-
Nattie, Lucky day, MarikaPika, Ivana, Anci Hvala vam od :heart: !Uz vas znam da ću dobro postupati i da mi srce dobro govori! A što će se tek "razbrbljati" :lol: kad ću napokon u naručju po prvi puta držati svojeg malog nebeskog :saint: !
Super, i hvala hvala! :love:
-
imaš odličan insikt
drž ga se
;)
taj dr. Spoock je odgoj za Vulkance?
-
O Isabel, sretno s trudnoćom. Sjećam se sebe u tim trenucima. Uživaj u svakom od njih. Ja se trudnoće i poroda sjećam sa ljubavlju i srećom. Sve toje sumnje sam i ja dijelila. Sada imam malu pametnicu, dobricu, slatkicu... Godinu i sitno još veće sreće. Nemoj se bojati da ćeš razmaziti dijete, samo ga mazi. Spavajte zajedno, mazite se, dojite, pametno kasnije papajte, nosajte se u marami, platnenopelenašite...Ali sve samo ako tebi odgovara. Ako je isforsirano onda šteti. I Juul je zakon. Jedino meni je teško bilo nakon što sam ga pročitala jer moj odnos s mojim roditeljima je pun ljubavi, a opet tako su mi tako dominantni. Moj tata ima naviku recimo mi reći: Tata će ti to napraviti...Uff
-
Jesmo svi prešli na Juula :) ?
Iliti zašto je ova tema potonula :zbunj: ?
-
Ne znam. Valjda se zasitimo istih prica pa ih onda netko upeca i izvuce na povrsinu kad je potrebno:)
Meni je Juul (Vase kompetentno dijete), kad mi je cura (prvo dijete) bila sasvim mala beba bio cisti SF i uzasno tezak za citanje.
Nakon dvije-tri godine sam ga s lakocom i razumijevanjem iscitala, a od tada sam ga za gust citala jos dvaput. :o
Sad ima nekoliko Juulovih knjiga i sve su odlicne (meni bar).
-
Meni je Vaše kompetentno dijete tako teško za čitati i stalno si predbacujem
da je to zbog toga što sam jednostavno poglupavila...:oops:
-
Kad sam rodila prvog sina nisam ni čula za Juula, ali mi se puuno njegovih razmišljanja spontano javilo. ( Bila sam na prvog godini filozofije i jaaako puuno promišljala i sebe i dijete, muža malo manje pa se mi i rastali...) Uglavnom, ja svog malca nisam tjerala na spavanje nikad,ono kad mu se spava spavat će. Na zgražanje moje okoline, maleni je prvi put prespavao cijelu noć sa 6 tjedana i izuzev faze od dva tri mjeseca u dobi od dvije i po godine, odlazio svojom voljom u krevet oko 8 i po. I kad sam rodila drugo dijete pročitala Juula i oduševila se. Nravno, čitanjeje bilo i mučno jer sam pronašla raznorazne greške koje sam u odgoju činila a i činim danas. Za taj dio mi je super Lehrerov članak o racionalnosti koji nema nikakve veze s odgojem u kojem se kao racionalnost smatra osobina čovjeka da pogriješi. A objašnjenje je onako pametnofilozofsko. A taj Sears mi je s tim zajedničkim spavanjem ono potpuno stran. Možda bogohulim ali ja ne volim spavat ni s kim osim s mm. Ali to sam samo ja.
-
Sears je puno vise od zajednickog spavanja. :) Attachment teorija je puno vise od iskomercijaliziranog povezujuceg roditeljstva koje je uveo Sears u siroku upotrebu. Ali isto, nigdje ne pise da moras spavati s djecom u obiteljskom krevetu, moze se i krevetic staviti uz veliki krevet, sa skinutom (ili ne) bocnom ogradom uz mamu. No, cinjenica jest da, kad postanemo roditelji, na samom pocetku, kad su djeca potpuno ovisna o nama (o mami vise nego bilo kome drugome, osobito ako ona doji), trebamo i neke svoje osobne granice zgaziti i odgoditi njihovo uspostavljanje, a za dobrobit i zdrav razvoj djeteta.
Sto se tice gresaka... Juul kaze da i dobar roditelj napravi svaki dan preko nekoliko pogresaka u odgoju. ;)
-
Osnovne dvije postavke kojih se nastojim držati kada je riječ o roditeljstvu:
1. Odgajanje djece je ustvari odgajanje roditelja. Ako želim da moje dijete bude dobro, pošteno, uredno, ljubazno, strpljivo... prvo ja moram postati takva. Prvo moram odgojiti sebe, a onda svojim primjerom i dijete. I to mi je najljepša stvar kod roditeljstva :heart:
2. Poštivanje svog djeteta kao osobe, njegovog integriteta, dostojanstva i poštivanje same sebe kao osobe, majke, poštivanje vlastitih granica. Smatram da se na ta dva poštivanja zasniva povjerenje, ali i autoritet roditelja.
A svakako volim pročitati i knjige o roditeljstvu jer mi one otvaraju nove horizonte i tjeraju me na razmišljanje i preispitivanje.
-
Tražila neku temu o kampovanju a ovo bilo jedno od ponudjenih zbog komentar o Spocku: meni ne zvuci kao knjiga o roditeljstvu nego kao neki prirucnik za kampiranje ili prirucnik prve pomoci... :lol:
I ko zna zašto je to dobro
Dosta toga što je u skladu s AP smo spontano počeli da radimo od početka(dobro ne baš prvih sedam dana u bolnici kad su me sestre zbunjivale).Tek posle sam saznala da takav odgoj čak ima i naziv.Nisam čitala ni Searsa,ni Julla ali ste me definitivno zainteresovale
U potrazi za konkretnom knjigom naišla sam na 4shared http://www.4shared.com/office/WgvKTn...mpetentno.html ako neko želi da gvirne,iako meni elektronska forma baš ne paše
-
-
Pročitala sam skoro sve Jesperove knjige, meni skroz paše njegov stil pisanja i ono kako piše o odgoju. Baš mi je super! :)
-
Često se sjetim ove rasprave i moje želje da imam jednog malog priručnog Juula na privjesku, koji bi mi pomagao u izazovima roditeljstva.
Dobro bi mi bio došao i u vrlo teškom razdoblju koje smo prošli i prolazimo klinci i ja, u stvari sam se često vraćala novijim naslovima koji su, srećom, prevedeni na hrvatski i dostupni nam svima.
Juul je danas preminuo.
Nakon dugotrajne borbe s teškim zdravstvenim problemima, unatoč snažnoj volji za životom.
Prerano... voljela bih da sam mogla pročitati još knjiga, eseja, poruka na Facebooku.
Puno je doprinio da budemo bolji roditelji, da mnogi stručnjaci koji rade s djecom budu bolji i stručniji i bolje razumiju djecu.
I beskrajno sam zahvalna da sam ga čak triput slušala uživo. Jednom čak i na Rodinoj mliječnoj konferenciji.
-
-
-
-
šteta, velika šteta :-(
dugo ga već ne čitam, ali sjećam se pomisli da netko stručan kuži i potvrđuje moja razmišljanja i stavove o odgoju i odnosu s djecom
uz Prvo djeca Penelope Leach, Juulove knjige su mi definitivno bile vodič i mjesto gdje sam nalazila odgovore na vlastita pitanja i dileme
-
I ja sam bila na jednom njegovom predavanju, i ostavio je veliki utisak na mene, i kao čovjek, a i tema predavanja.
Bilo je to predstavljanje knjige Kako reći NE mirne savjesti, i mogu reći da mi je ta knjiga, a i njegovo predavanje, pomoglo da skupim neke mrvice roditeljsko dostojanstva :mrgreen:
Velika šteta :(
-
Mene je baš pogodilo :cry:.
Bio je veliki dio mojeg dosadašnjeg roditeljstva. U trenucima kad sam bila pred zidom i kad nisam znala što i kako, kad sam beskrajno sumnjala u sebe kao roditelja, kad sam mislila da me nitko ne razumije, njegove knjige su me dizale i 'oporavljale'. Šteta, mislim da je mogao još puno dobroga napisati.
Taman sam nedavno kupila njegovu knjigu 'Kako biti vođa vučjeg čopora?' i nosim ju na godišnji.
-
Fantastican je Juul, i mene rastuzila vijest da je umro. Nisam sve knjige procitala ali i to malo sto jesam je bas imalo snazan, prosvjetljujuc gotovo, ucinak na moje poimanje roditeljstva.
-
:( baš me rastužila ova vijest
-
-
-