Moji kruhovi su vlažniji. Ja radim sa 70% ili više vode pa mi se gornjih 50% čini suho. Moram probati.
Printable View
Moji kruhovi su vlažniji. Ja radim sa 70% ili više vode pa mi se gornjih 50% čini suho. Moram probati.
Davore, ovdje imaš 0,5 kg. brašna , malo zobenih pahuljica i klica, a 4 dcl vode ( 80 % ), samo zato što je dobar gluten u polubijelom brašnu pa može podnijeti taj postotak vode.
AAAAA! Nisam skužio onih 1,5 dl vode u uglove. Fakat mokar.
Možda nejasno - sipati vodu u uglove pekača. Ne dodajem svu vodu u predtijesto ( na osnovu iskustva i teorija ) a kad bi dodala širom , krenili bi kojekakvi procesi koje ne želim. Može se ta voda dodati lagano na predtijesto , bez mješanja , a onda ove suhe komponente gore dodavati.
Ja skontao.
Moje formule su u pravilu jednostavnije jer svu vodu suknem odmah u bigu i tako smanjim količinu natezanja. Sve u stroj pa nek' radi.
Davore i Kalimero, sorry na upadanju, ali dužna sam recept za krumpriov kruh:
550 g bijelog glatkog brašna
2,75 dl vode
2 manja (ili jedan veći) kuhani zdrobljeni krumpir
žlličica šećera
žličica soli
2 žlice ulja/maslaca/ masti
-na osnovni program
Radila sam ja krumpirov kruh, dodavala sam 10 % pire krompira računato na na brašno. Pošto ja više radim sa integralnim brašnom i sjemenkama sa dosta vode , ne smijem tu dodavati krompir, a bijele kruhove ne pečem ili vrlo rijetko.
Hvala na receptu.
Linda- To je standardni kruh sa 50 % vode. Možeš na standardne kruhove ići do 58 % vode ( tolika je moć upijanja prosječnog brašna ), a možeš si i pojednostavniti recepturu pa imati 500 g brašna i 2,5 dcl vode ( isto je 50 % ) . To ti je dovoljno za 700 g pečenog kruha.
Ja baš nevolim ćoškaste recepture ( profesionalna deformacija :lol: )
Linda, kvasac se ne stavlja u krumpirov kruh?
stavlja se, naravno :oops: (pola male žličice svježeg namrviti u brašno)
To bi bila žilčica i pol suhog?
Manje, recimo jedna mala (ne dupkom puna) žličica.
Zanima me- što fali kruhu s puno kvasca, zašto je taj kruh manje kvalitetan? Ja sam npr. neki dan pravila tzv. brzi kruh s tri male žličice kvasca i super je...
Kvasac služi kao idealna podloga za uzgoj gljivica. Uništava ti zglobove i ten. Trebaš još?
I naravno, kruh s malo kvasca puno bolje miriši i boljeg je okusa.
sad će bit na akciji neki Bifinett pekač kruha u Lidlu, pa jel netko ima tu marku,ili ti Davore imaš kakve informacije?
Ovako je i kod mene. Ista stvar se događala i u starom pekaču. Meni je skroz bezveze kad se smoči, baš je za bacit takav. :/Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Jer se stvore rupetine (čitaj; ulegnuća u kruhu). Kaže apricot. 8)Citiraj:
invisible f prvotno napisa
A meni je i puno ukusniji kruh s manje kvasca.
Vidio sam mu slike i po svemu je nalik Alaski. Ono što se na reklami ne vidi je može li se uopće programirati odgoda na svim programima i na rapid programu. Ako da - super.Citiraj:
stella prvotno napisa
Odličan izbor za (čini mi se ) 330 kn i višegodišnju garanciju.
Davore,hvala na trudu i odgovoru.Ako ga kupimo,i ja dolazim u vaš klub :lol:
Trebao bi ti organizirati neke radionice,pečenja kruha iz pekača.
Kupio muž zadnji Biffinet u V. Gorici,jedva čekam da ga isprobam!
Koliko ustvari pekač potroši struje za jedan kruh? Na mom piše da je snaga 800 W, ali ne kužim što to de facto znači.
Ako nekog zanima, Moulinexov pekač na programu od 3:20 potroši 0,7 KW struje.Citiraj:
saška prvotno napisa
Snaga grijača jako malo utječe na potrošnju struje jer se o temperaturi unutar pekača brine termostat. Sasvim je svejedno grije li slabiji grijač u većem postotku vremena ili jači u manjem postotku. 0,7kWh mi se čini kao korektna vrijednost.
Evo u Metrou akcija pekača clatronic BBA 2865, 9 programa, 1300g kruha,program za kuhanje marmelade,program za punozrnati kruh
Akcija traje od 13-26.3., cijena je 475,00 kn
idemo u akciju :mrgreen:
hvala ewa :klap:
je li netko isprobao biffinet?
Mislim da je 475kn previše za pekač.
Možda i nije :/ po meni to je neka gornja granica 500ak kn ako je ok, ovisno i o programima koje nudeCitiraj:
Davor prvotno napisa
Može li netko javiti kad će Alaska opet biti na akciji u metro-u?
Više se ne može bez kartice pregledavati on-line katalog...
ewa, moja Alaska ima sve funkcije osim automatskog ubacivanja kvasca (koju ionako ne bih koristio), a metlice su joj trajnije od clatronicovih
Kome nije stiska s vremenom (npr. radi celijakičara u obitelji) neka se rađe malo strpi i kupi povoljnijega.
Davore,slažem se s tobom, nemam nekih iskustava s pekačima, samo volim papati kruh pa stoga mislim kupiti jedan.
Svi smo bombardirani nekim turbo visokim cjenama pa i ova izgleda dosta primamljivo za jedan takav aparat :)
A i ja bi alasku ako je jeftinija ali nikako dočekati :(
Da se i mi priključimo.
Danas sam kupila pekač Severin 3983 za samo 150kn (40KM) tamo gdje se prodaju polovne stvari, a on nov :D :D. Samo nema upustva za upotrebu.
Upravo se hladi prvi hljeb. Izgleda odlično :mrgreen: . Ima li neko ovakav i kakva su iskustva.
Još jedno priključenje, dobili smo za useljenje Clatronic i prva dva kruha po njihovom receptu su ispala super.
E, onda sam nadobudno, nakon površnog čitanja prvog topica o pekaču išla raditi bigu te peći preko noći i ispala mi je nedignuta, gnjecava cigla.
Davore upomoć. :cry:
Sad sam vidjela da kad se za bigu dodaje kvasac treba čekati da nabubri. To sam nekako previdjela na tom topicu. Može li u tome biti problem?
evo i mene medji pekacomanima... :D
za sad su vise cigloviti kruhovi...
al smo i njih jeli (sto se zdravlja tice - bolje pojest d.i.y ciglu nego kupovni kruh)
al sam sinoc ispekla 'tresse' pletenicu-kruh tako da sam ju zamjesila u pekacu i ispekla u pecnici ispala je kao da ju je profi radio... :D
zamjesila sam i pizzu tako... isto super...
no namjeravam skuziti i pecenje...
Cigloviti kruhovi :lol:
Takvi su i moji bili u početku.
Lucky day, pliz stavi recept za tu pletenicu.
Imam jedno pitanje - nakon dva mjeseca pecenja finoga, neciglovitoga kruha, ispekla sam 2x ciglu. Stavila sam trećinu sojinoga brašna. Očito sojino brašno nije za kruh? :? Vjerojatno već negdje piše, ali pliz neka mi netko odgovori...
evo i mog fijaska - ja sam sinoć stavila peći kruh od integralnog brašna (odnosno 180 g bijelog i 360 g integralnog) i sve je bilo divno do zadnjih pol sata pečenja kada se fino uleknuo (upao u sredinu) :x . Ne znam što je razlog!??? Davore pls?
evo, po ovom receptu je meni PLETENICA ispala super...
u posudu pekaca se stavi:
-20tak g. SVJEZEG KVASCA (ja stavim malo manje) ili vrecica suhog kvasca (nisam probala, cini mi se previse)
-2.5dl MLIJEKA na sobnoj temperaturi
-ostavi se par minuta (i za to vrijeme se moze izlupati u tanjuru jedno jaje)
-500g BIJELOG BRASNA
-zlicica SOLI
-zlicica SECERA
-gorespomenuto izlupano JAJE
-80g MASLACA narezanog na kockice
-upali se program za radjenje tijesta i pusti da odradi svoje
-kad je gotovo, tijesto se podijeli na dva dijela, razvaljaju se dva 'valjka' od cca. 60cm i pletu kako je pokazano na dnu stranice u linku (moze se malo i pogrijesiti s pletenjem :mrgreen:)
kako se plete "tresse" pletenica
-pletenica se stavi na tepsiju na kojoj je papir za pecenje
-izmuti se jos jedno JAJE i pletenica se premaze (kistom, perom... meni najbolje ide prstima a ne uspjevam fino premazati zlicom)
pecenje:
-staviti tepsiju s pletenicomu HLADNU, prethodno NEzagrijanu pecnicu
-staviti ju na NAJNIZU poziciju/precku u pecnici
-ukljuciti na 200 stupnjeva i peci oko 35 minuta (tu pripaziti, meni je uvijek gotova vec za oko 25min., valjda ovisi o pecnici ili pak o retrogradnosti merkura - ko ce ga znati)
mozda zvuci malo komplicirano ali stvarno nije! ;)
mama mi veli da se to kod nas zove uskrsnja pinca...
jel to isti recept tj. da li je tijesto isto kao kod pince?
Integralno brašno slabije veže radi velike količine vlakana. Potrebno je pribjegavati trikovima kako bi kruh s velikim udjelom int. brašna uspio. Probaj kruh s kefirom i slobodno se iživljavaj. Kefir pomaže vezanju.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
:naklon: hvala Davore, probati ću!
za integralni u mojim uputama pise da se osim uopbicajenih sastojaka stavi i:
-cassonade (neki secer koji se radi od sirupa secerne trske, nemam pojma kako se to zove na hrvatskom)
i jos
-tabletica vitamina C (100mg) :?
jel neko probao raditi tako?