Jednu namirnicu po nekoliko dana, tek onda uvoditi drugu, pa treću, polako mama nema žurbe...
Printable View
Jednu namirnicu po nekoliko dana, tek onda uvoditi drugu, pa treću, polako mama nema žurbe...
Mozes joj davati i različito pripremljene namirnice, ove koje si uvela, i njihove kombinacije. Npr. jabuku kuhanu i sirovu, u kombinaciji s prosom ili rižom...
ajmo polako
u nekoliko dana je već probala mrkvu, jabuku, proso, rižu i buču
ja bih malo usporila
prebrzo je to uvođenje nairnica, tako jedna za drugom
svaka neka se isprobava po 4 - 5 dana barem
nje uopće važno što si ti prvo dala rkvu, tablice se ionako razlikuju, ovisno o tome tko ih je slagao
važno je da ideš polako
5 dana mrkvu (ako sei već tako krenula)
pa šesti dan sirovu jabuku
sedmi dan kuhanu jabuku i vodu u kojoj se kuhala
osmi dan jabuku i mrkvu, oboje sirovo
deveti dan jabuku i mrkvu, oboje kuhano,
deveti dan, kuhana mrkva i sirova jabuka
pa onda recimo palenta
deseti dan sama palenta
11. dan palenta s jabukom (oboje kuhano)
12. dan palenta u koju se nariba sirova jabuka
13. dan palenta s kuhanom mrkvom
14. dan palenta sa sirovom mrkvom
znači, u 15 dana - tri namirnice
nikako ne obrnuto
to nema nikakve veze
možeš ti i obrnuto
meni je bilo bitno da dijete prvo proba namirnicu u izvornom obliku
ali ti slobodno prokuhaj
Izvrsna prilika poslusati o zdravoj dohrani i postaviti pitanja u zivo, sutra, u Rodinom gnijezdu :)
http://forum.roda.hr/threads/82020-R...rijeda-18-9-13
Imam bebu od 7 i pol mjeseci počeli smo dohranu prije jedno mjesec dana. Super ona sve to jede samo za sada smo na jednom obroka dohranu pa me zanima kada se kreće s drugim obrokom.
S drugim obrokom se kreće 2 mj nakon prvog (barem koliko sam ja informirana)
Koliko bi beba od 7 mj trebala pojesti dnevno, s time da je dohrana krenula s 6 mj, doji, jede cca 2 velike žlice dnevno. Da li je to dosat?
svako dijete je razlicito. neka jede koliko zeli.
Da li netko ima iskustva s žiatricama iz kutije koje se brzo pripremaju (da ne spominjem ime)?
Imam proso i 7 mix žitarica. Nekako sam razmišljala kada sam uvodila dohranu da je možda bolje kupiti takve jer su kao eko i prilagođene bebama, a opet, prirodno je prirodno, a prah, prah...
Mala će sada 7 mj. pa me isto zanima da li joj mogu dati recimo taj navedeni proso kada skuham povrće i meso, da li ga mogu umititi unutra u tu vodu u kojoj se kuhalo sve i da li može 2 puta na dan žitarice, recimo ujutro s voćem, a ručak s mesom i povrćem?
Hvala :)
Gdje kupujete proso i kako se on priprema i koju palentu dajete (onu iz DM-a ili instant)?
Da li da jabuku kad krenemo s dohranom prvo ponudim kuhanu ?
Ja jesam prvo kuhanu, na početku sa 5.mj. Konkretno palentu dajem ovu našu, instant, a proso i mix 7 žitarica iz kutije, baby.
Na kutiji piše kako se priprema, veoma lagano, u prokuhanu vodu se ubaci i ja u to obavezno voćku izmiksam.
Ja sam za pocetak dohrane kupila proso, cous cous, rizu, kukuruznu krupicu, psenicni griz, zobnene sitne pahuljice, pahuljice od pira u Bio&Bio.
Proso se kuha isto kao I riza. Cous cous malo manje.
Kukuruzna krupica (palenta) + psenicni griz se kuha duze 10-15min uz stalno mijesanje. Nisam htjela kupiti one instant stvari (palenta+griz) barem ne za pocetak.
Zobnene pahuljice, pahuljice od pira te sve te ostale pahuljice koje mi inace jedemo kao gotovi musli mix namacem 10-15min u vrucoj vodi pa isperem. Ima ih kupiti u malim ili vecim vrecicama u Bio&Bio s time da sam zobnene pahuljice pocela sad kupovat u DM-u.
Sve ove stvari sam kupila na pocetku dohrane I jos uvijek sam na istom pakovanju svega osim zobnenih pahuljica koje sam kupila vec 2.pakovanje.
kako koji proso. ima neki koji se kuha 20 minuta i neki koji se kuha 10.
mislim da se alnaturin skuha za 10min.
Netko je pitao,al nisam vidila odgovor! Kad mogu Dati sipak-nar? Imam ga hrpu :)
čini mi se da nar ide kad i citrusi,ako sam dobro pročitala i zapamtila...al' nisam najsigurnija...
meni se čini da je 8 mjeseci prerano :-/
A i meni se čini, mislim da je šipak jak, al eto samo sam tila pitati :)
moja mama ga je ocistila i zamrzla. istina, prvi put i ne znamo kako ce izgledati kad se odmrzne :D
A sipak za bebu od 1god+1mj? Iako ne znam kako ce ga jesti sa onim kosticama unutra
napravi sok, što misliš?
Moja je u toj dobi jela bademe. Probas joj dati pa vidis.
A i sok nije losa ideja, iscjedis ga ko limun.
Do kojeg ste mjeseca kuhale voće?
ni ja
ako sam miješala sa žitaricom, skuhala bih žitaricu, maknula s vatre i onda, na krupni ribež, naribala voćku unutra
ali, ipak najčešće samo voće
Sinoć smo probali jabuku ne kuhanu i bila je prekisela, tako da nastavljam kuhati bar još jedno vrijeme. Pošto je ljubitelj voća, pojest će sve što mu se ponudi ako prevladava okus voća
ja bih rado počela sa jogurtom, imamo 8 mjeseci punih! ne znam koji i kako?
neka iskustva?
nataša, to je puno prerano
pričekaj još barem 2 mjeseca
Zašto blitva i špinat od 12 mjeseci na dalje?
Imamo domaći špinat
Cure, kada se uvodi luk?
Našla sam jednu baš dobru i detaljnu tablicu sa jako puno namirnica, u 99% se slaže s rodinom, ali luk ide od početka dohrane.... TO mi nekako, nikako ne sjeda. Jel se možda nešta promijenilo unazad 4 godine?
ma nije to toliko važno
ali, ako daješ ranije, ipak ga skroz skuhaj jer luk (opne, zapravo), može biti teško probavljiv
skuhan je ok
ma da, znaci luk je ok.sada s 8,5 mj. Bas bi fino obogatio okus jer malo smo.postali probirljivi pa vjerujem da bi joj pasao okusom. Starijoj nisam dala luk negdje do oko godinu dana i sigurna sam da je tad tako bilo "u modi".:-)
Ja bi prije na svoju ruku dala ranije jogurt jer je to po meni zdrava i blaga namirnica, a vidim malo nize da se ne preporucuje. Bas m zanim zasto, cisto iz edukacije.
eno sam ti objasnila na drugom topiku
nemoj me šaltati na dva :-P