S time da se kuhanjem dobiva probavljivost, što je za bebe i dohranu važno.
Printable View
S time da se kuhanjem dobiva probavljivost, što je za bebe i dohranu važno.
LeaB kod vas vidim makro kuhinju pa se pitam papaju li vaša dječica slge i ako da kad ste im počeli davati?
Jedemo ih svi povremeno. Kombu i wakame češće i u juhama. Jana je još mala pa joj je nisam dala da je jede ali se kuhaju sa žitaricama.
a kada se može dati? s koliko mjeseci?
Jadranka Boban Pejić u svojoj knjizi Za bebe i djecu, kaže da se uvedu kod kuhanja žitarica. Misli na Kombu, Wakame od 8 mjeseca. S time da je bebi daješ (kombu) u jako maloj količini.
Npr. 2 cm alge ide na 1 šalicu nekuhanih žitarica. Kad se skuha bude široka oko 7 cm, a od toga joj daš malo, pasirano.
Wakame se kuha u juhama. Pasira se zajedno s povrćem, ako radiš, npr. gustu juhu.
Da pročitala sam tu knjigu pa me baš zato zanima jeli netko već davao alge tako malenom djetetu. A i ne znam protumačit što znači šalica(koja čajna ili ona za kavu ..? čajna mi se ćini jako puno?
Ja kuham alge sa žitaricama. Šalica je ona od 2 dl.
Moja starija kćer jede alge. Mlađa ih je probala pasirane. Wakame još nismo. No baš bi mogli ovih dana.
Ako se brineš, nemoj ih davati. Nije da će se nešto desiti. One su bogate mineralima i to je to. Ja sam odrasla bez njih i evo me surfam. :)
ma zapravo bi probala, ali eto nemam iskustva pa pitam, a imam knjigu pa se pomalo upoznajem s različitim namirnicama koje ranije nisam koristila. Hvala na odgovorima
kako da bebi napravim npr.griz na mlijeku?adaptirano,rižino,sojino....?
ima 9 mj. i da li smije zamrznuto povrće konkretnije-pitam za grašak?
Ja radim griz na rižinom mlijeku. Smrznuto povrće a ni grašak još nismo probali ali mislim da smije.
i ja radim griz radije na rižinom nego adaptiranom...grašak još nismo jeli..
grrCitiraj:
(maša) prvotno napisa
Ova teta Annabel je ovdje maltene zvijezda i meni vec samim tim odbojna, jer njeno ime je na svemu sada - od knjige, preko posebne zlicice za bebu, pa do linije prehrambenih proizvoda. Zdravih, dakako. I uvijek je na svim reklamama predotjerana, presavrsenog osmijeha, preuredne frizure, dakle potpuno mi je neuvjerljiva.
Igrom slucaja, danas sam u jednom potencijalnom vrticu koji sam obilazila za mog bebaca saznala i da se hvale suradnjom s njom, ona im smisljava jelovnik. Hvala lijepo, da isti vrtic vec nisam otpisala, savjetnica bi bila presudni faktor.
Ono sto mi se instiktivno kod nje nije svidjelo jeste brzina kojom uvodi namirnice u djeciju prehranu. Nisam uvodila dohranu po njenom planu, ali poznanica jeste, i znam da je sibala barem po 4-5 namirnica tjedno, sto mi se za sestomjesecno dijete cinilo previse.
R ima 11,5 mjeseci da li mu mogu dati sojino mlijeko?
bolje ne, soja je prilično visok alergen, bolje rižino ili zobeno
Danas mislim malenoj prvi put skuhati korabicu?
Uputite me malo
oguli i skuhaj.
ako baš jako skuhaš, bit će ti kao pire.
a možeš ostaviti i malo čvršće, pa gniječiti vilicom (glasam za drugu opciju)
e, da... ako korabica nije baš mlada, može imati ona vlakna u sebi koja su tvrda, pa ih odstrani pri čišćenju, vidjet ćeš ih, ne brini
margita jede sirovu korabu
Thanks!
Prvi put u životu vidim korabicu.
Da nije tablice nikad ne bih znala šta je korabica! :D :D
i sa 6 mjeseci je jela sirovu?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
koraba je tvrda, ne može se nastrugati žličicom.
sa 6 mjeseci ju nije jela, ali otkad ju jede, jede ju sirovu
nisam shvatila da je tonininoj bebi to prva klopica, sorry
Da li netko kuhao tikvicu na mlijeku bebi od 6mj.
Ja bi probala uz dodatak par kapi maslinovog ulja.
to je dobra kombinacija, ali naravno ne na kravljem mlijeku. svoje mlijeko pak ne možeš kuhati. što si planirala, na adaptiranom? i ne treba ti maslinovo ulje
Imam još svog mlijeka u zamrzivaču jer sam imala viška kad ona nije baš ljubitelj mlijeka. Njega čuvam za obroke u kojem ga ne treba kuhati. Tikvicu sam skuhala na AD.
naša mala L.ne zeli uopce povrce(osim mrkvice)ostalo sve pljucka i ide joj napovracanje,neznam sta da joj vise damo da jede,jos uvjek cica.jedino sto voli to je voce,od voca jede sve jabuke,banane,kruske...rizu isto nece ni zitarice,krumpir nedaj boze...neznam dal moze samo na vocu biti...
pitanje: što učiniti s devetomjesčnom bebom koja NEĆE danju dojiti (to traje već skoro mjesec i pol), doji isključivo prije spavanja, koji put noću i ujutro?
ja sam prisiljena raditi mu tri obroka, i to obilna,a pije isključivo vodu i to dosta tijekom dana. ako mu dam cicu (a to sam probala i hodajući i ležeći i plešući i u mraku...nema šanse, povuče gutljaj i gura ljutito od sebe).
To mi je totalno nova situacija, imi nije baš lako ni smisliti meni za tu dob od tri obroka- a to su žitarice (palenta, proso, kus-kus, riža itd.) u kombinaciji što s voćem, što s povrćem...
Po nekom svom osjećaju čini mi se da on nadoknadi noću mlijeko, ali ipak mi se to ne čini baš ok...
Pa ja nebi o dojenju..to prepuštam nekom drugom, ali od žitarica može još papati i amarant, kvinoju, proso, ječam, pa smeđu i slatku rižu, nadalje jabukice, pa marelice suhe(koje se skuhaju da budu mekane),mrkva,bundeva,koraba,kupus,cvjetača,broku la...
Recite mi je li bolje davati voće popodne ili ujutro ili mogu kako mi paše?
M ima 8 mj i tjedan dana....
nas dnevni meni izgleda:
cicanje cim otvori oci (oko 7.30) i jos 2-3 puta tijekom jutra
oko 12-13 kupovna vocna kasica(banana, breskva, kruska, jabuka, sljiva ako ga muci stolica) s integr.zitaricama ili rizom
oko 15 rucak (kombiniram bijelo meso peradi, mrkvica, krumpir, tikvica, brokula, koraba, palenta, gris -u raznim kombinacijama+masl.ulje)
popodne opet nekoliko cicanja i nebrojeno cicanja tijekom noci....
ribu nismo jos probali, budemo uskoro...
mislim se da li da ovaj obrok u 15 sati pomaknem za kasnije?? naime, on se jako cesto budi nocu (svakih sat ipo) i cica i sad ja ne znam da li je u pitanju glad, navika ili sta....to vec jako dugo traje i iscrpljuje me. ili da ta dva obroka nekako drugacije organiziram??
cini mi se da je za 3 obrok jos rano....a i ne znam sta bi mu nudila...savjet, molim...
:heart:
Moja L uvijek bolje spava kad dobro pojede večeru. Npr. jučer je večerala palentu oko 19h i doslovno je pojela pun tanjur. Zaspala je oko 21h i nije se budila do 3h :shock:
Inače se budi svako malo, a kad je u fazi nejedenja imam osjećaj da se cijelu noć stalno budi i cica.
a kod mojih cura količina pojedenog prije spavanja nema nikakve veze s noćnim podojima, niti s kvalitetom sna
8 mj.
Nama je danas pedica rekla da uvedemo 3.obrok(mlijecna kasica),jer je malo dobila na tezini(500g za 2mj.) :?
Ne znam kako bi joj pravila te kasice,jer mi izdajnje ne ide?
Da li da joj pravim na adaptiranom?
Jel bi bilo bolje da joj dam oko 18h opet voce,nego tu kasicu? :?
Cica na zahtjev. :)
Mene zanima slijedeće:
Sinko ima 7,5 mjeseci i obožava mrkvu, korabicu, proso (to papa svaki dan, jedan obrok, a ponekad dva, ako prvi obrok potrefimo u krivo vrijeme, pa je preumoran), ostalo je mlijeko.
Da li smije stalno jesti iste namirnice? (Glupo pitanje, ali da li mu može nešto biti od previše mrkve i što je previše???)
Jabuku više ne prihvača, pa ju ne dajem, danas sam ju ponudila s prosom i dalje ne želi, pa odustajemo na neko vrijeme.
U kukuruzno krupicu baš nekako nisam sigurna (uvijek imam dojam da u nju može biti nešto pomiješano npr. pšenica, luda mama).
Riža mu je ok, ali od nje je tvrđa stolica, proso mu nekako bolje odgovara probavi.
Što se tiče ostalih poželjnih namirnica:
Tikvice - ne vjerujem im u ovo doba godine.
Kruške, marelice - isto kao i s tikvicama.
Banane - MM je bio alergičan na njih kao mali, slučajno otkriveno testom, do onda ih je normalno jeo. Ja ih radi toga ne uvodim, da li je to stvarna prepreka, zna li tko od vas?
Da li smijemo do 8 mj. nastaviti samo s korabom, mrkvom, prosom i povremeno rižom??? Onda mislim uvesti brokulu i piletinu. Help!
Od mrkve joj mogu ponarandzastiti nos i dlanovi. :*
Sorry za zenski rod.
Pozdrav za pisonju.
Moja beba ima 9 mjeseci.Odnedavno smo uveli treći obrok.Sve ostalo cica.
Zanima me kada se uvode medjuobroci izmedju glavnih obroka? Nama je medjuobrok cica,ali me zanima kada joj ponuditi voće,voćni jogurt...
Anemona ja ti ne znam odgovoriti da li mu nešto može biti, ako jede isto svaki dan, ali imaš za kupiti i bio palentu u Dm-u ili bio dučanima, sa kontrolnim brojevima (tako da je sigurno samo palenta). Ja sam u toj dobi kuhala mu i quinou sa rižom, pa je stolica bila uredna. Marelicama nije sezona,ali možeš kupiti suhe, pa ih prokuhati i pomiješati sa rižinim pahuljicama. Možeš pahuljice i sa kuhanom jabukom (možda to bude htio).
N. ima 10 i pol mj., danas je jeo
doručak- zobene i ječmene pahuljice sa kuhanom kruškom i jabukom
ručak- kuhana crvena leća,kelj,mrkva,piletina i kombu alga
užina-banana
večera-griz na rižinom mlijeku sa kuhanim malinama
između cica i pije vodu u kojoj su bile kuhane kruške i jabuke
a što je "glavni obrok"?Citiraj:
ceca mjesec prvotno napisa
što se voćnog jogurta tiče, ako je kupovni, najbolje - nikada.
Glavni obroci izgledaju ovako:
10 sati voće sa prošenim ili zobenim pahuljicama
15 sati povrće i žitarice ili povrće meso i žitarice
19 i 30 voće i žitarice ili ostaci od ručka
Između cica,a vodu oije u jako malim količinama.
Za voćni jogurt sam mislila da ga sama napravim.
Dakle kada se između ovih glavnih obroka daju medjuobroci?(npr.voće bez žitarica).
meni je voće bez žitarica obrok.
vrlo često nam je obrok i povrće bez žitarica. i bez mesa jer još nisam uvela meso.
međuobrok - hm, to je kod nas recimo rižin kolačić, ili raženi kolačić sa sezamom, s dobije ga kad zaželi