Uf,ovo nije utješno...Zar je tolika lista čekanja?
Printable View
Uf,ovo nije utješno...Zar je tolika lista čekanja?
Ne ceka se toliko za prvi pregled.
Posalju se nalazi , te preporuka lijecnika obiteljske medicine uz uputnicu na mail.
Dr.specijalist sam odreduje termin prema hitnosti obzirom na nalaze i tegobe.
Rebro ako nalazi i tegobe nisu kristalno jasni u smislu neke jake reumatske bolesti, bojim se da da. Zamoli dr da pogleda i po drugim bolnicama, to ti je moj savjet.
Pogledaću i po drugim bolnicama.
Dobila sam rezultate alergotesta.piše pozitivna kontrola (br.1)-5m,sve ostalo je negativno(šta to znači?).Sad se moram javiti otorincu.Naručena kod dermatologa,zbog problema s kožom i opadanja kose,ali tek sredinom 11mj.Moram još i na ultrazvuk dojke,mamografija urađena.I još me čeka nastavak sa zubima...
Moram razgovarati sa doktoricom.Ona nije bila sklona slati me rumatologu,zato što mi je fibrinogen bio uredan.Ali zglobovi bole.Stanje sa stomakom promjenljivo:-),nekad dobro,nekad loše,kao i uvijek,uostalom.Makar sam psihički bolje,iako je potrebno malo da ispadnem iz kolosjeka.Ali držim se:-).
Hvala svima na savjetima!
Kontrola mora biti pozitvna i prema njoj se odredjuje reakcija drugih alergena. Dakle prema tom testu nisi alergicna na nista na sta si testirana.
Dobre vijesti kod tebe :ghug:. Samo tako dalje - strpljivo, i jedan po jedan odrađivati. UZV dojke i mamogrija... to je kao pranje zubi, mora se odrađivati, ne moraš to niti ubrajati u svoju muku - jer je nespecifična, i svačija. Reumatolog - ne znam za fibrinogen, neke osnovne parametre koja moj reumatolog traži su sedimentacija, CRP, RF, a sve i da je to nešto blago povišeno to ne mora značiti bolest ili nebolest, to je zeznuto za dijagnosticirati, osim ako nije kristalno jasno u svojoj slici, dijagnoze valjda otpadaju ili se daju ovisno o promjeni simptoma tijekom vremena. Koji zglobovi te ono bole? Je li možeš uključiti neke vježbe - je li ti to izvedivo - neka lagana medicinska gimnastika, ima to sad po kvartovima da se nudi kao što se nude teretane za zdrave? Pa da ideš u grupu žena par puta tjedno i makar mišiće jačaš dok tragaš za tim imaš li ili ne neku overarching dg? Nešto može biti i degenerativno, ne mora biti dio sistemske bolesti. Stanje sa stomakom promjenivo... ja bih rekla da je to čak neka ciljna slika menadžmenta gastritisa i iritabilnog kolona - jednom kad postanu kronični - s tim da bude što manje loših epizoda.
Baš tako.I ja bih bila zadovoljna sa što manje loših epizoda.Možda sam to i postigla,u odnosu na prošlost tj.početak.Koljena i laktovi me bole,donji i gornji dio leđa.Gornji manje.U ovo vrijeme je skoro neizdržljivo,spavam na pola sna,budim se nebrojeno puta,okrećem se k`o na ražnju.Od nespavanja sam umorna i razdražljiva,već 2 dana me boli glava(da li je od nespavanja ili čega već).Kosa opada i dalje.
Ma nije meni mamografija i ultrazvuk muka:-),ali kad stanem nabrajati i još izračunam da svaki put kad idem u drugi grad na neku pretragu,moram kćerki opravdavati dan,jer i one idu sa nama,nemamo ih kome ostaviti.Ako ponovo završim sa popravljanjem zubi na stomatološkom,sigurno ću morati ići više puta.Razmišljam da s tim krenem na zimskom raspustu.
Koljena i laktovi kao cijeli zglob il pregibi laktova s unutarnje strane i koljena s vanjske? Jel ti bolovi saraju pa te trenutno to boli il.su to stalna mjesta bola?
Pregibi.Laktovi sa unutrašnje strane ako su savijeni,kad su ruke ispružene ne boli.Koljena sa vanjske strane+osjećaj hladnoće(kao led).Isto mi je najlakše kad su ispružene.Leđa me bole ako su ispružena,moram ih saviti.Najgore je kad spavam,savijem se da me ne bole leđa,ali me bole koljena i laktovi.Onda se ispružim,pa me zabole leđa.Isto me bole i pete,ali baš ahilova peta.Isto je najgore kad spavam i ležim na leđima ravno,pa taj pritisak na pete nesnošljivo boli.
I evo,sramota me više nabrajati,ali me bole i ušne školjke(kad spavam).Ako spavam na desnoj strani glave,boli desna,na lijevoj-lijeva.Bole se zna proširiti na čitavu stranu glave.To je isto nesnošljiva,ošta bol,žigovi.
autoimune boleštine su ti eliminirali? Jesu li ti izvadili reuma faktore? Ne znam puno o tome, ali se ne bih baš dala potjerati da se rako loše osjećam.
Bome ni ja. Bila bi dosadna ko uš dok ne bi saznala šro se događa.
Otišla bi i privatno sa svim tim nalazima.
Silkice,
A zašto ne ideš javnim prijevozom u drugi grad (bus, vlak) tako da muž hendla curke doma? Pa to mi se čini puno jednostavnijim i ne remeti se djeci rutina radi pregleda.
Možda probat odmah isti dan kad ideš na neke pretrage obavit i zubara.jednom udarcem.više toga.
Ja bih isto inzistirala na pregledu reumatologa - imunologa. Samo oni mogu te neke stvari isključit tipa fibromijalgije - čekni one bolne točke kod fibromijalgije. To ti je sve spori put i čekanja, i nitko ne kaže imaš to - nemaš to - to ti mora reumatolog reći. Ali, ja bih isto bila dosadna, pogotovo ako sve to ne traje pola godine, nego godinu i više.
Evo tih točaka:
http://www.msd-prirucnici.placebo.hr.../fibromialgija
Lako je zabrijati i na fibro i na svašta što je teško za dijagnosticirati, ali ako dugo traje ja bih pitala.
Ne znam da li će pomoći, ali jučer sam gledala neku reportažu o kontracepcijskim tabletama, nuspojavama i najnovijim saznanjima, pa su predstavili nekoliko žena koje su patile između ostalog od dugogodišnjeg proljeva i neobjašnjivih bolova do prestanka uzimanja istih. Sjetila sam se ove teme pa evo čisto kao sugestija da su ponekad uzroci skriveni tamo gdje nikada ne bi pomislili.
Drage moje,evo da se malo javim.Mic po mic,kako ste i rekle,idem ja:-).Bila sam kod dermatologa,odmah mi je dala da uradim antitijela štitne,reuma faktore,waler rose i latex crp, ast-o titar,ana.I ona sumnja na neku autoimunu bolest.I preporučila je da se javim psihiću(a to ja planiram/želim već neko vrijeme),jer sam pala i psihički.Umjerena panika,depresija,tanak fitilj,nesanica...Ipak je riječ o godinama kojim se borim sa nečim,a ne znam sa čime,i još k tome uzmite svakodnevne životne brige,sve je to mene smorilo i ostavilo neki trag.Naravno za sve to trebam ići u drugi grad,ali odradila sam.Rezultate krvnih nalaza ,bogami,čekaću čitav mjesec.A bila sam i kod psihića,obavila jedan razgovor.Dobila sam neke ljekiće:-),normabel 2mg i brintellix.To je da me malo podigne i psihički vrati na staro(valjda).Ostalo sve isto,zglobovi bole,kosa opada,ne spavam...Jedva čekam rezultate ovih nalaza.Prosto me strah da će biti uredni,jer bi me to vratilo na početak:-(.Nadam se nečemu,nekom odgovoru i strah me da odgovora neće biti.
Odradila sam i taj ultrazvuk dojki:-).I to je u redu.
a joj... psihić odmah lijekove... i to one koji izazivaju proljev...
probaj pronaći psihologa za razgovor; psihijatri odmah lijekove pišu, a kad osoba ima nejasne fizičke probleme, lijekovi mogu utjecati na simptome ...
nisam liječnik, ali ja bih barem pričekala nalaze krvi i ostale, pa tek onda krenula s lijekovima za smirenje i depresiju (naravno, ako klinička slika depresije dozvoljava odgodu uzimanja lijekova)
Normabel je neka mala doza,mislim da sam takvu ili jaču pila u trudnoćama(komplikacije).Mislila sam ga po potrebi ili pred spavanje.E sad,ove druge,nemam pojma.I sama sam,onako:scared::-).Jesu li ti poznate te tablete?
pogledaj upute
znam da svi takvi lijekovi imaju nuspojave, ali tebi uz fizičke tegobe ne trebaju dodatne koje će "zakamuflirati" osnovnu bolest
posavjetuj se s liječnikom opće prakse koji te najviše poznaje (možda bi i on mogao provesti test za depresiju) pa zajedno odlučite može li ta druga terapija pričekati koji tjedan do rezultata testova
možda za početak uzeti matičnjak bar on ne šteti
Matičnjak,valeriana,persen,uzimam već ,hm,ima vremena.Ništa to meni nije:no:.
Ina33,gledala sam te tačke,ima podudarnosti.Npr.valjski dio koljena i unutrašnji laktova.Nisu mi jasne one tačke na glavi- čeljust?,i na stražnjem dijelu glave?Možda to miješam sa bolom u ušima pri spavanju.Ostalo ništa.A ,trebala bih kod reumatologa,čekaću ove nalaze,pa sa njima.
Još ako budu svi dobri,onda mogu :cupakosu:.
Ne bi preporučila miješanje lijekova na prirodnoj bazi sa antidepresivima. Pripazi.
I da, od antidepresiva ti u početku može, ali i ne mora biti mučnina. Isto tako, možeš imati i druge nuspojave, vrlo nezgodne. Ali, nuspojave s vremenom nestanu ili ako se to ne dogodi, promijeni se antidepresiv.
Poslušala bi psihijatra. Dobar dio tegoba može biti psihosomatski. Jer da nije, koji to organ može raditi desetogodišnje probleme, a ne eksplodirati i pokazati jasnu sliku? Nisam medicinar, samo razmišljam. Možda štitnjača i hašimoto. Oni pile lagano i duuuuuugo. Ostali, mislim da teško.
Ja sam taj normabel 2 mg dobila za kiselinu u želucu, ujutro i navečer. Jednom sam uzela prije spavanja i meni je to prejako. Ne mogu zamisliti kako bih išla na posao s tim. Prestala sam uzimati vrlo brzo, samo sam si znala uzeti po pola prije spavanja kad bi mi se nagomilalo nedostatka sna, a vrtile teške misli po glavi.
Evo da ubacim isto malo svojih anegdota: sasvim lijepo spavam s 4 mg, 2 mg zapravo navečer ne osjetim previše - kad popijem kao da je ništa. Imam kilažu komarca. Nisam baš voljela to na duge staze, povremeno samo. Kako mi nije baš puno djelovao normabel od 2 mg (niti prvi put kad sam ga probala), sumnjam da bi nešto na biljnoj djelovalo više od tipa pive (to jedino možeš uvjetno od alkohola, ako imaš gastritis). Kad ti je psihić rekao kontrolu? Iskreno, ja bih poslušala upute od psihijatra, ako ništa, lakše ćeš se probijat dalje i čekati specijaliste druge. Ne bih tome dodavala onda još i OTC lijekove na svoju ruku, a niti alkohol :mrgreen:. Sretno! Vezano za koji organ - sasvim lijepo može autoimuna bolest, koja u pravilu nije bolest jednog organa. Ali će ti i reakcija na psiho lijekove nešto reći reumatologu eventalno - ako nije bilo lakše, onda se spektar usual suspetcsa sužava.
Pod OTC sam mislila te persene, valerijane itd. Sad probaj bit samo na ovome što su ti dali, pa da vidiš kako je - je li bolje, gore, da ne mutiš sliku s tim dodatnim OTC lijekovima.
silkice 4 bolne točke nisu dovoljne za dijagnozu fibromijalgije, mora ih čini mi se biti 12.
a bol u čeljusti u sklopu fibromijalgije je jedna od najjačih bolova koje sam u životu iskusila.
kad imam bolne faze, sve je dobro dok ne zaboli čeljust.
prošle zime se nisam mogla kretati od bolova, ležala sam tri tjedna,
ali bol u čeljusti je nadmašila sve, doslovno sam znala sjedit i plakat.
i ono što je karakteristično za fibro je da zglobovi uvijek bole u paru, i lijeva i desna strana,
ako boli samo na jednoj strani nije fibro.
mene su znali boljeti palčevi na nogama ili mali prsti na rukama ili cijelo tijelo ili samo gornji ili donji dio zglobova na tijelu,
ali uz to ide i jedna tupa bol mišića, najviše leđnih i bedrenih.
možda je kod tebe stvarno psiha u pitanju, ali vidjet ćeš kad dobiješ nalaze,
obavezno odi kod reumatologa bez obzira kakvi budu nalazi, da vidiš što će reći.
a što se tiče normabela, to mi je najgori lijek koji postoji,
totalno zatupljujući, inače ga ne koristim, ali sam ga znala dobiti na hitnoj neurologiji
i tri dana ne bih dolazila k sebi.
ah, obožavam dobre, bezbolne faze, konačno osjetiš da živiš (kuc kuc kuc)
ja mislim isto da bi ti moglo bit psihosomatski, uzela bih preporučeni i probala.Al bih svakako tražila stručnu pomoć u vidu psihoterapije i razgovora.
btw nama su u trudnoći u bolnici davali normabel od 2mg, ja to ni ne osjetim ka bonbončić :lool:, doduše nisam probala one jače.
Eh persene i ostale sam pila u nedostatku ovih:-).Sada ih više ne planiram.Tako sam i dobila preporuku,da popijem 2 normabela(od 2mg) za spavanje,a za ostalo 1 normabel.Pila sam ih u trudnoći,ne sjećam se da sam ih osjetila posebno.
silkice, kako si?
Je li ti terapija pomogla?
O da,terapija je pomogla.Nema više crnila,suza...Iako,neko je napisao na nekoj drugoj temi,nema tih tableta koje mogu riješiti probleme.Samo je promjenjen moj pristup.Ali priča o tim problemima je opet neka druga priča.Uzimam brintelix,normabel rijetko.Možda sam popila 10-tak tableta za ova 2 mjeseca.Uglavnom,bila sam i na kontroli,ispričala se i eto.
Sa ostalim zdravstvenim problemima sam opet naišla na zid.Pa sam i to ostavila.Svi nalazi koje sam dobila su dobri(znači nije ni fibrio ni hašimoto,ni ko zna šta još),bila i kod gastrića,on je zadovoljan ovim mojim maksimumom.A i ja sam,nekako.To je već treći gastro(ili čak četvrti) kojeg sam promjenila,primarijus,privatnik,nemam ja gdje dalje.Kosa prestala opadati,trebam riješiti i taj drugi zub.Stomatolog moj bi da ga vade,ovi u Zagrebu bi da se popravlja.Trenutno mi je nemoguće 2-3 puta sedmično u Zagreb,ne znam kako da to izvedem.Najradije bih ga izvadila i riješila se.Pa i to stoji.
Nogu štedim,a pošto puno hodam,onda se trudim da to bude bez žurbe i lagano.Onda je dobro.Ako sam u žurbi,ili se premorim,e onda počne štekati.
Ja sam trenutno u nekoj zen fazi:-),malo se odmaram i od briganja i razmišljanja.Svi nalazi su mi dobri,pa šta sad ja više tu mogu.
Jako mi je drago da ti je bolje :)
Zelim da ti zen zauvijek ostane i da se tegobe s vremenom, ipak, rijese i iskorijene.
Nisi imala pocetne nus pojave od ad-a?
Super vijesti :)!
silkice, dobar ti je trend! Važno da ide nabolje. :heart:
Isto tsko i kod mene...obilazim doktore godinama i svi nslazi u redu...Prije par mjeseci na netu nasao o fobromijalgiji gdje sam se isto u svim detsljima pronasao..Međutim moj reumstolog nema pojma o tome a simptomi su mi takvi da gubim volju za zivotom..
Mozey li mi molim te na pp poslati ime tog reumatologa i mail ako nije problem?
tek sam sad pročitala, evo šaljem.
U agoniji pretrazivanja bolova cijelog tijela dosla do Rode.... ne znam hoce itko odgovorit, al moram pokusati.
Jeste radili EMNG i EMG pretrage- ako da kakav je nalaz bio?
Te jeste li imali tremor/ drhtanje misica(mislim na stalno lagano titranje svih misica, kao da ti cijelo tijelo titra)?
Hvala!!❤️