citiram Litalu jer je ona podvukla ono sto je i meni zasmetalo.
Pozdrav od jedne FORMULASICE :mrgreen:
Printable View
citiram Litalu jer je ona podvukla ono sto je i meni zasmetalo.
Pozdrav od jedne FORMULASICE :mrgreen:
:D eto, izmamio sam ti osmjeh
Svoje dijete hranim Comformilom, prvobitno zbog grčeva, a sada jer nije dobro mijenjati mlijeko ukoliko dijetetu paše. Davore, mislim da nisi fer prema mamama koje ne doje. Tvoji nasilni stavovi daju kontraefekt i stvaraju sliku da su sve rode ograničene i zadojene, što nisu. Nemamo svi tu sreću da dojimo, a ne vjerujem da bi se neka mama odlučila na adaptirano samo zbog komfora. Tu je i materijalna strana - hrana za mog bebača košta 110 kn, a kutija mu potraje 5 dana.
forum nije udruga
Hvala MGrubi.
Čuj, barem nisam totalna prostačina pa ne reklamiram niti jednu marku formule na forumu koji podržava dojenje. Bilo bi sasvim fer da pročitaš forumska pravila prije postanja pa ni ti ne bi pravila takve greške.Citiraj:
frogy prvotno napisa
OT:
Moj Fićo isto mjesečno poždere nekoliko stotina kuna u gorivu. Nije da tih 100 metara ne bih mogao besplatno napraviti pješice ili biciklom, ali mi je užitak vidjeti osmjeh trgovca na INa-inoj pumpi svaki put kad u svoje blago točim eurosuper 98. Od trenutka kada sam u njega točio plavi dizel nekako kašljuca pa mu sada dajem samo najbolje. Tako me savjetovao moj automehaničar, a ja sada tu mudrost širim svim biciklistima na koje naiđem. Mislim da uopće nisu fer kada mi prigovaraju da zagađujem zrak. Baš su jadni s tim pedaliranjem. Ja na cilj stignem brže i ostaje mi više vremena za puštanje vjetrova i neke druge važne stvari.
Ajmo ovako- Moja djevojčica od 7 mjeseci je prije par dana SKROZ odbila cicu. Neće, pa neće, vršti, okreće glavu, pa čak sam joj i u snu pokušala sam joj "uvaliti" međutim neće :/
Što bi ja sada trebala? Pustit da mi djete umre od gladi samo zato jer se protivim formuli. U mom slučaju ću reći: "Hvala bogu na njoj", ma koliko to išlo ukoso sa pogledima udruge na istu (a i sama sam članica). I ne smatram da majke koje su bile primorane hraniti djete formulom bile lijene (naravno, napomena, izuzetaka uvjek ima)
I ni jedan muškarac mene ne može učiti što je dobro za moje djete, jer dok sam nema cicu ne može mi parirati u ovoj temi.
Amen
Davore stvarno stvarno si pretjera
reci ti meni kad si tako pametan šta da rade mame kojima je dojenja sabotirano lošim savjetima patronažnih, rodbine, pa čak i pedijatara
da vrate vrime unatrag?
irena, jesi potražila na forumu i portalu "štrajk dojenja"? što su ti rekle savjetnice?
Ma bila sam i kod pedijatrice (koja stvarno je zagovornik dojenja), i sve smo pokušale... :cry:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Biti će da je malena pokupila to od mene. Naime moja mama je moga starijeg brata dojila do njegove treće godine, a za mene kaže kako sam napunila 6. mjeseci odbila sam prsa. I ona je pokušavala samnom i kada sam počela gubiti na kilaži me počela hraniti formulom.
Ne znam u čemu je caka, ali neće što god učinim. :/
Jesi li potrazila pomoc?Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Ančica jesam- pogledaj post iznad.
A imam i stručnu osobu doma (sveki je med. sestra, radila je u rodilištu, na odjelu sa bebama). Pokušavali smo oko 4 dana ju nutkati, izvija se , vrišti, okreće glavu. Neće i neće...
'Ajmo secirat :lol: :
I to je OK, dijete ima svoju volju, a dovoljno je velika i za čvrstu hranu. Nije kraj svijeta.Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Ovdje postavljaš upit o dvije nepovezane stvari. Odluči se što te zanima.Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Vidiš, upravo si gadno izvrijeđala sve one žene (i njihove obitelji) koje svoju djecu hrane na bočicu svojim izdojenim mlijekom. Formula je čvrsto na zadnjem mjestu kod izbora hrane za dojenče, no to je ionako OT - ovdje pričamo o dohrani.Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Nisam bio na mamektomiji i obadvije su na mjestu - čak ni piercing nisam radio. Do razlike u veličini i dlakavosti dolazi radi hormona, a funkcionalno se radi o istome. Iako je totalno OT, ispada da i muškarci mogu dojiti. Što ti točno smeta kod muškaraca?Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
Uzgred, hrvatski izraz je sisa, a cica - talijanski.
Pa... svakako ne trebaju otići na prvi "dojeći" forum i reklamirati formulu. To bi bilo jako nepristojno. Mogu zapravo napraviti puno toga, a najbolje im je skoknuti do pedijatra po savjet.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Pretpostavljam da te ne smeta priča o mojem autu, znaš, bila je jaaaako OT ;)
Irena001
da možda se bebi ne da čekati let down, pa se ljuti : ona poteže i ništa
čula sam da ima sprej za nos s Sintocinon, cca 45 kn u ljekarnama, to ti je umjetni oksicitin za pokretanje let downa
ako te šta tješi i ja sam odbila sisu s 6mj
:shock: :shock:Citiraj:
Davor prvotno napisa
i opet
:shock:
a da ti pročitaš pravila foruma?
Davore- neću se uopće upuštati u rasprave sa tobom. Tvoja kultura izvire iz tvojih pisanih rečenica, ma koliko god one bile gramatički točne.
Ja sam ti sve rekla sa svojim Amen :*
:lol: jesam. Baš me zanima što te toliko ušokiralo.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
:love: ma i ti si meni super!Citiraj:
Irena001 prvotno napisa
"te se zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje bilo kojeg korisnika Foruma"
"prostačina"???
a u OT uopće neću ulaziti...
"Roda je od rujna 2003. godina članica IBFANa - krovne asocijacija svih koji štite, promiču i pružaju podršku dojenju te podržavaju principe Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. Međunarodni pravilnik su 1980. godine usvojile zemlje članice WHO, a ima za cilj zaštitu, promociju i pružanje podrške dojenju. Zbirka je to pravila postavljenih pred proizvođače proizvoda iz djelokruga pravilnika te zdravstvene djelatnike jer se smatra da tako delikatni proizvodi namjenjeni najmlađima ne smiju biti prepušteni slobodnom tržištu i agresivnim reklamnim kampanjama.Citiraj:
frogy prvotno napisa
Pravilnik se primjenjuje na marketing, i s njime povezane djelatnosti, slijedećih proizvoda: nadomjestaka za majčino mlijeko, uključujući i dojenačku formulu; drugih mliječnih, prehrambenih proizvoda i napitaka, uključujući i dopunsku hranu koja se daje preko bočice, kada se promiču ili prodaju ili na neki drugi način predstavljaju prikladnima, uz preinake ili bez njih, za uporabu kao djelomični ili potpuni nadomjestak za majčino mlijeko; bočica za hranjenje i duda. On se takoder odnosi na njihovu kvalitetu i informacije o njihovoj uporabi."
isto pravila ponašanja, tako da nam svima bude ugodnije.
A, to!
Vrijeđanje i omalovažavanje korisnika: 0 bodova. Poštujem Anchieinu opomenu :saint:
Prostačina je bila u prvom licu i pretpostavljam da si mogu nekako tepati. Ako probam koristiti druge izraze automatski se promijene u {gruba riječ}.
A OT? Jedina zajednička točka sa svime napisanim prije toga bila je količina para koje ja mjesečno ulupam u svoju krntijicu. Svaka sličnost sa bilo čime drugim je potpuno slučajna. Vjerojatno misliš da sam neodgovoran vlasnik auta kad se tako ophodim prema njemu i svima u svojoj okolini. Očito ne shvaćaš moju silnu ljubav :amor na samrti s probodenim srcem:
:oops: nisam quotao, a već je izletilo nešto novo. Sorry
Ovaj topic je totalno izgubio smisao. Vidim nema tu ni edukacije ni konstruktivne rasprave. Krsenja foruma na sve strane, sto nacinom razgovora sto spominjanjem imena adaptiranog itd.
Toplo predlazem da ovo bude kraj ove rasprave. Ne bih htjela biti baba roga pa zakljucavati :saint:
Meni je jos u rodilistu krenulo sve naopako s dojenjem unatoc edukaciji, inzistiranju na 24h roomingu, zvanju sos telefona i svega mogucega. Nakon par tjedana smo ponovo pokusavali uspostaviti dojenje koje je ponovo urodilo ragadama promjera 3x3mm unatoc dobrom polozaju. Ne dojim vise. Giznju savjeti imam i mislim da ce uvijek biti prisutna ali nikad pa nikad nisam se na ovom forumu osjetila prozvanom kao losa mama. savjete o ponovnoj uspostvi dojenja sam dobila koliko god su mi mogli pomoci. Podforum o dojenju ne citam jer mi tamo nije mjesto a o adaptiranom nemam nis za reci osim da ga moje djete jede i to je to. rasprava je nepotrebna od mene laika. Znam da je majcino mlijeko najbolje i to je jedino sto se isplati reci. Rodama svaka cast na promicanju dojenja i ja se maksimalno trudim da u Sl. Brodu kolaju letci o dojenju u patronazi i u rodilistu. Moj neuspjeh je moj i necu optuzivat one koje doje da su krivi za moju griznju savjesti. Sama sam si kriva sto sam doputila da do toga dodje.
sorry nisam vidjela ovaj zdnji post :oops:
Mislim da bi konačno trebali na naslovnu stranu staviti
MAME KOJE HRANE DJECU ADAPTIRANIM SU OVDJE NEPOŽELJNE
Znam ih mnogo koje zbog napada na njih više ne posjećuju ovaj forum, jer čim se spomene riječ "adaptirano" slijedi kanonada omalovažavanja.
mvolpe
:love:
Nisu nepozeljne mame nego je nepozeljna prica o adaptiranom. Sto je jako velika razlika.
Najbolje o tome govore gornji postovi i slični postovi na sličnim temama!Citiraj:
Zorana prvotno napisa
ja sam već odavno na rodi i ja spadam u onih 1% koje nisu nikad imale mlijeko pa samim tim nisam mogla ni dojiti. roda mi je doslovno spasila život kad sam bila sama i uplašena i nisam znala odakle krenuti. pomogla mi je kroz moje vrijeme borbe za bemba, pa kroz vrijeme trudnoće. hvala! tek kad sam rodila osjetila sam se prvi put loše ovdje i to baš zbog adaptiranog mlijeka. evo ja se ne osjećam na rodi nepoželjno, ali isto tako od tada ne dolazim s prevelikim oduševljenjem na ovaj DIO foruma. nitko me nije uvrijedio, ali od tada se osjećam manje dobra majka zato jer nisam dojila. lijepo je propagirati dojenje, ali ne baš tako i toliko isključivo da se pojedinci osjećaju kao ja. i znam nekoliko mama koje se isto osjećaju kao i ja na ovom forumu po ovom pitanju. čak sam na jednom forumu naletjela da se javno o rodi priča i o načinu propagiranja dojenja. ne sjećam se više na kojem forumu, ali se dobro sjećam da je bilo puno majki koje su izjavile da baš iz ovog istog razloga ne posječuju više rodu. to znam jer se sjećam koliko sam se lakše osjetla kad sam shvatila da problem nije samo u meni već da ima frugih koji se slično kao i ja osjećaju. eto, sad me vičite, udarajte, lomite riječima, ali ja vas i dalje iskreno cijenim premda nisam često tu. :*Citiraj:
annabella prvotno napisa
Ja vas lijepo molim da ova rasprava po stoti put ne skrene u ovakve vode u kakve je opet krenula.
annabella, mislim ova tvoje sugestija nije u redu jer kao što reče Zorana, nisu nepoželjne mame, nije čak nepoželjno ni adaptirano jer i djeca koja ne doje moraju nešto jesti, već je nepoželjana RASPRAVA O ADAPTIRANOM i to iz razloga, po stoti put, što je Rodina vizija da se promiče dojenje i to isključivo dojenje do 6 mj.
Naravno da nedojena djeca također moraju jesti, ali smatramo da su za odabir formule ipak kompetentniji pedijatri
Kao što smo već rekli, ovo je vrlo osjetljiva tema i razumljivo je da se većina majki koje iz bilo kojeg razloga nisu uspjele dojiti mogu osjećati vrlo tužno ili revoltirano, pogotovo kad ovdje shvate da je problem možda i bio rješiv samo da su u danom trenutku imale potrebno znanje ili podršku okoline. i vjerujem da se tada može javiti osjećaj bespomoćnosti i ljutnje , ali garantirano nitko nikad od članova Udruge (a da je iznosio službeni stav Udruge) nije diskriminirao niti jednu mamu koja ne doji.
druga stvar su forumaši koji nisu članovi ili članovi koji iznose vlastito mišljenje.
Na takve stvari se ne može utjecati, ali uvijek ih se nastoji opomenuti.
Zato, još jednom vas molim da rasprava ne krene opet u tom smjeru i da se razlikuje Udruga od forumaša te rasprava o adaptiranom na ovom forumu od hranjenje beba adaptiranim radi nemogućnosti drugog
Citam raspravu vec sat vremena i moram napisati par rijeci.
Ja sam uspjela nastaviti dojiti i pored golgote koju sam prosla nakon poroda (zivot je bio u pitanju), ali shvatam i zene koje su posustale (meni je falila jedna maaala sekunda da dignem ruke od svega).
Nije u pitanju fizioloska (ne)mogucnost dojenja, u pitanju su mnogi ostali faktori koji uticu na odluku da li dojiti ili davati formulu. Ne moze se sve gledati crno/bijelo tipa: svi trebate da dojite jer mozete i gotovo :roll:
Postoji i psiholoski momenat, razliciti problemi u okolini, nepostojanje prodrske, neinformisanost, pa i vandredne situacije (kao kod mene) koji itekako mogu uticati na prestanak dojenja i nervira me uzasno kada se jedna ideja razradjuje do besmislenosti!
Da, 99% zena moze da doji, ali ne doje sve i to iz veoma razlicitih razloga, ali neki ovdje moraju da shvate da zene koje su odlucile da ne doje iz nekih razumnih razloga se definitivno osjecaju lose kada procitaju izjave tipa ZLO i sl.
Vjerujem da bih se uzasno osjecala da takvo nesto procitam a da sam npr. prestala dojiti nakon boravka u bolnici gdje su mi se borili za zivot ili da sam prestala nakon 3 mjeseca strasnih rana na grudima i temperatura od 40 c, ma bila sam nepokretni invalid od svega sto mi se desilo. I sada treba da dodje neko tamo i da mi filozofira o lijekovima, o zlu i da vjezba svoje logicke i spisateljske sposobnosti. Haaalo, cilj je da dijete bude zivo i zdravo i svaka majka radi NAJBOLJE STO ZNA, zasto iko sebi uzima za pravo da sudi drugima?! Mlijeko, bilo pravo i vjestacko je HRANA, a djeca moraju da jedu, zar ne?
Pozdrav svim majkama, bilo da doje ili ne i zelim da kazem onima koje ne doje- nemojte da ste nesretne, sve ce to jednog dana proci, a vjerujem da ste dale sve od sebe. Zelim vam srecu, vama i vasoj djeci, sve su ovo sitnice u zivotu, tako trivijalne i glupe!
Airelle, upravo zato i mi, koje smo educirane savjetnice, govorimo kako je svako dojenje "slučaj" za sebe, kako ne možemo generalno pomagati, kako nam je svaka mama i svako dojenje posebno i svoje.
Ne dajemo uopćene savjete o izdajanju, mastitisima, šeširićima... Nego razgovaramo o problemu kad se pojavi i sa upravo tom majkom kod koje se pojavio...
Itekako smo svjesne da dojenje nije samo uspjeh tijela, nego i splet mnogih okolnosti koje su kod svakoga drugačije.
I upravo zato postojimo.
A za adaptirano mlijeko postoje pedijatri, mi o tome nemamo relevantne informacije, niti je to u domeni ovoga Foruma.
Roda je, čini se, postala sinonim za dojenje u Hrvatskoj (i cijeloj regiji), pa neka onda ovaj Forum bude dio toga.
Svaka vama čast zato što ste postali to što jeste i ne dovodim u pitanje krediblitet i reputaciju ovog foruma i udruženja.
Jednostavno nisam mogla a da ne reagujem na istup vašeg kolege, jer nikada nisam voljela ekstemne stavove i razmišljanja. Kolega je rekao to što je rekao, izazvao burne reakcije žena koje ne doje i koje su nesretne zbog toga i umjesto da spusti loptu, nastavio je da "razrađuje" svoju "misao" do apsurda.
Pozdrav :bye: i no hard feelings, samo opušteno cure moje 8)
Hm... a kolega sigurno ima nekakav nick...
Spomenuto razrađivanje do apsurda zove se "reductio ad absurdum" i sasvim je OK u argumentaciji, jer ako se sve ogoli do apsurda, a branjena teza svejedno ostaje, onda se ničime ne može pobiti.
Dojenje u svakom slučaju dobro podnosi ovakav test ;)
E baš mi je trebao filozof kao ti uz jutarnju kaficu :lol:
Forum općenito znači mjesto gdje MAME izmjenjuju svoja iskustva, a ne da su za nešto kompetentniji pedijatri.
Meni su za sve probleme oko djece najkompetentnije OSTALE MAME jer se svakodnevno susreću s istim ili sličnim problemima kao ja, pa bilo dijete dojeno ili ne.
Nitko ovdje ne reklamira formulu, nego samo postavlja pitanja o svome djetetu i za dobrobit svoga djeteta.
Imam samo jedno teško pitanje za velike promicatelje dojenja. Dali je ljepše vidjeti dijete koje pije adaptirano ili koje doji majka pušačica?
nemojte mi samo, molim vas, reći da je takvih malo....
koja doji majka pušačica
jer je bolje za dijete da dobiva svu dobrobit majčinog mljeka nego da ga ista uz nikotin u zraku hrani s adaptiranim koji mu ne pruža nikakvu imunološku zaštitu
ne moguće je razgovarati o adaptiranom bez spominjanja imena proizvođača a to je reklamiranje, valjda zato ovaj forum ne sadrži podforum adaptirano
Takvih nije malo. Ali volim misliti da su manjina. Prema svim preporukama bolje je dojiti tijekom pusenja nego prestati iz istog razloga. Dobrobiti majcinog mlijeka nadmasuju rizike koje nosi pusenje.
Nikako, ali nikako mi nije jasno zasto je tesko shvatiti da je Roda potpisnica IBFAN-a i da je kao takva obavezna postovati odredjena pravila vezana uz promicanje, spominjanje, savjetovanje itd. vezano za adaptirano mlijeko.
IBFAN je organizacija za koju sam tek nedavno shvatio da je po idejama vodiljama daleko ispred svojeg vremena iako postoji već 25 godina. Ciljevi su sasvim jednostavni i pravilno postavljeni. Kredibilitet su stekli jednostavnim i čvrstim stavom i zapravo su uzor od kojeg se može puno naučiti.
Ne treba IBFAN gledati kao neko ograničenje. Blažim stavom gubi se kredibilitet.