Lea B :)
Printable View
Lea B :)
joj cure ova rasprava je skrenula :( :?
Ja imam stav da se spolni moral mora prilagoditi -ljudima i vremenu ..
Vjernik sam, a biti vjernik kršćanin bez poštivanja Crkve je (kakva je takva je - naša je) je nemoguće...po tome ispada da uzimamo samo ono što se nama sviđa.
Vidjela sam neke kometare vezane uz Bibliju koji su totalno netočni..Da je Nevjerni Konstantin napisao i složio Bibliju :lol: :lol: - na ovaj komentar bi se svaki teolog odvalio od smijeha.. i ovaj spomen apokrifnih evanđelja.. :lol:
Što taj Konstantin ima s Npr. Knjigom Izlaska, Psalmima,Prorocima ili s Evanđeljima :lol:
Šiškica ne vidim što je smiješno... biblija jena koncilu u NIceji 325 godine a sazvao ga je car Konstantin da bi objedinio vjernike u svom carstvu i ojačao ga ... sastavljena je prema onome što je odgovaralo tadašnjim crkvenim ocima a njih 300 je nazočilo koncilu....Citiraj:
izglasana
dogma bezgrešnog začeća BDM je izglasana tek 1864 godine u prosincu... dakle 18 stoljeća nakon njenog života :shock:
itd, itd...
:roll: :nope: na ovo mi se bljuvaCitiraj:
Muževi žele često darivanje, a žene žele više djece. Vidite kako je Bog to savršeno uredio. To se savršeno nadopunjuje.
Više djece, aha, mo'š mislit, samo onda kad ih crkva počne hraniti, oblačiti i financirati njihovo školovanje i plaćati nam dadilje, a do onda neka to objese mačku o rep! Lako njim s*ati kad su u celibatu i puno love.
celibatu? :lol: samo deklarativno... odkad ja znam za sebe u najbližoj crkvi su se izmjenila 4 svećenika... samo 1 (j e d a n) je bio (valjda :? ) dosljedan svom zavjetu... ili barem nije javno imao ljubavnicu/e...Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
daklem, 75 % se nije držalo celibata... u mom malom mistu... :roll:
Ne kužimo se.. :)
Biblija se sastoji od 73 -knjige.. koje su biblijski pisci počeli daaaavno pisati . Stari zavjet je pisan od 1300. god. pr. Kr. do 200. pr. Kr. a Novi zavjet od 45. god. do 100. god.- znači knjige su postojale sve- a Konstantin je samo potvrdio koje su i kojim će redosljedom stajati u Bibliji..da nebi bilo hereza i krivovjerja..
Jedan od pitanja je bilo hoće li se koristiti popis Starozavjetnih knjiga Židovske diaspore (46 knjiga)ili od Židova koji su ostali u Svetoj zemlji(24Knjige)..Odlučili su se za onaj popis Židovske diaspore od 46 knjiga..
itd...itd... nismo se skužile.. i nemoj se ljutititi..
Za mene je Biblija prvo knjiga vjere, pa knjiga povjesti Izraelskog naroda i Isusa Krista, prve Crkve , i prekrasno književno umjetničko djelo.. i uvjek se zakvačim na krivo shvaćanje .. oprosti..
ne ubij, ne ukradi, ne otmi tuđu ženu - to je opća etika.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
ne imaj drugih bogova osim mene, ne imaj obličja koja prikazuju mene i ne klanjaj im se, poštuj dan gospodnji - to je ono što razlikuje izabrani narod od pogana.
sve ovo što sam napisala, napisala sam u kontekstu vremena u kojem je živio Isus i židovskog društva i vjerovanja u to vrijeme. Rečenica koju si ti prva navela a koja glasi: "Tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen", u evanđelju se odnosi na događaj kamenovanja prostitutke - znači njezine smrtne kazne. Kad sam rekla smrtna kazna - mislila sam na taj događaj a ne na smrtnu kaznu općenito. I cijelo Isusovo djelovanje treba promatrati kroz prizmu židovstva u koji je on došao: zapovijedi, zabrana, dopuštenja, učenja, nositelja vjere. Kad kaže: "Grijeh ne ulazi u usta, nego iz njega izlazi" onda misli da židovsko uzdržavanje i precizna pravila vezana za hranu nemaju veliku vrijednost, jer to su djela bez sadržaja.
Znači, on je došao promijeniti ustaljene prakse koje su se sve više udaljavale od srži zapovijedi. Zakonski je bilo propisano kamenovanje prostitutki, i nije bilo samilosti. Onda je došao Isus i rekao da prvi baci onaj koji je bez grijeha, zatim POZVAO NA POKAJANJE i tek onda raširio ruke.
A da su se evanđelja pročitala, onda ne bi bilo niti ovog površnog i patetičnog stava tipa: "Isus je sve čekao raširenih ruku i nikog nije prosuđivao". To je idealizacija i nepoznavanje pravog biblijskog Isusa i njegove poruke. Jer ih nije sve dočekao u svom zagrljaju, farizeje npr.
I tvoja izjava da vjernici smatraju da je Bog dao zapovijedi a da to nije nužno činjenično stanje...hmmm...kako da ti to sad kažem? To je stvar vjere, a to ti ima vrlo malo veze s činjenicama. Zato se ljudi koji prihvaćaju BOŽJE zapovijedi i zovu VJERNICIMA - smatraju da je nešto istinito bez dokaza.
Ozbiljno, vjeronauk za srednjoškolce. I ako postoji nepisano pravilo da se o nečemu ne priča bez da se o tome puno zna, kao npr. o antibioticima, dojenju, cijepljenju, onda ne razumijem kako svi mogu o vjeri i religiji pisati kako im padne na pamet.
Tema je sazrela za Izazove roditeljstva. :)
Citiraj:
štrigica prvotno napisa
Da, i ja znam jednog svecenika s kojim je furala moja frendica :mrgreen: Njima se presutno toleriraju veze.. cak se ne bi kladila, ali mislim da im u sjemenistu kazu da je to ok (ne mogu ruku u vatru sad staviti za ovo, al sam poprilicno sigurna). Samo je problem sto je katolicka crkva vrlo striktna pa nikad nece otvoreno propagirati tako nesto.
A to jel grijeh ili nije.... Definitivno nije dobro ni sto u danasnje vrijeme sex postaje predmet zabave i igre. Pa klinke u osnovnoj skoli puse (ne cigarete :mrgreen: ) iza zgrade jer je to FORA :/ Sex se sve vise banalizira.
Ja bih rekla da je sredina najsigurnija. Nisam za ekstreme ni u jednom ni u drugom smjeru.
i kljucanje :lol:
ljudi moji tko ce procitati sto ste sve napisali...
...ajde se drzite roditeljskog dijela u diskusiji o vjeri i sexu...zapaljivo... 8)
nebanaliziranje seksa-naravno.Al to nema veze s ovim suludim idejama, koje mogu samo natjerat na suprotno.
meni osobno bi svećenici bili puno bliži i normalniji da su neću reć bili oženjeni, nego da su imali životnog partnera...
ovako Crkva ispada savršena ekonomska organizacija jer svećenici ne ostavljaju ono što imaju svojoj ženi i djeci...
ipak da se vratim na temu sexa prije braka - neću im reći da se ne smiju sexati prije braka jer bi mi to bilo apsurdno (mm puno više drži do crkve od mene pa nije to prakticirao :lol: ) ali ću sa njima popričati o ovim postavkama kad za to dođe vrijeme... neke su dobre stvari rečene u onih 8 iz prvog posta, samo su krajnje krivo objašnjene....
Slađana, svaka ti je na mjestu. Ono čime si završila post posebno me smeta.
Anchie, šta ti je frendica izlazila na mise? :mrgreen:
jel' ovo stvarno istina ili ipak mit? kako je do toga došlo, ako je istina?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
inače, stvarno ne volim onu - u moje vrijeme - ali, u moje vrijeme, u osnovnoj školi, toga stvarno nije bilo. šlatanje u prolazu je bio vrhunac seksualnosti.
jel baš ovako ili nešt u stilu "ne otmi tuđeg bračnog druga"?Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
bilo prije par godina veliki hit u ameriki... kao, to je tad bilo IN... :/Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
ajde ne cjepidlači. ovo se zove dočaravanje za početnike.Citiraj:
Moover prvotno napisa
Isla na mise i profurala sa svecenikom :lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
No necemo vise offtopicariti.. pls se drzite ove teme u smislu "izazova roditeljstva" :yes:
Samo cu reci da sam ja saznala 2 dan prije svadbe da sam trudna, moja se curica rodila u braku, ja sam mirna :mrgreen: ...ma definitivno se pretjeruje....kolko je samo prica i dokaza kad su ljudi cekali brak pa stupili u odnos skuzili da to nije to..ak si pasete psihicki ne morate i u krevetu....Ako si s nekim odlucio stupit u brak deefinitivno se treba s tom osobom posexsat 100000 puta da bi bio siguran da si u potpunosti pasete, jer je sex jedan od bitnijih faktora u vezi, muskarcima i naajbitniji :lol: ...a isto tako mislim da vecina zena i muskaraca ako je imala samo tog partnera s kojim je u braku, definitivno ce kad tad pozelit ili bar pomislit da isproba nekog drugog..ne kazem da se treba s nji 10 prije onog odabranog partnera, al kuzite me ne ;)
Ja ću samo reći da bi me neugodno iznenadilo da dočekam 1. bračnu noć nevina i onda skontam da mi muž je neki pomalo perverzan, a meni 1.put, ili da me dočeka samo da se on fino istrese...a ja jadna ništa ne znam ni kako bi ni šta bi... i tako me neznanje dočekuje min. 2x sedmično...
Ne bi hvala... :mrgreen:
Čista sam koliko sam mogla biti... najčišća! ;)
meni je od svih tih crkvenih stavova prema sexu najgori onaj da zena nikad ne smije muzu odbiti odnos - znaci mi moramo uvijek trcat i bit raspolozene kak se ,uskima digne, a crkva posljedicno ne priznaje ni cin silovanja u braku, koji je nazalost puno cesci nego se uvrijezeno misli
sto se tice preporuka iz prvog posta, samo mogu komentirat da ih je vrijeme odavno, odavno pregazilo
Preletjela sam ovu diskusiju i željela bih dati doprinos :mrgreen:
Cijela priča oko uzdržavanja (prije braka) tiče se zapravo poštovanja sebe i drugoga - Crkva naučava (a ja se posve slažem) kako je čovjek stvoren da voli drugu osobu (po mogućnosti jednu cijeli život) s kojom gradi obitelj i brak. U tom kontekstu vjerniku je cilj da dobro upozna osobu s kojom se viđa i da zrelo prosudi je li to osoba s kojom bi zasnovala obitelj.
Ak nisi siguran, pa se seksaš, a onda zaključiš - to nije to, ova druga osoba može imati dojam - to je to - na neki si način "probavao" drugog - ko cipelu.. Ili se začne dijete, pa zaključiš da druga osoba nije prava za tebe, bila to žena ili muškarac, automatski imaš tri slomljena srca i svakakve druge probleme koji stvarno nisu bili nužni.
A druga stvar vezana uz uzdržavanje je isto tako važna - ako se doista uzdržavaš, osjetiš vrlo rano kako žudiš za drugim čovjekom, za ljubavi i svime što uz to ide, pa si možda malo manje cjepidlaka po pitanju toga jel ovaj sluša onu muziku ili onu, i želiš graditi ljubav, brak, vezu kako ne bi uprazno žudio. Kao npr. kad ideš na fini ručak, pa nećeš putem kvariti stvar s banankom ili čokoladnom torticom.
Ja nisam bila tako odgajana, ali bih rado da jesam.
Ovo je krivo tumačenje.Citiraj:
pujica prvotno napisa
Nije stvar u tome da žena treba pristat na seks jer mora, nego da su odnosi u braku takvi da ljudi jedva čekaju seks, ljubav, nježnost i tako dalje. Da je manje važan i tv i net i kuća i novci od voljene osobe.
:heart: Probajte tako, neće škodit :)
Nažalost u Crkvi ima svakakvih. Ali svaki dobar svećenik će itekako stati na stranu žene koja je doživjela nasilje. Jedino je stvar s Crkvom u tome što na Crkvi nije da osuđuje i proziva, nego prašta i tješi, pa se stječe krivi dojam.
No, tu izgleda kao da skačem sebi u usta - svećenici i Crkva puno previše kritiziraju i prozivaju u odnosu na svoj poziv... smatram da ne bi trebali toliko gledati u zlo, koliko propovijedati i darivati dobro.
meni bi bio veci problem uci u brak bez seksa i onda otkriti kako to nije toCitiraj:
Ifigenija prvotno napisa
Ifigenija, lijepo si ti to napisala i super zvuči i bilo bi lijepo kada bi svi tako voljeli prvo sebe, pa onda drugog, pa ....znaš šta već hoću reći.
Ali crkva jako često tako ne prikazuje tvoje riječi. Prikazuje ih, u mojim očima, jako negativno.
I isto tako potpisujem post Pujice iako vidim da si odgovorila na njen, ali je tako kako crkva to prikazuje i isto tako smatram da prikazuju da se žena jako treba počiniti mužu, a to mi je.. :roll:
sex je (meni) prebitna stvar koja će me u braku pratiti još dugo da bih išla na blef...
To što postoje problemi i što ljudi često nisu "na visini zadatka" ne znači da trebamo spuštati letvicu za sve nas. Pa valjda se treba ravnati prema najboljima.Citiraj:
Maslačkica prvotno napisa
Što se Crkve tiče žao mi je što nema više svetijih ljudi koji bi govorili tako da ljudi shvate što Crkva naučava, i zašto... Ali opet - zanemari one koji nisu baš najbolji, i traži najbolje sugovornike.
Crkva ne naučava potčinjavanje žene mužu. To možda neki svećenik banalno interpretira stvar.
I muž i žena se trebaju međusobno voljeti, poštivati i praštati jedno drugome. Nema tu hijerarhije.
Možda nije u redu probavati ljude da vidiš kakvi su u krevetu, ali je u redu razgovarati o seksu, o tome što se očekuje, želi, treba, mašta...Citiraj:
s_a_n_d_r_a prvotno napisa
S druge strane - ako postoji ljubav, nesebičnost, poštivanje - ljudi će si već ugoditi, i prilagoditi se jedno drugome.
Potpisujem Ifigeniju u potpunosti, posebno ovu zadnju rečenicu.
Kad se dvoje ljudi uspije prvo povezati na duhovnoj razini a tek onda tjelesno, onda tu takvih stvari poput neslaganja u seksu ne postoji, a prisiljavanja još manje. Onda ne razmišljaš o veličinama ili tehničkoj izvedbi, nego uživaš u svakom trenutku s mužem/ženom i nastojite se prilagoditi jedno drugom
X.Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
X tako je
Sladjanaf, znaci ja idealiziram Isusa, a svi oni koji su ga proglasili Bogom rade sta? :mrgreen:
Evandjelja i Bibliju sam citala, hvala na patroniziranju, a inace za neka nepisana pravila prvi put cujem. Sta, da osnujemo forumsku komisiju pa da se prvo utvrdi necije poznavanje Biblije inace nema rasprave?
Osim toga, u momentu me savrseno boli briga za biblijsku interpretaciju Isusa, ima gomila izvora koji tvrde neke druge stvari pa svatko neka sebi izabere. Kome je stalo, naravno.
al nitko da veli zašto je to bilo IN. ne zato jer su svi postali slobodniji, dapače nego što je društvo postalo konzervativnije, jer se opet išlo na trend djevičanstva. a ovako... himen ostane netaknut. licemjerstvo pur.Citiraj:
Moover prvotno napisa
Mislim da fali komunikacije i obrazovanja u tom smislu, jer ne znam koliko %, ali ofrlje ću reći oko 60-80% teen Amerikanaca su izjavili da pušenje, nije seks..znači, oralni seks nije seks!Citiraj:
mama courage prvotno napisa
(a himen netaknut...i to stoji)
A i kod nas se jako spustila ta granica...i ima curica od 12 godina koje stupaiju u seks.odnose. U N.Zg u zgradi sam živjela sa jednom takvom... koja se ponosila s tim, tj. njeno je bilo "pa šta?"
Pa ništa...
Meni ovo malo preidealizirano izgleda. U tom braku onda valjda nema ni svadja, sve je idilicno, pticice pjevaju, jer ste duhovno povezani.Citiraj:
rena7 prvotno napisa
Onda se sjetim teme orgazam i pomislim na sve one 'duhovno nepovezane' koji su tamo pisali.
Ja sam vodila ljubav prije braka i s onima za koje se sigurno nisam mislila udati, dakle, nije bila rijec o isprobavanju. Bila je rijec o privlacnosti, uzitku, zelji, o tome sto je meni seks nesto totalno nevezano za brak (naravno, dok nisi u braku :mrgreen: ), a ponekad i za ljubav.
Idealiziraš utoliko što misliš da je Isus došao i rekao "Dođite k meni, ja vas volim, svi ste baš super takvi kakvi jeste, samo tako nastavite. S obzirom da ste svi griješni, nitko nema pravo nikome ništa spočitnuti, pa stoga nam zakoni i pravila niti ne trebaju".Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Biblijska interpretacija Isusa je, kako bih to rekla, osnova svake druge interpretacije iz te gomile izvora koje "tvrde druge stvari". Mislim, to ti je jednostavno: izvor za znanje i naučavanje Isusa Krista je Biblija. Cijela. Tako da kad se pročita cijela, onda se zna da ga nitko nije "proglasio" Bogom, nego su ljudi "očekivali Mesiju" iliti Sina Božjeg, koji je, eto, bio Isus Krist.
I ne razumijem kako se može o Bibliji raspravljati ako ju se ne poznaje? To se inače zove oksimoron. To ti je slično slučaju kad netko religiju smatra bespotrebnom i zaglupljujućom, a stalno bi o njoj raspravljao i ismijavao sve ono što ona predstavlja i znači.
Ne razumijem, sta bi o nekoj temi smjeli raspravljati smo oni koji je razumiju, podrzavaju, nalaze svrsishodnom i oplemenjujucom?Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
Sta bi nam se forum stisnuo u pranju....
osobno, neću raspravljati o bibliji jer je nisam pročitala i nemam blage veze o njoj.Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
osobno, neću raspravljati niti o vjerskim osjećajima drugih ljudi jer smatram da je to njihova stvar.
ali, dokle god u ovoj državi postoji mogućnost da se u državne škole uvede program temeljem na načelima iz prvog linka, onda ćeš mi dozvoliti da imam pravo o tome raspravljati. pa i ismijavati.
kao što crkva ima pravo ismijavati i u nezavidan položaj stavljati djecu koja čame po hodnicima čekajući da prođe sat vjeronauka.
ah, postoje teme i "teme", plemena i postrojenja...Citiraj:
summer prvotno napisa
a stvarno mi nije jasno kako se može raspravljati o nečemu što se uopće ne poznaje? ti to možeš?
kad kažem poznavati, ne mislim na to da pročitaš osam točaka nečega s nekog linka i ideš raspravljati o tome što je Isus rekao kod Marka i Mateja, nego na to da znaš što je Isus htio reći svojim simboličnim govorom.
al šta se čudim kad postam na forumu na kojem mame misle da su same sposobne liječiti svoju djecu a izvor znanja im je google.com
[quote="cvijeta73"]da baš, crkva inače radi raspored za škole i župnik je, pretpostavljam, ravnatelj?Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
to je nešto o čemu se raspravlja sa školom u koju ti dijete ide, a ne na forumu koji ti ustvari ne može pomoći, osim da imaš brdo istomišljenika pa ti bude lakše.
no svakako nije konstruktivno.