LJak, kad sam vidila slikicu odmah sam spustila prozor. Je to je ta. BBBBBBBBBBljak :x
Kako ih se riješiti tj. držati vlagu pod kontrolom
Printable View
LJak, kad sam vidila slikicu odmah sam spustila prozor. Je to je ta. BBBBBBBBBBljak :x
Kako ih se riješiti tj. držati vlagu pod kontrolom
Ja brišem sve što se prospe iste sekunde i držim otvorene prozore koliko god se da. To najviše važi za kupatilo, nakon kupanja, kad radi mašina/sušilica i tako to. Nemam ih po ostatku kuće, pa ti ne znam reći za druge prostorije. Vjetrenje svakako ne može škoditi.
BTW bubice nisu napasne, ne idu na klopu u ljudskom smislu te riječi ;), jedu ostatke sapuna, dlake, perut i tako to. Jedini je problem što jako vole knjige... zahvalna sam što u ostatku stana nema vlage, jerbo imam knjiga za biblioteku omanjeg grada :lol:
kupila autan listiće. zatvorila sve prozore, nalijepila listiće, moljci počeli letjeti kao sumanuti.
ulov - cirka 10-12 komada.neke sam i posaugala.
onda fino iznijela listiće na balkon, pa nek navale svi moljci susjedstva!
dva dana imala sam generalnu generalku kuhinje (i trebala joj je).smjestili se u mješavinu oraha, kukuruza i pšenice, koju sam za Božić imala na stolu. stavila ju u vrećicu, na visoko, i zaboravila na to.
više ih nemam.
do nedugo nisam imala pojma ni kak izgledaju, sad sam pravi ekspert za kuh. moljce!
Ovako.
Naljepnice su zakon, ali nisu rješenje.
Moljac pusti jajca, nakon 30-40 dana se opet izlegu mladi, ja sam imala prije nekih mejsec dana najezdu moljaca i crva i još dan danas ih ubijam.
Meni su moji bili u boru :/ .
Sve živo sam pobacala od hrane, oprala sve elemente i pošpricala sve prostorije sa biokilom i promijenila sam paketiće lavande u ormarima
Jedino je problem što su mi neki pojeli malo robe,psmtr :evil:
ja vise nemam problema s moljcima. pobacala sam listice, ne provjeravam hranu, ubijem pokojeg ako ga ugledam, i zivim u uvjerenju da ih nema toliko puno :mrgreen:
Kraljice! :naklon:Citiraj:
Felix prvotno napisa
sestro, padni mi na grudiCitiraj:
Felix prvotno napisa
to mi je višakCitiraj:
Felix prvotno napisa
nikad nisam razmišljala o tome
Ja sam danas stavila Autan listić :evil: , prvo, totalno je bezveze napravljen,
ima samo jednu liniju za lijepiti
(šta je problem bilo stavit još jednu),
a moj problem je drvena (puno drvo) kuhinja (neravna površina), e pa kad sam ga zalipila, tribalo je odlipit onu foliju i naravno odlipilo se sve od vrata :evil: ...e i još se smeckalo nekako, ta strana za moljce (radi vrućine)...uglavnom ruke su mi bile skroz od tog, pa sam provela dan skidajući tu smjesu (dok se nisam sjetila depilacije i onog ulja)...
Uglavnom, ništa se nije uhvatilo (možda sam trebala s rukama u zraku stajat u kuhinju)...a fakat imam problem, jedem krcato sjemenki, žitarica i obožavam čajeve...
Uvijek imam po 20-tak vrsta žitarica (i svaki put provjeravam, paranoično-sezam, lan, proso...).
Ali, tu su i jedne musle (nisu moje) za koje smo danas otkrili da su leglo!
Tribate naći leglo...to vam je ka u Alienu...
Koliko sam hrane bacila, a sve mi je u zdjelicama , čak mi se čini da se u staklenke uvijek uvuku-ispod poklopca :? , iako preferiram staklenu ambalažu, više ju ne koristim...
Imam lavandinog ulja dosta,ali nekako ne vjerujem...grozno, spremna sam investirati u skupe zdjelice, jer fakat mi te žitarice čine najveći dio prehrane i nemalu investiciju :/
luda sam od moljaca, dobro da sam nabasala na ovu temu.
kad vec razglabate o staklenkama, koje preporucate (marku molim amko moze ).
a kartoncice ne kupujem, hvala na uputstvu.
i bacam se na kuhinju, nisam imala pojma za zacine i cajeve! ni sezam, a bas mi se cini da imam jedan otvoreni. mislila sam da samo vole zitarice.
koje sredstvo trebam mazati po kuhinji da odustanu?
U pravu su oni koji su pisali da im je nakon kartona još više moljaca
:lol:Citiraj:
linolina prvotno napisa
izgleda da moljci vole zdravu hranu
žitarice
a moji su odlučili poraditi na imunitetu :mrgreen:
našla sam ih u Petrovićevom medu za imunitet
istina da mu je prošao rok, ostao zaboravljen u dnu ormara, ali nisam imala pojma da i u to idu
XCitiraj:
Žabica prvotno napisa
:roll:
doduse nikad prije nisan ni ostavila orahe za kolac u skartocu :roll: bravo ja! obicno sve drzim u staklenkama a ovo mi promace, i sad san pobacala skoro cilu policu hrane sta mi stoji u nenacetim kesicama :(
J asam pobacala masu hrane i sve prebrisala mješavinom vode i octa, kupila staklenke sa limenim poklopcem i evo da pokucam, nema ih već 2 tjedna :D
kod mene ih nema od dana kad je zahladilo, a prozori su zbog hladnoće zatvoreni :D
do tada ih se lijepilo cca 10-15kom/10 dana
meni se sve u mojoj kuhinji gadi kad se sjetim da bi moglo biti jajasaca posvuda.
bljaaaaak.
E, mislim da si ovdje u pravu više nego se čini, baš o tome razmišljam.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Ja sam ih primjetila tek kad sam prešla na makrobiotiku i počela kupovati stvari iz bio uzgoja.
E, sad, možda nisam vodila računa toliko o njima i sl...ali nije, uvijek sam jela musle i cornflakes i toga je uvik bilo u ormarićima.
Naime, davno sam čitala intervju s nekim likom koji je inače glumac i koji je pokrenuo proizvodnju kruha i peciva (Demetra, prodaje se u Bio Bio)...Uglavnom, kad je pričao o počecima s ovim poslom, rekao je kako je počeo peći kruh od žitarica koje je sam uzgajao, mljeo itd., tu i tamo je kombinirao tu hranu sa standardnom, bijelim kruhom. I baš su ga moljci naveli da promijeni profesiju :mrgreen: sićam se da je opisao kako se vratio u vikednicu nakon 14 dana i vidio dva komada starog kruha, bijeli-koji je bio netaknut i taj svoj koji je bio pun moljaca, jedan kraj drugoga...
Eto, s obzirom da mi se čini da su moljci pametniji od nas, da gubimo bitku, bar da se utješimo :P
od kad imam najezdu mrava moljce doživljavam kao ugodno društvo ( zamislim da su leptirići i sve 5 :lol:), ovih se nikak riješit a ima ih posvuda, čak i u kupaoni :/ :evil: .
Radi se o prividu - idu i na bombone i na čokoladu. Ali su više nego očigledno boljeg zdravlja u zdravoj hrani i imaju drastično veći libido.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Tako je i s ljudima. Možemo popušiti nebrojeno puno fora o neškodljivosti industrijski silovanih namirnica, ali kad se podvuče crta - plodnost nam je otišla na jug.
a ja tražim po naselju mrave k'o luda KataCitiraj:
tajchi73 prvotno napisa
trebaju za nahranit ljubimca iz vrtića, bogomoljku :tele:
daj skupi malo i pošalji nama :lol:
OK. Riješili se moljaca na tjedan dana. I onda jučer kupim novo brašno za dizana tijesta (TENA) i otvorim, a na vrhu... :shock: crvića i crvića i crvića--- bljak!
Bacila iz kuće. Eto. Moram sad i svako brašno prosijavati u trgovini prije kupnje. :roll:
[quote]nisam imala pojma da bogomoljke jedu mrave :unsure: . Problem je kaj mi se i one gade, inače :x . Kaj klinci stvarno sakupljaju mrave i nose ih u vrtić :shock: ( sad te zamišljam kak puziš po parkiću i mamiš mrava- daj nam opiši kak ih pribavljaš :mrgreen: ). Jel trebaju bit živi? Moji nisu klasika vulgaris, mali su, crveno-žuto-smeđi ( lošije vidim, a oni izrazito sitni :roll: ), teško uočljivi, a hvatamo ih tak da ih pritisnemo ( zgnječimo ) prstom :mrgreen: pa šta od njih ostane hitimo, il kroz prozor (susedi :lol: ) il u wc. ( na kraju dana bi ti mogla sakupit popriličnu hrpicu takvih mrava :lol: )Citiraj:
Imga prvotno napisa
meni se pojavili crvici u brasnu, aaaaa, cekam da mm ujutro podje na put pa da cijelu kuhinju ispraznim u smece ( do utorka kao sve pojeli :mrgreen: )
aaaaaaaaaaaaaaa
kad ne kupuješ domaće :P
sad sam se stopostotno urekla :(
Još ni jednom nisam našla u hrani. Ali po plafonu i zidovima kuhinje jesam.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Pisala sam već da ću poludjeti od njih? E, pa, dok još nisam bila skroz luda predloži mi svekrva da nove namirnice ne stavljam tamo, gdje su oni, već na drugo mjesto, na drugi kraj kuhinje. I evo mira već 2 tjedna. Valjda me neće skužiti... :mrgreen:
Hoće ako čitaju forum..
ni ja ne volim bogomoljkeCitiraj:
tajchi73 prvotno napisa
da, jedu žive kukce :sick:
klinci su se dosjetili pa na vrtićkom igralištu skupljaju neke crveno-crne bube. Nisu bubamare, ali što su točno ne znam.
mrave k'o za peh nigdje ne vidim
i uspjeli smo uloviti jednog noćnog leptira kod nas doma, al nam je do jutra uteka' :lol:
ja samo jos cekam zohare iliti mastrapane. :shock:
te crvi, u kadama i loncima, te moljci...
Citiraj:
Imga prvotno napisa
:lol: drugi put oko noge konac
Citiraj:
seni prvotno napisa
to je :? . Il možda bolje da ne znam :/ , posebno ak se hrane onim čime i mi :sick: .
[quote="tajchi73"]Eto, vi šta imate problem s mravima znate kako riješiti-kupite bogomoljku...a šta jede moljce? :?Citiraj:
nisam imala pojma da bogomoljke jedu mrave :unsure: .)Citiraj:
Imga prvotno napisa
:lol:Citiraj:
Maja prvotno napisa
čitam ovaj stari topic i umirem od smijeha :lol:
i ja sam imala crve prije par mjeseci i to samo na stropu i mislila sam da sam luda doslovno. svi su me gledali čudno, da otkud mi crvi.... :/ čak sam zvala one za deratizaciju pa su mi u "dobroj vjeri" preporučili da provjerim jel mi susjed iznad živ ili se raspada :roll:
nakon crvi, uslijedili su moljci. toliko ih ima da iskču posvuda, u kuhinji, kupatilu, spavaćoj... posvuda... i nikako ih se riješit! jel netko u međuvremenu otkrio kakvu "pravu" stvar ili da opet sve pobacam !!!!!!!!!!
Pobacaj. Jedino bacanjem ćeš se riješiti "zalihe" moljaca. Sve ostale metode su za leteću gamad, ali obrati pažnju da neki od moljaca nikada ne napuste zalihu hrane koju su spopali i nastave se tamo razmnožavati. Dakle ništa bez bacanja.
fakat pali samo bacanje, a onda detaljno pranje. meni su se zavukli i u pante (je se to tako zove) u ormaricima :x
dakle, bacanje, pranje kuhinje, zatvaranje svih namirnica u staklenke ili dobro zatvorene vrećice ili kutije i skladištenje nekih čak i u frižideru i - u našem slučaju barem - svakih mjesec i pol novi Autan anti-tarme alimentari.
i sad, da kucnem, nema ih. doleti tu i tamo koji moljac pa se zalijepi na taj autan.
a nama su isto hodali crvi po plafonu. (btw, zašto baš samo po plafonu? kaj ima zanimljivo crvima na plafonu???)
sad sam i ja skužila da imam moljce po kući. cijelo vrijeme sam mislila da su samo neke mušice, jer mi se vrte oko sudopera i u wc-u. kad sam sada jednu lupila sa rukom ostala prašina. znači jesu moljci? izgledaju kao mali leptirići.
nedavno ispočetka pobacala sve, hranu i paštu ograničila na 2 kuhinjska ormarića... i na svaki poklopac zakeljila lovor list, čiji miris navodno ne vole...
hehe danas satrala prvog nakon dobra dva mjeseca!
a zašto su kod mene u wc-u na pločicama i oko umivaonika, i u kuhinji oko sudopera. u ormarićima sa hranom ih nisam vidjela. sad sam sve izvadila i pobacala. inače tamo di je hrana imam punu posudu lovor lista, pa ako ne vole taj miris možda ih zato nema oko hrane.
zato što su ti se razmnožili bog zna gdje! bacaj i čisti nema druge