Dobar point BusyBee, ali svejedno moram izreci svoje frutracije :D
Printable View
Dobar point BusyBee, ali svejedno moram izreci svoje frutracije :D
Da sam se trudila prestat i nisam mogla, definitivno bih dojila.
Ali bih se trudila smanjiti cigaretu na minimum minimuma.
Ne znam tocno oko cega se prepirete kad Roda nikad nije promovirala pusenje uz dojenje, vec dojenje.
meni samo nije jasno kako uskladiti tih sat i koliko (?) vremena od pusenja i dojenja s dojenjem na zahtjev (posebice kod tek rodjenih beba) ?Citiraj:
BusyBee prvotno napisa
e, ovo bi bilo zanimljivo saznati. postoje li linkovi na tu temu u vezi recimo marihuane, kokaina i sl.Citiraj:
ali i ne trpam cigaretu u kos s ostalim drogama.
Evo sta LLLI kaze na temu dojenja i konzumacije droga:
Amfetamini su obicno kompatibilni s dojenjem, ali ako se koriste u prevelikim dozama mogu biti opasni po zdravlje i mame i bebe, jer izazivaju iritabilnost i nesanicu.
Halucinogeni amfetamini (npr. Ecstasy) takodjer prelaze u mlijeko. Ako majka uzme jednu od tih droga, trebala bi prestati dojiti barem 24 h – 48h, ovisno o kolicini koju je konzumirala.
Marihuana takodjer prelazi u majcino mlijeko. Nakon mamine konzumacije, testiranjem se moze pronaci sastojak marihuane u bebinoj stolici i urinu (cak i dva do tri tjedna nakon mamine konzumacije!). Jedna studija je pronasla da ako je mama konzumirala marihuanu tjekom prvog mjeseca djetetovog zivota da je dijete imalo sporiji motoricki razvoj u dobi od jedne godine. Marihuana takodjer moze utjecati na maminu razboritost i sposobnost da se brine za dijete.
Kokain prelazi u mlijeko u velikim kolicinama i moze uzrokovati trovanje kod bebe. Simptomi kod bebe su: iritabilnost, povracanje, povecane zjenice, treskavica, usporeni rad srca i disnih organa. Nakon mamine konzumacije, kokain se nalazi u maminom mlijeku do 36h i u bebinom urinu do 60h. Preporucljivo je da mama koja je konzumirala kokain prekine dojenje na 24h. Kokain takodjer moze utjecati na maminu razboritost i sposobnost da se brine za dijete.
Heroin takodjer prelazi u mlijeko u velikim kolicinama i moze uzrokovati ovisnost kod bebe. Simptomi su treskavica, nemir, povracanje i slabo hranjenje. Heroin takodjer moze utjecati na maminu razboritost i sposobnost da se brine za dijete.
ja neću reći da odobravam pušenje ni u trudnoći, ni za vrijeme dojenja. ja sam prestala pušiti čim sam saznala da sam trudna. i nakon poroda - nisam pušila godinu dana.
ALI!
postoje trenuci kad smo slabi, kad se svijet oko nas ruši, kad se jednostavno - osjećamo slabi, ranjivi, i kad napravimo nešto što u normalnim okolnostima ne bismo. ne mogu iznositi osobne stvari osobe o kojoj se ovdje raspravlja - ali definitivno joj ne bih htjela biti u koži u tom periodu kad je posegnula za cigaretom. jer i mnogi "jači" ljudi to ne bi izdržali.
ne mogu sa sigurnošću tvrditi da bih ja postupila različito od nje - da sam se našla u istim okolnostima.
možemo li sad malo pričati o moralu i namjerama novinara (ili novinarke) koji je totalno isecirao PRAVU izjavu, kako bi napravio/la senzacionalistički članak? a u potpisu stavio/la - inicijale....
Mozemo. Ide mi nazivce, kako novinari svaku izjavu prilagode onako kakko njima odgovara. Iz pouzdanih izvora znam da doticna novinarka voli "preoblikovati" izjave.... Grrr....
Ali upravo zato bi i javne osobe koje imaju iskustva sa novinarima, trebale biti svjesne svojih izjava, paziti sto govore.Citiraj:
Matovila prvotno napisa
Teško da 'majka priroda' može anulirati štetne tvari koje svjesno unosimo u organizam i prenosimo na bebu.Citiraj:
Mukica prvotno napisa
Zato valjda imamo razum boriti se protiv toga i protiv ovisnosti.
Ma, više se neću javljati po ovoj temi.
Netko je ranije spomenuo. Bolje je dojiti. Bez pušenja. I tu rasprave nema, jer mi se čini kao da neki podržavaju pušenje, time što ga kombiniraju s dojenjem. Jer, kao dojenje je dobro, pa makar mlijeko bilo i zatrovano.
Ja ću, iz ovo malo osobnog iskustva koje imam, posvjedočiti da je ovo skoro pa nemoguće. Čak i kad idete s nekom pismenom izjavom, koju sami sročite, ogromna je šansa da će vam baš samu poantu izbaciti.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Što god rekli, lako je to izvrnuti ako se ne pazi ili se namjerno želi stvar izvrnuti. Pa pogledajte koliko za neki događaj ima različitih verzija - svaki časopis ima svoju. Skoro pa je nemoguće rekonstruirati što se zapravo dogodilo ili reklo.
Iz osobnog iskustva znam da se može bez cigarete i u trudnoći i za vrijeme dojenja. Nisam pušila ni u jednoj ni u drugoj trudnoći, a niti za vrijeme dojenja (na žalost kratkog, jer sam se morala vratiti lijekovima). Želja je uvijek bila tu negdje, ponekad i neizdrživa, ali bi grižnja savjesti bila jača pa nisam zapalila niti jednu.
ja sam također dojila i pušila.... u svakom slučaju mislim da je gore kada je dijete pasivni pušač!
uostalom svaka mama će odlučiti kako će sa svojim djetetom, ali ja sam za to da se ne puši u trudnoći i za vrijeme dojenja iako sam pušila!
a o drogama neću ništa pisati jer mislim da je to apsolutno nedopustivo i odvratno......... o tome mislim sve najgore kad se radi o micekima!!!!
Nema se tu šta izvrtati, žena puši dok doji i to je sve.
Meni je Maja simpatična, super mi je bila cijela ona kampanja za promociju dojenja, sigurno je puno učinila i potakla neke majke koje možda ne bi dojile da doje.
Ali isto tako, ova priča sa pušenjem i svakodnevnom izlaganju bebe dimu cigarete može potaknuti one koje žele prestati pušiti (a doje ili su trudne), da nastave pušiti.
Ovdje se previše generalozira, nitko neće otvoriti topic zato što jedna Roda ili jedna forumašica puši i doji,
ali Maja ipak predstavlja nešto, i svakako je nekima uzor, kako dobar tako i loš.
Biti promotor dojenja i UNICEFova izaslanica za djecu, pa onda dojiti i pušiti je ipak lagani faux-pas.
I ja sam bila pušač, prestala zbog bebe.
joj meni je ovo moze se ne moze se bas super
ja ne mogu presta pusit
nemrem prestat jest
nisam mogla faks zavrsit
ko sve to moze svaka mu cast
al nemrem podnjet kad neko veli da svatko nekaj moze
e pa ja ne mogu cak ni -7+5 zbrojit
jednostavno mi je to pretesko za shvatit
i takva sam
svatko je drugaciji
kaj bi maja trebala?
bit licemjerna i pravit se da ne pusi zato jer je promotor dojenja i UNICEFova izaslanica za djecu
pa i ona je covjek tj. zena
sa svim svojim slabostima i vrlinama
nisu svi ljudi savrseni pa ne znam zakaj bi onda to bili promotori dojenja i UNICEFovi izaslanici za djecu, pa ma kako se zvali
bila je i Bojana Gregoric iste UNICEFove titule, ako se na varam, pa je dijete nosila iz bolnice u kosarici umjesto u sjedalici kako bi bilo primjereno za osobu na njezinoj funkciji
Citiraj:
Riana prvotno napisa
riana, opet te potpisujem :)
Nisam rekla da sam svemoguća niti da osuđujem Maju. Svaki dan bez cigarete mi je bio uspjeh, a moglo je biti i drugačije. Čim sam prestala sa dojenjem nastavila sam sa pušenjem.
postoji nešto što se zove empatija. kad na trenutak uđeš u cipele druge osobe, i sagledaš situaciju njenim očima, proživiš njene osjećaje, čuješ njene "unutarnje glasove"...Citiraj:
Riana prvotno napisa
ali očito je lakše osuditi, prekinuti raspravu - nego probati razumjeti.
tužno.
pa ajmo onda malo uci u cipele tog dojenceta koje ne samo da pije i jede mlijeko puno nikotina nego je i svakodnevno izlozeno dimu drugih pusaca.Citiraj:
sorciere prvotno napisa
zao mi je sto se uvijek kritizira, umijesto razumije i pomaze, jer TO je bit ovog foruma, zar ne?
Ok, mozda Maja, obzirom da pusi, nije potpuno adekvatna za promotoricu dojenja.
No, voljela bih vidjeti alternativu, narocito onih koji ju kritiziraju.
Koliko mladih (ajd, relativno mladih) medijski eksponiranih zena koje doje na zahtjev znate?
I onda, uzi krug, koje su od njih neporocne, odnosno odgovaraju vecini idealnih kriterija vezanih uz dojenje (ne piju, ne puse, ne konzumiraju drogu, zdravo se hrane i krecu, opcenito zive zdravim zivotom)?
Ako vam slucajno ostane koja, bi li pristala volonterski odraditi dojecu kampanju za nasu volontersku udrugu? :mrgreen:
za one kojima promakne poanta mog posta: NE KRITIZIRAJTE, POMOZITE :heart:
lidac 2004, pročitaj svoj potpis.
on glasi:
Čovjek koji ne pravi greške obično ne radi ništa.
1. prestati pusitiCitiraj:
kaj bi maja trebala?
bit licemjerna i pravit se da ne pusi zato jer je promotor dojenja i UNICEFova izaslanica za djecu
ili
2. prestati biti unicefova izaslanica il promotor dojenja.
as simple as that. :roll:
a maja vucic odgovara u ostalim tockama tom idealu ? jeste sigurne ? sto ako maja ponekad zapali koji dzoint ?Citiraj:
I onda, uzi krug, koje su od njih neporocne, odnosno odgovaraju vecini idealnih kriterija vezanih uz dojenje (ne piju, ne puse, ne konzumiraju drogu, zdravo se hrane i krecu, opcenito zive zdravim zivotom)?
nisam rekla da MV odgovara ostalim tockama. ne mogu to reci, jer ne znam.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
s druge strane, ti nisi ponudila nijednu kandidatkinju. i sto sada? odustati od kampanje jer nemamo adekvatnu osobu?
Citiraj:
lidac2004 prvotno napisa
potpisujem
Super si to zapazila, jer dosad se rasprava vodila sa gledišta majki,
a zar dojenče nema pravo na zdravo, čisto nikotin-free majčino mlijeko?
Zar nema pravo udisati čist, svježi zrak?
Možda jesmo grube i oštre, ali sve je to za boljitak bebača!
Dajte se probudite iz tog filma.
One koje puše, zar ste uistinu učinile SVE što je u vašoj moći da se tog poroka rješite?
Ja jesam pušila :evil: u osnovnoj školi, doduše kratko vrijeme, pa mi je jednom prilikom bilo mučno do povraćanja i zapitala sam se da li to meni stvarno treba? Tak da ne govorim na pamet.
a rekla sam da više neću raspravljati.... :P
:heart:Citiraj:
Storma prvotno napisa
Ja mislim da je OK kritizirati osobu koja pusi kao i osobu koja pusi a ima djecu kao i osobu koja pusi i ima dojence. Meni osobno uopce ne smeta sto se ovdje ili bilo gdje kritizira Majina odluka odnosno neuspjeh u prekidanju s pusenjem. Sad, sto je to kritika a sto je jednostavno osvrtanje na cinjenicu, poimanje istih se razlikuje od covjeka do covjeka. Nekom ce i njezni osvrt zvucat kao kritika a nekom niti vikanje u facu nece. Nekog ce natjerat na razmisljanje (a mozda i promjenu), nekog nece.
I skroz je OK da u ovoj diskusiji vecina ljudi po pitanju pusenja ne povladuje Maji (ako ne i svi - ne sjecam se da itko napisao da je OK sto Maja pusi, samo se stupanj odnosno poimanje kritike razlikuje od jednog do drugog).
Al ono sto je za pohvalu (jer i u losim izborima ima onih vise losijih i onih manje losijih) je to da je Maja nastavila dojiti unatoc problemima koje je imala i unatoc tome sto pusi.
pa ni ne moras znati, osim naravno ako je bas ti nisi, u ime udruge, angazirala za taj projekt.Citiraj:
nisam rekla da MV odgovara ostalim tockama. ne mogu to reci, jer ne znam.
pa nije moje da ponudim alternativu. mozda jednog dana janica ?!Citiraj:
Storma prvotno napisa
vezano konkretno za promoterku dojenja (ne neceg drugog) nejasno mi je samo da od cijelog naseg jetseta nema bas nijedna koja doji (je dojila) i nije pusila. :?
u potpunosti potpisujem. biti ambasador unicefa jest odgovornije od osobne brige za vlastito dijete. ambasasor unicefa svojim primjerom kao javna osoba sugerira kako se treba ponašati.Citiraj:
makka prvotno napisa
ja sam pušila dvije i pol kutije dnevno i jedva jedvice sam prestala zbog dojenja. nije lako i ne osuđujem maju vučić kao privatnu osobu, ali smatram da se nije trebala prihvatiti ambasadorskog posla ukoliko ne može biti primjer drugima.
Citiraj:
ma svakoj bi vi nasle mane :mrgreen:
i da je "idealna" mama problem bi bio bas to jer bi se sve osjecale pored nje manje vrijednom. pitali bi ste di je majka iz susjedstva.
znate onu, trazi, trazi, pa ces naci? tako je i ovdje, koja god da je odabrana/izabrana, nasle bi joj manu. ;)
a i u tome ima istine :mrgreen: :mrgreen:Citiraj:
zrinka prvotno napisa
svaka čast, cure :mrgreen:Citiraj:
"Iz pouzdanih izvora znam da doticna novinarka voli "preoblikovati" izjave.... Grrr...." - nemoj lagati, jer POUZDANO znam da je to vrlo OK novinarka koja pošteno radi.
A i slažem se da se rečenicom "BOLJE DOJITI I PUŠITI NEGO DAVATI ADAPTIRANO" dotičnu "izvuklo", jer u ovom slučaju uopće nema govora o adaptiranom, nego o ZDRAVOM DOJENJU ZA NAŠU DJECU.
mogu vjerovati da ta novinarka pošteno radi.Citiraj:
dinosaur prvotno napisa
zašto je onda ovdje zakazala? zbog senzacije? da njen članak (s krivo prenesenom izjavom) izazove neki efekat? kakav? što joj je bio cilj???? i zašto se nije potpisala imenom i prezimenom već inicijalima????
Inače što se tiče novinarstva, bombastične naslove na članke stavljaju i određuju većinom urednici ne sami novinari.
Inicijali se i stavljaju pod sitnije članke a ne puno ime i prezime.
A ne kužim u čemu je novinarka to zakazala ovaj put? Pisalo je to što je M. Vučić izjavila.
ja bih voljela da se ostavimo komentiranja stvari koje su nevažne i za ovaj podforum i za ovaj Forum.
Ako možemo nastaviti o korelaciji pušenja/nikotina/dima/dojenja/djeteta...
sad sam htjela pitat da mi neko objasni zasto misli da je bolje
- davati adaptirano, pusiti i pustiti djete da bude svakodnevno izlozeno dimu,
nego
- dojiti, pusiti i pustiti djete da bude svakodnevno izlozeno dimu
u gornjem su po meni 3 grozne stvari
u donjem jedna dobra i 2 grozne
ja glasam za ono di ima manje groznih
Ana Rucner?Citiraj:
vezano konkretno za promoterku dojenja (ne neceg drugog) nejasno mi je samo da od cijelog naseg jetseta nema bas nijedna koja doji (je dojila) i nije pusila.
Mislim da je rijetka majka na ovom forumu koja se odrekla dojenja u svrhu pušenja...to baš i nije čest primjer.
Više je onih koje puše i doje.
A ima i onih koje nažalost ne mogu dojiti, ali nisu zato odmah pušačice koje preferiraju adaptirano.
Zapravo sigurna sam da ne postoji niti jedna majka, barem ovdje, koja je rekla "odričem se dojenja, jer ne mogu prestati pušiti".
Pa nije se baš tako lako odreći dojenja...
nije. maja vučić je izjavila:Citiraj:
dinosaur prvotno napisa
"Ne zelim lagati da nikada ne pusim, zapalim tu i tamo cigaretu, a u nekim posebnim situacijama popusim do pola kutije dnevno. Potpuno sam prestala pusiti u trudnoci i prvih mjesec dana djeteta, ali su me teske situacije u tim danima nagnale da posegnem za cigaretom Ne opravdavam to sto pusim, no savjetovala sam se s lijecnikom i informirala se da je bolje da nastavim dojenje iako pusim, nego da prekinem dojiti dijete. Svakodnevno pokusavam donijeti odluku da potpuno prestanem pusiti i vjerujem da cu to vrlo brzo uciniti."
apri, slažem se s tobom. no onda to treba biti druga tema, a ne tema koja je povezana s majom.