ja sam prije 4 godine bilau toj na cvjetiiće, ali bilo ih je mali, a većina je bila onih zelenihCitiraj:
bubimira prvotno napisa
Printable View
ja sam prije 4 godine bilau toj na cvjetiiće, ali bilo ih je mali, a većina je bila onih zelenihCitiraj:
bubimira prvotno napisa
Ajde napišit kako je bilo, može i pp, ja naručena 24.01., a kako sam žena u godinama, IVF trudnoća jedva ostvarena, dosad uglavnom po privatnicima, strah me doktora u bolnici tj. da me neće ozbiljno percipirat kao ženu koja je jedva jedvice, milošću Božjom i uz pomoć teških topova medicne došla do trudnoće. Izgledam skroz neproblematično, iako u godinama, a izgled vara, a čovjek me ne zna :*. Također pitanje, koje su šanse da se doktori izmjenjuju na pregledima - da si naručen kod jednog, a završiš kod drugog - i možeš li onda odbit pregled i inzistirat na svome dr-u?Citiraj:
bibita prvotno napisa
velika je vjerojatnost da ćeš promjeniti doktora par iako si se narucila kod jednog,tak oje i meni bilo ali sam inzistirala na svome,pa sam znala čekat i po par sati dok se vrati npr.s operacije
pratim trudnoču na sv duhu i mislim tamo :roll: ić i rodit pa,me zanima dali je bebica s vama cijelo vrijeme ili vam ju donest par puta dnevno...
evo tu sve piše http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=50290Citiraj:
VERONIKA19 prvotno napisa
hvala! :)
Uh, malo su mi pala krila nakon što sam pročitala gornji link i iskustva carica... Nekako žene koje su rodile na carski baš i nisu oduševljene time što im je pomoć od strane sestara teško dostupna, kakav sam ja tip ženirat ću se molit druge rodilje da mi pomažu, a nakon spinalne se ne smije pomaknuti... Valjda ćemo preživjeti, nadam se da ću bit od onih sretnica koje se brzo oporave od operacije da mogu čim prije moliti da me doma puste, doma će mi moći pomoći suprug i svekrva... Idem na SD prvenstveno zato jer imam povjerenja u liječnika koji bi mi trebao napraviti carski (nije elektivni, nego indicirani zbog kuka), a trudnoća je jedva dočekana - iz IVF-a, nakon 7 godina liječenja. "Carice" su izgleda više-manje zadovoljne svime do dolaska na odjel babinjača :(.
kopiram s drugog topica:
Citiraj:
TT prvotno napisa
Citiraj:
**mial** prvotno napisa
kako je sa prisustvom oca na porodu?
mora li imati tečaj?
mora, ali navodno priznaju sve. mene je frka doći sa potvrdom iz prošle trudnoće jer su samo na jedan od nalaza napisali "otac na porodu" :/ da mi ne bi rekli da sam si to sama dodala. a i bilo je prije 4 godine
Pozdrav svima! Ovdje sam nova.
Rodila sam 21. 1. na Sv. Duhu. Ne mogu usporedjivati s drugim rodilistima, no evo saznanja i zapazanja:
1. Ako ne pripadate na Sv. Duh ili ako se ondje niste pratili, u pravilu ne mozete ondje roditi, osim ako ne dodjete s trudovima koji su vec najava drugog porodjajnog doba - a to je tesko znati i riskantno je.
2. Ako ste na Sv. Duhu imali makar dva pregleda, primit ce vas. Pregledom se ne smatra samo UZV!!! Treba se naruciti, moze i telefonski. Sestra ce vas pokusati odbiti ako niste s podrucja, no da je se namoliti - ne odustajte.
3. Na preglede su me narucivali svaka dva tjedna do 36. tjedna, a zatim jednom tjedno, sto ne znaci da ce vas svaki put gledati ginkoloski. Koji put samo naprave CTG ili/i pregledaju izvana trbuh i malo popricaju, a koji put naprave i UZV.
4. Na Sv. Duhu ima mnogo specijalizanata koji rade na UZV za trudnice. Meni je jedan dignuo frku oko kolicine plodne vode do te mjere da su me htjeli hospitalizirati u 33 tjednu, no onda me pogledao specijalist i vidio da je sve O.K. Mislim da je dobro, ako idete na Sv. Duh, da vas cijelo vrijeme pregledava isti doktor, ne specijalizant, nego specijalist. Koliko mi je poznato, svi su stucni i pouzdani. Cula sam sve najbolje o Matijevicu, Hafneru, Kerneru, ali i o drugima.
5. Tata moze biti na porodu ako prodje tecaj ili ako vam preporuku napise doktor sa Sv. Duha koji vas prati. To ce svaki uciniti ako upozna tatu i ako procijeni da tata nece napraviti dar-mar po radjaoni. Imaju ta pravila za tate jer su imali iskustva da se tata napije pa luduje i smeta ili da je neki psihicki poremecen. Ako vam vas svetoduski doktor napise da tata moze biti prisutan, onda tatino eventualno lose ponasanje ide na doktorovu dusu.
6. U strucnost nemojte sumnjati. Ako vas u predradjaoni gleda neki specijalizant, budite sigurni da je negdje u blizini barem i jedan specijalist, mozda spava ili nesto drugo radi, no tamo je ako nesto lose krene. Sestre u radjaoni su O.K. Vi i uz njihovu pomoc obavite najveci dio posla, a doktor nadzire i na kraju se pridruzi u finisu. Neke od sestara su grube (lose iskustvo s brijanjem i klistirom), neke su ljubazne i suosjecajne, a neke su neljubazne kod poroda, no mislim da znaju svoj posao.
7. Na odjelu babinjaca su i bebe, cijeli dan osim ujutro od 7.30 do 9.30 kada su bebe na kupanju, vadjenju krvi i dr. obradi. To je DIVNO, no nema spavanja jer uvijek u sobi place barem jedna beba. Ako ste imale tezak porod, postoji mogucnost da vas prvu noc postede i uzmu bebu na pedijatriju. Ostale dane i noci beba je s vama. Dojite je, mazite, ako zelite, presvlacite je sami, a ako to ne mozete, to umjesto vas rade sestre. Nema umjetne prehrane. Malo je tesko ako imate problem s dojenjem - morate dojiti po svaku cijenu, no isplati se pomuciti.
Pozdrav! Sretno!
dražesni pupoljci po tisuću puta hvala!
prvi post, a tako si iscrpna i konkretna te puna dobrih informacija, melem za trudničku dušu.
:* za bebaća i tebe
dražesni pupoljci, hvala! drago mi je zbog vas!!
:D :D
dražesni pupoljci, čestitam!
super i hvala na friškim informacijama! :*
dakle, kerida ovako: malo sam čitala sva tvoja pitanja vezano uz SD. I ja spadam po mjestu stanovanja u Petrovu, ali z..... ti te njihove priče, ti po Zakonu o zaštiti prava pacijenata imaš pravo birati ustanovu u kojoj ćeš se liječiti. Ja sam se naručila u 32 tjednu trudnoće na preglede na SD i odslušala sestru koja mi je prigovarala kako spadam u Petrovu itd. Pojavila se na pregledu i niko me niš nije pitao. Isto je bilo kada sam tamo došla roditi. Još jedna činjenica: na SD ti ima jako puno žena sa područja Petrove jer tu bolnicu svi izbjegavaju u širokom luku. Dakle, ako te i neko neš pita, a mislim da neće, samo im mirno odgovori da ti po Hrvatskom zakonu imaš pravo birati ustanovu u kojoj ćeš se liječiti i da si izabrala njih. Tema spavaćica: ja sam ponijela svoju, dopušteno je. Iskreno, meni je SD bilo O.K. samo što su mi napravili epi da te bog sačuva. Što se tiče dr. Turudić, meni je ženska bila skroz O.K. samo što me u početku nerviro taj njezin oprez, ali sam kasnije shvatila da kod poroda nikada ne valja biti preopušten. Odjel babinjača mi je bio O.K., čak i ona zvonca rade i uvijek se sestra pojavi. Kad su me doveli na odjel babinjača sestra me je upozorila da kada prvi put odem na WC da ju pozovem, na što sam ja :shock: Ali kad sam se digla, pa mi se sve zacrnilo pred očima samo sam stiskala zvonce. Ljudi su premoreni i nekad su više spremni na suradnju, nekad manje, ali sve u svemu sam zadovoljna. Još jedna stvar koja mi je zasmetala. Dr. Turudić mi dolazi ujutro na vizitu, onda opet navečer na vizitu, onda slijedeći dan ujutro na vizitu. Pitam je da li ona ide uopće doma? Žena se nasmiješi i veli tak vam je to. Al mislim si nemre nitko raditi tak odgovoran posao više od 24 sata u komadu. Ja znam po sebi da kad sam umorna i neispavana počnem pričati i raditi takve gluposti da nemreš vjerovati, a mislim da niti oni nisu nekaj drugo, zato mi se to ne sviđa, ali vele mi da je to u našim bolnicama normalna pojava. Odjel gin I super sestre (tjedan dana nakon poroda temp. 40 - nemojte se uplašiti nisu mi ostavili komad posteljice nego sam imala upalu mokraćnih puteva i maternice što se događa jer je dole otvorena rana, pa bakterije imaju party). Ja u totalnom šoku, ostavila doma dijete staro tjedan dana, plačem ko kišna godina i izdajam se u nenormalnim količinama jer su mi dali još ergometrina. Dolaze mi sestre u sobu i pitaju kaj je, ja im velim. Onda su pokupile gaze i postavljale mi kupus na grudi kao narodni lijek. Ponoć na odjelu gin I SD, mi svi u sobi zajedno sa sestrama rikavamo od smijeha. Još mi jedna predlaže da nazovem MM da me izcica (stari narodni lijek, čula od mame da su to nekada radile žene na selu). Zovem MM i velim mu, on će meni: kaj vi tamo drogu žlicom jedete, ponoć je i neću.
ma naravno da želim izbjeći Petrovu u širokom luku, rodila sam jednom tamo i hvala lijepo za ovaj život mi je sasvim dovoljno.
i totalno imaš pravo svi imamo pravo izabrati u kojoj ustanovi se želimo liječiti.
hvala :love:
e da curke, još sam vam nešto zaboravila reći. Kada vas prime trudovi i vi nazovete hitnu, ona će vas odvesti u bolnicu kojoj pripadate po mjestu stanovanja. I pročitajte prije odlaska u bolnicu Zakon o zaštiti prava pacijenata, vjerujte mi trebati će vam. I sretno svim budućim mamama. :love:
Evo i moja (nazalost kratka) iskustva iz SD
Trudnoću mi je od 6 tjedna pratio dr. Ujević i mogu reći sve samo najbolje. Malo mi je na početku bilo čudno da se na pregledu pojave studenti, ali kako sam kao student svoju praksu odradila i u Petrovoj bilo mi je ok da me gledaju (ala pomažem kolegama studentima). Cak me jedna pitala dali moze primiti sondu - slatko. Uglavnom tretman ok.
Ležala sam na patologiji trudnoće i imam samo riječi hvale za dr. i sestre, pogotovo dr. Hafnera (mislim da se tako zove) i Ujevića, te dr. Stasenko koji su bili krajnje ljubazni i puni razumjevanja kada smo ostali bez bebe. Odmah sam dobila i Rogan (Rh-), te pomoc do wc-a itd. Čak su pustili muža na odjel da sjedi pored kreveta i tješi me kada je sve bilo gotovo. Bio je cijeli dan uz mene i nitko se nije bunio.
Sada opet idem gore na UZV i pregled i planiram tamo roditi (bez patologije ovaj put :P :) )
Ja rodila carskim 31.01. na Duhu. Prije toga ležala tjedan dana na patologiji zbog visokog tlaka.
Moja iskustva s Duha su fenomenalna - ne znam da li su me bolje tretirali na patologiji ili u rodilištu.
Išla sam kod dr. Hafnera - da ga nema trebalo bi ga izmisliti!!!! Super dok!
Carski rez uz spinalnu, prošao super. Spinalnu mi radila dr. Franić, jedna od najboljih dokica, koja je sve objasnila i bila mrak, nije me ništa bolilo, ni glava poslije, ma super. Carski je genijalna stvar, ma šta ljudi mislili o tome, ali samo ako imate dobre doktore koji to sve bedinaju.
Odmah nakon što je carski završio, odpeljali su me u sobu u rodilište i donijeli bebu na tretmanček "koža na kožu" što je divno, divno iskustvo u trajanju od sat vremena. Naš je tata isto bio s nama tijekom tih sat vremena, snimio nas kamerom i družio se s nama.
Rooming in je super stvar i sestre su stvarno izašle u susret kad god je što trebalo, ja nisam imala dojam da me ikad itko ostavio na cjedilu. Ja sam tražila da bebu odnesu u ponoć i donesu je opet u pet ujutro, kako bih mogla malo odspavati. Nisam bila odbijena. Kad sam trebala pomoć, pozvonila sam, sestra je došla, pomogla. Uopće nije bed. Meni je stvarno bilo super, sve osim jednog detalja:
kako je Duh rodilište prijatelj djece, dojenje se naravno promiče sve u šesnaest. Sve je to super, dok imate mlijeka, pa se mi družimo, cicamo i tako. No kad nemate mlijeka, kao ja, a nemate ni bradavice kao ja, pokušavate, i pokušavate, ali ne ide. Dijete se u početku igra, nije gladno, ali onda krene urlati i hoće jesti. A sestre mu ne smiju dati jesti, jer je ludi dr. Stanojević zabranio da se djeci daje adaptirano. Ja sam se doslovce morala posvađati da mi djetetu daju jesti. Rekla sam neka mi donesu papir da ću potpisati da ja želim da djetetu daju adaptirano jer je gladna. Nakon prijetnji i svađa ipak su mi nahranili dijete, a ja sam bila u situaciji da pošaljem k vragu i Unicef, i rodilište i Stanojevića. Da je bio pri ruci, a ne na drugom kontinetnu, išamarala bi ga osobno, a muž bi mi se još pridružio.
Ja sam imala najbolju volju dojiti, pokušala, nije išlo, i ne shvaćam čemu onda toliko inzistirati i forsirati????? :?
Eto to su moja iskustva, ako netko ima pitanja, rado ću odgovoriti
Zahvaljujem svima s Duha i divim im se jer ipak rade s puno manje ljudi nego je dovoljno i s lošom opremom, ali ipak rade
Čestitam! Drago mi je da je carski prošao kako si i željela. Uživaj u svojoj bebici!
Care Bare, pa ti si rodila, čestitam :D! Puno ti hvala na iskustvu. Pitanje - di je bio muž s tobom sat vremena - na odjelu babinjača? Jeste planirali termin carskog (dan dolaska u bolnicu)? U koji sat su obično operacije?
I još jedno: je li se na Duhu mogu imat svoje spavaćice?
mislim da ne, ja sam dobila njihovu na patologiji, a neka zenska mi je rekla da je tako i kada se rodi.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
vidla sam da zene imaju svoje kucne ogrtace
da, ja sam imala svoju. Oni će ti dati bolničku spavaćicu, ali ako se ti preobučeš u svoju nitko ti neće prigovarati. Nekim ženama je lakše nositi njihovu, nisu tako loše.Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Ina, hvala na čestitkama. Situacija je sljedeća: ja sam znala kad ću na carski jer sam bila hospitalizirana 10 dana prije zbog visokog tlaka. ležala sam u bolnici sve dok tlak nije jako ugrožavao bebu, tako da ona što više naraste. Išla sam stalno na UZV i dok mi je pratio bebine protoke. Dva dana prije carskog doktor je primijetio da beba nije baš zadovoljna, a dan prije carskog je rekao da on ne bi više čekao jer beba sad već jako ne voli biti u tibici i da joj moj tlak smeta (ja ovo laički kako je i meni objašnjeno :P ), beba je navršila punih 38. tjedana, te smo dogovorili carski za sutra ujutro. Carski se rade non stop prema potrebi, a ovi za koje se unaprijed zna da će biti, čini se u jutarnjoj smjeni. Moj je bio prvi na redu i princeza je rođena u 9 sati. Meni je to bilo super, jer sam imala osjećaj da ipak imam kontrolu nad porodom, psihički sam se spremila dan prije, slikala se s mužem i obitelji, sve dogovorili (čak i proslavu rođenja u restoranu za sljedeći dan :lol: ) i psihički mirna sam dočekala jutro velikog dana.
Tate u rodilište smiju ući samo caricama i to sve dok se ne dignu s kreveta, a kad mogu hodati samostalno, tate više ne mogu unutra.
Spavaćicu sam dobila prije carskog, i tu moraš obući zato što se otuširaš antiseptikom koji ti oni daju i te njihove spavaćice su onda must. Uopće nisu tako jako strašne. Mislim, nisu baš za izbor za miss, ima ih malko potrganih i tako, ali su sve čiste i opeglane i nisu prastare. Nakon carskog ti oni obuku onu spavaćicu koja se samo kopča iza vrata, jerbo se ne možeš pomaknuti 24 sata, sestre te čiste i mijenjaju ti uloške, a spavaćicu imaš samo u gornjem dijelu da baš nisi gola. S tog aspekta tvoja spavaćica osim ako nemaš neku koja se tako kopča nije baš prikladna. Kad se digneš, možeš imati i svoju ako hoćeš, ne prave probleme uopće, ali ima ormar pun čistih spavaćica u hodniku, i ja sam si svako jutro iz tog ormara uzela jednu čistu spavaćicu. Moja je procjena bila da bolje da krvarim ( a krvariš velelebno i znojiš se ko svinja, jer je temperatura nahajcana zbog beba, tako da umireš od vrućine) i znojim se u njihovim, nego u svojoj spavaćici. Ako ima još pitanja..... :)
Ajme, super, puno ti hvala - a pogotovo mi je ova gore informacija predivna. Znači, tebe otfuraju na odjel babinjača (ako sam dobro shvatila) odmah nakon carskog, donesu ti bebicu i to vrijeme tata smije bit s vama? To mi zvuči kao san, to mora bit da je bilo stvarno predivno :heart:. Baš mi je drago da si imala lijep carski i lagan oporavak, ja vjerujem da ću se uspjet dogovorit s doktorom jer mi ortopedi zbog kuka preporučaju sekciju - problemi od 12 godine. Koliko je cura u sobi?Citiraj:
Care Bear prvotno napisa
Tvoja priča je stvarno lijepa, do na dio s dojenjem, jeste uspjeli slučajno doma prodojiti ili to ne ide?
Još jednom čestitke i super da je upoznavanje lijepo prošlo :heart:!
Mislila sam je li mlijeko nadošlo doma? Kakvih imaš problema s bradavicama - uvučene ili ravne - pitam zato jer su meni ravnije i aureole su mi ogromne, a koliko sam shvatila, preporuka je da beba zahvati i što više tamnijeg dijela, ali meni će moja maksimalno moć' zahvatiti jednu trećinu...
neka zahvati najviše koliko može. i moje su areole ogromne pa ne mogu nikako cijele, a niti većim dijelom, biti u ustima bebe. bitno je da bude što više je moguće.
Hvala!
Care Bear-ja sam rodila 17.12.i nadohranjivali su mi djete i više negošto je potrebno i uvijek je bilo nadohranjeno i Zzzzz,čak je i sam dr.S. došao meni u sobu i rekao mi otvoreno-gospođo sve ovisi o vašem trudu,vi nemate još dovoljnu količinu mlijeka,a ja ga nisam imala niti kapi i sam je rekao kad sam ga pitala da nadohranjuje pre(kršitelj koda)om.Moj sin je bio beba koja je čim se rodila pojela 95ml!Tako m ije rekla pedijatrica.I dan danas je vejiki papač...
A što se tiče carskog meni je koma bilo gore...
Uh, kao sto sam mislila . Uvijek ima dobrih i losih strana kao u svemu u zivotu.
Ja vodim trudnocu na SD kod dr. Sirovec.
Jel netko ima iskustva s njom?
Ja sam vodila cijelu trudnoću i prije nego što sam ostala trudna preglede sve kod nje...:)
Kakav tečaj mora proći muž da bi prisustvovao porodu. Neki njihov? Mi imamo potvrdu s tečaja iz Petrove od prošli put, i MM je već bio na jednom porodu (u Petrovoj) i uzorno se ponašao :P .Citiraj:
drazesni pupoljci prvotno napisa
A koliko ranije se treba naručiti za pregled? Ja sam sad u 31. tjednu.
i? Dojmovi i sve drugo?Citiraj:
ruza prvotno napisa
duh prizna potvrde sa bilo kojeg trudničkog tečaja...Citiraj:
Karin prvotno napisa
jedino petrova ima "problema" sa svima osim sa samima sobom :mrgreen:
frendica mi je rodila prije 3 dana kaže da nisu tražili nikakvu potvrdu o tečaju
:?
a muž joj je prisustvovao porodu?
Puppy, vidiš kako je svako iskustvo drukčije - meni je carski bio super, a priča o dojenju i nadohrani koma. A valjda tako mora biti u životu.
Inače, ne dojim od prvog dana kad sam došla doma, otkad pijem bromergone i naravno žalim što sam ikada probala dojiti.
Imam ravne bradavice, ogromne areole i bradavice se ne prave, a mliječni kanali svi osim jednog na desnoj cici, začepljeni. Užas!
Moja curka jednostavno sa svoje 2600 gr nije dovoljno jaka da se bori s ravnim bradavicama, začepljenim kanalima i svojom egzistencijom i glupo je što sam slušala one koji su pričali: Ma doći će mlijeko, sve će to ona navući etc.
Hvala ti na iskustvu, Care Bare :heart: ! A propos dojenja, i ja imam ravne i vel. aureole, vidjet ćemo kako će ići. Moja sestra je imala isto male curice, bradavice i prsi normalne (ispupčene, i ne ogromne aureole kao ja), sa starijom curom je još kako-tako išlo, s mlađom nije jer je cura rođena kao manja beba i bila je ispod svih percentila po kilaži (i još uvijek je - kao dvogodišnjakinja) i nije imala snage za vući, unatoč ogromnoj podršci koju je imala - odlazile su joj splitske Rode kući ne bi li joj pomogle i pokušale pomoći savjetom, edukaciji prije poroda, silnoj želji da doji (mislim da je u srednjoj školi još pričala kako će ona svoju djecu dojiti, za razliku od moje mame koja je prestala s 3 mjeseca, kao i većina žena u to doba). Jednostavno, nije išlo - na kraju se s tom curkom mlađom izdajala i miksala adaptirano i prestala se gristi oko toga.
Admin, ovo je skroz OT - ali mislim da je korisno.
mislim da se stvarno malo previše ignorira taj problem ravnih i/ili uvučenih bradavica. Sad kako sam u tom filmu da puno čitam o tome, svako malo neka cura s foruma kaže da ima problema s time ili je zbog toga odustala od dojenja. Ja sam mislila da sam ja teški alien sa svojim cickama.
Enivej, kupila sam sebi one Niplete (kršitelj koda)ove, to sam htjela reći - izvlači bradavicu na vakuum. Danas probala (iako se ne preporuča zadnja dva mjeseca trudnoće, već poslije poroda, neposredno nakon podoja, da izvuče bradavicu) i ostala jako ugodno iznenađena. Napokon sam upoznala svoju gđu bradavicu na lijevoj cicki. Izvlači fenomenalno. A ne boli. Jest da se ona povuče natrag brzo (to bi trebalo jako dugo nositi prema uputama da ostane vani, a trudnoća nije razdoblje za to), ali je ima, tu je. Nadam se da će mi to pomoći kod dojenja.