šta onda znači da su djelotvorna?
Printable View
šta onda znači da su djelotvorna?
valjda da stvaraju antitijela.
Osobno,kao veliki protivnik cijepljenja vjerujem u njihovu djelotvornost,ali još sam više uvjerena da suvremena znanost ne zna i ne može predvidjeti reakcije tijela na sve sastojke i njihovu kombinaciju, da ne spominjem individualne rakcije tijela. Vjerujem da ih ponekad treba uzeti,ali samo kad je opasnost stvarna i "pred vratima". Isto kao i lijekovi koji imaju jake nuspojave i za koje se zna da su opasni, ali da su jedina preostala opcija...
Ne želim biti nepristojna jer moguće je da se radi o vjerskom razlogu i problemu korištenja cjepiva priređenog na humanim stanicama, ali za nas kojima to ne predstavlja problem - humano porijeko stanica može biti samo faktor dodatne sigurnosti ako se odlučimo primjeniti nešto na svom djetetu.Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Stanice na kojima se radi cjepivo protiv rubele, ali i protiv ospica i vodenih kozica jedne su od najbolje ispitanih i neškodljivih stanica na kojima se može umnožiti virus za pripremu cjepiva:
The MRC-5 cell line was developed in September 1966 from lung tissue taken from a 14 week fetus aborted for psychiatric reason from a 27 year old physically healthy woman. The cell morphology is fibroblast-like. The karyotype is 46,XY; normal diploid male. Cumulative population doublings to senescence is 42-48. G6PD isoenzyme is type B.
I ono što je u konačnici najbitnije: u cjepivu se nalazi virus ali ne i stanice na kojima je umnožen!
Pozdrav
Ja sam prijateljici preporučila odlazak na ovaj formu kada se interesirala o iskustvima roditelja sa cijepljenjem djece. I kad mi je rekla o čemu se tu sve piše nisam mogla vjerovat i morala sam se uključiti!
Ovdje se barata sa golemom količinom stručnih podataka, stanice ove, one, aditivi, adjuvans itd. Ja mislim da bi ovaj forum trebao biti mjesto za izmjenu iskustava, a ne proučavanje i tumačenje stručne literature. Usput ja imam medicinsko obrazovanje i mogu vam reći da sam ovdje pročitala gomilu smiješnih interpretacija stručnnih termina i nepotpuna objašnjenja nekakvih istraživanja.
Moje je mišljenje da je cijepljenje kao preventivna mjera potrebno i da roditelji koji svoju djecu ne cijepe igraju opasnu igru sa prirodom. Ne postoji mikroorganizam kojega je čovjek uspio iskorjeniti, cjepivom se samo smanjuje broj oboljenja. Mikrobi negdje sjede i čekaju.
Ako ćemo imati veliku populaciju djece koja ne primaju cjepivo i ako u tu populacija uđe neka klica većina će oboljeti.
Jeli se itko od vas zapitao zašto se u hr pojavila svinjska kuga? Pa prestali smo cijepit i eto.... Mislite li da se tako nešto u ljudi ne može dogodit?
pa u EU se svinje ne cijepe pa nema kuge....a mi smo svinje protiv kuge prestali cijepiti jer ne mozemo meso cijepljenih svinja plasirati na njihovo trziste
nisam strucna niti veterinar niti epidemiolog ali kao laik se pitam zasto oni nece meso cijepljenih svinja
suncha
zašto se mala djeca cjepe protiv rubeole? i sličnih dječjih bolesti koje se mogu preboljeti bez posljedica
koliko se sječam moja generacija je cjepljena protiv rubeole u osnovnoj školi, i to samo curice
zašto je to promjenjeno?
a meningitis, kakav god bio u meni izaziva jezu
Oni neće cijepljenje svinja da ne jedu to meso i tu se stvari vrte oko agropolitike koja ovdje nije tema. Bit je da kod nas nije bilo ovakvih epidemija kuge dok smo ju cijepili.Citiraj:
lunic prvotno napisa
Sve se vrti oko iste stvari: da bi mogli držat bolest pod kontrolom provodi se cijepljenje. Cijepljenjem se ne brišu uzroćnici bolesti sa lica zemlje.
Moje je mišljenje da se to provodi zbog zaštite trudnica. Da tu di se moglo povest pitanje da li svako dijete dolazi u kontakt sa trudnicama itd.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Meningitis kao nuspojava cijepljenja je užasna stvar s tim se svi slažu. Radovi o tome se pišu već 20 godina, pa prvi su hrvatski infektolozi iskritizirali naše cijepivo. Ali niti jedan infektolog ti neće reć da se cijepljenje ne treba provodit.
Ali ako postaviš stvari drugačije.
Ne iskorjenjuje se rubeola. Djeca oboljevaju i preboljevaju, a šta je sa trudnicama i nerođenom djecom???
djeca se cijepe protiv rubeole, kao fol da se ne bi zarazile trudnice ... a istovremeno nitko nikada, niti jedan pedijatar nije rekao da ta cijepljena djeca par dana nakon cijepljenja šire oko sebe zarazu, i da ne smiju dolaziti u dodir sa trudnicama tih dana ... tko tu koga ..
Zašto bi naša djeca morala prolaziti kroz to? Zašto se ne bi cjepile žene prije nego što postanu majke???Citiraj:
suncha prvotno napisa
Ja ne znam otkud vama ova informacija!!!! Ovo je apsolutno netočno!!!Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
kako netočno ... pa imaš na forumu slučajeve forumašice koja se zarazila dok je bila trudna od nećakinje !! ...
uostalom podatak da su djeca kod većine cijepljenja nakon toga zarazna za druge, jer se ovo ili ono izlučuje preko stolice ... znači možda nisu zarazna na klasičan način, ali ako si u bliskom kontaktu (ljubljenjem, maženje i slično), mislim da su to i sinoć potvrdile na Latinici one dvije gospođe.
Pa zato jer je negdje netko ipak završto medicinski fakultet, napravio neka istrazivanja i napisao znanstvene radove koji potkrepljuju činjenicu da je to potrebno. Ne vidim razloga da se ovdje ispituju medicinska stajališta koja su na svjetskoj razini. Pa nije nitko rekao "e sad ćemo mi to cijepit jer sam ja imao viziju..."Citiraj:
bebibranka prvotno napisa
Mislim da se treba poradit na kvaliteti cijepiva da se smanji broj nuspojava, ali ukidanje cijepljenja nije riješenje.
Iskreno moram priznat da ja ne razumijem šta bi to trebalo bit klasično zarazan ili neklasično zarazan. Ili jesi ili nisi! Je li itko dokazao da njena nećakinja nije bila u inkubaciji kad je blia cijepljena? Je li obolila?Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Meni je ovo neprihvatljiv i neargumentiran razlog. Pokroviteljsko ponašanje medicinske struke ne pomaže.Citiraj:
suncha prvotno napisa
pa svi liječnici su završili medicinski fakultet - to ih ne sprječava da kod iste bolesti daju različite preporuke, zato postoji i drugo mišljenje itd.
Ja poštujem i prihvačam medicinske stručnjake i ne smatram sebe kompetentnom da dovodim u pitanje nečije stručne zaključke.Citiraj:
bebibranka prvotno napisa
nekada je i inkvizicija bila priznati stručnjak na svome području, pa je način održavanja psihičkog zdravlja pučanstva - bio spaljivanje vještica ...
U temi cjepiva od strane stručnjaka, ako baš hoćeš, postoje različita stajališta. Ali jedni imaju tu privilegiju da ta svoja stajališta bez problema nameću širokim narodnim masama, a druge se okarakterizira kao manje kompetentne stručnjake. Tko kaže da se za 10 godina nećemo smijati današnjoj inkvizicji na mikrobe ovoga ili onoga tipa, kao što se smijemo na liječenje pijavicama itd. (priznati stručnjaci su to radili)
Čekaj iz ovoga onda proizlazi da su svi infektolozi u ovoj zemlji nestručni zato jer zagovaraju cijepljenje. Oprosti ja nikada nisam čula da je netko iz zarazne rekao da djecu ne treba cijepiti. Ako sam u krivu ispravi me.
jesam ja to rekla ?
poanta je bila da su meni i jedni i drugi jednako stručni, a na meni bi trebala biti i odluka koga ću poslušati, a ne da netko drugi odlučuje tko je stručan a tko manje stručan, i za kim se treba povoditi. Si su oni završili fakultet, znači svi su jednako stručni, pa otkuda onda nekome pravo da nameće mišljenje jednih a mišljenje drugih se zanemaruje.Citiraj:
U temi cjepiva od strane stručnjaka, ako baš hoćeš, postoje različita stajališta
Dobro ok krivo sam shvatila.Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Onda te pitam koji su to stručnjaci u Hrvatskoj koje imaju drugačije mišljenje o cijepljenju?
Citiraj:
Čekaj iz ovoga onda proizlazi da su svi infektolozi u ovoj zemlji nestručni zato jer zagovaraju cijepljenje. Oprosti ja nikada nisam čula da je netko iz zarazne rekao da djecu ne treba cijepiti. Ako sam u krivu ispravi me
Pa kaj ti pričaš tu Sunča...MOJE ISKUSTVO I JA SAMA SEBI SAM NAJVEĆI STRUČNJAK...prave istine se često moraju zagrebati iza površine...a kad te zadivljenost medicinskom profesijom mine možda nešto zagrebeš....Citiraj:
Pa zato jer je negdje netko ipak završto medicinski fakultet, napravio neka istrazivanja i napisao znanstvene radove koji potkrepljuju činjenicu da je to potrebno. Ne vidim razloga da se ovdje ispituju medicinska stajališta koja su na svjetskoj razini. Pa nije nitko rekao "e sad ćemo mi to cijepit jer sam ja imao viziju..."
Nitko ne spominje stručnost i nestručnost...npr. stekla sam dojam da je ona dr. Ira GM izuzetno stručna...ali ljudi iz te iste branše jednostavno prešućuju istine ( pa nije moguće da ne znate ništa o živi , formaldehidu u cjepivima, o divljanju živog Polia s kojim je cijepljeno i moje dijete koje danas ne hoda???)...i nemam pojma zašto to spominjanje svjetske razine...ja jednostavno želim svjetsku razinu da ja sama odlučujem o svom tijelu i svom imuno-sustavu i to isto za svoje dijete....
....i završio fakultet, napravio istraživanja i znanstvene radove...TKO GA JE FINANCIRAO??? ...baš sam se neki dan smijala kod sebe na poslu jer sam dobila službeni dopis u kojem se ZAHTIJEVA DA SE STVARI NA TERENU PRILAGODE KAKO BI ZNANSTVENO ISTRAŽIVAČKI RADOVI IMALI UČINKOVITOST - u mojoj struci, koja je mala beba u odnosu na ŽIVOG čovjeka...Sve mi se vidi da je to suština procjepljivačke politike - zato se zanemaruju nuspojave, zaborave se zapisati, nikad nisu od cjepljenja već od nečeg drugog, jednostavno ih se BEZOBRAZNO ignorira kao da je to cjepljenje neka SVETA KRAVA uprogramirana u sve te glave medicinskog osoblja....I SAMO NEMOJ TALASATI!
Kako nam možeš govoriti da govorimo neistine...to su stvari IZA službene istine....ako želiš ...UĐITE I ...ZAGREBITE!!!!
Naravno da mikrobi sjede i čekaju,a čovjekov organizam se od postanka svijeta bori sa njima.Prirodna imunost postoji i nije nikakav izum medicinara.Citiraj:
suncha prvotno napisa
Naravno,već i vrabci na granama znaju kako radi imunizacija i što je to stečena imunost.Samo cijepljenje je jedina umjetno stečena imunost i moje pitanje glasi:Da li možemo biti 100% sigurni da taj oblik umjetno stečenog imuniteta dugoročno ne radi više štete nego koristi na ostale oblike imunosti i imunitet opčenito?
Bože dragi pa da li čovjek na ovom forumu može imati svoje mišljenje?!
Jesam li ja rekla da ne postoje nuspojave?
Oprostite ali ne smatram da sam nikoga uvrijedila s tim što sam rekla da vjerujem u medicinu kao znanost?
I što sam navela kao neistinu?
Uopće ne osporavam da svatko ima pravo odlučivat hoće li se dijete cijepit ili ne!
Iznjela sam svoje mišljenje i odmah sam napadnuta jer sloboda govora ovdje nema nikakvo značenje
Mislim da u to nije siguran nitko i da ovakve odgovore može dati samo vrijeme. Ja se pitam samo dali je dugoročno jedan životni vijek ili če se posljedice pokazat tek na sljedečim generacijamaCitiraj:
sirius prvotno napisa
pa jel ti netko brani da pišeš? :)
ne možeš očekivati da na nekoj "vrućoj" temi imaš sasvim suprotno mišljenje
(kao što bi, sigurna sam, mišljenje nas "vakcinoskeptika" na nekom drugom forumu ili u javnosti bilo ono koje odskače od većine) i da te nitko na neki način ne izazove da ga braniš.
i to je sasvim ok, moramo se već jednom naučiti da polemiziranje ide dvosmjerno i ne trpi dogme.
jer dogme ne zahtijevaju dokazivanje, ili ih prihvatiš, ili ne prihvatiš.
ma koga bi s tim uvrijedila?Citiraj:
Oprostite ali ne smatram da sam nikoga uvrijedila s tim što sam rekla da vjerujem u medicinu kao znanost?
mislim da i mi svi ovdje vjerujemo upravo u znanost.
ali znanost ne bi smjela biti dogma, a priča sa cjepivima se pretvorila u dogmu.
upravo najviše kritika i sumnji na takav stav o cijepljenju dolazi iz redova samih znanstvenika.
nismo mi-roditelji na ovom ili nekom drugom forumu to sami izmislili, nego pobijanja i kritike dolaze upravo iz medicinskih redova.
da li vam je poznato da je najviše necijepljene djece, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, upravo iz obitelji liječnika?
ma Hrvatska je jedna mala jazbina u kojoj kolo vodi jedan dio medicinskog establišmenta ... naši vrli stručnjaci, npr u ginkologiji, njih 99% zagovara epoziotomiju kao blagodat za čivječanstvo, a napose za spasenje ženskih reproduktivnih organa, iako je who rekao o tome zna se što ... međutim hrvatski stručnjaci o tome imaju drugačije mišljnje, kaj pak zna tamo neki WHO ...Citiraj:
suncha prvotno napisa
isto mišljenje i ja imam o hrvatskim stručnjacima na području cijepljenja ... zašto bi samo mišljenje hrvaskih stručnjaka trebalo biti relevantno, pa znanost je znanost jedna jedina, a liječnika koji se kao ti educiraju dodatno, prate svjetske tokove i upuštaju u svijet drugačijeg mišljenja i nuspojava - je možda tek nekoliko.
....evo možda se već pokazuje...u ovim silnim alergijama, astmama, grčevima malih beba ( a kad mi je baka imala djecu vidi čuda NIJEDNO nije imalo grčeve), smrtima u kolijevci, cerebralno oštećenoj djeci, hiperaktivnoj, autističnoj,djeci s leukemijama...pa i u ovim sadašnjim generacijama mojih vršnjaka koji imaju multipla sklerozu, parkinsonovu....VIDI ČUDA SVE NOVE BOLESTI, PRIJE NO ŠTO SE NIJE MASOVNO PROCJEPLJIVALO NIJE IH BILO!!! Prtljamo po imunosustavu...a onaj božanski dio prirode zaboravljamo...Citiraj:
Mislim da u to nije siguran nitko i da ovakve odgovore može dati samo vrijeme. Ja se pitam samo dali je dugoročno jedan životni vijek ili če se posljedice pokazat tek na sljedečim generacijama
mlađa generacija, naša generacija tu nešto mijenja na stvari, ali hej oni su tek pozavršavali fakultete, tek završili specijalizacije i još su u "kolega kuš u ćošak" ako imaju drugačije mišljenje, a velikim dijelom su oni ti koji su spremni saslušati i drugačije stavove, barem koliko sam imala priliku vidjeti uživo ... s tim hoću reći ima nade i za nas u budućnosti. Međutim kako netko reče, bolnice i općenito zdravstvo nam vode generacije koje su godinama iza stvarnosti ...
Ali možemo li se sada vratiti istim putem natrag ili trebamo naći neka nova rijesenja?Citiraj:
suzaks prvotno napisa
Ja sam ovdje konkretno mislila na ljude koj lijeće našu dijecu od zaraznih bolesti i koji se susreću s nuspojavama i koji o tim nuspojavama i pišu i govore. I svi se slazu da se nuspojave našeg cjepiva iz imunološkog zavoda javljaju. Postoje radovi o toj temi već godinama. Ipak niti jedna od tih osoba ne zagovara potpuni prestanak cijepljenja,Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Možda nekih novih 100-tinu cjepiva koja će se davati u koktelima od kojih 20-etak zajedno, od kojih će nastati kojih 300-injak novih bolesti , koja će se onda morati istraživati, pisati znanstvene studije, a to sve velikodušno financijski podržano od farmaceutskih firmi i proizvođača med.opreme....ne bude POSLA nikad nestalo!Citiraj:
Ali možemo li se sada vratiti istim putem natrag ili trebamo naći neka nova rijesenja?
p.s. Oprosti na tonu - ali jednostavno izlazi - nemoj shvatiti ništ osobno!!!
Nisam rekla da su nova cjepiva rješenja možda postoji i nešto drugo o čemu mi nemamo pojam.Citiraj:
suzaks prvotno napisa
Ja samo u ovoj zemlji i sada ne mogu prihvatit ništa drugo osim cijepljenje jer moje dijete ide u vrtić i dolazi u kontakt sa previše ljudi.
Ja na sebe ne želim preuzeti rizik da moje dijete odoli o bolesti od koje sam ga mogla zaštiti i znam da s time preuzimam rizik od nuspojava
ja radije živim s rizikom da mi dijete oboli od zaušnjaka, rubeole i ospica (koje sam sve redom i sama kao dijete preboljela), nego s rizikom da pretrpi ili trajno trpi nuspojave i posljedice od MoPaRu.
i zato mislim da tu svaki roditelj stvarno bi morao imati pravo odlučiti na temelju i informacija i nekog svog osobnog iskustva, osobne situacije, pa i intucije.
A prica o mljekaricama i pocetku imunizacije? To nije bila vizija? :lol:Citiraj:
suncha prvotno napisa
Ovje nitko ne prica o ukidanju cijepljenja. Mi govorimo o tome kako nas drzava pokusava prisiliti da cijepimo djecu. I to nam se ne svidja.Citiraj:
suncha prvotno napisa
slažem seCitiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
da podvučem, ne pričamo o ukidanju cijepljenja, nego o pravu roditelja na izbor, kojeg sada nema, barem ne bez nezaobilaznih prijetnji ovim ili onim sankcijama ...
Zaćetci svake znanosti se temelje na nećijim vizijama! Hoćemo li sada raspravljati o poćetcima imunizacije u 18 st??????Citiraj:
marta prvotno napisa
I čestitam izvukli ste totalno iz konteksta ovu rećenicu!!!!
Ja mislim da trebate imati pravo sami odlućit o cijepljenju svoje djece!!! Ali ovdje se objašnjavaju razlozi zašto ne cijepit dijete koji se ne temelje samo na osobnim iskustvima nego i na laičkom tumačenju nekih medicinskih radova i donošenju u medicinskom smislu neispravnih zaključaka.
Osobno smatram da je to loše! Jer postoje ljudi koji čitajći ovaj forum donose odluku o necijepljenju djeteta bez konzultacije sa liječnikom ( jer ih netko ovdje uvjerava da medicinska struka laže i samo zgrče pare).
Osobno sam srela jednog pedijatra koji je bio protiv cijepljenja. Sve se svodi na vlastitu procjenu kad postoje različite informacije čak i od stručnih osoba . Svaki doktor će na prvu sumnju reagirati stavom ZA cijepljenje,tek duljim razgovorm i iznošenjem informacija nađenim na internetu oni mijenjaju priču. Govorim iz osobnog iskustva.I nisu porekli ili tvrdili da su te informacije netočne. Jedini preostali argumenti bili su im je da su reakcije rijetke,a da je cijepljenje obavezno.Citiraj:
suncha prvotno napisa