Ja sam se vratila na metformin 8mj nakon poroda
Printable View
Ja sam se vratila na metformin 8mj nakon poroda
pozdrav drage zenice,
evo ja sam jos jedna u nizu pcos-ka, neki dan sam prvi put bila kod endokrinologa i dao mi je terapiju radi povisenog inzulina.3 puta dnevno po jednu cetvrtinu tablete siofor 500!!! zanima me koliku dozu vi ostale pijete? i evo rekla mi je da izbacim sok, slatkise i bjeli secer, sve ostalo mogu..i jos da napomenem nemam viska kg tako da nemoram na dijetu samo paziti na secere!!! i eto za kraj da ohrabrim zene koje isto imaju pcos a nisu jos trudne, ja imam 4 dijece, nazalost dva andjela blizance, i jos dvije zive i zdrave curice.tako da poslije poroda ukoliko planirate imati jos dijece nemojte cekati, jer ciklusi i ovulacije budu redovni jeddan period, nazalost kod mene se opet sve pobrkalo!!!
Ja sam na 3x500... sve do 12tt kazu pa ce mi smanjivat... ja nisam imala ni secer ni visak kg, pa ih dobila za pit
Ja sam bila prvo na 3x500, pa na 2x850. Onda sam nakon 12tt prestala. Sad sam opet na 3x500
Prije trudnoce sam od siofora smrsavila i ciklusi su mi se regulirali. Za sad jos cekam da pocne djelovati, iako je menga dosla sama od sebe
ja onda imam poprilicno nisku dozu u odnosu na vas, bas me zanima hoce li mi djelovati!!! jeste li vi uz siofor strogo prestale jesti slatko i ugljikohidrate? sta koristiti kao zamjenu ? ja ziva neznam sta bi jela a da me zasiti i da se ponekad zasladim sa necim!!!
Nisam nista promijenila, iako bih mozda trebala :mrgreen:
Zbog nove trudnoce, bili bismo sretni da se dogodi. A i da mi regulira cikluse,kad je prije super djelovao
Kuzim.
Ja sam prestala skoro sve UH jesti, za dorucak sam jela sir i vrhnje, za rucak meso i povrce, za veceru kaj nadjem, nekad spek i sir npr. Fali kruh u pocetku al naviknes se. A za slatko sam jela voce, to nisam htjela izbacit. I jedan dan u tjednu sam jela sve sto sam htjela, obicno nedjelju.
Iako ne treba pretjerivati s izbacivanjem UH jer Siofor vec snizava secer pa da ne bi bilo hipoglikemije.
Uz terapiju sioforom se nikako ne preporuca potpuno izbacivanje uh, ali slatkisa svakako da.
Evo da i ja podijelim svoju priču s metforminom......nakon 7 god-9 stimuliranih ivf-ova,svih drugih mogućih postupaka i transfera....nakon 3 mjeseca uzimanja metformina ostala spontano trudna....mislim da je to bilo rješenje mojih pcos problema ...
Slučajno u razgovoru s jednom ginekologicom iz Njemačke,oni gore pcos isključivo liječe metforminom 6-12 mj i kaže da cca 75% pacijentica s dobrim muškim nalazom ostaju trudne ,ako ne tek onda šalju na daljnje pretrage i upućuju na ivf.Meni su u početku dali metformin i tu ali samo mjesec dana prije prvog ivf šta je bilo krivo od mjesec dana nema ništa.....sada tek znam puno hvala čestitam i tebi ivana.sky
Meni su na vv dali metformin prije zadnjeg postupka. Kada nije uspjelo htjeli su da prestanem, ali sam ja inzistirala da nastavim.
Spremam se u iduci postupak za 2 tjedna.
Mislim da i Strasna pije i prestaje sa metforminom za svaki postupak? :unsure:
Ja to ne razumijem. Ne citaju li nasi lijecnici studije? Ili samo ne citaju kartone?
Ja sam pila metformin od prvog posjeta Mpo specijalisti do kraja 12 tt par godina nakon.
Doduse, imala sam i znacajan visak kg ali mi je rekao da se cesto daje kao prva terapija Pcosa i kad to nije slucaj jer dokazano pomaze.
Bubek, neka ti sam pocetak 2015. donese najljepse promjene u zivotu :heart:
Hvala draga!
Ja sam zapravo protiv davanja metformina pcos-ovkama po defaultu, ali kaj da velim - probat cu sve, drugih ideja nemamo...
Eto koliko prica s metforminom ima! Ja se mucila 5 godina, jedan spontani, i Siofor upalio nakon 6 mjeseci. Cak razmisljam da ga ponovo pocnem piti ako mi se ciklusi ne srede sad poslije poroda.
A nekak mi se cini bolje probat s metforminom, nego s nekom jakom stimulacijom, cini mi se manje agresivno, a moze pomoci.
Mozda nisam u pravu, ne kuzim se ja pretjerano u stimulacije, ali sam htjela reci da je bolje regulirati ovulaciju koje nema metforminom, kao nor.kod mene, nego poticati ovulaciju stimulacijom. Ne znam jel sad jasnije. Meni je recimo metformin pomogao da ovuliram sto prije nisam nikako i time sam bila ostedjena ivf-a,a da nisam probala metformin, u planu je bio ivf.
E sad sam svasta nejasno nadrobila, ali valjda se da skuziti.
Ja nisam pobornik davanja ičega po defaultu, naravno da je individualni pristup najbolji.
Ali valjda bi se kod dijagnoza Pcos i Normozoo (ili malo lošijih spermiograma), u slučaju da je žena Klomifen rezistentna, trebalo probati uvesti metformin par mjeseci pa onda ponovo pokušati Klomifen ili letrozol prije Ivf!?
Isto tako, kod istih dijagnoza i nakon xy neuspješnih Ivf-ova, možda razmotriti opciju lpsc i drillinga jajnika?
Slažem se maco s ovim što pišeš i čudi me bubekice kako vi dosada niste probali još sa metforminom ako imaš dijagnozu PCOS, pa zar nije to jednostavnije nego ići na IVF, a da ne govorimo koliko manje košta.
Možda ne upali kod svakog pacijenta ali zar ne bi trebalo probati sve prije IVF-a?
Mali Mimi, kod Bubek i njenog dragog nije samo dijagnoza Pcos.
Doduse, sada ce vidjeti hoce li metformin biti djelotvoran da dobiju bolje stanice. :?:
Ja sam govorila o slucaju Vite22, ali mislim da ima jos slicnih slucajeva koji se bore vec dulje vrijeme, a nije se probao jednostavniji nacin.
Ajd da su u kbc os po necem "pametni"... cim cuju pcos ide skidanje kg i metformin. Sto je meni skroz ok, jer ocito pomaze, ALI puno zena jos uvijek ne shvaca sta je pcos i kako on funkcionira pa se odmah uvrijede, bune i odustanu... ja nisam imala visak kg, niti povisen secer... i mislila sam da su dr. smijesni kad su mi rekli da smrsavim i pazim sta jedem... ali najbitnija stvar na svijetu mi je dobiti bebonju, pa sta ako cu pojest mahune umjesto tijesta, odvozit bicom pol h na dan i popit 3 tablete dnevno... mislim da je to najmanja zrtva koju sam mogla napravit kao buduca majka... tako da cure samo hrabro naprijed! Sve se moze kad se hoce.
P.s. naravno ovo govorim za one koji imaju takve dijagnoze... postoje tu dijagnoze gdje je i muski cimbenik los, ili gdje uz pcos zena ima jos neki problemcic.. ali ni onda nista nije nemoguce, kao sto vidite i tu na forumu :-)
Znam maco da nije samo jedna dijagnoza kod bubekice, ali treba riješavati jednu kariku po jednu...
Lavko,
zbunila si me jer metformin nije stimulacija.
Ah, kod nas su se fokusirali na dobivanje dobrih embrija buduci ih jako tesko dobivamo zbog (najcesce) jako jako loseg spermiograma. Al kao, buduci da smo na samom kraju mpo puta preko hzzo, ajmo probati sve raspolozivo, takva je filozofija.
Jel netko zna kakav je mehanizam djelovanja metformina?
evo par korisnih...
http://www.roda.hr/article/readlink/737
https://www.youtube.com/watch?v=4iV-x_XCElc
a ja sam i pratila dosta video dnevnika cura na metforminima na jutubu, i njihove dijete i uspjehe i nuspojave
Kod mene je bilo ovako:manje secera,manje testosterona,vise ovulacija. Pojednostavljeno do boli.
jel neka od vas imala simptoma i prilikom "skidanja" sa metformina??
od utorka sam na 2x1 i pojavljuju mi se svi simptomi ko i kad sam dizala sa 1x1 na 2x1 (tad sam jedino imala nuspojave) proljevi, konstantan rad i krcenje crijeva, lagana mucnina... ne znam s cim bi to povezala pa sam odmah posumnjala na metformin
Pozdravljam vas iz Praga, cekajuci da jave dan embriotransfera....u medjuvremenu piem dosta tableta, jer imam dg. Hashimoto sindrom + inzulinska rezistencija i sada postupak IVF, i to 4. put.....
Pijem fordex 500mg (metformin), eutirox, estrofem, selen, vitamin D, sad mi na klinici pfc dodali folnu kiselinu, aspirin, prednison, utrogestan, te od dana transfera Clexane injekcije!?!?!
To je dnevno 18 komada tableta, pa me zanima kakva je kod vas situacija? Pije li jos neka od vas ova cuda ovolika? I jos info ako neko ima za clexane injekcije, nisam to ranije koristila?
Unaprijed vam hvala
PinaColada,
zbilja su pokrili sve. To je ogromna kolicina tableta, ali svaka ima svoju funkciju, ne vjerujem da bi ih dali bez razloga. Vjerujem da kad ces krenuti s clexaneom da ces prestati s aspirinom.
Clexane je niskomolekularni heparin.
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...-08-01-387.pdf
Sretno! :-)
Bubekica hvala mnogo :*****
poz cure, evo samo da prijavim da pijem siofor od 1 mjeseca i to nisam bas redovna jer ponekad zaboravim popiti i evo vec sam dva puta dobila M...nadam se da se stanje popravlja i da tablete stvarno djeluju...
Evo da se i ja pohvalim u nedostatku ostale akcije..
Ja sam na metforminu 1000 mg/dan već skoro 8 mjeseci. Nisam niš baš to osjetila, nit je menga došla, nit sam zgubila kilu - baš niš. Malo mekša stolica koja se stabilizirala u nekom trenu i tak ja to pijem al kao i da ne pijem. Sad mi je prije tjedan dana dr. rekla da dodam još 500 mg na dan jer ako 1000 mg ne djeluje možda premalo pijem.
DG: PCOS i inzulinska rezistencija, ali nekak sumnjam u sve to sad.
I inace nisam neka izjelica šećera tako da prehranu skoro niš nisam mijenjala (dodatno sam izbacila tjesteninu jer ono.. nemam kaj više izbaciti. Kruh isto ne jedem skoro nikad.)
I još čekam da se neko čudo dogodi..
Imam malo problema s prilagodbom na 3 tabletice dnevno :) al trudim se biti redovita.