Citiraj:
ivana78 prvotno napisa
novi vjencani list kosta 200kn pa ludnica...ajme sto cemo se naplacat :cry: :cry: :cry:
Printable View
Citiraj:
ivana78 prvotno napisa
novi vjencani list kosta 200kn pa ludnica...ajme sto cemo se naplacat :cry: :cry: :cry:
ja sam prošlu zimu imala povrat novaca,... kad sam išla u ZG. Ovo ne mogu sad da vjerujem. Netko nas doslovno p.... u mozak.
sad kad sam dosla malo k sebi od soka.da napisem........pa jesu oni normalni,, pa u splitu se jos nista ne radi...sta bi ja trebala cekat da oni krenu pa nece sigurno do proljeca..pa da budem pokusni kunic...dolje jedino sto biolog valja a dr.su grozni...ajme nama cure samo nam otezavaju... :( :(
ovo je nocna mora.....svaki put ce mi trebat 400kn za put..a tko zna koliko puta cu morat ici :(
crvenkapica77 to je strašno ponajviše zbog toga što novo rodilište i odjel gdje će se obavljat IVF nije otvoreno i tko zna kad će!!! :?
Trebali bi napisat pismo ministarstvu zdrastva!
Jer ovo što nam rade je krajnje neozbiljno, zlo i sramotno!
[quote="crvenkapica77"]Citiraj:
ivana78 prvotno napisa
ne mogu vjerovati a na VV valjda to još ne traže jer ja isto krecem u postupak ubrzo :?
Bublica3, Crvenkapica77,
S obzirom da se ova informacija o putnim nalozima tiče vas osobno, predlažem vam da još jednom provjerite kod svojih soc.gin. da budete 100% sigurne da je to sada tako, jer meni je ovo ipak informacija "iz druge ruke". Iako, cura koja mi je to rekla je pouzdana i sama je jučer, kad se vratila od svoje soc. giničke, bila sva jadna zbog tog noviteta... U zadnjem postupku u 7. mjesecu je uredno dobila povrat svih putnih troškova, a ovo novo pravilo je krenulo sada na jesen.
Sretno!
Ovo je stvarno previse, evo nam sada 6 besplatnih postupaka.Ukinu sve sto valja, ostave ljude na milost i nemilost onima koji tumace zakon kako im se svidi,a pacijenti ispastaju.SRAMOTA!
Ivana78, ovo je strasno kako te vozaju! A da se pojavis doktoru s isprintanim slijedecom stavkom iz zakona:
Po ovome su ONI krivi ako te nisu prvo na vrijeme obavijestili, i drugo, nisu osigurali to oni.Citiraj:
Zdravstvena ustanova u kojoj se provodi medicinska oplodnja može sama osigurati provođenje pravnog i psihološkog ili psihoterapijskog savjetovanja, a ako to ne može obvezna je uputiti bračne drugove u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj se provode ova savjetovanja ili kod osoba ovlaštenih za psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje te kod magistra prava zbog pravnog savjetovanja.
ivana78 imaš pp :love:
Isuse, ne mogu vjerovati! :shock: :? :/
ovo nema veze s novim zakonom nego s činjenicom da se kod vas netko sjetio u dva mjeseca da se sad u splitu to može raditiCitiraj:
Miki76 prvotno napisa
kopiram se sa drugog topica :oops:
dakle, mogli biste tražiti neki pravni put (rekla bih preko hzzo-a, ali viša instanca od županijske), putem mišljenja, žalbe ili sl. da još uvijek nemate uvjete da se liječite u splitu - nabaviti dokaze da bolnica još ne radi i s tim u zagreb...ne znam kako, nisam pravnica, lali mislim da je bi to moglo biti rješenjaCitiraj:
BHany prvotno napisa
kopiram B Hany sa drugog topica
evo ja se hvatam za slamku ali tocka 2 i 3 kazu da uslugu moramo koristiti tamo gdje na putnom nalogu pise,sto znaci ako mi dr. napise Zg. onda moze i to prolazi?Pitanje je dali dr. to zeli napisati.Citiraj:
--------------------------------------------------------------------------------
evo ovo je novi pravilnik koji to regulira
http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/01_07.pdf
najvažniji članci su 72. i 73.
evo članka 73. , ali pročitajte si i ostalo...
Citat:
(1) Osigurana osoba u skladu sa Zakonom ima pravo na naknadu troškova
prijevoza do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima
ugovorenu i može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi
putnog naloga izdanog od izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite koji
je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu, odnosno ovlaštenog radnika
Zavoda za ostvarivanje prava na ortopedska i druga pomagala u skladu s
općim aktom Zavoda.
(2) Izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, odnosno ovlašteni radnik
Zavoda iz stavka 1. ovog članka obvezan je na putnom nalogu naznačiti naziv
mjesta sjedišta ugovornog subjekta Zavoda, te njegov naziv.
(3) Osigurana osoba koja koristi zdravstvenu zaštitu kod drugog ugovornog
subjekta Zavoda, a ne naznačenog na putnom nalogu nema pravo na naknadu
troškova prijevoza.
(4) Iznimno, osigurana osoba uz uvjete propisane člankom 72. ovog
Pravilnika, koja je radi smanjenja Nacionalne liste čekanja prihvatila od strane
Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ponuđenu mogućnost korištenja
tražene zdravstvene zaštite kod ugovornog subjekta koji nije najbliži njezinom
mjestu prebivališta, odnosno boravka ima pravo na naknadu troškova
prijevoza.
a, ovako je pisalo u starom pravilniku koji je na snazi bio od 2006. pa sve do stupanja na snagu ovog novog koji gore linkan
Citat:
Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičke, odnosno terapijske postupke obaviti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugoga ugovornoga zdravstvenog radnika privatne prakse, a ne u najbližoj specijalističkoj ordinaciji koja ima sa Zavodom ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, ima pravo na osnovi izdane uputnice (bez obzira koji je ugovorni subjekt Zavoda na uputnici naznačen) ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, s time da nema pravo na nak*nadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.
Citat:
Ako se osigurana osoba želi liječiti u drugoj ugovornoj bolničkoj ustanovi, a ne u najbližoj koja sa Zavodom ima ugovorenu traženu bolničku zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, može to ostvariti na osnovi izdane uputnice (bez obzira koja je bolnička ustanova naznačena na uputnici), s time da nema pravo na naknadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.
__
pak
Nece ti HZZO uvažiti samo zato jer je tvoj dr. to napisao u putnom nalogu ja sam lani pokušala pravdati putne troškove KRK-Zagreb pa nije uspjelo, zato što postoji KBC Rijeka gdje mogu dobiti to što tražim tj. IVF postupak.
To je ono ključno dakle trebali bi se obratiti nekom specijalisti u bolnici u Splitu iz humane reprodukcije i ako vam on da napismeno odgovor kako u toj bolnici nemožete dobiti adekvatno lječenje onda će vam ovi iz HZZO to i uvažiti
Ma nije frka Mala Mimi ja sam iz Istre i samo se pripremam za ubuduce.Ako su takva pravila onda ni mi iz Istre necemo moci dalje od Rijeke ili Pule za neke stvari koje se mogu tu odraditi.
meni je to sve malo previse!!!!! glava me pocela bolit od svega :/
nije fer....u splitu se ne radi a ne daju putni trosak za zg....a sta i ako mi moja dr,.da uputnicu i putni nalog onda je opet veliko pitanje hoce li mi to na hzzo priznat ma stvarno....
ja nisam isla na postupak ali sam isla na vv sa mm, on u androloga, ja u dr. a i on je dobio putne troskove a ja nisam... nesto mi je objasnjavala zasto on moze a ja ne mogu, a meni je bio pun kufer svega pa je nisam pazljivo ni slusala...
ajde sad je kerum napravio bebu novoj bejb pa mozda i otvore rodiliste
:lol: :lol:
u splitu se za sada ne prave icsiji, nemaju tehniku dok se ne presele u novo rodiliste, tako da bi se ta potvrda vjerojatno negdje i mogla dobiti.Citiraj:
Mali Mimi prvotno napisa
Ja sam danas za pregled dobila uputnicu i putni nalog za vv,a za folikulometriju mi neće dati kad mi bude trebalo,jer će mi to raditi tamo...
Ma prestrašno, ovo je za nevjerovati :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Kako mi se gade svi odreda, sram ih bilo :evil: :evil: :evil:
Ja sam iz Istre i dobivam normalno povrat jer idem u kbc Rijeka, ona mi je najbliža zdr ustanova. Kad sam prije god dana bila u Petrovoj na konzultacijama normalno su mi vratili pare tako da ovo mi je sve tako jadno :cry:
Ja sam danas podigla uputnicu i visekratni putni nalog, zaokruzeno da je pratnja potrena kao i arazlog zbog cega je potrebna.Istina morala sam napomenuti i doktoru i sestri kakav mi putni nalog treba i sto treba pisati na uputnici.E sad me samo zanima koliko ce mi zaracunati za povrat, da li ce to bii vrijednost karte za Zg ili za Os (koji je nama najblizi centar koji radi MPO ).
tamo gdje potvrdiš putni nalog po tome ti izračunaju.Meni su uvijek vraćali za Zg.
Tako je bilo i kod mene do zadnji put kad sam dobila manje novaca nego ranije a karta nije pojeftinila.Bas me zanima kako ce sada biti.Javim svakako.Citiraj:
pčelica2009 prvotno napisa
Ustvari ti bolje znaš jer ja već dugo nisam ni išla na putni nalog jer idem privatno.Baš su i to morali srezati :evil:
Prije mjesec dana je i meni rečeno da mi ništa od tih famoznih potvrda ne treba jer sam bila na 2 AIH-a prije donošenja novog zakona, no prije tri dana kad sam napokon krenula u novi postupak ispalo je da mi ipak sve to treba.
Obrazloženje zašto sad to odjednom treba, a prije mjesec dana nije, je bilo da su tako odlučili (citiram doktora) prije cca 2 tjedna, te da je po takvom tumačenju netko mogao ići na postupak prije 10 godina i voditi se kao stari pacijent, no u 10 godina se svašta može promijeniti.
Evo što su mene tražili
1. Potvrdu pravnika - imam pravnicu kojom poslom surađujem pa je srećom uskočila
2. Mišljene psihologa / psihijatra - rekao mi doktor da ima baš jednu grupu ovaj tjedan ali da nema više mjesta, pa neka preskočim ovaj ciklus, na što sam ja rekla :nope: i da idem ovaj mjesec ili idem dalje (kod privatnika sam), ubrzo se našlo mjesta, očito se ne smije više biti ljubazan,
3. Drugo mišljenje dr. humane reprodukcije - pod to drugo mišljenje su mi priznali dokumetaciju s VV s prijašnjih postupaka
4. Vjenčani list (ne stariji od 6 mjeseci) - meni je rečeno da trebam donijeti kopiju i ništa za datum izdavanja
5. Kopije osobnih iskaznica od mene i supruga - isto
6. Potpisati obrazac pristanka - prema Pravilniku NN 110/09 - identičan tome smo dobili od doktora
7. Kopije dokumentacije, brisevi, papa - sve nalaze i papire što sam imala sam donijela na uvid, nalazi su svi bili relativno friški. Nisam trebala kopije doc si je sve bitno upisao u komp
O Bože moj.. Stvarno nisu normalni.. :evil: :x
Čitam ovo i samo osjećam bijes kako navire.
Ne mogu vjerovati u kakvoj zemlji živimo.
Gdje si u postupku?Citiraj:
necija mama prvotno napisa
i ja bih još pitala što pravnica treba napisati?
...to i mene zanima... :?Citiraj:
pčelica2009 prvotno napisa
Pozdrav svima!!!
Evo da vam se i ja priključim na ovom pdf-u ...ja sam također nova u postupku. U postupak ulazim u veljači - blagostimulirani ICSI jer zbog novog zakona nema smisla da dobijem hrpu jajnih stanica..
Do tada mm i ja moramo napravit još neke pretrage i naravno moramo pribavit potvrdu pravnika i psihologa.
Ja sam u postupku u Rijeci... zanima me je li netko od vas nabavio te potvrde, kako uopće izgleda to savjetovanje i zna li netko di se na području Rijeke mogu nabaviti te potvrde.
Pitaj cure na Potpomognuta u Rijeci.
možeš otići kod bilo kojeg pravnika,neka pročita zakon i napiše ti potvrdu da je tebe i tvog m tjekom provedenog savjetovanja upoznao s pravnim značenjem i učincima...itd.znaju oni šta trebaju napisati za 200,300 kn...bez brige...sve u zakonu lijepo stoji...a psihološko savjetovalište,,...to ćeš otići ili tvoj m kod doktorice opće prakse tražiti uputnicu za psihijatra,naručit se kod nekog koji je od socijalnog,i tražiti da te malo progura preko reda jer ti hitno treba neka potvrda napismeno...sve ćeš mu ispričati,zajedno s mužem i on će već nešto smisliti da napiše da ste psihički zdravi ,dobri i bla,bla...budući da se naš "dragi" ministar nije potrudio objasniti kako bi to trebalo izgledati,možda nam to ide u prilog,pa možete napisati bilo kako,važno je da sliči na nekakav dokument sa potpisom i pečatom...budući da još ne postoje nikakvi obrasci po kojima bi se mogli ravnati...psihića možeš rješiti odmah i privatno,ali misli da nema potrebe,ako će ti besplatno rješiti socijalni...ako budeš imala sreće...
Hvala Amalka... tako sam i mislila... e baš su nam zakomplicirali itako kompliciranu situaciju :roll:
dani 82 jesi pitala u KBC -u u Rijeci za psihologa, jos od davno prije na njihovim web str, pise da postoji psiholoska ambulanta u sklopu humane reprodukcije samo nisam cula da je itko tamo bio.
Rekli su mi da su oni zakonski dužni organizirat savjetovanje ali i da imaju 6 mjeseci prilagodbe tako da još ništa od toga, docentica mi je jedino spomenula neku psihologicu kod koje bi mogla otić, pa ću vjerojatno tamo i otić ako ne nađem psihologa (a mislim da neću) u Krku.
da,kad sam ih ja zvala psihološko savjetovalište u Rijeci,te o kojima govoriš,prvo su me prespajale na tri broja,svakoj sam morala objasniti,što mi treba,a na zadnjem broju se javila jedna vrlo bezobrazna gospođa koja mi je rekla da šta hoću od njih,neka mi nađe pravno savjetovalište bolnica gdje se liječim,a ako ne znaju ni oni neka se obratim ministru Milinoviću...i jesam,napisala sam mu pismo koje naravno nije ni odgovorio...pa tko sam ja uopće!? :evil:
Užas!!!Citiraj:
Amalka prvotno napisa
Ne znam što bi drugo na ovo rekla, najprije na nama primjenjuju ovakve nebulozne zakone, a onda se na nama iživljavaju jer ne znaju kako ih provoditi ili nas pak ignoriraju... mislim da je ovo drugo još i gore.
Kaduna kod Škvorca sam sad...
Oni su organizirali i pravnika i psihijatra, angažirali ih izvana. Milslim da psihijatrica inače radi u Jankomiru, a za pravnika ne znam jer idem svom.
Inače pitala nas pitanja poput
Koliko ste dugo zajedno, koliko dugo pokušavate imati dijete?
Kako reagirate nakon neuspjelog postupka?
Kako se nosite sa tim svojim problemom?
Koliko postupci i sve to skupa utječe na vas i na kraju vaš seksualni život?
Koliko vremena porvedete misleći o tome?
I slično tome... Ja sam očekivala neku formalnost, kad nas doktorica pola sata dobrano ispitivala. To smo platili 300 kn i zaključili da smo fulali profesije, jer pola sata 300 kn ne znam tko još ima...
ali dobro i to smo rješili.
Inače na nalazu piše da smo normalni :mrgreen: , ne znam napamet, ali mogu popodne napisati ako neko želi točno znat. Također piše da smo skladni i da smo si podrška, te da i jedan i drugi imamo negativan hereditet prema psihijatrima (vidjela je doktorica da nismo oduševljeni što smo uopće tamo)
mene zanima da li ce ikome psiholog napisat da nije prosao psiholosko savjetovanje??? to bi bilo koma.....ja npr...moram malo i glumit jer ne bi prosla :lol: :lol: ....totalno sam pukla ko kokica :lol:
kaduna, je li upalilo ovo oko kopije dokumentacije iz prethodnih IVFova kao drugo mišljenje? stvarno mi se ne da ići po neke uputnice. u petrovoj su mi rekli da ne znaju o kakvom žigu se radi (i ja sam kod Škovrca i rekao mi je da hoće na svojoj povjesti bolesti žig drugog ginekologa kao drugo mišljenje.
kako ti je prijateljica pravnica uskočila? mislim, imaš kakav dokument koji bih mogla koristiti i kakve uvjete mora ona ispunjavati da bi mogla tu potvrdu izdati (treba li kakav tečaj barem proći).