Citiraj:
U literaturi se, osim gore spomenutih, spominje nekoliko razloga za liberalno
korištenje epiziotomije. Ti razlozi uklju)uju argumente da epiziotomija zamjenjuje
nepravilno napuknu5e izravnim, kratkim operacijskim rezom kojeg je lakše sašiti i
zacjeljuje bolje od napuknu5a (Cunningham et al, 1989.); da liberalna upotreba
epiziotomije sprje)ava ozbiljna ošte5enja me7ice; da liberalna epiziotomija sprje)ava
traumu glave fetusa; da epiziotomija sprje)ava ošte5enja miši5a zdjelice i time
sprje)ava urinarnu stres inkontinenciju.
Dokazi koji podupiru pretpostavljene koristi liberalne primjene epiziotomije, istraživani
su u nekoliko studija na slu)ajnom uzorku (Sleep et al, 1984, 1987; Harrison et al,
1984; House et al, 1986; Argentine episiotomy trial, 1993.). Podaci proizašli iz tih
istraživanja nisu dali dokaze koji podupiru takav pristup. Libralna upotreba
epiziotomije povezana je s ve5om u)estalosti ošte5enja me7ice i manjim postotkom
žena s nedirnutom me7icom. Skupine žena i s liberalnom i s ograni)enom upotrebom
epiziotomije iskusile su usporedivu razinu perinealne boli pri ispitivanju, 10 dana i 3
mjeseca nakon poro7aja. Ne postoji dokaz o zaštitnom u)inku epiziotomije na stanje
fetusa. U naknadnom istraživanju do tri godine nakon poro7aja nije prona7en nikakav
utjecaj liberalne epiziotomije na urinarnu inkontineciju. U studiji promatranja 56.471
poro7aja kojima su asistirale primalje, utvr7eno je 0,4% tre5estupanjskih napuknu5a
ukoliko nije bilo epiziotomije i isti postotak s mediolateralnom epiziotomijom.
U)estalost medijalne epiziotomije bila je 1,2% (Pel and Heres,1995.).
Porodni)ar koji izvodi epiziotomiju trebao bi biti osposobljen primjereno sašiti razdore
i rez. On ili ona trebali bi biti obu)eni za oboje. Epiziotomija bi se trebala izvoditi i
šivati pod lokalnom anestezijom, uz prikladne mjere predostrožnosti za prevencije od
AIDS-a ili infekcije hepatitisom (vidi 2.8).
Zaklju)no tome, ne postoji vjerodostojna opravdanost da liberalna ili rutinska
upotreba epiziotomije ima koristan u)inak, ali postoje jasni pokazatelji da može
izazvati štetu. Me7utim, u dotad normalnom poro7aju postoje povremeno opravdani
pokazatelji za epiziotomiju, ali je preporu)ljiva ograni)ena upotreba takve
intervencije. Kao cilj trebao bi biti postavljeni postotak epiziotomija poduzetih u
istraživanjima u Engleskoj (10%) bez štetnog utjecaja na majku ili dijete (Sleep et
al,1984.).
A i zdrav razum kaže da ne može koža i mišić oštetiti glavu, nego nešto puno tvrđe.