E ovog me strah... Znam još profesora koji neće tražiti udžbenike od učenika. A ako se stavi popis odabranih udžbenika sigurno će se neki zaletjeti i kupiti udžbenike :(Citiraj:
no@ prvotno napisa
Printable View
E ovog me strah... Znam još profesora koji neće tražiti udžbenike od učenika. A ako se stavi popis odabranih udžbenika sigurno će se neki zaletjeti i kupiti udžbenike :(Citiraj:
no@ prvotno napisa
http://www.vecernji.hr/vijesti/vecer...ma-clanak-4246
Ma šta stvarno netko misli da će se u školi moći printati udžbenici za sve učenike?
meni bi presupre bilo sljedece:
ecimo uzme se mapa, onaj registrator s 2 ili 4 rupe plus pregradni kartoni na kojima pise predmet
i onda sa se u tu mapu svaki tjedan u ponedeljak ubaci onoliko listova udzbenika, citanke i ostalog koliko taj tjedan treba za nastavu iz svakog predmeta
kad to vise ne treba, vadi se, ostavlja u skoli za sljedecu generacioju, uzima novi kompletic
i dijete tako svaki tjedan ima samo jedan fascikl za vuc u skolu plus pripadajuce biljeznice) i jos jedan registrator isti takav, samo s listovima za pisanje (za vise razrede, jer su crtancice, pisanke i sl. i onak tanke pa nisu preteske
ja znam da ja prva to ne bih mijenjala jer sam prešlampava
prije 25 godina smo to imali u svicarskoj: savrsen sistemCitiraj:
apricot prvotno napisa
pet predmeta jedna knjiga jedan registrator
škole moraju staviti popis na web (valjda ako ga imaju). janoccka, javi svojima u školi da ne želiš popis udžbenika za svoj predmet.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
:lol: :lol: :lol: ljudi nemaju pojma da učitelji dobar dio papirologije printaju kod kuće.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Bome puno toga printaju i roditelji... ;)Citiraj:
no@ prvotno napisa
Pogotovo kad ispadne da su udžbenici deficitarni i svakakvi.... Nije to pogreška učitelja, oni tu ispaštaju isto kao i roditelji i učenici. A sustav je druga galaksija - to smo već ustanovili...
Nije bit u tome da nitko nema ideju kako da roditelji prođu jeftinije ili besplatno već sa su osobni interesi pojedinaca iznad tih ideja!
Ah, to se znalo još od vremena kad je omogućen izbor udžbenika raznih izdavača.Citiraj:
split prvotno napisa
Mene sad samo zanima rasplet... koliko će biti daleko od zdrave pameti.
i amen.Citiraj:
Mukica prvotno napisa
toliko o inicijativi Večernjeg Lista, te složila se Jadranka, te reko ovaj da je divno, te Italija ima isto...
sve može u vjetar - jer mislite li zaista da će se vlasnici izdavačkih kuća TEK TAKO odreći stotina milijuna kuna koje spreme u džep od udžbenika?
jer ovaj ovdje Anto će, ako treba, na sastanak s Jadrankom da joj objasni neke stvari, a vjerujem da tu neće stati. a Jadranka bu samo klimnula glavom, jer mi se čini da niti ne zna drugo.
kad sam shvatila koliko trošim, više ništa ne printam doma, ako može u školi ok, ako ne može okCitiraj:
no@ prvotno napisa
Ovo sam i ja sto puta rekla pa porekla. :lol:Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ne samo zbog financija već i kad sam išla u školi kopirati - te nema tonera, te nema papira, te nije kopirka još zagrijana ili nema još tajnice i zaključano je (kopirka nam je u tajništvu) ili se zapričam s njima pa kasnim na sat :mrgreen: ... najlakše mi je kod kuće, iako, svake jeseni kupujem novi toner koji košta 500 kn - skoro kao komplet knjiga :/ .
(Jednom u tajništvu kopirka nije radila pa sam morala ići kod bivšeg, turbo "štednog" ;) ravnatelja jer je druga kod njega u kancelariji - kopirao mi ali i napomenuo da te papire sada ne dajem djeci da rješavaju po njima već neka lijepo zadatke prepišu u bilježnice i onda te listiće mogu još generacijama koristiti... :roll: )
Mhm, mi se s roditeljske strane trudimo uskočiti (ako vidimo da treba, donese čovjek paket papira ili isprinta ovo-ono...) ali ovo s prepisivanjem je sinulo meni po jednoj sasvim drugoj osnovi...Citiraj:
LIMA prvotno napisa
Moja djeca (jedan s kašnjenjem motoričkog razvoja a drugi ljevak) su super učenici, ali brate mili, pišu ko krapinski praljudi... Pa sam zaključila da ta stara metoda i nije tak bedasta... Jest da je desetprstni slijepi sustav pisanja možda nečija budućnost, ali nečija nije... I ne mogu ih doma natjerati da pišu jer to učiteljice ne traže od njih (a možda bi ipak trebalo... :? ...
Mislim reći - nije svako zlo za zlo. Djeca s listića stignu napraviti više zadataka mozgom, ali manje rukom. I tu treba imati mjere.
Peterlin, slažem se s tobom ali to uopće nije bio point jer njemu motiv nije bio motorički razvoj djece :mrgreen: Može se i to nekada primijeniti, dapače, samo ne uvijek i ne kada klincima treba cijeli sat da prepišu jedan zadatak riječima. Naravno da sve ovisi o cilju i zadatcima sata.
Btw. imam hrpu i takvih listića (i izrezanih stranica iz dječjih časopisa) koje plastificiram na sirotinjski način - ubacujem u vrećice od zamrzivača i zalijepim selotejpom :)
:love:Citiraj:
LIMA prvotno napisa
Znam kak to izgleda... Bit će bolje! A do tada, tješimo se da sve ima i dobru stranu (jer to je često i istina).
Peterlin, zašto misliš da bi samo jedan udžbenik za jedan predmet olakšao život roditeljima? Financijski ili...? Ne kužim koji je point.
Pročitala sam taj članak i mogu reći - na stranu to što uistinu nisam fan bivšeg ministra Primorca i imam svoje mišljenje o ovoj lakrdiji oko udžbenika ali ovo je vrhunac novinarskog senzacionalizma najgore vrste od kojeg mi se bljuje.
Napisati velikim slovima kako je ministar Primorac pronevjerio 200 milijuna kuna državnog novca, a onda negdje maltene u fusnoti objasniti kako je to ustvari zato što je ministar rekao da će svi dobiti nove udžbenike, a tih 200 milijuna kuna je ustvari vrijednost tih bačenih udžbenika - možda je to donekle dijelom i istina ali nitko nikoga nije tjerao da baci knjige i nisu baš SVI bacili knjige u smeće, a da i jesu ja to ne bih baš tako otrovno i osvetnički nazvala. Bila sam danas kod mojih i Jutarnji je bio na stolu, vidjela sam na naslovnici to o Primorcu ali nisam čitala članak (do sada) i prema naslovu ja sam stekla sasvim drugi dojam nego što je ustvari istina. No, novine se moraju prodati, zar ne?
Greška, ne jedan udžbenik nego jedan izdavač. That's the point. Ionako postoji nastavni plan i program, poznato je što u tom državnom udžbeniku treba pisati.Citiraj:
Ronnie prvotno napisa
To je jedini način da se omogući nasljeđivanje iz generacije u generaciju. Jel sad jasnije?
Mislila sam na nasljeđivanje udžbenika. I TREBA ih biti manje. Onak kak je Sorcie napisala da je ona imala u Švicarskoj prije 25 godine.
Bojim se da mnogi koji ne vide ili "ne vide" point imaju neke druge interese.... :?
Ja mislim da udžbenik uopće nije potreban. Nit radna. A možda nit učitelji. Imaš plan i program, utipkaš si na google kaj ti treba npr H2o i to je to.
A sad za ozbiljno, po predmetu smiju biti samo 3 udžbenika, preporuka je ministarstva, da jedna škola radi po istom udžbeniku za određeni predmet, tj izdavaču. U mnogim školama to se poštuje, u nekima ne.
Škole su dobile dopis da pokušaju do 30.8. organizirati povrat udžbenika kako bi se mogla napraviti preraspodjela u školama :/
Znam da su neke škole udžbenike prodale u stari papir. Škola sa 800 učenika je dobila za udžbenike 500kn. Pa neka ih je samo pola dalo udžbenike za stari papir.... :x
Ma da, SAD su se sjetili.... a na dodjeli knjižica (kao da je bilo prije 100 godina) rekli su da se udžbenici ne vraćaju.Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Tu se malo može napraviti. Mi smo sačuvali udžbenike od prošle šk.g. a od pretprošle sam dala u dobre ruke dosta toga...
Pravi je problem u tome da su udžbenici tj. nastavni materijali OSMIŠLJENI tako da se rijetko koji može koristiti i u slijedećoj nastavnoj godini. Po mom mišljenju tu ipak treba napraviti neku promjenu. Za ovu godinu je gotovo, ali u RAZUMNOM roku tj. hitno treba osmisliti način/koncepciju knjiga tako da se može nasljeđivati, onako kako je netko opisao (Cvijeta?) da se u Rijeci radilo prije 30 i više godina.
Htjedoh dodati...
Ako se već ne može nasljeđivati puno toga od 1-4 razreda (dok djeca još moraju popunjavati štošta u knjige) ali zar ne bi bio napredak da se osigura nasljeđivanje barem za 5-8 razred... ???
Pa može li se poslati apel nastavnicima da traže od djece samo udžbenike a da se bojkotiraju radne bilježnice tamo gdje je moguće - u višim razredima oš i srednjoj, a za neke stvari bogme i u nižim oš?
Tražiti od roditelja da imaju komplete ne čini mi se fer.
Radna bilježnica iz hrvatskog za npr. 4. razred je porez na glupost: Na jednoj cijeloj stranici npr. piše: Opiši doživljaj "nečega" - Kao da učitelj ne može taj zadatak zadati jednostavno i bez rb. A tako je većina zadataka.
Mislim da će o reakciji učitelja na ovu situaciju jako ovisiti moje opće mišljenje o toj profesiji u Hr.
Dobila sam jucer popis udzbenika za A. za 5. razred. Komplet kosta 1700 kn :shock: :shock: :shock:
A jos imam i prvoskolca.
1700kn?!?! :shock:
Ima li netko informaciju koliko bi mogli doći za prvi i treći?
ja sam računala za 2. po onom popisu od naše škole, izašlo je negdje oko 600 kn
Mislim da je slično za 1.
To udžbenici, bez npr mape za likovni
Na stranicama ministarstva imate i cijene svih udžbenika pa ako imate popis možete izračunati
evo, tu su katalozi
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=8581&sec=2354
Nije uopće čudo da su kompleti tako skupi. Kolektivno su nas nasanjkali obećavajući besplatne udžbenike kada je bio izbor udžbenika i evo, ja prva sam birala nova izdanja i knjige koje su mi se činile dobre (i naravno, nisam gledala na cijene). Isto tako, birala sam udžbenike za GK i LK što inače nikada ne tražim od roditelja.
Ja se samo nadam da se moji roditelji neće zaletjeti i kupiti ih jer ih unatoč tome što sam ih birala neću te knjige od njih tražiti. Možda i vaši učitelji isto razmišljaju pa se ne treba zaletavati s kupovinom :?
Potpisujem u potpunosti Limu.
Ove cjene u katalogu su predviđene za ukinute bespletne udženike. Tak da sad kad se poveća PDV, kad roditelji neće sve kupovati jer će posuditi knjige isl. sigurno će izdavači podići cijene. Ajde bar se okvirno može izračunati cijena.
Ja još nisam dobola popis udženika kao u školi nema nikog , pa imate imate vremena do 16.kolovoza će staviti popis :evil:
Lima, ja kao roditelj, odmah sam eliminirala udđbenike iz glazbenog i likovnog, stignem ih kupiti naknadno ili kopirati
Zaboravila sam napisati da mi imamo DVaA udžbenika iz glazbenog na popisu :shock:
Slažem se sa Peterlin, jer se sentimentalno sjećam uzbuđenja kad sam sa starcima išla u knjižaru po komplet knjiga za taj-i-taj-razred i kada nam je teta uredno slagala knjige, pa bilježnice, pa omote...dođeš kući, rasprostreš knjige na pod i udri umatat...a u višim razredima nas je ta razmjena i spojila sa cool frajericama i frajerima i super nam je zabavno bilo čitati njihove komentare na fusnotama. Tada je bio jedan izdavač i nije bilo greške u odabiru autora ili izdavača, ali pojačani apetit za profitom i provizijom je prevagnuo, pa sad imamo demokratsko-kapitalistički izbor.
Katalog me, najblaže rečeno, iznervirao. Pet čitanki za hrvatski. Za književnost. Pa još i za jezik. A geografijaaaaaa......odoh popit još jednu kavu da ne mislim na ovu umotvorinu.
I mi!Citiraj:
dol prvotno napisa
I 2 atlasa iz geografije! :shock:
Grad Varaždin skuplja i dijeli rabljene udžbenike. Mi smo vratili onih nekoliko po kojima se nije pisalo pa su bili upotrebljivi i dobili 6 rabljenih udžbenika u vrijednosti 300 kn (po gornjem katalogu) i prilično smo zadovoljni. Jako puno ljudi je vraćalo stare knjige i uzimalo nove, u redu se čekalo satima. Jedino učenici 8-ih razreda nisu baš vratili knjige.
Za prvi oko 800 kunaCitiraj:
Trina prvotno napisa
Za treći oko 700 kuna.
S time da je nama većina ŠK. Imamo jednu Alfu i dva Profila, dva KS.