Moram priznati da ovo nisam ocekivala. :/ Ali dobro, vec je rijeseno....
Printable View
Moram priznati da ovo nisam ocekivala. :/ Ali dobro, vec je rijeseno....
ja sve ovo citam i ne vjerujem :shock: :shock: :shock:
Ja sam prva žena specijalizantica neurokirurgije u Hrvata......
Ma dajte pa kaj ste joj fakat povjerovale da je spec. anestezije?
Da je , post bi joj bio pun znanstveno utemeljenih tvrdnji, statistike itd.
tekst bi bio superioran, ne bi se jedna jeli doktorka spuštala na nivo pa neznam napisat čiji je to nivo.Tak da MAURU skužile smo te , a ak se kojim slučajem varam jao si ga nama..........
ovo je najveća zabluda u koju smo skloni vjerovati, zato puno puta nastradamo jer jednostavno ne vjerujemo da nam se upravo događa ono u što smo vjerovali da je nemoguće, pa zanijemimo od šoka.Citiraj:
ne bi se jedna jeli doktorka spuštala na nivo pa neznam napisat čiji je to nivo
U to ti spada -šivam vas bez anestezije jer ste bili nepristoji (čitaj odbila drip)-, dakle itekako je moguće spuštanje na taj nivo. Znala sam da je moguće, a opet sam od šoka odreagirala nakon što su prošle minute i minute.
da se vratimo na epiduralnu - probleme u našim bolnicama i sprečavanje da žene rode kako žele (čitaj i prirodno one koje žele), komplikacije koje izlaze zbog toga nakaradnog non stop miješanja u tijek poroda (a tu spada i nepodnošljiva bol, razno razne komplikacije koje navodite), nećemo riješiti epiduralnom. Njome će možda netko riješiti samo jedan manji dio problema, a to je bol. Sve ostalo ostaje. I potvrđuje ono: intervencija rađa intervenciju.
Mislim, kako pretpostavljamo da su liječnici pametni, ne bi li možda kojem palo na pamet npr. ugasiti svjetlo, ako primijeti da porod ne napreduje. Ili dati loptu, ponuditi ženi da se otušira (u vž su tuševi bili odmah do moje sobe u kojoj sam rađala), svjetla su se mogla ugasiti, a Erika je rekla da se može i radio donijeti.
Zašto je lakše rješavati problem epidualnom (pretpostavimo da postoji razina boli koja je nepodnošljiva ili nešto drugo što koči porod)?
jer je nju lakše dobiti nego sve gore navedeno (gašenje svjetla, muziku, toplu kupku..)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
a i doktorim je lakše jer zadržavaju kontrolu nad porodom i vode ga aktivno, žena ostaje u doktorima najdražoj poziciji - poziciji objekta
no, mogućnost izbora bi trebala postojati . kao i informiranost o svim rizicima
a kao razlog je najlakše navesti famozni "nedostatak stredstava" :roll:
ako prirodni porod ne štedi sredstva, onda stvarno ne znam...
Tinaz ma ja vjerujem svim pričama, tj.iskustvima jer je netko uistinu doživio bezobrazluk nepodršku od osobe od koje je očekivao potporu, razumijevanje i na kraju pomoć. I to osobe koja završi puno godina školujući se i ulažući u sebe, a onda na kraju ispadne da i nije bilo svo to ulaganje baš uspješno ili bolje rečeno plodonosno.
Ma konkretno sam mislila da se ipak ljudi ovdje na forumu trude bit fini i tolerantniji nego u nekim aktualnim životnim situacijama, i to što ovdje sjedneš, razmisliš pa formuliraš nekoliko rečenica i napišeš pa možda još pregledaš pa pošalješ, još više me tjera na razmišljanje, tko i zašto mora reagirati, tj. komunicirati na MAURIN način.?
Nekako sam sklonija mišljenju da si netko takvog obrazovanja (ne) može dozvoliti takvo ponašanje i poznavajući tu kategoriju ljudi uvjerena sam da im je gotovo uvijek u interesu da dokažu sebi i drugima da su šatro "iznad".Pa stoga i napisah da sam ja spec. neurokir. jer je to moguće koliko i to da je ona spec. anest.
:love:
Da ne otvaram novi topic, imam pitanje za one koje imaju iskustva s epiduralnom:
Koliko vas je zbog epiduralne završilo na kraju s vakuumom ili nekom drugom metodom, jer ste bile u nemogućnosti same tiskati? I koliko vas je zbog toga imalo neke druge probleme? Koje? Jeli vam dijete imalo problema ikakvih problema zbog toga? I koje probleme?
Za koji dan idem rodit u splitsko rodilište - nemam idelanih uvjeta - meditacije, "light showa", stolića, etc - porod je na stolu i to je to. Tečaj nisam prošla jer sam morala mirovat, MM neće biti sa mnom na porodu jer je odsutan.
Pročitala sam sve što se dalo pročitat o epi. i u principu, rado bih je izbjegla, jer mi super zvuči prirodna uloga hormona u svemu tome čiji rad ne bih htjela poremetiti. Ali, to meni tako sada "zvuči", jel to tako vidjet ću za koji dan (sat?)
Usput, znate li možda ima li igdje nekakav text (link) u kojem se spominje koje su posljedice za dijete kod kojeg se forsirao prirodan porod?
Ja bih (idealno): bez epiduralne i bez dripa (i/ili gela).
Za epiziotomiju, pak, unatoč svemu što sam pročitala, ne razmišljam kao o katastrofi.
(ima jedan text o tome na ovim stranicama u kojem se govori kako muškarci gledaju na vaginu kao na prijetnju...pa se iz toga izrodio text kao o radom rezanju od strane doktora - s dužnim poštovanjem, taj text je, po mom mišnjenju, napisan kao da netko nije imao što drugo reći, pa se pozvao na Jungovu simboliku)
Želim isto što i svaka trudnica - roditi bez komplikacija zdravo dijete.
PS: u ovih 9 mjeseci sam mnogo bila po ovoj stranici, čitala i čitala... Iskreno, mnogo sam toga doznala i na tome sam neizmjerno zahvalna.
S druge strane, u meni se također stvorio i osjećaj svojevrsne frustracije čitajući ovdje, jer ja nemam mogućnosti stolića, lopte, kade, jer neću imati tisuću onih stvari koje se s ponosom prestavljaju na ovoj stranici. Ima da legnem na stol i to je sve.
Maururu - srami se. Nisi nikakav specijalista, već psihotični alter ego.
rodila u splitskom rodilištu sa epiduralnom, nikakvih problema ni dijete ni ja osim pada tlaka kod mene i lošom krvnom slikom. tiskala sam bez problema, epiziotomiju imala. i kad bi sutra ponovno rađala, nadam se da bi sve bilo kao i prvi put :)Citiraj:
Bornina prvotno napisa
Bornina, daj uzmi barem prijateljicu sa sobom; toplo ti preporučam.
Ima možda i koja od forumašica koje bi išle sa tobom da pitaš (barem da umjesto tebe doziva epiduralnu, ako ti već ne bude znala pomoći da prebrodiš krizne trenutke).
ajme da vidiš samo tekst iz prošle godine u našem lokalnom tjedniku napisan od dr. Dokuzovića. Ispalo je stvarno da žene nisu rađale dok nije bilo doktora, a ako već se i jesu usudile, onda su svoje organe poslije nosile u kantici za sobom, jer poispadaše im brate bez epiziotomije.Citiraj:
s dužnim poštovanjem, taj text je, po mom mišnjenju, napisan kao da netko nije imao što drugo reći, pa se pozvao na Jungovu simboliku)
Ja imam za reći za epi samo fuj, fuj, fuj, prošla sam i porod sa epiziotomijom i porod bez epi ali sa prirodnim pucanjem; pogodite u kojem slučaju sam se duplo brže oporavila.
U splitsku bolnicu pratnja mora proći tečaj za koji se nekoliko mjeseci unaprijed treba zapisati. MM i ja bili smo zapisani, al sam ja zapela na mirovanju, a on je tek nedavno doznao da neće moći doći. Tako da je to otpalo :(Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Mayaa ne mogu ti ni opisati koliko mi je drago čuti pozitivno iskistvo iz splitskog rodilišta!
Ne volim nikakva ortodoksna stajališta, a dotičnog doktora je upravo to. I vjerujem da je ti je oporavak od epiziotomije bio teži...Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
u klubu trudnica split na pujankama imaš super predavanja, između ostalog dr. dragica kopić, anesteziolog i voditelj tima za epiduralnu. sad sam provjerila, njeno predavanje možeš poslušat 18.02.
Da, čula sam da su dobri oni na Pujankama. Bila sam prijavljena kod patronažnih (zbog blizine), trajanja, etc i na Firule - samo da bi dobili dopuštenje da MM bude na porodu. No, nisam dočekala tečajeve jer sam morala mirovati. Sad više ne moram i to zato što mogu roditi svaki tren, odnosno 18.02. već ću držati bebolina u ruci :heart:Citiraj:
Mayaa prvotno napisa
šteta šta nećeš stić. mislim da bi ti se svakako bilo lakše odlučit da si čula šta dr. kopić priča. ja sam na tom predavanju štreberski bila tri puta :oops:
Kao što sam i rekla - 18. nisam dočekala. Moja ljubav stigla je prije tjedan :heart:
Potpisujem! Prvi porod bio mi je tako-tako, trajao 5 sati, a drugi pjesma - bez epiduralne, bez bolova, u roku od manje od 30 min od ulaska u bolnicu(skoro pa u autu! - da ne govorim da nije bilo nikakvih predradnji u rodilištu) - prema tome, niti po mom mišljenju priča o drugom porodu uz epiduralnu da bude lakše, jednostavno ne drži vodu.Citiraj:
klia prvotno napisa
hej, čestitamo :*Citiraj:
Bornina prvotno napisa
Hvala! :)Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Inače, prošla sam bez epiduralne. I iako sam prvorotkinja - porod je trajao svega sat ipo vremena :D
...i da dodam - drago mi je što sam izgurala sve bez epiduralne. Može zvučati čudno - no, ima mi nešto u onoj boli - bila je jaka i iscrpljujuća, ali ima nešto u cijelom tom procesu i baš mi je drago da sam sve osjetila. :)
:) :heart:
:love:Citiraj:
Bornina prvotno napisa
Meni su prije prvog poroda govorili neki da traim epiduralnu, da kaj ću se mučiti, da ovo da ono...Nisam htjela, općenito baš ne volim stvari oje nisu prirodne, a i pomisao da me neko pika u živaz koji se nalazi u križima, Hvala ne! Sve ono što se događa kad rađaš bez epidurlne, događa se i s epiduralnom samo tada ne osjetiš a kada prestane djelovati. Ajme meni.
Prvi porod mi je bio težak, jaaaaaako dug (nakon dripa 12h, prije toga, 20-ak sati), ali nikad ne bih htjela propustiti onaj osjećaj kad osjetim bebu da izlazi van. I koliko god sam bila drogirana, u bolovima, vidjela sam i osjetila sam apsolutno sve. Bila sam svjesna svoje bebe koja izlazi van, vidjela sam i dobila na ruke taj mali smotuljak. Da sam imala epiduralnu, s obzirom na to kako sam loše trudove imala, mislim da bi mi dijete na vakum izvadili van jer su se ionako već na to pripremili. Ovako sam sve osjetila i nisam dopustila da do toga dođe, pa smo i to uspjeli izbjeći. Sva bol je nestala onog trena kad je Jankova glavica izašla van.
Sada čekam drugu bebu i ono što želim ovaj put je što prirodniji porod. Već sad razmišljam što želim od poroda i kako želim i nadam se da ću, ako sve bude u redu, to i "dobiti". Želim osjetiti svoju bebu dok rađam.
Ne želi da me vode aparati i riječi doktora i babica.
Tako da moje mišljenje je i dalje protiv epiduralne, bez obzira na stvaro težak i dug porod.
na predavanju o prirodnom porodu a. robertson je naglasila kako je bol ustvari naš saveznik jer potiče lučenje endorfina, a ako tu bol ne osjetimo (epiduralna) nema ni signala mozgu da luči endorfinCitiraj:
Bornina prvotno napisa
evo malo o endorfinu iz članka vaši hormoni su vaši pomagači
ja sam rodila sa epiduralnom, većeg dijela tog perioda se ne sjećam, nisam osjetila euforiju nakon poroda, bila sam ja sretna, al to se ne može mjeriti s osjećajima koje neke majke opisuju pri prvom pogledu na dijeteCitiraj:
Beta endorfin je jedan od endorfinih hormona koji se oslobađaju u mozgu za vrijeme trajanja stresa ili boli i prirodni je ekvivalent lijekovima protiv bolova kao što je petidin.
Tijekom trudova beta endorfin pomaže pri ublažavanju boli i žene kao da zaboravljaju sebe i ono što se oko njih dešava kad rađaju bez lijekova. Razina beta endorfina smanjena je kad se za ublažavanje boli koriste lijekovi.
Vrlo visoka razina beta endorfina može usporiti trudove smanjenjem količine oksitocina što može pomoći usklađivanju intenziteta trudova sa sposobnošću nošenja s njima. Umjerene razine beta endorfina pomažu nam da se nosimo s bolom trudova jednako kao što nas ohrabruju da slušamo vlastite instinkte. Kao dio hormonskog koktela poslije poroda, beta endorfin igra ulogu u povezivanju majke i djeteta koja je također potaknuta endofinima iz procesa rađanja.
Beta endorfin uključuje i učenje i pamćenje te možda njime možemo objasniti zašto tako nevjerojatno detaljno pamtimo porod. Kao i oksitocin, endorfini hormoni mogu izazvati euforiju i također se luče tijekom vođenja ljubavi i dojenja. U stvari, endorfini su zaista prisutni u majčinom mlijeku što objašnjava prirodno visoku vrijednost koju bebe imaju nakon dojenja. Beta endorfin pomaže tijelu da luči prolaktin, uz naglasak na složenom međusobnom djelovanju tih hormona u trudovima, rađanju i dojenju.
pa sad ti vidi ima li veze :/
ovo mi se čini da je živa istina.Citiraj:
Vrlo visoka razina beta endorfina može usporiti trudove smanjenjem količine oksitocina što može pomoći usklađivanju intenziteta trudova sa sposobnošću nošenja s njima.
Ali ne vrijedi, odnosno poremeti se kad se umiješa u porod nekom kemijom, bilo da je ta kemija protiv bolova (Dolantin), ili da je kemija za "pojačavanje" bolova (drip), ili nešto treće npr. epiduralna.
Odnosno vrijedi, ali umanjeno.
Raspolažem sa svježom informacijom da jedna anesteziologinja neki dan nije htjela roditi s epiduralnom.
Pametnomu dosta 8)
a moja anesteziloginja svu trudnu rodbinu stavila na epiduralnu :yes:
i baš mi se čini da sam zbog epiduralne osobito uživala u porodu, skoncentrirana na svaki trenutak, euforija prisutna :D
Citiraj:
klia prvotno napisa
:)
kad gledamo iz perspektive da te razapnu na onaj krevet, nafilaju kemijom, deru se na tebe, buše vodnjeake itd .... i pretpostavimo da je žena takav tip da se ne zna ili ne može oduprijeti tome - je li u toj situaciji bolje izabrati nepodnošljive bolove i možda loše napredovanje poroda ili epiduralnu (znate moje mišljenje i što sam izabrala, ali teoretski pitam).
Ok porod sa vlastitim ublaživačima bolova kad im damo mogućnost da djeluju, a što ako ima ne damo da dođu na svoje.
epiduralnaCitiraj:
TinnaZ prvotno napisa
ona zahtijeva: drip i infuziju - isto dobiješ rutinski
cak je i andrea robertson rekla na seminaru, ako se ne moze izbjeci rutinski porod u rodilistima, mogucnost kretanja, mogucnost prirodnog poroda - da takve zene zasluzuju epiduralnu
i s tim se ja slazem
ako ides negdje, gdje ce te leci, odmah, prispojiti na drip, probusiti vodenjak, prije toga isklistiratik obrijati, po mogucnosti ti zaprijetiti da se ne smis mrdnut jer ce dijete nastradati, onda zbilja zeni moze pomoci epidural...ili bar mogucnost da ga trazi
zrinka, potpisujem te od a do ž.
a sve šta je spomenuto u negativnom kontekstu na ovom topicu... u splitu je rutinski :(
da te "utješim" i u Šibeniku je rutinski
a i čula sam zadnji biser: poznanica je išla roditi , došla je otvorena nekih 7cm, dakako da su joj dali drip, i u trudu joj je doktorica rukom širilia cerviks :shock:
još je oblije hladni znoj kad se sjeti te boli
a u prvom porođaju (isto je došla dosta otvoren) su (vjerujem) zahvaljujući rutini (drip) primjenili vakuum jer je bebi pod stresom stalo srce :(
Ja sam rodila sa epiduralnomnaravno uz puno komplikacija...ništa mi nije pomogla,osjetila sam bolove i još su mi pojačali drip i ništa....nakon dvadeset sati rađanja shvatili da se ne otvaram,pa su to obavili na drugi način,tj.rukom je otvoreno i krenuo porod....što mogu zaključiti da mi epiduralna nije ni trebala,jer sam visoke tolerancije boli...još uvijek osjećam bolove u kičmi,a moglo je bez toga...imam dojam, da se sve radi šturo,glede poroda..svatko može birati,ja to više nebi... :)
meni su to radili dva puta na pregledu kada sam prenijela i 3 puta tijekom porodaCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
evo kako te naše barbarske procedure vide stranci:
http://www.birthinternational.com/diary/index.html
[quote]Midwifery in Croatia
There were some midwives in this group who told their side of the story as well. They too were frustrated and sometimes traumatised by what goes on, and some had taken steps to find another way. One group, from Varazdin (north of Zagreb) had evolved a good working relationship with a young Obstetrician and they were providing midwifery care that was humane and more woman centred. Another group on the coast were proud of their hospital where water births and birth stools were commonly used. Some of these midwives had spent time in Amsterdam learning how to facilitate water birth and midwifery care and they were keen to show others in Croatia how this could be done.
Midwifery training in Croatia is very basic. Most go straight from school at age 15 - 16 into a three year course in nursing/midwifery and leave at 18 -19 to take up jobs in hospitals. There they act as handmaidens to the doctors as they have no skills in managing pregnancy or birth on their own. They are not even taught how to undertake a vaginal examination, and have very little practical experience before they graduate. Their final year, which is spent in hospital, is a year of observation, not practical skills training or supervised learnng.
It is illegal for midwives to assist at home births, which is probably wise in these circumstances. Older midwives with many years of hospital based experience may be capable of assisting at a home birth, but it would entail risk for her and the mother, which may be unacceptable.
Croatia will be joining the European Union soon. Once this happens they will be required to comply with many EU Directives. Some of these will benefit midwives and birthing women - the laws relating to discrimination and equal access and equity will apply as well as basic human rights. Midwifery training will have to comply with that in other EU countries and midwives who have worked in other countries will have to be allowed to work in Croatia. This might bring some much needed educational opportunities for Croatian midwives, who now have no chance of learning from seeing different ways of assisting births.
The Croatian Midwives Association is struggling to make any political headway with the hospitals or the Ministry of Health and there is a distinct lack of enthusiasm for change of any sort if it involves the doctors. Once the borders between Croatia nd its neighbours come down and travel becomes easier and more popular, it will open people’s eyes and stimulate much needed change in many areas, For women giving birth in Croatia today, these changes cannot come fast enough.
Posted by andrea at 05:56 AM
March 01, 2007
Giving birth in Croatia
Last weekend I was in Croatia as the guest of RODA - Roditelji u akciji (“Parents in Action”).
On the Friday night I addressed a public meeting that was well attended by pregnant couples, and on the weekend I facilitated a workshop for 40 women, including a number of midwives, some pregnant women and a number of members of RODA. Everyone was keen to learn what they could do to improve the birth experiences of women in Croatia and to formulate some plans for achieving change.
I began the workshop by asking everyone to introduce themselves and tell a little of their history and involvement in the birth scene. It took 1
:(
:(
a da ne govorim kako sam bila u strahu hoće li me ubost iglom gdje treba ...jer ako žena ima loš dan,jao meni... :(