domingo, i ja se to pitam za vinogradsku, dr sam pitala i rekla je da vade ali se nisam snašla oko toga da li to naplaćuju...a kako danas ništa nije besplatno, bojim se da će i to naplatiti...javim ak saznam prije tebe a ti javi ak saznaš prije
Printable View
domingo, i ja se to pitam za vinogradsku, dr sam pitala i rekla je da vade ali se nisam snašla oko toga da li to naplaćuju...a kako danas ništa nije besplatno, bojim se da će i to naplatiti...javim ak saznam prije tebe a ti javi ak saznaš prije
Ne znam što radi Udruga primalja i kakvi su joj zadaci ako se ovo ne prakticira i ako naše babice po tom pitanju nisu educirane? A kako mi se čini nisu-možda grješim. JA ću mpji doktoricu zamoiti da otpulsira........ti jedino mogu učiniti. A sada hoće li me podlušati???Citiraj:
Fidji prvotno napisa
A kako sam ovo nakaradno napisala-kao lijevom nogom.
Ja sam odlučila donirati krv iz pupkovine moje bebe. Kontaktirala sam Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina, od njih dobila dokumente i formular za pristanak, a ovih dana očekujem i set za prikupljanje koji ću odnijeti u bolnicu. Nakon poroda i prikupljanja krvi, sanitensko vozilo bolnice će to odvesti na Rebro. Namjeravam roditi u Zaboku, za rodilje u Zagrebu procedura je jednostavnija.
Inače, u Zaboku klemaju pupak odmah po izlasku bebe iz maternice i ne čekaju prestanak pulsiranja.
MM je zvao SD i Rebro, i mene je zabrinulo to vađenje krvi iz pupkovine prije nego pupkovina otpulsira pa smo pitai doktore. Rekli su da se ne mora vaditi odmah, i da krvi ima dosta i u posteljici, da se dobije dovoljno.
Ugovor i izjavu o odgovornosti smo dobili doma, i naglo smo postali vrlo skeptični. Prema toj izjavi o odgovornosti, oni nisu odgovorni apsolutno ni za što. Mogu napraviti što žele, a mi bi se svojim potpisom trebali odreći bilo kakvog prava na tužbu ili odštetu u svoje ime i u ime djeteta. Sadržaj izjave je koncipiran tako da oni praktično mogu upotrijebiti MS i za druge svrhe a da ih za to ne možete tužiti, eventualno da vam vrate vaše novce za čuvanje. Čuvanje je naravno najmanji dio u iznosu od 15.000 kn.
Sve skupa mi izgleda strašno sumnjivo. I danas ću zatražiti ugovore i od stranih firmi da vidim kako je to kod njih riješeno. Ako netko ima kakve imformacije o tom dijelu... plz!
Ako se te MS mogu korisiti kako oni žele, onda ih isto tako mogu i donirati. Šanse da će ostati nekome iz obitelji su u tom slučaju jednake, a još su veće da će barem nekome jednom pomoći.
Ajme, ko da nema dosta nedoumica o ovom pitanju! Javi šta saznaš!
Nije čovjek pametan.
prvo sam imala želju darovati MS svoga djeteta,pa sam nedavno saznala za prvitanu pohranu u hrv i sada nakon ovih vaših komentara o ranom rezanju pupkovine i tzv"zgrtanju love" više neznam što mi je bolje! možda ipak da djete rodim kao i svi do sada i pokušam odgoditi rano rezanje pupkovine,zanemareći ikakvu pohranu?? jer ako mi nitko ne garantira što će biti s MS moga djeteta ovo ništa nema smisla
Maja je to sve jako lijepo rekla.
Ja nekako razmisljam da te maticne stanice u pupkovini imaju svoju svrhu za to dijete koje je rodjeno, i da se ne treba ostavljati pupkovina da otpulsira "bez vraga". Nije priroda glupa, te maticne stanice u pupkovini imaju svoju neku svrhu u tom cijelom procesu. Samo sto mi trenutno jako malo toga znamo o nasim tijelima, pa tako neznamo ni sto te maticne stanice iz pupkovinne sve rade u tijelu djeteta nakon rodjenja. Sigurna sam da one imaju svoju dobru svrhu i potrebu za to rodjeno dijete.
No nakon dosta godina ce to i neko istrazivanje garant potvrditi :saint:
Apsolutno, vjerojatno će se još puno problema povezati s ranim rezanjem pupkovine, kad se već i sada neke stvari znaju.
Za sada izgleda da većina zdrave djece ipak preživi bez većih posljedica (?) to rano rezanje (kod ugrožene djece se preporuča da svakako pupkovina otpulsira i pomogne djetetu da preživi, kontra sadašnjoj praksi da ih se čim prije makne od mame i reanimira...).
S druge strane, kod nekih teških bolesti posljedice mogu biti puno gore...pa bi čovjek sve dao za nešto tako spasonosno kako mogu biti matične stanice (jedino što ta učinkovitost u liječenju još nije dovoljno dokumentirana)
Trebao bi svako za sebe odvagati rizike i prednosti ... a u stvari su to sve nepoznate varijable :/ pa važeš a ne znaš što važeš
Mi smo donirali svoje... :)
Ja sam dobila ugovor s Rebra za pohranu u privatne svrhe i moram prokomentirati da je :/ , pogotovo sva popratna dokumentacija.
Da li je netko čitao ugovore iz Austrije?
je li netko zna moze li se obaviti taj postupak u Rijeckom rodilistu?
cini mi se to jako dobro, a opet .. sad kad sam sve procitala :/
totalno ste me zabrinule oko tog pulsiranja.. odlucila sam
a) pitati svog dr. kakva je praksa u zg bolnicama, jer ako se ionako reze brzo i krv propada, najmanje sto mogu je - donirati; sebi, drugome, svejedno..
b) i da li se ikako moze kod poroda utjecati na brzinu klemanja (sto onda utjece na moju odluku - vec sam vidla komentare tu - zasto lijeciti nesto sto mozda nije trebalo biti ni osteceno kod poroda)
c) buduci da je mm u nacelu Za, traziti cu ugovor s Rebra.. mada tamo cemo citati samo jednu stranu medalje..
ima li koji lijecnik / primalja na ovom forumu? da ne istrazujemo same..
(jer je moj gin. alergican na samoeduciranje s interneta)
Čini mi se da tvoj gin. nije jedini koji je alergičan, ali nisu ni oni upoznati sa svime, niti mogu biti.
Razgovarala sam s liječnicom na Rebru u vezi tog ugovora, kaže da oni u svojim uputama ničim ne propisuju kada će se rezati pupkovina, tj. da ne žele zadirati u rutinu svakog rodilišta (i tako fino peru ruke). Ona je rekla da uglavnom režu nakon 30 ili 60 sekundi, ne baš odmah, što već i nije zanemarivo, u tom slučaju beba dobije ipak dosta.
Neka rodilišta rutinski režu skroz kasno, u tom slučaju moraš dogovoriti na porodu kad će se to rezati. Ako dogovoriš da se malo čeka, onda se može desiti da količina koju skupiš za pohranu bude jako mala. ALi, ako sam plaćaš pohranu u privatne svrhe, onda je na tebi odluka da li ćeš tu malu količinu ipak čuvati ili ne.
Osim toga, ugovor i popratna dokumentacija mi imaju jako puno nedorečenih stvari, čak i nekih vrlo problematičnih, pa nisi siguran što će s time biti za 20 godina.
Može se desiti da porod bude kompliciran, mama ili beba ugrožene, u tom slučaju matične stanice padaju u drugi plan i može se lako desiti da ne bude ništa od toga.
U našem austrijskom ugovoru, tj. uputama o uzimanju ms, stoji da bi se stanice morale uzeti u prve dvije minute nakon rođenja, jer da im nakon toga kvaliteta opada, pa klinika ne može garantirati njihovu učinkovitost u eventualnom slučaju kasnijeg liječenja.
To opet ostavlja mogućnost da se pupčana vrpca ne prekine barem prvih 60sec. Nije baš velika utjeha, ali bar nije odmah, nije naglo.
A onaj tko se odluči za pohranu, valjda je spreman prihvatiti i tu neminovnost.
Ne znam od kud doktorima sa SD i Rebra da ms ima dovoljno i u posteljici te da se pupkovina ne mora prerezati u prve dvije minute.
Ja nekako više vjerujem Austrijancima.
Inače mel, rodila sam u Rijeci. (znači možeš ih tamo uzeti)
U našem austrijskom ugovoru, tj. uputama o uzimanju ms, stoji da bi se stanice morale uzeti u prve dvije minute nakon rođenja, jer da im nakon toga kvaliteta opada, pa klinika ne može garantirati njihovu učinkovitost u eventualnom slučaju kasnijeg liječenja.
To opet ostavlja mogućnost da se pupčana vrpca ne prekine barem prvih 60sec. Nije baš velika utjeha, ali bar nije odmah, nije naglo.
A onaj tko se odluči za pohranu, valjda je spreman prihvatiti i tu neminovnost.
Ne znam od kud doktorima sa SD i Rebra da ms ima dovoljno i u posteljici te da se pupkovina ne mora prerezati u prve dvije minute.
Ja nekako više vjerujem Austrijancima.
Inače mel, rodila sam u Rijeci. (znači možeš ih tamo uzeti)
Na Rebru kažu da još nemaju dovoljno iskustva i podataka da bi tako nešto ustvrdili, a koliko sam shvatila za sada to prepuštaju porodničaru i roditelju. Ako netko hoće probat, na njemu je rizik.Citiraj:
Ava M prvotno napisa
Ali čitala sam i ja neke podatke na tu temu-da pupkovina otpulsira pa se onda uzmu matične...javim ako nađem izvor.
Mogućnost upotrebe matičnih je sigurno veća ako se skupi veća količina.
....ja sam u ovom svemu jako "friška".
Ima li netko bilo kakvu informaciju o tome da li u Osječkoj bolnici "vade" MS!?
Da li ima netko sa friškim inf. o vađenju matičnih staica na SD, i pohrani kod nas?
Koliko u konačnici je pohrana skuplja kod nas?
Koliko sam ja uspjela shvatiti, to je tu negdje kad pribrojiš transport, pa set, pa cijenu vađenja, što je kod as sve ukalkulirano u 15 000kn. :?
Rubinica uzima.Citiraj:
MARISKA prvotno napisa
Je li itko kontaktirao oko detalja novootvorenu tvrtku Nativitas? Pohranu rade u lab.u Nizozemskoj i Belgiji, a oni pokrivaju sve troškove transporta. Cijena oko 13 000.
Ja sam, al još uvijek nisu potpisali ugovore s bolnicama, i ne znaju kad će, tako da se vađenje mora posebno platiti 1000 kn, iako u ugovorima piše da ukupna cijena pokriva i troškove vađenja krvi.Već sam zaboravila točno,al cijena je nešto sitno jeftinija nego na Rebru.Citiraj:
Indi prvotno napisa
Mi smo ih pohranili prije par dana ipak u Austrij, odnosno poslali na pohranu.Cijena je zatno jeftinija, a uvijeti ugovora najpogodniji za korisnika.
Još nismo dobili potvrdu, pa se nadam da će sve biti o.k. s količinom,a i s pohranom, jer nas je Vito iznenadio i uranio 15 dana, pa je sve bilo zbrda zdola.Ugovor i suglasnosti sam potpisivala među trudovima.
:)
Mi smo pohranili svoje stanice u Gracu (eccocell) i jako sam zadovoljna sa svime. PLatili smo 1563 € (popust za plaćanje unaprijed), u to je uračunat i set i prijevoz.
MM je dovezao stanice preko granice na prvoj Petrolovoj stanici preuzeo ju je dostavljač i to je to. Nakon tjedan dana smo dobili pismo da je sa stanicama sve u redu što se tiče kvalitete i kvantitete (što mi je bilo jako važno jer na SD ne uzimaju stanice doktori nego sestre :? . što zapravo u mojem slučaju ije bilo loše jer mi je doktorica htjela probušiti vodenjak, pa je sestra rekla, ma pusti je radi matičnih stanica :P ), a testirati će ih na viruse i bakterije unutar dva tjedna i isto tako mi poslati obavijest.
Ukoliko bilo što od navedenog testiranja nije OK, oni mi vraćaju 1500 € (63 je bilo za set), a stanice mogu ja odlučiti da li ih oni moraju uništiti ili im ih ostavljam za daljnje eksperimentiranje.
E, pa, za Hrvatsku priču ne znam, ali mislim da oni kao prvo ne testiraju odmah, nisam sigurna kolio su vični umnožavanju stanica (što Austrijanci rade pod normalno), a za vraćanje novaca... znajući nas Hrvate ... :/
Šti se tiče svih pitanja vezanih za Eccocell, ima jedan ugodan gospodin Slovenac koji ucijek na sve odgovori mialom u roku jedan dan i telefonski (s blagim Slov naglaskom he he).
Na SD smo platili 1000 kuna za uzimanje - dobra infomracija je da blagajna (u "uredu uprave") radi samo od 8-14 i prima se samo gotovina.
Drugi pametni savjet je da morate ponjeti uplatnicu na porod jer vas traže prije uzimanja. E, treće je da ih pokušate nagovoriti da uzmu fotokopiju, jer meni su uzeli orginal pa ne znam da li ću moći kopiju korisiti kod poreza.
Eto, to je sve što ja znam o tome.
A odlučili smo se za ovo, bez obzira na pulsiranje jer je broj oboljenja kao leukemija jako povećan, a broj izlječenja bolesti matičnim stanicama u velikom porastu. Mislim da bih skočila kroz prozor da mi zatrebaju, a nisam.... ma znate sve već - SVE za moje dijete :heart:
Prolaznica,
kad ste to učinili,jer mi prije 7 dana, u istoj firmi platili 1590 + 63 za paket.
Poštovane,
jer je bilo nekoliko pitanja u vezi Nativitasa i pohrane matičnih stanica, dajem vam odgovor o postupku pohranivanja kod nas, odnosno u laboratorijama Cryo Save u Belgiji i Nizozemskoj.
Informativno šaljemo svim zainteresiranim roditeljima tri izvoda ugovora, koje nam buduči roditelji vrate potpisane kada se odluče za pohranivanje matičnih stanica svoj novorođenog djeteta. Nakon toga istavimo predračun u vrijednosti 4500 HRK (PDV uključen). Poslje plačenog predračuna šaljemo set, u kojom je sve potrebno za uzimanje krvnog uzorka i prijevoz u naš centralni laboratorij u Belgiji.
Set roditelji uzme u porodilište te ga prije poroda predaju medicinskom osobju. Na setu se nalazi i telefonski broj gdje smo dostupni nakon poroda. Obavezujemo se, da čemo krvni uzorak u centralni laboratorij dostavit u roku od 48 sati. Za vrijeme našeg preuzimanja potrebno je krvni uzorak čuvati na sobnoj temperaturi (najbolje kod majke u sobi). Transfuzijska vrečica, u kojoj se pohranjuje krv, premljena je sa posebnim hranljivim koagulantom, koji garantira trajnost i hrani pohranjenu krv do dolaska u centralni laboratorij. Transfuzijska vrečica mještena je između dva gela što garantira stabilizaciju temperature. Krvnog uzorka ne smije se umjetno hladiti!
U centralnom laboratoriju se kvrni uzorak prvo analizira, nakon toga slijedi postupak odvajanja matičnih stanica iz krvnog uzorka, vitalnost i broj matičnih stanica. Matične stanice se podjele u dvije probe zbog varnosti. Jedna se pohranjuje u laboratoriju u Belgiji a druga u Nizozemskoj. U roku 14 dana nakon poroda nas iz laboratorija obavijeste o nalazih laboratorijskih analiza, o vitalnosti i broju matičnih stanica. Nakon uspješnog pohranivanje obavijestimo roditelje te izdamo račun za preostalu uslugu, koja iznosi još 9.450 HRK (PDV uključen). Rok plačenja tog računa je 30 dana, nakon uplate pošaljemo i certifikat sa imenom i prezimenom djeteta, datum rođenja te duplim unikatnim bar kodom, pod kojom su pohranjene matične stanice novorođenog djeteta za dobu 20 godina. U koliko su matične stanice potrebne za lječenje, dostavit čemo jih u odabranu kliniku u Evropi u roku od 48 sati. U slučaju potrebe po matičnih stanicah nazove se Nativitas d.o.o. zajedno sa zahtjevkom, certifikatom te doktorjevim izvještajem o bolesti, koji če matične stanice upotrebiti za lječenje. Naglašujemo, da se matične stanice bez suglasnosti roditelja neče dirati, što prema ugovoru nemamo ni pravo bez suglasnoti. Ukupna cjena usluge je 13.950 HRK (PDV uključen) što uključuje set za uzimanje krvnog uzorka, lokalni i međunarodni prijevoz do laboratorija u Belgiji, procesiranje i izlučivanje matičnih stanica iz krvnog uzorka, pohranivanje matičnih stanica na dvije lokacije (laboratorij u Belgiji (Mechelen) i Nizozemskoj (Zutphen)) za 20 godina te dostava matičnih stanica u roku od 48 sati u odabranu kliniku u Evropi.
Za sve informacije dostupni smo na besplatnom broju 0800 303 305 ili putem e-mejla: info@nativitas.hr.
što se tiče rebra, ja evo dobila doma tuđu potvrdu :) za dijete rođeno u ožujku
toliko o zaštiti podataka, ako nekom kasni potvrda nek se javi
Zanimaju me iskustva s Nativitasom, ako ih ima?
Mene takodjer, pogotovo ako ima netko iz Zadra?!Citiraj:
Indi prvotno napisa
mogu napisati reći da surađuju za najboljom kurirskom skužbom u hrvatskoj i svijetu DHL-om koji brzo i sugurno transportira vašu pošiljku :DCitiraj:
Indi prvotno napisa
Ja sam malo proučila njihov ugovor i na kraju odustala od privatnog pohranjivanja iz nekoliko razloga. Jedan od njih je da ako vam uzorak nije dobar, oni zadržavaju 4500kn pologa. Zar je moguće da ih troškovi transporta i analize valjanosti uzorka toliko koštaju? No, dobro...
Još jedan od razloga je i taj da, kako sam čitala, vlastite matične stanice ne moraju za nas kasnije vrijediti jer već sadrže podatak o bolesti koja se ide liječiti itd.
U svakom slučaju, šteta mi je da one propadnu kad nekome doista mogu pomoći i mi smo se odlučili donirati ih. Procedura je jednostavna, tj. zazove se na broj na KBC Rebro, našla ga na stranicama Zaklade Ane Rukavine, i oni sve organiziraju, osim kod bolnica s kojima nemaju takav dogovor, kao što naša nema, tako da će oni meni poslati set, a ja ću im ga o svom trošku poslati nazad nekom od kurirskih službi.
Neznam gdje bi drugo stavila ovu temu, nadam se da ovdje i pripada. Naime, ja sam u 32. tjednu trudnoće i planiram pohraniti matične stanice iz pupkovine svojeg djeteta.
Prije godinu dana sam isto učinila i s prvim djetetom. Odlučili smo iz više razloga da pohranu napravimo u Institutu EccoCell-Cellavie u Grazu. Rodila sam u Rijeci, gdje bez obzira na Milinovićevu uputu, ne rade probleme oko izuzimanja matičnih stanica za strane institute i sve je prošlo ok. I matične stanice ovog djeteta sam mislila pohraniti u istom institutu. Ali tu dolazimo do problema. Predstavnik EccoCella me obavjestio da oni sada pripadaju nekakvoj europskoj grupaciji laboratorija, neznam ponoviti ime, sukladno čijoj politici oni mogu pohranjivati krv samo ukoliko su prethodno sklopili ugovor s konkretnim rodilištem, a za što moraju imati odobrenje ministarstva, što njima u Hrvatskoj nije moguće dobiti. E sada, čini se da zbog te gluposti ja nemogu pohraniti stanice drugog djeteta u navedenom laboratoriju. Molim Vas da mi pomognete, da li ste se i vi susretale s istim problemom, i što ste učinile. Da li postoji neki drugi laboratorij, koji je ok a da ne radi probleme oko pohrane. Naime, Rebro mi je zadnja solucija iz više razloga, a sada i iz tog jer sam jako ljuta na sve ovo.
ja sam drugo dijete rodila 2007. kad jos nije bilo naputka famoznog milinovica.
pohranili smo ms vani preko Slovenaca. saljem ti detalje na pp. kad pronadem kontakt.... uh....
kako mislite pohranili? mislite donirali ili ?
ne, nisu donirane, pohranjene su na njeno ime, a do 21 godine otac i majka imaju pravo "raspolaganja". platili smo 1800 eura.
mi smo donirali jer nama nikad možda i ne zatrebaju a ima toliko ljudi, posebno djece na svijetu kojima te matične stanice već sutra spašavaju živote.
a ako nama jednom zatreba uvjerena sam u onu dobro se dobirm vraća...
Isitna je, baš sam zvala u Austriju. Poanta je da oni ne primaju stanice ako djiete nije rođeno u austrijskoj bolnici!
Katastrofa.
Ja isto tako imam za sina pohranjeno tamo i zadovoljna sam bila s time i htjela sada ponoviti. Ovo me jako pogodilo sad.
Pitala sam i za Njemačku, ali očigledno je tamo isti postupak. A glupo mi je sad pitati za Grčku ili Tursku.
A Rebro mi je užas od opcije.
Ako netko ima informaciju da se u nekoj od okolnih EU zemalja može pohraniti, molim javite. Ja ću se sad isto morati baciti na traženje.
Ili ići roditi u Austriju?:-o
U Hrvatskoj je jedino legalna pohrana matičnih stanica na Rebru.
a zašto toliko ne želite pohraniti na rebru?
Da, i mene zanima.
Kad smo se mi odlučivali za pohranu meni je smetalo jedino to što pohranjivanje na Rebru ispada skuplje od ovih ostalih opcija koje su "zabranjene". Ali vidim da ljudi tu spominju "više razloga" zbog kojih ne žele na Rebro pa me baš zanima koji su to.
Inače mi smo pohranili stanice na Rebru i sve je zaista bilo OK (kao što već rekoh osim cijene, ali nekako kad smo jednom odvojili novce za to zaboravila sam da smo ih ikad i imali pa više ne mislim o tome), bili su i ljubazni i dobili smo sve informacije i pojašnjenja koji su nam trebali, sve je išlo glatko i uglavnom zadovoljni smo.