a zašto uopće spominjati lino i kindere, kad to i nije hrana?
pa čak ni pseudo-hrana?
osim da onda mudro klimamo glavom kako je to smeće.
al eto dobra mu reklama, pa onda u simbiozi sa isključenim mozgom, to dajemo djeci.
Printable View
a zašto uopće spominjati lino i kindere, kad to i nije hrana?
pa čak ni pseudo-hrana?
osim da onda mudro klimamo glavom kako je to smeće.
al eto dobra mu reklama, pa onda u simbiozi sa isključenim mozgom, to dajemo djeci.
Zato što se takve stvari rješavaju na sudu, a nitko normalan ne želi tamo ostaviti novac i vrijeme uzalud. Obično se netko kod pisanja deklaracije potrudi dovoljno zamuljati napisano kako bi pravna strana bila čista. Pogledaj malo bolje formulaciju takvih deklaracija i sve će ti biti jasno. Nažalost, SVE piše na deklaraciji, ali možda ne na odmah shvatljivi način.Citiraj:
ivana zg prvotno napisa
lapsuz...htjela sam napisati proteini ili ti vjelančevine.....hvala na ispravku...uglavnom meso bi se trebalo jesti s salatom kao prilogom a ne npr. krumoirom, tjesteninom, rižom itd....pisala ja referat iz toga 8) ali isparilo iz glave......Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
što je s proizvodima za higijenu tijela, kose..... :?
kolko znam proizvodi za njegu tijela su isto......loši.
Za onaj deostick za ispod pazuha znam da je loš. Jer zaštopa pore da ti znoj/ otrov ne izlazi iz tijela, + kemija koja ti uđe.... ja ih ne koristim.
Ponekad par kapi parfema u kosu. I koristim sapun, ne gelove.
Ajmo na hranu!
Što je sa konzerviranim pelati rajčicama? Ja koristim MUTTI, sve se nadam da nam talijani ne šalju u tome GMO paradajz?!?
A obožavam paradajz i sos od njega. OBOŽAVAM!!!
Ja sam paradajz freak.
neki su losi, a neki dobri.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
nije bas fino ni smrditi, ili perutati se.
je u pravu si, samo ako si zdrav i ispravno se donekle hraniš - što više svježeg, voća i povrća + voda = ne smrdiš.
Oni koji loše jedu - kobase, slatko..., pa uz to i lijekovi, alkohol, cigareta - smrdi im znoj nepodnošljivo.
što zdravije živiš - ne smrdiš.
Ja se malo znojim a kad primjetim da mi se navlaže pazusi - odem i operem. I nikad mi ne smrdi. OK, možda da pitam druge ali neću :oops:
a što se peruti tiče..... hm.... ja ih nisam imala, počela prati sa onim HS šamponom protiv peruti - sad se ne smijem skidat s njega jer odma dođu peruti. :evil:
koja magija a?
Omnibus ide dalje, nova tema su ekscitotoksini, ukratko aspartam, MSG i kojekakva kamuflaža istih (koncentrat proteina, hidrolizirani protein, ekstrakt kvasca...). Ukratko, potiču ljudsku vrstu na žderanje tako što čine da nas hrana uzbuđuje. Doslovno. Čak je izmišljen "peti okus" umami kojim se opisuje "ono nešto" što nas takvoj hrani privlači.
Treba razlučiti nekoliko činjenica, a osnovno je da se aspartati i glutaminati stvarno nalaze u hrani, ali u vezanom obliku i nikada u koncentracijama prisutnim u modernoj pseudo-hrani. Čak su pronađeni i okusni receptori za umami (na miševima), ali je cijela priča jako nategnuta obzirom da nema šanse "na prvu loptu" odrediti okus umamija u hrani. Čak ni lizanjem čistog MSG-a. Majčica priroda je dala receptore za glutaminsku kiselinu, a tom "okusu" nije mapirala odgovarajuću okusnu senzaciju. Za sve ostale okuse smo 100% sigurni kad ih liznemo a za umami ne :?
Domaći "šampion" u ovoj kategoriji je popularna "Vegeta" u svim pojavnim oblicima, za vrat joj dišu instant juhe i slično, čips aromatiziran paprikom itd.
Skidanjem s MSG-a riješio sam se migrene.
Područje je preopsežno pa ću ga malo rastegnuti. Slijedi nekoliko korisniih linkova:
http://www.naturalnews.com/020550_MS...me_cancer.html
isto to i ovdje: http://www.naturalnews.com/rr-blaylock.html
O ekscitotoksinima: http://www.joyfulaging.com/Excitotoxins.htm
Znanstveno i u tanka crijeva: http://en.wikipedia.org/wiki/Excitotoxicity
O umami/MSG: http://www.nerac.com/nerac_insights....articles&id=28
Za potpuno neupućene, MSG je mononatrijev glutaminat i na hrani se ističe kao pojačivač okusa. To je bitna komponenta vegete, "oplemenjene soli" aji shio, instant juha, umaka, grickalica...
Proizvođači hrane koji su svjesni sve lošije prodaje hrane s pojačivačima okusa kamufliraju ih dodacima koji u velikom udjelu sadrže glutaminate, čime na deklaraciju bez zadrške stavljaju "bez dodanih glutaminata" - iako su ih zapravo stavili. Recimo ekstrakt kvasca ili sojin protein: kamuflaža za MSG. To je odličan primjer pseudo-hrane.
Primjetan je trend izbacivanja MSG-a iz hrane, ali istovremeno i uvođenja raznih kamuflaža. Caveat emptor!
Što više znam - veća mi je želja otići negdje u "debelu" prirodu, sagraditi drvenu kučiću, posaditi voćnjak, obraditi velik vrt, nabavit koze za mlijeko... i sve to pored jedne divne šume i jedne malene riječice.....
Prije 50-tak godina koliko je ljudi to imalo i mahom bježalo u grad zbog dobrobiti i prosperiteta????
Kud idemo?
Kamo sutra?, ne kama :oops:
mi smo to napravili. doduše, kuća je bila, nismo je gradili, ali još ne živimo tamo.. :)Citiraj:
DiLala prvotno napisa
voćnjak imamo, stare i autohtone sorte, a u proljeće planiram posaditi povrće.
inače, što se tiče svih tih pseudo-điđa, pokušavamo ih izbjegavati. tema je super korisna i pratim vas.
davore, thx na topicu :)
vrijedi li to i za alnaturinu vegetu?Citiraj:
Davor prvotno napisa
nisam mislila na nikakvu perut, nego na to da se je fino namazat kremom ili mlijekom pa imati glatku, a ne suhu i perutavu kozu.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
ok, mozemo se truditi koristiti zdravu i kvalitetnu kozmetiku, ali proglasavati sve proizvode za njegu stetnima i neprirodnima je cisto pretjerivanje
pa 95% proizvoda za njegu i kozmetiku je štetno. Šminkam se ja, nije da sam sve izbacila, ali štetno je, možda ne nešto extremno smrtno bolesno štetno.-.... ali je.
A teško je naći baš 100% prirodno i čisto, koliko god oni reklamirali i nabijali cijenu.
Koristim šminku i kreme - no znam da ljepota ide iznutra - u svakom pogledu, kako duhovno tako i zdravstveno. Ono izvanjsko je završni finiš!
zhang - uživaj, i mi smo u prirodi, malo vrta, par voćkica ali daleko je to od života u samoj prirodi i življenja od same prirode....
Začudo ne. Na tržištu su vrlo rijetke biljne soli bez MSG-a, a ova je pouzdano bez.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
gle, ja imam psorijazu i izrazito suhu kozu. znam da i prehrana i psihicko stanje tu imaju puno utjecaja, ali da zivim u svijetu bez pomadica i slicnih blagodati mislim da bas ne bih uzivala. S tim da su preci po maminoj liniji zivjeli na selu, u 'prirodnim' uvjetima, i patili od istih tegoba (i patili su puno vise, jer si nisu imali cime pomoci).Citiraj:
DiLala prvotno napisa
super :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
e zakaj :*
sam se ti maži, mažem se i ja, bolje bit namazan nego podmazan.
kaj sad to znači - pojma nemam.
Ajde Davor - hoćemo još!
- koliko dođe ta vegeta od Alnature? Ja koristim minimalno normalnu vegetu ali već sam i prije znala da je nešto u njoj "smrdljivo" al reko što ću kad nema zamjene. (cca 1 doza mi traje pol godine), potražit ću od Alnature u DM
mislim da ti pripodna ulja (bademovo, lješnjakovo, makadmia...) mogu pomoći, a prirodna su varijanta.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
A alnaturine kocke za juhu, imaju li one MSG? Znam da im u sastavu piše ekstrakt kvasca, jel štetno?
psorijaza - pokušati i sa homeopatijom.
ja ću sinuse sad probat riješti kod homeopatice, moram se naručiti.
Ekstrakt kvasca je odličan primjer gore spomenute kamuflaže MSG-a. Meni ne pašu ni zbog pretjerane količine luka (slučajno sam ih upoznao :bljuc:).Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
pa čemu uopće te kocke??? Ak staviš u juhu puno povrća, dodaš pola malene žličice - eto Alnaturine vegete, čemu još i kocka?
koliko i obicna vegeta, kupila ja maloprijeCitiraj:
DiLala prvotno napisa
U pravu si, ali i komocija čini svoje. Recimo, frknem jednu povrtnu kocku u tijesto i kruh onda fino miriši.Citiraj:
DiLala prvotno napisa
u kruh?
što ne staviš suhe ili svježe začine? origano i sl.
Znači MSG= ekstrakt kvasca ili to ipak nije ista stvar (osim što je, koliko sam shvatila, jednako štetna)?
Striktno gledano ne, jer je MSG čista kemikalija, čista slobodna glutaminska kiselina (kemičari će to opisati još striktnije i točnije), ali u stvarnosti da, jer se glutaminska kiselina oslobađa u procesima hidrolize ili autolize bjelančevina pa su svi ti kvaščevi ekstrakti i koncentrati bjelančevina zapravo zasićeni slobodnom glutaminskom kiselinom. Znači nije 100% MSG nego malo manje, a učinak je isti.
Pa stavim što me volja prema inspiraciji. Recimo upravo spomenuti origano i žlica ribanog parmezana ... mrak.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Za štrebere, evo cijeli site posvećen razotkrivanju MSG-a: http://www.truthinlabeling.org/
Tamo je i stranica s malo štiva na temu kamuflaže MSG-a:
http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html
Vidim da se često spominju razni kinderi, lina i slični kao najgora zla. Pa jel kinder čokolada ili kinder pingui doista štetniji od neke duge čokolade? I koji su najmanje štetni slatkiši koji se mogu kupiti u dućanu? Znam za zdrave alternative tipa suho voće, ali što kad se zaželim baš "pravog" slatkiša?
I zašto se stalno prozivaju gore spomenuti kinderi, a nitko ne spominje Kraševe domaćice primjerice? Ili su one ok?
mislim da su kinder proizvodi sladji od vecine ostalih cokolada.Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
a reklamiraju se vrlo agresivno, i to kao da su toliko zdravi da bi djecu bilo steta icim drugim uopce hraniti.
mislim da to vecinu ovdje iritira. I mene (iako mi je kinder pingui za prste polizati!).
Moja neznalacka procjena je da su najzdraviji slatkisi - obicne cokolade.
a najbolje su crne čokolade
kakao ima dobra svojstva, a u tim čokoladama ga ima preko 70%
pogledaj koliko obična čoksa ima kakaa, npr. čoksa za kuhanje ima jedva 40% kakaa
kinderi su pre pre pre slatki i preagresivni
Reklama za nutelu, najnovija - onaj dečkić i pesek koji se naganjaju.
Jedino što kažu za sastav je da se sastoji od lješnjaka i čokolade. Šećera čini se da nema :lol:
A to je nešto najslađe što sam u životu stavila u usta!
da - obična čoksa za kuhanje - najbolji slatkiš, nema toliko ni šećera a nema ni s.... od kemikalija i konzervansa i čak bi rekla hormona i antibiotika (mlijeko) kao ostala slatkiš s....
ima u Bio&Bio prava bio čokolada - crna, bez mlijeka - samo je skupa, ja kupujem iz recesivnih razloga običnu dućansku Dorina za kuhanje pa kad zagusti - drapamo to, ali rijetko zagusti....
i to je sve što od slatkiša kupujem, da je do mene mnoge bi tvornice propale, ali bi i mnoga seoska domaćinstva proradila.
Ne znam spada li i to pod pseudo-hranu, ali Davor će svakako znati 8) .
Naime, zanima me zbog čega se (i ovdje na forumu) vodi hajka na sirupe za razrjeđivanje, a "obični" tetrapak sokovi su kao OK. Gledam danas u dućanu sastav napr. Amarena sirupa (Maraska) - koncentr. sok višnje, voda, šećer, limunska kiselina. Što je tu lošije od Happy day-a ili Fructala od višnje? Od čega se oni prave? Valjda od tog istog samo u manjoj koncentraciji s više vode. :/
Nemam komentara - deklaracija kaže sve.
Ma dobro, ali mene zanima da li se tetrapak sokovi rade od nekih "zdravijih" sastojaka nego ovi koncentrirani?
Meni nije najjasnije sto ti tocno pitas. Svi sokovi u tetrapaku se rade od vocnog koncentrata. Samo je u nekima dodan secer a u nekima nije (odnosno, tako pise, al pise i na tarabi, jelte....).
A sokovi na razrjedjivanje se rade od koncentrata sa secerom. Dakle sporan je jedino secer.
Većinom se rade od koncentrata i vode, a ako je utrpano još nešto onda to i piše. Možeš komotno zaboraviti da u takvim sokovima ima enzima i ako hoćeš pravi sok koristi sokovnik ;) To su ipak konzerve.
Uz dovoljan unos prave hrane i ovi sokovi su OK - za gušt.
OK, pitala sam samo zato jer mnogi preokreću očima na sirup, a s guštom piju tetrapak. Dakle isto s.
Otprilike, jedino što su sirupi češće "oplemenjeni" makarsvakakvim dodacima uključujući bojila. Sokovi kakve su radile naše bake su bili krcati konzervansima i kiselinama, ali u kroničnom nedostatku svježe hrane po zimi u tim vremenima su bili zapravo sasvim OK. Danas možemo birati.