne nego kad je škola ujutro, jer onda svaki dan ima neku aktivnost.
Poslije škole, kad dođe doma, opet ima dosta vremena za igru i zabavu, ne mora rano ići spavati - sve u svemu, popodnevni tjedan nam je svima vrlo ležeran.
Naravno, kad dijete ima ozbiljne aktivnosti onda je jednosmjenska nastava zgodnija.
Normalno, kad je muzička u pitanju onda je jednosmjenska nastava sigurno puno bolja. Moja isto ima aktivnosti, ali to se sve nekako posloži - kad je škola popodne ide na sport jednom a ne dva puta tjedno, a na drugu aktivnost ide subotom.
Slažem se.
Da ne zachatavamo... mogu reći samo da je pametno raspitati se kakve sadržaje se još u kojoj školi može kasnije dobiti. Kod nas je to bio drugi strani jezik i informatika. Nastava izbornih predmeta bila je u kontra smjeni. Nije loše na vrijeme pronjušiti, ali čovjek često nema pojma pri upisu u prvi razred što će dijete odabrati, što će se nuditi i u kojoj kombinaciji. Mi smo odmah znali da će djeca ići na drugi strani jezik jer su imali njemački kao prvi. Ostalo je dolazilo kasnije.
Svi ti argumenti za izbor osnovne škole su jako 'klimavi', jer ne postoje neki objektivni kriteriji za mjerenje kvalitete škola, pa se sve to svodi na roditeljska naklapanja.
Osim toga, nema nikakve garancije da će nešto što u školi postoji danas postojati i sutra, bili to izborni predmeti, produženi boravak ili bilo što drugo.
Ono što eventualno vrijedi je raspitati se kakve su učiteljice koje će te sezone imati prve razrede. Meni je to slučajno uspjelo za starijeg sina - nisam to tražila ni gnjavila u školi, nego sam u vrtiću na pripremnom sastanku za roditelje predškolaca slučajno upoznala sinovu buduću učiteljicu. To je bio splet okolnosti jer je u ono vrijeme bila dobra stručna služba vrtića koja je organizirala predstavljanje škola iz kvarta za roditelje.
Odmah mi se žena dopala jer je bila kompetentna i stvarno je znala svoj posao. Nakon tog sastanka išla sam ju pitati neke stvari (jer je sin još uvijek bio u tretmanu kod logopeda u Suvagu itd itd) i kasnije je zaista bio u njenom razredu. Nije tu bilo neke velike slobode, jer u godini ta škola upisuje samo po dva razreda, ali bilo mi je lakše kad sam vidjela da žena zna svoj posao i brzo smo našle zajednički jezik.
Mi smo bili na pregledu kod školske liječnice za upis i iskreno se nadam da to nije ogledalo onoga što nas čeka u školi. Njeni komentari su bili blago ću reći neprimjereni, ostala sam šokirana da jedna stručna osoba tako razgovara i toliko malo razumijevanja ima za dijete kakvo je J.
je ai kd dođeš od nekud i ne poznaš ništa onda ti svejedno koju ćeš učiteljicu dobiti
ili kad je moj završavao 4 ,a mala trebala upisati1., većina njezine grupe je napisala da bi htjela učiteljicu koja je bila u paralelnom razredu, na kraju ta je dobila preseljenje, a ona kojem je bila klincu dobila premještaj u 3. razred, jer je kod velikog bilo 6 razreda, a kod male samo 4 razreda
Meni je to "raspitivanje" o učiteljici bila najveća pogreška koju sam mogla napraviti za svoje dijete u startu.
O učiteljici sam čula takve hvalospjeve da je otrežnjenje kasnije bilo tim gore... mom djetetu po svemu bi odgovarala dijametralno suprotna osoba od učiteljice kakvu je imao. Na sreću, nije imao problema sa školom, tako da su prva 4 razreda prošla manje-više glatko, ali ipak mi je ovo u sjećanju kao jedan od većih promašaja (a sve s najboljom namjerom). Preporodio se polaskom u 5. razred, iako je škola daleko od savršenstva, ali bar mu je većina predmetnih nastavnika ok.
Vjerojatno je ipak drugačije ako roditelj ima priliku osobno upoznati buduću učiteljicu.
I meni isto tako :/
ja sam o onih koji ne brigaju s kim će dete u razred, naši ponekad dozvoljavaju da napišeš zelje, ali ne ostvaruju sve želje,
tak je frendica upisala svoje starije u školu koja je matična a daleko je od škole, umjesto da je upisala u školu koja je kao područna a ispred nosa joj je, samo radi toga jer je većina klinaca planirala ići u tu daljnju školu, sad najmanju planira uspisati u blizu školu
Mi jučer dobili u ormarić u vrtiću poziv da dođemo sutra na testiranje u školu.
Upisala sam djecu u dalju školu, ne u pripadajuću. Samo za broj dalju, ne na kraju grada. Dvosmjenska je, a pripadajuća jednosmjenska. Medjutim, ova vrijedi za "bolju školu u zg" i nisam požalila.
Kaj ja znam, dobra je škola stvarno :lol
Sent from my iPhone using Tapatalk
eto mi sve riješili...
početkom 6. mjeseca doći na upis u školu i to je to...
Ne malo, nego jako neozbiljno. Svima su stavili u ormariće. Prvo što djeca stalno nešto vade i stavljaju tako da se lako moglo i zagubiti, a drugo morala sam odgoditi neke važne poslovne sastanke. U ponedjeljak u 17h saznala da dođemo u srijedu u 11. Vrlo neozbiljno.
Uglavnom, s obzirom na cirkus koji je bio kod doktorice ovo u školi je prošlo odlično i moja J. je upisana u francuski razred. Na upis smo nosili nalaz psihologa s preporukom za učiteljicu i pedagogica je rekla da već ima jednu na umu.
moj muž nikad ne gleda u ormarić, a ide u zadnje vrijem po njega, meni da se tak nekaj desi bi digla frku, napose ako nemogu složiti kak meni paše.
kod nas termin za školu dijeli med. brat na kraju testiranja kod doktorice
mi smo obavili testiranje u školi, oduševljenje je bilo ogromno!
u ponedjeljak idemo na liječnički, i onda čekamo 6.mjesec i upise!
kod nas je to testiranje ujedno bilo i upis...u 6.mj smo pozvani na druženje i upoznavanje s učiteljicom
Jučer je imala testiranje u školi. U 5 mjesecu imamo pregled kod doktorice i onda čekamo upise. Mi ćemo znati tek u 9. mj koji smo razred i tko nam je učiteljica.
Evo i mi dobili poziv za razgovor sa logopedico i psihologicom u skoli za mjesec dana. Dobili smo i letak od skole na ime djeteta i dobrodoslicu...bas slatko jako smo uzbudjeni. :)
Kod nas će se vjerojatno znat razred i učitelj zadnji vikend pred školu, kak je uobičajeno kod nas
Jeste poceli razmisljati o torbama? Koju kupiti, gdje kupiti, kakvu? Zgodne mi se cine one 3u1 ili 4u1... A i cijene se krecu koliko vidim po webu od 3ookn pa cak i 1000kn...
Mi smo kupili oni onu 1u1:mrgreen: U west gateu u torbe i to na sniženju, pernicu ćemo neku uzeti na sniženju ili ćemo tražiti ko poklon za ročkas, za slape imamo puno vrečica od utrka
Zanima me ko je bio kod doktora koje je cjepivo dobio? Navodno kod nas daju odmah moparu i kombinaciju koja ide uz polio.a na papiru je pisalo da će kombinacija uz polio.a biti početkom prvog razreda, kak je bila uvijek do sada bar u našem dispanzeru
mi smo na kraju torbu kupili u NN, a pernicu je izabrala posebno
razgovor u skoli smo obavili i dobili upute za sistematski, vadjenje krvi i cijepljenje
a cijepljenje cemo, kao i sa prvom curkom, obaviti kod nase pedijatrice
Znaci ipak 1+1:mrgreen:daj link na torbu
je, pristala je :-)
a ne da mi se sad traziti...roza, herlitz
Herlitz u NN na akciji:https://e-trgovina.nn.hr/skola/skols.../skolske-torbe
Mi planiramo poslije Uskrsa u shoping torbe. moja ne može dočekati.
mala fakinka je proučavala na torbama svojih prijateljica, koje već idu u školu, njihove torbe i točno zna što joj se sviđa a što ne! :mrgreen:
tako da u potpunosti joj prepuštam izbor! što joj se sviđa to će dobiti (naravno po razumnoj cijeni, iako je ona jako obzirna i za sve pročita prvo cijenu i onda me pita jel to puno novaca za tu stvar)
kako god uzbuđenje oko polaska u školu je ogromno! :yes:
mi smo lani našli Herlitz torbu u Tiskovom dućanu za pedesetak kuna manje nego u NN, a i model nam je bio ljepši, tako da bacite i tamo pogled
ma daj boxica,
moj je bio oduševljen s torbom, ali kad je došo doma odma ju je spremio da čeka školu, taman do škole bu zaboravil kak uopće izgleda:mrgreen: