do rode sam došla nakon što sam u gugl utipkala "nemam više mlijeka". pa je mlijeko nadošlo :mrgreen: :heart:
Printable View
do rode sam došla nakon što sam u gugl utipkala "nemam više mlijeka". pa je mlijeko nadošlo :mrgreen: :heart:
genijalko!
Da nisam bila revoltirana sa istupom našeg velecijenjenog političara Slavena Letice koji je davne 2003./2004. godine umjesto povećanja rodiljnih naknada predložio jedan paket djetetu za uspomenu na dan njegovog rođenja te da svoju gorčinu nisam uspjela istresti na ovom forumu, sigurno se ne bih "priljepila" za jedno područje u kojem sam aktivna, a to su prava roditelja. Dakle, hvala g. Letica i hvala Rodi što mi je omogućila ovo...
i hvala Rodi što sam promjenila način gledanja na porod, dojenje, odgoj itd itd.....
JA 1000 ZAŠTO - RODA 1000 ZATO!
Ne pišem mnogo postova ali znam da na rodi mogu naći odgovore na mnoga pitanja , i zato RODA vrijedi !
potpis
i dodajem dohranu, zdravu prehranu, platnene pelene, odgoj...
važne su mi smjernice koje ovdje nalazim, literatura i linkovi koje forumaši spominju, njihova iskustva što u odgoju, prehrani, ali i onim usputnim stvarima poput vrta, šivanja...
Roda mi je baza, zapravo, na druge portale o roditeljstvu niti ne idem, forume pogotovo. Roda mi je sasvim dovoljna.
Hvala vam svima koji svoje slobodno vrijeme ulažete u njezino opstojanje i pomaganje drugima, ženama na SOS telefonu posebno.
Sretan rođendan uz želju da ih zajedno proslavimo još puno puno, da postojite toliko da biste mogli pomagati i našoj djeci, unucima, praunucima...:heart:
Kako mi je RODA promijenila život? Hm, otkuda početi...
Zapravo, život mi je promijenila spoznaja o neplodnosti. Strah, pitanja, usamljenost - sve je to nestalo dolaskom na Rodin forum. Ovdje sam našla odgovore na sva svoja pitanja, savjete, podršku, pomoć. Tu počinje moja predanost udruzi RODA i pravo upoznavanje svega čime se udruga zapravo bavi.
Vjerujem da govorim u ime mnogih kada kažem da sam uz RODU sigurnija, hrabrija, osvještenija mama, sigurna u to da činim dobro za svoju djecu - vjerujem da sam i bolja osoba, strpljiva prijateljica svojim, kako mi to na pdf-u potpomognuta volimo reći, suborkama i suborcima - bolja sam supruga, kućanica, kuharica :)
Od srca zahvaljujem svim divnim ljudima koji na bilo koji način podržavaju udrugu i njenu misiju - činite divne stvari!
To zaista mogu samo RODITELJI U AKCIJI!
Ili ukratko, jedna konzumovska: RODA - s Vama kroz život!!!! :-)
ili: s RODOm nisi nikad sam:-)
Društvo s Foruma me učinilo mudrijijm roditeljem, i mekšim i odlučnijim.
Naučila sam otvorenije prihvaćati različitosti i možda prvi put stvarno shvatila značenje riječi tolerancija (u smislu pravog prihvaćanja drugačijeg, a ne samo podnošenja). Od drugačijih, a sjajnih ljudi s foruma sam štošta naučila.
Ideja vlastite odgovornosti za sebe i društvo, ili bolje, ideja da je moguće i da treba nešto poduzeti kad misliš da su promjene potrebne - to mi je velikim dijelom udahnula Roda.
Mjesto gdje prvo idem po odgovore. Mjesto koje preporucam drugima da dodju po odgovore. Tekstove prepricavam, printam, pamtim, prenosim dalje...Prije moga majcinstva, bilo mi je noramlno da dijete od 2 mjeseca bude na bocici, da se vozi na rukama. RODA je to promijenila. Dobro smo krenule sa dojenjem , moja kci i ja. Iako, sramezljivo. U grupi ljudi,izdvajala bih se s njom, da nekome ne bi bilo neugodno. I onda sam slucajem prilika vidjela jednu Rodu :) kako doji onako, kako treba, bez tog zadrska- najprirodnije na svijetu. I to je to. Jedan trenutak. I sada sam ja ta mama koja se ponosi i svojom djecom, i stazom u dojenju, i koju ispunjava toplina i sreca jer je majka svojoj djeci. Jer su moja djeca ono sto od mene ostaje. I zelim im bez zadrske pruziti sve sto trebaju i zele. Tome me RODA uci. Naci svoj put, put ka boljoj buducnosti za svoju djecu. Jer:
Roditeljstvo se ne moze zamisliti. Vjerojatno zato nema pristupa, strucnjaka, knjige ili tecaja koji ce nas tome moci nauciti. Naase je dijete jedino, jedinstveno, nema drugog istog na ovom svijetu. Nas odnos je isto takav, poseban, neponovljiv.
Mi, roditelji, nasom ljubavlju, nasim rijecima, pogledima, dodirima, nasim postupcima, dajemo svojem djetetu otisak srca, jedinstven kao otisak prsta.
Nasa putovanja su razlicita. Sretan nam put.
Hvala vam. I sretan i vama put :)
da nije Rode ne bih znala za isključivo dojenje 6 mjeseci, moje dijete bi dobilo vodu, čaj, adaptirano a ja bih imala izdajalicu. ovako sam ponosna i zahvalna Rodi što u trenucima panike i nedoumice nisam posustala i što sve ide da bolje ne može ići, i meni i bebi :)
Da nema rode ne bi tako religiozno vezala svoje klince u AS, malca ne bi dojila onoliko koliko smo mi htjeli nego koliko je "društveno prihvatljivo", dohrana bi drukčije izgledala i popili bi hektolitre čaja do prve godine.
Ovdje sam puno naučila o djeci i roditeljstvu, roda je razbila sve stereotipe koji su mi se nametnuli vezani za roditeljstvo, a i šire.
Naravno tu je i forum i taj babinjak dio. Da nema foruma sumnjam da bi pekla kruh, da bi radila bašću, čistila kuću octom i sodom bikarbonom :).
Doduše da nema foruma kuća bi mi sigurno bila čišća:)
Iako aktivno ne pišem(smajlić koji se srami) jako aktivno čitam.
Roda mi daje podršku kada se osjećam najranjivijom ili u SOS situaciji.
Savjeti o dojenju i porodu, prehrani, dohrani i odgoju su me ohrabrili i potakli da i ja rastem.
Kada sam rodila prvo dijete rekla sam mužu zašto uz bebu ne dolazi i vodič o pravilnom rukovanju, a onda sam otkrila Rodu...
Malo sam internetski sramezljiva pa ne pisem vec virim iz prikrajka, ali sve sto znam o djeci su me naucile Rode (i moja djeca)...tu je skupljena sva ona majcinska i zivotna mudrost koja je nestala otkad vise ne zivimo u velikim pecinskim obiteljima.
Dakle, forum=pećina;)
Ja sam shvatila da nisam najpametnija, a nisam ni najgluplja, da i od tolerantnijog ima tolerantniji, učvrstila sam se u svojoj namjeri za trećim djetetom i u borbi da zatrudnim. Puno mi znače savjeti o odgoju, i kad vidiš da nisi sam, da istu muku muči neko tamo U Zadru, i da su to u stvari djeca, a ne mali vanzemaljci, iako ti se to često učini. Da sada ne budem patetična pa kažem Roda me naučila, ali mi je sigurno pomogla da otklonim sumnje da djecu treba prvenstveno voljeti pa onda odgajati, da ljude treba prvo razumjeti pa onda kritikovati, da događaje treba prvo sagledati pa onda jadikovati.
Nadam se da ću naučiti još štošta, žao mi je što nema češćih i otvorenijih tema o tinejdžerima, jer, evo smo u pubertetu, koji je po nas prilično buran, da ne kažem bolan. da li su roditelji sa Rode mladi pa nema djece tih godina, ili je nešto drugo po srijedi, ne znam. Znam da bi nama pomoglo da imamo sa kime podijeliti svoje strahove.
Rodi srećan rođendan, i nama sa njom, toplo je preporučujem okolini i nadam se da će njena svrsishodnost godinama samo jačati!
Kad sam bila u rodilištu sa klincem, poželjela sam da postoji neka udruga koja može ispravljati greške koje sam tamo vidjela.
Kad sam bila u rodilištu sa klinkom, udruga je postojala u prvim godinama nastajanja i nije mi još bila dostupna.
Eh, da sam bar mlađa i da mogu klince nositi u marami.....zato se čuvam za unuke 8-)
jednostavno, bez rode ne bih bila to sto jesam danas. toliko toga sam dobila u ovih 8-9 godina da ne znam odakle bih pocela s nabrajanjem. mozda najvaznije, uz sasvim nove poglede na roditeljstvo u svakom smislu i zelju da se drustveno aktiviram, stekla sam drage prijateljice i upoznala puno, puno prekrasnih ljudi :heart:
hvala Rodi sto postoji, i kao sto je neka od cura vec rekla pomogla mi je da izvucem i da jos izvlacim najbolje iz sebe. Potvrdial mi je neke stvari koje sam instiktivno osjecala ali su mi "dobronamjerni nicim izazvani" savjetodavci govorili drugacije. Roda i njene savjetnice pomogle su mi neizmjerno puno u mom naumu da iskljucivo dojim svoju djevojcicu 6 mjeseci, da to nase dojenje potraje skoro 3 godine.
Hvala vam od srca zelim vam/nam jos punoo punoo godina eudkativnog druzenja.:heart:
kao što je iznad nataša napisala,
može li se što novo reći?
ja ću dodati samo da na rodi nailazim na neizmjernu količinu podrške. uz rodu nisi sam, imaš ljude koji te ohrabruju i utješe kada ti je potrebno i prije svega ljude koji te razumiju. to nam je jako potrebno posebice u vodama potpomognute oplodnje.
hvala rodi što postoji!! cmoook!
pišem, pa brišem
što reći,
drago društvo uz kavicu, najveća utjeha nakon neprospavanih noći,
ogromna podrška u načinu odgoja,
volim misliti da sam uz ovo društvo postala bolja i tolerantnija osoba,
što sam dojila toliko dugo, kompletno promjenila mišljenje o dohrani,
bez kompromisa koristila AS
nebrojeno puta brojala do 10 i razgovarala i razgovarala,
naučila tolike nove prefine recepte, ispekla svoj prvi kruh
napravila vlastitu kozmetiku, pogledala najljepše filmove
hvala što sam s toliko veselja naučila pomagati,
i ono neprocjenjivo -što sam upoznala prekrasne ljude
HVALA I SRETAN ROĐENDAN
Roda mi je prije svega zakomplicirala život jer sam ovdje prije svega naučila što je informirani izbor. A živjeti s tim nije nimalo jednostavno. I ponekad se pitam: Zašto, o zašto nisam ostala jedna od onih koji idu dobrim utabanim stazama i ne preispituju svaku informaciju koja dođe do njih? I taman kad se dobro i udobno smjestim na jednu poziciju, dođem na forum (bilo koja tema, you name it) koji me katapultira na neko totalno drugačije mjesto i natjera da sagledam stvari iz potpuno druge perspektive. Roda je promijenila način na koji sada razmišljam. Roda JE moj način razmišljanja i života. Lažem, Roda je NAŠ način razmišljanja :) jer su MM, moja obitelj, moji prijatelji, moji kolege prepoznali ovaj način funkcioniranja u životu i društvu kao nešto pozitivno i logično. I da, sve je to čučalo u meni, a Roda mi je dala krila ;)
I sada kada sam bila ovako općenita red je da budem i precizna pa ću reći da mi je Roda dala potvrdu da je ono kako sam zamišljala trudnoću i porod itekako ostvarivo pa makar morala putovati po 100 km po to, dragi ljudi sa foruma bili su tu kada sam prolazila teške trenutke sa svojom Leonom, i iako sam navikla biti drugačija od drugih, ovdje sam dobila podršku kada su me čudno gledali jer dijete vozim u autosjedalici, dojim u javnosti, nosim u marami i ne koristim pelene, u potpunosti sam ostvarila svoj eko-potencijal te u potpunosti promijenila kvalitetu života.
Hvala Roda :heart:
jednom davno sam odrasla uz roditelje
a uz rodu sam odrasla kao roditelj
hvala na svemu :heart:
Spajalice jako lijepo rečeno :-)
Dok sam prvi put bila trudna par puta sam plakala u gorke suze jer nisam znala " što ću ja s tim djetetom kad rodim, pa ja ne znam ništa o djeci..". To se naravno promijenilo onaj tren kad sam primila svoju srećicu u ruke....postala sam mama:-D
strah me i pomisliti kakva mama bih bila da nije bilo Rode i foruma i svih dobrih roditelja prepunih savjeta i odgovora. Zahvaljujući vama puna sam samopouzdanja i sigurnija u način kako odgajam svoj dijete bez obzira na "dobronamjerne" savjete susjeda, rodbine, prijatelja ( a živim u malom mjestu pa možete mislit kakvi su to savjeti)....
Žao mi što Rodu nisam otkrila i prije i ozbiljnije prionula na čitanje...ali nadoknađujem to polako:mrgreen:
Roda me i sad vodi kroz drugu trudnoću i uopće ne sumnjam da će mi i dalje biti od veeelike pomoći i da ću tu naći na odgovore na sva moja pitanja i probleme kao i do sada:love2:
Sretan rođendan, i želim vam još puuuuno takvih!!!:kiss:
Da nije bilo Rode, ja sam sigurna da ne bih bila roditelj kakav jesam danas :heart:
Meni je roda pomogla tako da sam spoznala da nisam sama Da i od nepoznatih ljudi mozes dobiti puno..podrsku informaciju ,pomoć
Informiranija sma i stalozenija Hvala vam svima:-)
Ovdje sam pronašla podršku i odgovore na mnoga pitanja koja mi moji prijatelji iz "stvarnog" života nisu mogli dati. Ovdje je moj "virtulani" dom !
Puno savjeta
puno korisnih informacija
u dobru izlu
HVALA RODE:zaljubljen:
hvala vam svima :heart:
vaši postovi su isprintani i neki od njih će biti pročitani sutra na svečanoj proslavi našega desetoga rođendana
Nisam valjda zakasnila?... Daddy je napisao do 29.11... :unsure:
Kasno Marko na Kosovo stiže...
Nema veze. Nakon što sam rodila u 38., nije ni čudo što svoju zahvalu Rodi pišem u zadnji čas! :)
Drage Rode i Rodice,
želim vam zahvaliti što dojim svoje dijete.
Nakon povratka iz bolnice, zbog tamošnje odvojenosti od bebe imala sam jako malo mlijeka. Na forumu sam pronašla savjete vaših savjetnica, te sam izdajanjem povećala količinu mlijeka, a kasnije je malena prešla na prsa! Nitko sretniji od mene! Mislim da sam zato danas jako povezana sa svojim djetetom, a o utjecaju na zdravlje djeteta da i ne govorim. Dugo sam je dojila.
Zatim sam na Rodinom portalu otkrila članke o nošenju djeteta, da je to jako dobro za razvoj djeteta, o čemu tada baš i nisam imala pojma! :) Onda članke o zajedničkom spavanju, kao još jednom načinu poboljšanja dječjeg zdravlja! Pa o povezujućem roditeljstvu... oni su bitno odredili moj put kao roditelja. Suprugu se sve to isto tako jako dopalo i sve je podržao. On i inače brzo shvaća. : yes:
Uočila sam i poziv na radionice «NE! po guzi», baš u vrijeme kad smo se pitali kako dijete usmjetriti željenom ponašanju, ali bez fizičkog kažnjavanja koje je danas i zakonom zabranjeno, a koje je bilo omiljena metoda odgoja na ovim prostorima prije 3-4 desetljeća.
To me potaklo i na sudjelovanje na Unicefovim radionicama «Prve tri su najvažnije», jer sam uvidjela da odgoj djeteta i nije tako lak i jednostavan zadatak.
Na forumu sam dobila i informacije o autosjedalicama, koje su mi prije toga bile prilično apstraktan pojam. Sva sreća, strogo smo se pridržavali svega što smo saznali.
Tu su bile i tablice dohrane, koje se dosta poklapaju s tablicom naše pedijatrice. I njih smo se pridržavali.
Tu ćemo sada stati, a nastavljamo za 20. godišnjicu! : wink:
Hvala Rodama na svemu!!! :heart:
:klap:
Puse!
ono što ne pročitamo danas, ući će u Rodinu monografiju koju pripremamo do kraja godine :heart:
Sad dok me još pere osjećaj ovaj, nakon današnje proslave da ne zaboravim napisati...
Da bi postala bolji roditelj, morala sam postati i boljom osobom, hvala joj na tome.
Tiho mi je Roda došla,
sve mi uzburkala
pa donijela spokoj i mnogo ljubavi <3
Ja sam ovdje jako friška, iako često pročitam mnoge stvari na rodi. Jako mi je lijepo i poticajno čuti ovakve teme, i postove, odmah mi daju poticaj da i je češće svratim te budem i aktivnija, pošto ne tipkam često, ali vrijeme mi izmakne, djeca traže pitaju itd. Ja pročitam nekada i natipkam u brzi odgovor a ne pošaljem jer s druge strane me zove dijete.....
Rodina proslava je bila odlična, tako puno pozitivne energije rijetko se sreće na nekim "službenim" obilježavanjima. Bilo je i smijeha tj. frcanja suza od smijeha, ali, naravno, i onih od ganuća, gdje biste vi bez patetike:mrgreen:, čak smo se i mi "dostojanstveni" morali sramotiti sa šmrcanjem i papirnatim maramicama.
No, stvarno lijepa, prelijepa priredba, svaka čast!
Tu je jedini link iz novina koji sam danas našla o obljetnici:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...rku-Milinovicu
vjerujem da ih ima još.
Nagrade i antinagrada tj. mućak, bili su zanimljivi novinarima, a zanimljivi su i nama.
Zašto ne stavite na portal detaljan popis s nagrađenima i obrazloženjima nagrada, da znamo tko su točno ti ljudi, gdje rade i zbog čega im je Roda dodijelila priznanje?
hoćemo
svaki dan ćemo predstaviti po jednu kategoriju
danas idu porodi
Neno, hvala što si bila i podijelila svoje srce i suze s nama...
(znoj si već nekoliko dana prije)
:heart:
Ajme, sad vidjeh kratko i na Indexu, pogledajte dolje reakcije čitatelja, ostade Milinović "mućak" :lol:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/m...ak/585845.aspx
Još samo ovo - kako je Roda razveselila Milana Bandića (a kao - vi ratujete, kajgod!:lol:)
http://www.zagrebancija.com/foto.php...17&idrf=847429