A dok se mojem starijem jelo gadilo, stavljala sam kartonske kutije kao barikade između nas da ne gleda u to. A danas bi sushi...
Printable View
A, mima, sto bi ti da ti je dijete u boravku i ne jede nista osim mrkve i voca od 8-5? Ej, nista... Nijedno jelo , osim kruha.
Normalno, moji momci jedu jetricu, mljakcaju njih petorica, a ja proklinjem dan kad sam rodila cetiri sina... I jedem isti prilog i toleriram. Tjesi me pomisao na to da kad mm i ja ostanemo sami, manje ce mi smrdit...
Mene ova rasprava podseća na teme o spavanju beba :-P.
Gde uvek ima neka mama koja je efikasno naučila bebu da zaspi/spava/spava sama/ne budi se itd.
I niz mama koje rade isto što i ona, ali njihova deca nikako da nauče...
Pa, rekla sam sto sam radila s najatarijim sinom. Valjda bih opet isto. Ne idu mi djeca vise u boravak.
Eto, u mojoj kući nije tako, mi ne radimo ono što drugome smeta, niti ja, niti dijete, niti muž.
Pulinka, al mi smo sve ovdje odgojile super jeducu djecu...samo na razlicite nacine. Osim moje mame, jer meni jetrica smrdi i s 36.
Ja stavljam salatu s octom punih 16,5 njegovih godina i dalje mu se gadi. Ja ju jedem i njemu se gadi. Ignoriram gadenje iako je bilo prilicni tesko ignorirati gadenje u fazi kad je stavljao zid od knjiga i slicno da bude sto dalje od salate. Vec par godina ne gradi zid, ali i dalje zeli da zdjela od salate bude daleko od njega i da ne dotice druge zdjele s hranom.
To mi se cini kao znacajan napredak . Mozda ovakav moj njezan pristup pomogne da on za nekih 120 godina proba zalogaj zacinjene salate.8-)
Naravno da jesmo :).
A jetrica svakako smrdi i meni sa 40 :D. (Pileću volim ...)
A mozda nece nikad, al eto ti neces zivjet u bezsalatnom svijetu. I on vjerojatno nece na veceri s curom i njezinin roditeljima napravit zid od knjiga niti kolutat ocima na salatu.
Moja baka je živela 89 godina i svaki dan iznosila na sto kiselu pavlaku (vrhnje). Nikad je nije jela.
Moj sin povraća kad lizne kiselu pavlaku, kaže da mu smrdi i moli da je sklonim malo dalje :).
Ja sam odgojila muza da nakon 2 godine proba , a nakon 4 godine zavoli juhu od bundeve. Da li se to broji?8-)
Djeca ne jedu juhu od bundeve.:lol:
Niti moja kći ne živi u bezsalatnom svijetu, da ne bi bilo zabune. Živi u svijetu bez salate s octom. Salate, dapače, jako voli.
Moji jedu juhu od bundeve jer su preegladni da cekaju drugi dio rucka praznih ustiju, iako je juha bezvezna, brasnasta i bananasta. Najstariji ju obozava. Muz je mislio da je to hrana za svinje u njegove babe, al je probao i zavolio. Ili laze u strahu od mene, nemilosrdnice prema izbirljivcima ..
Mislim da su izbirljivci i nejedaci takva kategorija da nema 2 ista djeteta i da nece dvojici odgovarati isti nacin "preodgoja hranjenja". Sve je lako u teoriji,al zivjeti s takvom djecom 24/7 zna biti izazovno.
A jel vi sve tu stvarno sve volite? Ja ne jedem paradajz. Sir i vrhnje. Vecinu salata, tj. Sad sam ih pocela jesti. Ne jedem svjezu papriku i krastavce.
I nikad nisam negdje vani il kod nekog patila jer to ne jedem. Mislim glupo mi pricati o tome "kako ce". Da sam bila gladna, a valjda bih pojela. Inace izdrzim bez frke,uvijek bude nesto sto ce se pojesti.
Ok malo je teze s klincima osnovna skola, al kako rastes il siris jelovnik il si svjestan toga zasto si vani gladan. Barem moje misljenje
Casa, ti to zbog one slikovnice :mrgreen:. Tako je baba MMa hranila svinje tikvicama pa ih on ne podnosi.
Nego, meni ni slikovnica "Jetrica na tavici" ne bi pomogla da ostanem za stolom pa makar mi je najmiliji jeli. Miris mi izaziva instant-povraćanje.
Mm jos uvijek ima zivu baku koja stvarno hrani svinje tikvama. Bas smo nedavno bili do nje i uzeli dvije tikve.
Joj, mima, pa naravno da je tesko kad ti dijete ne jede od 8-5. I zato i pisemo savjete... I nema jednog ispravnog. Biramo izmedu mogucih i nama prihvatljivih. A to izazovno, pa to je novo crno.
Ja ne jedem iznutrice (iako sjećam se da sam ko mala rado jela teleće srce i pohani mozak :-o ), sve one specijalitete s jezikom, mudima, filekima i sl.
Ne jedem kavijar ni kamenice (ni druge morske sirove živine osim usoljenih inćuna). S riječnim ribama, žabama i puževima nemam iskustva.
Evo moj upravo jede sendvic vec preko sat vremena. Nije pojeo ni pola
Pa sad zadrzi zivce...
Stvarno, to su senzoricki problemi? A hrana u vrticu i kuci? Meni je ovo trazenje dijagnoze svijecom.. Pa nek sam staromodna, neuka i nazadna...
Meni je ovo emocionalna reakcija na nesigurnost u novoj okolini pa gdje po unaprijef naucenon modelu kontrolira hranu kao sredstvo postizanja kontrole nad sobom i svime. Dosta cesto. I rjesava se u skladi s roditeljevim vrijednostima.
Ali je li skolski ili kucni? Ako je skolski, senzorika mu nijr u redu, a ako je kucni, bit ce da lose rezes kruh. Sigurno ne izaziva paznju jer zna da biste vi voljeli da ga pojede.
Jednako sporo jede u vrticu i doma. I zeli on jesti,ne da da mu uzmemo. Al brate mili to traje.
On jedino ima probleme s koncentracijom, sve drugo psihologica rekla da je ok
Zato kazem,jedva cekam klaicevu i novo misljenje
Sto se tice teme, moja sveki je uvijek mom muzu podvaljivala povrce, razne stvari. Kao, mora ih jesti. Dan danas ne zeli. Nije bas puno postigla.
Ajd nije jako izbirljiv, al ima tih par stvari koje su mu se zamjerile
Što reći moj svekar nije mogo/htio paradajz,karfiol,grašak,joj taj bi se super slagalica s lili
Ja sam velikom često radila karfiol,i pošto smo tad skup živjeli,čovek bi pobjegao od kuće.
Ali kad smo otišli od njih,prvo kaj je Reko ženi da mu skuha je karfiol,žena skoro pala u nesvest
A ne misliš da je Okam ponekad u pravu i da je nekoj deci neka hrana prosto naprosto bljak dok ne prestane da im bude bljak?
Mislim, jel tebi jetrica smrdi jer dete u tebi podsvesno žudi da nasekira svoju mamu ili zato što ti prosto smrdi :D?
Slažem se ja da psiha igra veliku ulogu, ali ne bih rekla da baš svaki aspekt ishrane treba prelamati kroz psihički kontekst. Pa ne možemo mi roditelji baš za sve biti krivi :).
Uostalom, još nisam nikad čula od nekog: "Trebali su me roditelji više terati da jedem i probam nove stvari pa bih danas ja jeo bolje i raznovrsnije", ali sam puno puta čula "da me bar nisu roditelji toliko terali da jedem/probam ovo i ono"...
Mislim da je ta raznovrsnost malo prenapuhana.
Mozes misliti da je moja prabaka jela raznovrsno kao mi danas. Sigurna sam da su na jelovniku imali puno manje toga nego sto se nama nudi. Nisam sigurna niti da je evolucijom uvjetovani da se jede 50 vrsta voca i povrca, 30 vrsta zitarica i sva ona silna pakiranja na policama ducana. Koliko znam , teorija jest da neka djeca dugo odbijaju neke vrste hrane jer ju ne smatraju sigurnim. Njihov mozak je ostao u modu prezivljavanja koji je aktivan oko 2-3 godine. Kad se zapravo javlja gadljivost kao zastitni mehanizam na moguce trovanje.
Hbg imam osjećaj da.sad svi traže neko opravdanje za sebe za druge i mislim da nas dosta tu nije iskreno što volimo jesti mi a što naša djeca.
Zato Mojca svaka ti čast na iskrenosti!
Sirius ja nisam pričala o nježnom uvođenju nove namirnice nego hrane koju već ionako jede knedle sa šećerom i cimetom samo ih mora umakati ne smije to sve već biti na knedlama. Znači u ustima je potpuno identičan okus hrane.
Ja bih probala taj dio promijeniti i meni to baca na senzoriku.
Jelena opet nešto brkaš, ja obožavam i karfiol i grašak.
Ja se na ovoj temi baš iščuđavam da mičete neku hranu sa stola. Ono moja mala ne podnosi miris tuna namaza na kruhu a mali ga obožava.
Pa neću njemu reći nemoj jesti, ona se digne i odmakne od njega.
A falatiBože ne jedemo fileke nikad ni doma nit kod baka i dida,zapravo ih nikad nisam u životu pojela jer mi se gadi činjenica da.su to iznutrice. I da.smrdi brate mili al ne bi izašla van iz nečije kuće zbog toga.
U stud.domu sam se naučila fokusirat da ne gledam u tuđe tanjure.
Ono čovjek treba naći mehanizme prilagodbe ovakve ili onakve.
Muž ne.podnosi zvuk kad se jede jabuka pa naravno da jedem jabuke u njegovoj blizini.
Ono ...
Lili,
M. vec godinama ne jede tijesto i bolonjez , a jede- lazanje.
Napravljene od tog istog bolonjeza. Navodno ne voli izgled
i okus pomjesanog tijesta i umaka na tanjuru.
Ja ne pitam, nemoj niti ti. Ne zelim uopce ulaziti u njegovo ludilo.
I ne jede hladnu , mlaku ili toplu hranu.
Iskljucivo vrucu, mora se pusiti iz nje.
Kad podgrijava u mikrovalnoj dotuce je do kraja.
Molim, objasnite Bosanki sta su fileki. Hvala.
Ipak je to veća razlika okusa tjestenina i lazanje.ja ga kužim.
Ja tjesteninu pojedem (nisam luda za njom) al lazanje baš i ne volim.doma ih ne radim nikad, al ako nema ništa drugo u ponudi recimo u restoranu pojest ću. To su 2 različite namirnice.
A sin ti je specifičan što se tiče prehrane oduvijek, al mislim da većina prosječne djece tu forumu ipak nije toliko special sa zahtjevima kao tvoj sinek.;-)
Šta ćeš sretnica si :mrgreen:
Al zato nitko nije imao takvu transformaciju u godinu dana ko ti, negdje dobiješ, negdje ..hbg... :-)