dr. Zmire na klinici Vuk Vrhovac
Z je s kvacicom
Printable View
dr. Zmire na klinici Vuk Vrhovac
Z je s kvacicom
Hvala!
Nadam se da kod njega nije tolika gušva kao na MPO.
kada ti se stabiliziraju hormoni, od euthyroxa, trebala bi gubiti na kilaži. mislim, nećeš gubiti na kilaži od tableta, već kad ti se hormoni ustabileCitiraj:
b i j prvotno napisa
bila sam u vinogradskoj, utvrdili su mi hashimoto, hormoni su uredni i ne pijem nikakvu terapiju. Nisam zadovoljna u vinogrdskoj jer su prebukirani, jel znate mozda nekog doktora gdje se dugo ne ceka....
Cure, evo bila ja na kontroli ... i nalaz kaže:
'' ipak iscrpljenje funkcije štitnjače na terenu kroničnog limfocitnog tireoditisa, Preporuča se terapija - 50 mg Euthyroxa dnevno. Kontrola za 3 mj.
Mene sad zanima kad mogu na slijedeću trudnoću???Kad se hormoni stabiliziraju ili mogu odmah uz pojačanu liječničku kontrolu?Ili da odem po savjet liječnika ha?
Interesuje me da li smijem dojiti kad pijem euthyrox 100. Koliko sam primjetila ovdje mame koje doje piju uglavnom euthyrox 50. Jel ima kakve vaze kada sa pije,mislim prije podoja ili poslije. Jel ima ovdje mama koje piju euthyrox 100 i doje.
odgovorila sam ti na drugom topicu
euthyrox se pije ujutro, prije dorucka koliko znam pa nema veze kad dojis ili ne dojis
ja sam trenutno na euthyroxu 100, nikakve veze nema koju gramažu piješ, euthyrox ide s dojenjem.
zrinka ti je dobro rekla, euthyrox se pije ujutro na prazan želudac (i poslije toga još jedno pola sata ne smiješ ništa jesti ni piti), tako da to stvarno nema veze s podojima.
Ja sam jako nesretna, jer ne znam kome da se obratim da bi kao strucnjak razmotrio mogucnost mog malo povisenog TSH kao moguce prepreke zacecu. :cry:
Zar bas nitko ne zna za doktora u Rijeci koji se bavi reproduktivnom endokrinologijom? :(
Ne mogu se pomiriti sa time da na Rodinom forumu nije moguce dobiti neku informaciju. :nono:
Zato zakljucujem da u Rijeci ili nema dr. koji se posebno bavi reproduktivnom endokrinologijom ili da na forumu jednostavno nema Rijecanki sa takvim problemom.
Molim vas stoga da mi pomognete sa informacijom o specijalistu endokrinologu bilo gdje u Hrvatskoj (ili Sloveniji), kome bi se mogla obratiti prvenstveno zbog pitanja utjecaja stitnjace tj. latentne hipotireoze na reprodukciju.
Hvala.
preporucam 'Vuk Vrhovec' u Zagrebu
:)
I ja imam isto pitanje.Citiraj:
rinama prvotno napisa
vuk vrhovac. samo hormone možeš i privatno, s antitijelima malo poskupo izađe pa se isplati čekati na vv.
Nemam vremena citati sve sto pisete, ali bila bih zahvalna ako bi mi netko rekao o cemu se radi kod mene.
Nalaz krvi:
FT3 2.92 pg/mL (1.71-3.71 ref.)
FT4 0.66ng/dL (0.7-1.48)
Anti-Tg 31.39 IU/mL (0-4.11)
Anti-TPO 463.0 IU/mL (0-5.61)
TSH 20.6499 uIU/mL (0.35-4.94)
Na UZV idem tek u veljaci, a do tada cu umrijeti od brige.
Ako sam imala poremecenu razinu hormona stitnjace i u trudnoci, kako znati je li to moglo nastetiti bebi? Mogu li joj nastetiti sada dojenjem? Ona je bila iskljucivo dojena beba, sad jede nesto vrlo, vrlo malo dohrane, jos uvijek skoro pa samo sisa.
Ovdje obično ima puno odgovora i svakavih rasprava, ali evo osjećam se dužna odgovoriti ti ...
Imaš hipotireozu, manjak hormona štitnjače. Što prije počneš piti Euthyrox tbl. (nadoknadu hormona) to ćeš prije doći u hormonsku ravnotežu i sve će biti ok.
Bebi ne možeš nikako naškoditi dojenjem.
Pretpostavka da si u hipotireozi bila tijekom trudnoće i time ugrozila bebu je nepotrebna jer je upravo razdoblje nakon porođaja (postpartalno) vrijeme kada su žene sklone razviti između ostalog i hipotireozu...
Čuvaj svoju bebu i pobrini se da ti se što prije propiše terapija, čekanje na ultrazvuk nema smisla.
Hvala ti mami. :*
Brine me najvise ovaj anti-tpo jer je tako ogroman. I ja sam si sve mislila da odem privatno na uzv stitnjace i kod endokrinologa.
Ono o cemu najvise razmisljam je da li ce to stanje biti trajno. Koliko sam citala, postpartalna hipotireoza bi se mogla i sama povuci, zar ne?
Znam da mogu puno toga na forumu procitati, a i na netu opcenito, samo imam svaki put ograniceno vrijeme na netu zbog bebe pa citam svaki put po komadic teksta.
Anti-TPO te treba najmanje brinuti, to su antitijela koja samo pokazuju sklonost kroničnoj autoimunoj upali štitnjače = sklonost da jednog dana štitnjača počne gubiti funkciju. Mnogi koji ih imaju neće nikada razviti bolest štitnjače, a primjerice s godinama se postotak ljudi s pozitivnim antitijelima povećava pa tako vjerojatno 80% osamdesetogodišnjaka ima ta i druga antitijela.
Jedino značenje tvog anti-TPO da je šansa da se tvoja hipotireoza oporavi, iako si razvila bolest u pospartalnom razdoblju, manja jer očito osim samog postpartalnog rizika imaš i tu dodatnu sklonost ...
U svakom slučaju, hipotireoza ti je jedna "vrlo jednostavna bolest", jedini problem je prvih dana steći naviku svako jutro popiti nadoknadu hormona. Imaš obvezu pratiti hormone nešto češće dok se cijela priča ne uravnoteži i to je to.
Tvoj problem je TSH, visok je, očito je da se on jako napreže ne bi li natjerao štitnjaču da proizvodi svoje hormone koji su još uvijek granični, ali se terapija ne bi smjela odgađati. Razlog: nećeš se dobro osjećati i uz malu bebu ti to ne treba.
Da se pojaviš s ovakvim nalazima kod mene, napisala bi ti terapiju odmah bez naručivanja, ali probaj to riješitit ovih dana u svojoj blizini. Ako ne uspiješ, šalji pp. 8)
Iako već imaš odgovor, samo mala utjeha od mene: dvije uredne trudnoće, dvije iznimne bebe i sve to uz 100-125mcg Euthyroxa (sintetski hormon štitnjače) dnevno. Ne moraš se bojati, Euthyrox je po FDA klasifikaciji rizika lijekova označen s A, nije opasan ni za plod ni za bebu. A kad središ hipotireozu, bolje ćeš se osjećati.. sretno :)Citiraj:
inga prvotno napisa
Imam pitanjce...
Ja sam hipo i pijem Euthyrox, 75. Već godinama sam se kontrolirala kod prof. Koršića na Rebru u privatnoj ambulanti. No prošle godine su ukinuli privatne ambulante na Rebru i sada prof radi samo u redovnoj ambukanti. Zvala sam redovnu ambulantu i rekli su mi da se na pregled kod njega čeka 7-8 mj!!! :shock:
Zanima me kontrolira li se još netko kod njega i radi li on možda još negdje privatno??
Thanx
Hvala vam, cure, puno. :*
Valjda me najvise pogodila sama cinjenica da imam vjerojatno neku kronicnu bolest.
TSH sam kontrolirala na sistematskom, neka dva tjedna prije tog nalaza koji sam napisala i bio je 46, dakle skoro duplo veci nego sad. Onda izgleda da se stanje popravlja, valjda. Moja dok. opce prakse je rekla da me salje jos na uzv jer bi se moglo raditi i o upali stitnjace kod koje je malo hipo, malo hiper tireoza. To zbog toga sto ja ustvari imam super apetit, a mrsava sam jako. Nemam tipicne znakove hipotireoze.
Svejedno, sutra zovem Sunce da vidim kad me mogu primiti na pregled privatno.
Odlicno si mi to objasnila mami, vrlo jasno s malo rijeci.
Ne znam za stručnjake u Rijeci ali ću ti reći kad su mi rekli dijagnozu HAshimota, doktorica je odmah napomenula da je to velika prepreka začeću. Tri mjeseca nakon -ja zatrudnila!Citiraj:
Aurora* prvotno napisa
Naravno, doktorica je napomenula da Hashimoto može utjecati na bebinu inteligenciju i ne trebam ti reći koliko me to stresira- ali eto svakih mjesed-dva kontroliram hormone (koji se još kreću u granicama normale, ali mi je štitnjača dobrano povećana i tvrda) i još ne uzimam terapiju. Endokrinolog je rekao da ćemo kontrolirati hormone do kraja trudnoće, a i nakon i ako ne bude potrebe za terapiju prije, da ćemo svakako krenuti u terapiju nakon dojenja.
navodno ide u dva smjera- ili se debljaš ili mršaviš, ili malo jedno malo drugo (ovo zadnje ima jedna moja poznanica i stvarno je nevjerojatno-svaki puta kad je vidim je drugačija-ili totalno overweight ili totalno ispijeno mršava)Citiraj:
linolina prvotno napisa
imam pitanje pa ako ko zna odgovor ne bi škodilo
ja san hipo pijen euthyrox od 150 u trudnoći mi je ginekolog ukinija tablete pa mi je tsh skočija na 80,uglavnom beba mi se rodila u 7mj trud bija je zastoj,sad da li je to možda povezano meni nitko ne zna odgovorit a ja mislim da je to od toga ?! :/
a zašto si slušala ginekologa, kakve on veze ima s tvojom štitnjačom? što je rekao endokrinolog?
ja sam hipo, euthyrox 100 (prije trudnoće pila sam 50, ali mi ju je endokrinolog povećao na 100 u trudnoći) i pila sam ga cijelo vrijeme. nije bilo govora o prestanku pijenja. ginekolog nije imao komentara, odnosno njemu je bilo važno mišljenje endokrinologa budući da je on stručnjak na tom području.
nadam se da je beba dobro?
tek sad vidim da beba nije beba nego cura od 2 godine :*
Ja sam hipo i pila sam Euthyrox od 50, u trudnoći je endokrinac povisio dozu na 75 a sredinom trudnoće na 100 jer je TSH bio prenizak. Rodila sam sa 34 tj. pa ne znam ima li to kakve veze sa štitnjačom... i ja sam se puno puta pitala je li možda zbog toga jer druge uzroke nisu našli, jednostavno sam se samo otvarala, no doktori su mi rekli da nema šanse ako je hipotireoza pod kontrolom :?
lutonjice slušala san ginića jer nisan tako brzo mogla doć do endokrinologa a sve se zbilo na brzinu
a cura je rođena sa 32tj od 1250 i 38 cm gluha na jedno uho,rupica na srcu itd da ne duljim ali veće nazovimo greške nema malo dezorijentirana al eto moglo je bit gore
a mene zanima sad slijedeće : imam hipo , povišen tsh i tpo,i pijem Eutyrox 50, 21.2.2008. idem na kontrolu ,
smijem li sad '' raditi '' bebici '' ili moram čekati kontrolu i još nalaze???
Ima li tko istustva sa dr. Martincem sa VV?
Maza, hajde se još malo strpi, povisit će ti se doza Euthyroxa i nakon prvog dobrog nalaza možeš u akciju. Čim se javi srećica, trk na hormone, odmah se nacrtaj endokrinologu s blaženim osmjehom i tako lijepo redovito kroz trudnoću ... i sve super ...Citiraj:
Maza prvotno napisa
mami ajd dobro.
Iako me frka tih nalaza , pijem taj eutiroks 50 već 3 mj. ali i dalje sam umorna i pospana i nekako teška....
sve mi je tlaka i ništa mi se ne da.a na posao bi si najrađe ponijela i krevet.kronično sam neispavana...
a i matija čeka bracu ili seku već skoro 5 godina.................
Treba vremena da ti pronadu pravu dozu lijeka ,ne brini , a evo i malo vibrica~~~~~~~~~~~~~~~~~ :love:
Ja sam sve obavila prije tjedan dana i pijem euthyrox 25 (tako mi je odredila endokrinologinja kad je cula da imam 48 kila :) ).
Hvala na odgovorima. :*
Ja sam blagi hipo. Imam lagano povišeni TSH (5,5)- dijagnoza Hašimoto. Prepisan mi je eutyrox 50 mg dnevno. Jučer sam popila prvu tabletu. Zanima me kad se pojave prve "reakcije" organizma na tablete. Mislim kada ste vi osjetile neke promjene. Napominjem da sam isto slučajno na sistematskom otkrila problem i da nemam nekih pretjeranih simptoma, koje bih pripisivala ičemu drugom osim činjenici da sam zaposlena mama s dvogodišnjakom doma.
jedina promjena kod mene je bila ta da sam prestala biti depresivno-melankoličan tip.
inače nisam imala nikakve simptome, a te svoje crnjake sam pripisivala svom karakteru. ah kako sam bila u krivu :mrgreen:
Lutonjica, a nakon koliko vremena si osjetila promjenu- prestala biti depresivno-melankolična? Mislim koliko si dugo pila hormone i primijetila promjenu? Da znam kad da očekujem čuda?!
Pomoć!!
U zadnje vrijeme ne funkcioniram najbolje, a sve je kulminiralo prije nekoliko dana kad sam osjetila nevjerojatno lupanje srca, izmjerila puls 96, osjećala nervozu, imala nesanicu i suzenje oka. Naravno da sam odmah išla googlati i došla do zaključka da se radi o tzv. tireoidnoj oluji. Zna li netko nešto više o tome i imam li razloga za brigu? :/ U međuvremenu, naručila sam se kod kirurga otorinca jer već dulje vrijeme to planiram. Inače imam hipertireozu i ne uzimam nikakvu terapiju. Hormoni od prije dva mjeseca pokazivali su uredne vrijednosti T3 i T4, dok je TSH bio skoro na nuli (o,oo1). Terapiju ne uzimam otkad sam rodila jer nije kompatibilna s dojenjem, a dojiti sam prestala prije tri mjeseca. Zapravo to je bio početak nekih blažih promjena, jer tijekom perioda dojenja nisam primijetila nikakve značajnije probleme.
Bilo kakva informacija je dobrodošla!
meni nakon tjedan terapije poceo nestajati celulit, sad sam u 5 mj trudnuce, debljam se ali od celulita ni c
Evo cure dobila neki dan nalaze: nakon pijenja 4 mj. eutiroksa od 50 ,nalazi su :
TSH:5,212, FT4-20,08, FT3-5,60, uveli mi 75mg eutiroksa.
I napisali su mi da u skučaju trudniće odmah dođem. Mene to brine jer se bojim a i nisam sigurna smijem li ići na bebu dok štitnjača nije izregulirana?
danas sam u doktorskom modu :8 (disclaimer: NISAM medicinski profesionalac)
dakle, meni se cini da TSH od 5 nije tako strasno visok (gornja granica je oko 4, to ovisi o labosu), ako ostanes trudna ne bi se trebalo desiti nista dramaticno, tim prije sto su ti slobodni T3 i T4 u granicama normale.
razlog sto su ti rekli da dodjes cim ostanes trudna (i hvala Bogu da su tako rekli!) lezi u tome sto trudnoca mijenja sliku, obicno potrebe za tiroksinom (Euthyroxom) rastu. dakle, trebat ce prilagodjavati terapiju. hipotireoza u trudnoci lose utjece na razvoj bebinog mozga, ukratko.
ja bih na tvome mjestu slusala samo doktore, ove informacije sto ovako podijelimo mi koje imamo iskustva na vlastitoj kozi sluze samo da se bolje orijentiras.