amnezija :roll: .prošli put sam htjela još pitati da li su sposobni za zamišljanje i simboličku igru?
Printable View
amnezija :roll: .prošli put sam htjela još pitati da li su sposobni za zamišljanje i simboličku igru?
i opet..hehehehee....da li razmiju humor i sl?uh baš sam pijavica,sorry ali zanima me.
I opet, sve ovo što si navela mora biti izraženo u tolikoj mjeri da onemogućava djeci normalan život. Sve što ne sputava normalan razvoj i život nije simptom autizma, nego naprosto karakter djeteta.Citiraj:
lasica prvotno napisa
Na tvoja tri pitanja odgovor je, nažalost, u najvećem broju slučajeva ne.
lasica, kao sto rehab rece, svi ti simptomi su izrazeni u tolikoj mjeri da dijete ne moze funkcionirati normalno u drustvu.Citiraj:
lasica prvotno napisa
Moja starije kci je do 3,5 godine govorila samo mama, tata i daj, a onda je progovorila cisto kao da citav zivot govori, ali opet kada je moj sin sa 19 mjeseci poceo razvijati simptome ja sam ZNALA da nesto nije u redu, a on mi je 4. dijete.
Kada ti u praksi vidis te simptome na djelu lakse bi shvatila u cemu je razlika.
Ovako ti mi mozemo pricati ne znam koliko, ti pokusavas zamisliti i percipirati ali tvoj um zamislja u granicama koje je on do sada vidio, ali svaka cast na trudu i zelji za razumjevanem :love:
Probaj malo pogledati na youtube, evo ovdje mozes krenuti
http://www.youtube.com/watch?v=FDMMwG7RrFQ&feature=fvw
:*
mozemo se dogovorit za pretrage pa mi sletimo na tjedan dana da nas se poogleda. imas i logopedicu za preporuciti?Citiraj:
rehab prvotno napisa
aha propustila sam bitan detalj-onemogućava normalno funkcioniranje.kužim sada,hvala,sorry kaj davim.zanima me kakav vam je bio porod i motorički razvoj djeteta?da li su sve savladavali ok?odnosno kakve su sada najnovije vijesti o autizmu,što dovodi do toga.zadnje što sam čula je hipoksija mozga prilikom poroda (to je mene bilo frka jer je moj imao dosta opsežno krvarenje) ili cijepljenja....vidiš zanimljivo je da je jako puno ljudi primjetilo simptome oko 18,mjeseca.slučajnost?i kako funkcioniraju djeca u svakodnevnici,s čim imate najviše problema,npr.hranjenje,kupanje,igra...? i da,koje su prognoze za vašu djecu,da li će moći normalno živjeti bez vas i vaše pomoći kad odrastu?
moje je otkljucao fantaziranje, laze, izmislja ali vrlo cesto u te price ubacuje nesto sto je cuo ili vidioCitiraj:
lasica prvotno napisa
definitivno ne kuzi kad mu se kaze nesto tipa "piece of cake" i stvarno mu moras reci direktno sto mislis. cak mu ne lezi ni komunikacija tipa "zasto si napravio ovo?" i umjesto toga trebas mu reci u obliku "daj napravio to i to i cesto objasniti zbog cega to treba obaviti jer njima gola uputa nije dovoljan argument da bi nesto bilo tako
moj ima smisla za humor ali se razlikuje od smisla za humor druge djece ali zna se cesto smijati skupa sa svima i kad mu nije jasno zbog cega. to se najbolje vidi kad smo u hr a on stvanro jedva razumije hrvatski jeer sam prestala sa njim pricati na hr kad smo spoznali da je autizam i forsiramo nizozemski. zna u situacijama kad se svi klinci zbog neceg cerekaju i on urlati od smijeha
ponekad je vrlo duhovit ali ponekad kaze nesto sasvim besmisleno i umre od smijeha
ja mu dodjem ko neki prevodilac za NT rasu. impresivno je gledati njega kako brije sa nekim ko je u spektru, oni se razumiju na nekoj sasvim egzoticnoj valnoj duzini
on je bio non verbal, nismo imali nikakvu reakciju sa njegove strane, ko da sam imala ciglu a ne dijete. danas zna prepricati nesto sto se dogadjalo tada
danas je pjevao pjesmicu koju je cuo u filmu koj sam ja gledala kad je on definitivno bio u najdubljem mraku autizma i nije mi jasno otkud mu to i objasnio je da je to pjesmica iz filma koji je mama gledala davno prije
Motorički razvoj djeteta s autizmom je najčešće uredan, dapače, često su motorički jako spretni. Kao što sam već napisala, nastanak autizma nije do kraja razjašnjen, iako postoje razne teorije (metabolički uzroci, cjepivo, teorija zrcalnih neurona, itd.) od kojih nije nijedna do kraja dokazana i potvrđena.Citiraj:
lasica prvotno napisa
hm,baš zanimljivo stray.a kada je progovorio?i kako?uz intervencije ili se odjednom otvorio i progovorio?i šta je sa obrazovanjem,da li mogu pohađati redovnu nastavu ako govore i sl?ovo mi je nevjerojatno da se sjeća te pjesme...koji su vam najčešći problemi u svakodnevnom životu sa djetetom?
ovo mi je jako interesantno,da postoji mogućnost govora ali se ne govori,ne osjeća se potreba za komunikacijom?ili?
da li oni ne razumiju naše komunikacijske znakove (ne procesuiraju ih dobro) ili ne žele "odlukom" komunicirati?kužiš informacija se šalje jezikom (ok i neverbalno).kao da imaju drugačiju formu komunikacije,ali ne i nedostatak potrebe za istom,pa izgledaju nedostupni.
koja je razlika između autizma i ovoga http://dira.forums-free.com/dispraksija-t57.html
sebastian se najnormalnije razvijao ko beba, brbljao, smijao se, ispustao zvukove, bio zainteresiran za nas, za sve oko sebe, za igracke
sa 4 mjeseca cijepljen je sa temperaturom 39 premda sam upozoravala. u nizozemskoj cijepljenje obavlja "sluzba za konzultacije" di radi kadar educiran tecajevima (inace u nl funkcionira nekoliko paralelnih sistema zdravstvene zastite i nije potrebno formalno obrazovanje da bi otvorili recimo ordinaciju za nutricionizam ili kiropraktiku)
i tako, zemska iz tog ureda me onak posprdno pogledala jer ipak je ona napredna nizozemka a ja kokos s balkana i ja debil dozvolila cijepljenje
imao je reakciju, mijesto di je cijepljeen je poslje jos mjesecima imalo kvrgu na mjestu uboda
po meni poceo se gasiti negdje sa godinu dana, onak, nije dolazio novi govor a postojece je po malo nestajalo, sa 2 godine se zgasio
po meni jedini odgovor sa autisticnom djecom je sonrise jer svi ostali pokusavaju dresirati djecu da glume ponasanje NT populacije i sistemom kazne i nagrade dovode dijete u stanje poslusnosti
ja imam osjecaj da nije u stanju da oni ne zele napraviti taj korak prema van nego ko da ko da ne mogu napraviti taj korak i pokrenuti se. njima stvarno treba prevodilac jer oni ne zele biti izolirani od NT svijeta
meni je sebastian progovorio 7 dana nakon sto smo ga stavili na GFCF dijetu ali cinjenica je da je 6 mjesci prije toga krenuo kod logopedice koja je sa njim kroz prilicno sonrise pristup radila na tome da se prvo proigraju i onda kad je otkljucao igranje pocela se sa njim igrati tako da je intenzivno pricala i svoj i njegov dio dialoga koj bi vodila sa NT djetetom
to smi mi poceli prakticirati kod kuce
prvo je krenulo jako nerazgovjetno, ko da su mu usta zakrzljala i ko da nije bio u stanju stvarno izgovoriti (mislim da tu lezi problem kod djece koja su jako dugo non verbal i da zbog toga treba sto ranije intervenirati
pa su dosle pojedinacne rijeci i na kraju je propricao za ozbiljno.
u pocetku je svaki zvuk koj je on ispustio ona prepoznala sto je on stvarno rekao i ponovila tu rijec na NT jeziku i uredno su nastavljali dalje
fascinantno je koliko je ona energije i ljubavi imala za njega, koliko je zena bila u stanju prilagoditi svaku situaciju njegovom trenutnom raspolozenju. sve starinjske metode koje ignoriraju ili cak kaznjavaju nepozeljno ponasanje tu nemaju sansu jer uopce ne polaze od djeteta koje treba pomoc nego si zacrtaju situaciju i guraju dijete u to
ono sto roditelj treba osvjestiti da treba traziti terapeuticu (logoped, fizioterapeut) koj ce vasem djetetu sjesti
nije stvar u tome da li dijete zeli suradjivati nego da li je ta osoba stvarno sposobna obaviti posao za koj je placena
ako terapeut prebacuje krivnju na dijete koje kao ne zeli suradjivati morat naci osobu koja zna sa kime ima posla
bravo! :love: i koji su mu sada najizrazitiji "problemi" u svakodnevnici?
sonrise metoda se radi i kod nas?
Naletjela sam danas na ovaj film - The Horse Boy.
svako malo virnem da vidim da li se što piše i baš sam tužna što je tema potonula :(
ideja mi je odlična i vjerujem da i na ovakav način možemo puno naučiti....jedino fali da pišete.
Za eventualnu utjehu roditeljima čija se djeca bore s autizmom: znam osobu koja je kao dijete prošla dijagnoze od autizma preko Aspergerovog sindroma ( ne znam kak se piše :oops: ) do potpuno zdravog djeteta kojem je navodno 15-tak g. bila krivo postavljana dijagnoza :? . Osobu znam od rođenja i mogu reći da je stvarno bilo perioda kada nije mogao komunicirati s okolinom, kako je rastao taj zid se smanjivao i on danas najnormalnije komunicira ( nekad to je neka umjetna komunikacija pa se tada opet spomene Asperger ali svi mi ponekad nismo voljni komunicirati pa to radimo preko jelte nečeg :mrgreen: ). Eto, zbog njega ja vjerujem u ovo što piše Stray
ja ne stizem
prvo je bio sinter klaas (sveti nikola) a sad stize bozic i u skoli su poludili sa aktivnostima pa sebastian i po doma ima vise ideja
tajchi - postoji razlika izmedju krive dg. i izlijecenja.
ostadoh nedorecena, da bi netko dobio dg. autizma mora zadovoljiti sve (ili vecinu) gore navedenih kriterija, neke situacije u rastu i razvoju djece mogu izgledati kao da je u pitanju poremecaj, ali nije...jer je rast i razvoj specifican, pa sve dodje prije/poslije na svoje.
ono sto je istina da u novom dsmV dolazi do redefinicije pervazivnih razvojnih poremecaja (tu spadaju - autizam, ret sy, pervazivni neodredjeni, asperger) i dolazi do odvajanja npr. ret sy, koliko sam cula i aspergera...iako oni izgledaju slicno, uzroci nastanka, tijek i prognoze su toliko razliciti da je tendencija da se o tim poremecajima govori zasebno a ne kao o poremecajima koji pripadaju istoj skupini.
Asperger sy. je karakteriziran ocuvanom komunikacijom-govornom, ali nedostaje ono nesto sto si dobro primjetila - emocionalna komponenta, odnosna i sl. pa nekad ta kom. djeluje kao umjetna. Cesto ljudi u ne znanju razlicitosti poremecaja iz autisticnog spektra govore da je to sve autizam, ali oni su bitno drugaciji i zato se veselim toj potrebi da se odvoje ti poremecaji.
Nekad i poteskoce u senzornoj integraciji ili poteskoce u razumijevanju govora (afazije) znaju izgledati kao autizam i pocetna ili radna dg. moze biti takva, no s vremenom se uvidi u cemu je problem i dijete se pocne razvijati na drugaciji nacin. nije tu stvar da je ono imalo aut. pa ga sad nema.
kad govorimo o metodama rada - ja sam uvijek i definitivno za one koje ulaze u svijet djeteta...bilo to dijete s teskocom u razvoju ili ne.
autizam je ljeciv
flower je zastarjela struja zapadnjacke medicine
rat syndrom i kad je tu fragile-x su genetski ali cijelo cudo autizma dolazi iz cjepiva, oralne upotrebe antibiotika, zagadjenja (pesticidi i losa voda unose u klince hrpe metala)
cjepiva donose viruse i metale koji se koriste kao konzervans, oralna upotreba antibiotika unisti crijava (porozna crijeva su jedan od cestih pratilaca autizma
i na kraju imate dijete koje zbog razlicitih biokemijskih uzroka trpe konstantne bolove i ako roditelji ne gurnu pretrage klinac se nikad nece razviti (uz sve to racunajte da ce vas ljudi od struke cesto popljuvati i izvrijadjati jer kaj vi znate kao roditelj. vi ste jos jedna pateticna mama koja se odbija pomiriti sa cinjenicom da je dijete autisticno i oni valjda znaju sto je moguce. onda kad 2 ili 3 ili 5 godina nakon toga ocistite dijete od smeca i izbalansirate imunitet i probavu i dijete vise nije autisticno onda strucnjaci krecu sa teorijom pogresna dijagnoza)
trebate stvarno biti stabilni da gurate i dalje nakon sto vas doktor otpili kad donesete testove koij recimo pokazuju intoleranciju na casein i gluten jer su testovi radjeni u USA i vele da su to gluposti. meni je prestrasno da pedijatar koj se nije educirao jednostavno to sto ne zna proglasi za glupost
p.s. (da ne ispadne da samo pljujem poo flower)
ima stvarno slucajeva kad se sensory integration disorder zamijeni autizmom ali poonovo, uzrok je cesti isti
jedan od velikih uzrka trovanja su opmeksivaci i prasak za ves koji su puni smeca i koji se ne isperu iz odjece nego su klinci (i odrasli) cijeli dan u dodiru sa tim. kako je koza najveci organ tijelo hrpu otrova pokupi odatle
trebalo bi stvarno izbaciti omeksivc a prasak za ves bi bilo idealno koristiti neki bio prasak (mi koristimo eco klok i ecover)
klincima bi trebalo filtrirati vodu. najjaci su filteri na riverzibilnu osmozu ali i obicni brita filter ce poomoci
pokusajte klincima davati meso zivotinja koje su odgajane prirodno, koje nisu sopane antibioticima, koje nisu klane serijski jer u tom mesu ima hrpa adrenalina. pokusajte nabaviit meso zivotinja koje su bile na suncu jer nema sanse da je meso zivotinja koje nisu izasle na zrak i nisu vidile sunca moze biti dobar izbor za prehranu
mi jos doma imamo i filtere za zrak
ma samo ti pljuj, ako imas potrebu za tim. ja nemam potrebu pljuvati vec diskutirati.
ne znam gdje sam uopce govorila o uzrocima autizma i sl. stanja? pokusala sam se samo referirati na post od tajchi i objasniti odnose medju navedenim dg., te neke trendove koji se javljaju u definiranju i dijagnosticiranju.
zato ti ne zamjeram sto si navela sve sto si navela jer se zapravo uopce ne odnosi na ono o cemu sam ja govorila, a to da sam pripadnica zastarjele zapadnjacke struje necu ni komentirati...ipak me toliko ne poznajes, stara ili ne...zapadnjacka ili juzna...struja ili plin
:mrgreen:
vidiš, ovo pak prvi put čujem :/ ja sam već odavno izbacila omekšivać a deterdženta stavim cca jednu žlicu i dodam još žlicu - dvije sode, ali to radim iz ekloških pobuda.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
Ostalo iz posta je također prilično logično...
nisam te planirala napasti, tebe kao tebe ali sa ovakvim se idejama hrpa roditelja djeca sa autizmom susrece i roditleji koji nemaju potrebu sami sve procitati vjeruju u takve i deje i takva djeca ostanu zakljucanaCitiraj:
flower prvotno napisa
meni niko od strucnjaka u nl ni u hr nije spomenuo da provjerim malom intolerancije, alergije, candidu, parazite i viruse
haug
roditelji s kojima sam ja u kontaktu takve su probe radili vec prije 10 god. u hr, mislim da su bas nizozemci dolazili, kod nekih je doslo do promjene kod nekih nije (s promjenom jelovnika, unosenjem minerala i vitamina...). tako da znam o cemu pricas. nismo ni mi ovdje tako bogu iza nogu ;) djeca s kojom sam ja u dodiru su radila/rade po floor time metodi, idu u redovne skole, ali jos uvijek u svojem ponasanju zadovoljavaju kriterije aspergera ili pervazivnog, visoko su funkcionalna, ali to ne znaci da oni navedena stanja nemaju.
mislim da meni nije jasna definicja izlijecenja od autizma/aspergera/pervarzivnog? jel to znaci da postanu funkcionalniji ili da se svi simptomi povucu/nestanu?
pa imas djece kojoj je autizam nestaoCitiraj:
flower prvotno napisa
Raun Kaufman je covjek ciji su roditelji odbili slusati mjerodavne strucnjake i dati ga na trening u instituciju i samo su improvizirali sa njim i tako je nastao sonrise, po meni jedina metoda koja se iskljucivo vrti oko djeteta. svi drugi na razlicite nacine pokusavaju autiste dresirati da se pretvaraju da su normalni pa onda kao rade neku zivotnu situaciju korak po korak i onda bi se autisti trebali priuceno ponasati normalno
potrazi na youtube ako te zanima
ono sto je masovno prisutno da "strucnjaci" ne pokusavaju toj djeci objasniti odredjenu situaciju i zasto je to tako. nama ta objasnjavanja jako pale i prisutna su u milion situacija
npr ne hodamo po cesti jer su tamo auti i to je opasno, ne tucemo bebe i ne pljujemo bebe jer je to ruzno i nekog ces povrijediti......
sto je drugoj djeci instinkt autisti stvarno moraju u svojoj glavi prevesti na svoj svemirski jezik da bi shvatili. kad shvate kako nesto funkcionira u NT reality i kad to usvoje stvarno su taj dio price ostavili iza sebe
neko od odraslih sa autizmom je negdje objasnjavao da oni vide i pamte u slikama sto doslovno znaci da ono sto mu pricas on vizualizira da bi si preveo na svoj jezik.
imas slucajeva kad su djeca koja u "zdravom stanju" imaju autizam kad se razbole, nesto tipa visoka temperatura imaju potpuno NT ponasanje
kod nas je bolest okidac za pojacane simptome autizma, pocinje se zatvarati i odlaziti i ne komunicirati. jednostavno se zatvori i nema povratne informacije a na faci mu ne vidis da li je do njega doslo to sto pricas ili ne
poznajes floor time? ja u njemu ne vidim ni trunku dresure.
drago mi je da tvoje dijete dobro napreduje i da ste nasli metodu i nacin koji mu odgovara, ono sto je meni fascinantno je da kod autizma i sl. stanja jedna metoda ne odgovara svima.
slucaj RK mi lici na jedno moje dijete, od mr i autizma s 2 god. do zdrave predskolke s 6 god., a nisu/nismo radili sr ni detoksikaciju, jednostavno je njen razvoj isao u tom smjeru.
zasto dobivam dojam da nas strucnjake stavljas u suprotstavljen tabor, mislim da smo na istoj strani samo s razlicitim ulogama.
http://ciod.ba/dokumenti/tuzla/autizam.pdf
hocu reci da se vidimo uzivo i upoznas moju ustanovu ili rehab ili nekog drugog od usudim se reci nove struje defektologa i strucnjaka rane interv. vidjela bi da nismo tako zastarjeli i sto si vec navela...i nas strucnjaka ima raznih.
a ako sam te dobro shvatila pod ozdravljenje smatras potpuno nestajanje svih simptoma i visoku funkcionalnost, poput RK?
Stray Cat, opet govorim kao nestručnjak, ali zar ozdravljenje ne bi podrazumijevalo da potpuno nestane potreba da dijete nešto "prevodi na svoj svemirski jezik", tj. imalo bi normalnu moć shvaćanja, razumijevanja i percepcije?
Osim toga, čini mi se da opet ignoriraš činjenicu da imaš razne oblike poremećaja iz autističnog spektra, od onih tako "laganih" da jedva možeš primijetiti da s djetetom nije nešto u redu, pa do onih najtežih.
Jesi li čula za slučaj da je dijete sa najtežim oblicima autizma potpuno "ozdravilo"?
da, najpoznatiji je Raun Kaufman ciji su roditelji samo razvili sonrise metodu, jedinu metodu koja se bavi djetetom, svi drugi treniraju mehanickiCitiraj:
*mamica* prvotno napisa
ja ne ignoriram cinjenicu da ima laksih i tezih oblika, ali cinjenica je da starci stvarno slusaju "strucnjake" koji tvrde da je autizam cinjenicno stanje i odustaju od djece
pa jedan na 100 klinaca ima simptome iz spektra a ja tu imam monolog
pa di su drugi roditelji?
80% veza ne prezivi autizam pa na sav taj tempo koj autizam donosi to dijete zavrsi sa jednim roditeljem ili u instituciji
daj zamisli roditelje cije je dijete recimo dijagnosticirano sa leukemijom da odustanu od takvog djeteta i predaju ga institucijama da se brinu o djetetu
stray cat - slazem se da je izuzetno tesko biti roditelj djeteta koje ima bilo koju teskocu u razvoju i da to zna biti pogubno za mnoge brakove, ipak mislim da je tu najistinitije da takve situacije dobre veze ucine jos boljima, a lose losijima.
da li je stvar u leukemiji, autizmu ili necem trecem?
sto se tice institucija, vecina djece u hr s dg.autizma i sl. je u obitelji u pš.dobi, čak i u oš dobi, mislim da u hr problemi skrbi pocinju kad prestaje dob skolovanja i moram priznati da nisam do sad imala priliku cuti da je ijedan rod. djeteta dozivio da mu se u ranoj dobi savjetuje da dijete daju u inst. i da s njim ne mogu nista, dapace savjetuje ih se da puno rade, ukljuce dijete u vrtic/skolu...
kad kazes za institucije i savjete strucnjaka tu mislis na hr ili nizozemsku?
ono sto je kod nas problem je - po rodjenju kako reci da dijete ima neku od teskoca...ili saopciti dg., ne kazem da je nas sustav savrsen, daaaaaleko smo od toga - ali barem nisam uocila tendenciju da djecu od rane dobi stavljamo u institucije.
da li rod. odustaju od djece? valjda imam srecu pa najveci dio rod. s kojima sam u kontaktu su oni koji nikako ne odustaju, vole ih i skrbe o njima s puno njeznosti i ljubavi.
i opet - gdje je floor time mehanicka metoda koja trenira djecu? znam da centar za autizam u ri s njim ima krasne rezultate, kao i sa senzornom integracijom. nisam primjetila ista mehanickog u njihovim postupcima.
čitam vas neko vrijeme i čini mi se prikladnije postaviti ovdje moje pitanje nego otvarati novu temu, oprostite ako griješim :)
radi se o nećaku mm kojem sam krsna kuma. dijete ima 4,5 godine i ne govori. njegov vokabular se svodi na svega 20-ak riječi koje ne može pravilno izgovoriti, a ostalo je neki samo njemu razumljiv jezik i cviljenje.
povučen je, nikada se ne igra s drugom djecom, a sam se zna zaigrati satima. rijetko se odaziva na svoje ime.
prošle jeseni krenuo je u vrtić (samo od 8-12)... nije jeo (inače ne zna jesti sam) i nije se družio s drugom djecom, sjeo bi u kut i tamo proveo ta četiri sata (bez plakanja), a tete nisu uspjele uspostaviti nikakav oblik komunikacije, pa su zaključile zajedno s roditeljima da je najbolje da ga ispišu i probaju opet dogodine (to je priča koju ja znam, neznam detalje).
ono što mene muči je da moja šogorica i njezin muž nisu ništa poduzeli da pokušaju pomoći djetetu i uopće ne smatraju čudnim niti zabrinjavajućim što on ne govori (ili to ne žele pokazati).
inače s njima baš i ne provodim puno vremena (prije dok nisam rodila sam često znala čuvati maloga), jednostavno iz razloga što dolazimo iz dva različita svijeta i nemamo ništa zajedničko. da nismo svojta :mrgreen: vjerojatno se nikad ne bi družili.
oni su ljudi s kojima je teško komunicirati (barem meni) i iz tog razloga neznam kako da im ukažem na to da dijete treba pomoć, treba logopeda ili nekog drugog stručnjaka.
trebam li im i na koji način nešto reći?
Ja bih im rekla vrlo otvoreno da sam čitala na forumu i prepoznala mnoge znakove kod njihovog djeteta. Ne možeš ih natjerati da pročitaju ili krenu na pretrage ali za dobro djeteta barem probaj jer 4,5 godine je krajnja granica za pokrenuti se.
@anilokin
Zar nitko od strucnjaka u vrticu nije primjetio da s djetetom nesto nije u redu? :?
Ako nitko strucan ne potegne pitanje njihovog djeteta, tesko da ces ti doprijeti do njih ako su takvi kako kazes :/
Jel on sada ispisan iz vrtica?
stray, ovo sam primjetila da vise puta spominjes.Citiraj:
stray_cat prvotno napisa
Ja ne razumijem odakle ti te informacije?
Jel to pricas o statistikama na internacionalnoj razini, strucne studije neke ili ... :?
Iskreno, ne poznam nijednu obitelj koja ima dijete s autizmom a da ih je to rastavilo ili da su dijete stavili u ustanovu.
Dapace, nisam cula ni za jedno dijete predskolske ili skolske dobi u HR koje se nalazi u bilo kakvoj ustanovi.
U HR se u ustanove smjestaju starije osobe s autizmom (konkretno u Dubravi ima jedan centar) ili u inkluzije (zajednice koje promoviraju samostalan nacin zivota) ciji su roditelji vec stariji i ne mogu brinuti o njima.
Flower, tebi je to struka, znas li ti jel u HR ima ustanova u koju se smjestaju djeca s autizmom ili slicnim poremecajima? :?
U Sloboštini su npr. trajno smještena djeca sa pp.
svašta,da se dijete ispiše iz vrtiće jer je neprilagođeno? :? pa kakve su to gluposti,oni su trebali ukazati roditeljima da eventualno sa djetetom nešto nije u redu,a ne katapultirati ga van bez pomoći.užas.možda je dijete bilo samo takvo u vrtiću a doma je ok? ne znam,ja bi definitivno rekla da mislim da nešto nije u redu,radi sebe,pekla bi me savjest da znam da sam nešto primjetila i odignorirala.ali ako veliš da nisu baš za komunikaciju upitno je da li će pomoći.vrijedi probati zbog maličkog.
ja stvarno nisam pametna sto reci anilokin...vjerujem da oni vide da nesto nije ok ali si jos to nisu spremni priznati i krenuti u akciju, mozda da ponovno probaju s vrticem (nisam shvatila da su ih izbacili vec da su zajedno napravili dogovor da ponovno probaju).
postoje u rh ustanove koje skrbe od djeci s teskocama koja su bez rod. skrbi ili su u ustanovama preko tjedna...no takav broj djece je manji postotak od onih koji su kuci.
ne vjerujem da su ga izbacili iz vrtića... neznam točno što se dogodilo i jesu li ih uputili na kakve stručnjake
problem je u tome što neznam da li oni stvarno misle da je u redu što on priča kao 1,5 godišnjak i da će to sve doći na svoje ili su svjesni svega pa to ignoriraju jer im je teško priznati sebi i drugima da dijete ima poteškoća u razvoju :/
pričala sam s mamom danas, ona je mišljenja da ne govorim ništa...
smatra da oni neće ništa poduzeti ako im ja šta kažem, već da će se samo naljutiti
ja smatram da je dijete najbitnije i da im treba otvoriti oči... pa makar nikad više ne pričali samnom. ali ne znam kako im to reći...
Hja, teško pitanje.
A da joj pošalješ mail-pismo, vrlo brižno sastavljeno?
Vjerujem da ti je iskreno stalo do dobrobiti djeteta...
Imala sam i ja slično iskustvo prije nekoliko godina - dečko od 3,5 g. uopće ne govori, ima ispade nekontroliranog bijesa, komunikacija - neartikulirano cviljenje i urlici.
Mama (moja malo bolja poznanica) je zabijala glavu u pijesak, a ja sam joj u jednoj prigodi (s obzirom da radim u zdravstvu) vrlo, vrlo obzirno i u rukavicama izdaleka napomenula eventualnu mogućnost pregleda/odlaska dijagnostičaru/rehabilitatoru/logopedu.
Rezultat: mama tada nije s djetetom otišla nigdje/sa mnom ni danas ne razgovara.
Nakon nekoliko godina doznala sam da je mali danas u tretmanu Centra za autizam, a na upit zajedničke poznanice zašto žena ne želi ni danas sa mnom komunicirati, doznah sljedeće: "ne mogu podnijeti da je neka strana osoba prije mene-majke zamijetila što je s mojim djetetom". :?
ovo je uzasno tesko pitanje a odgovor jedino zavisi od toga sta zelis i sta ti je bitnije - ako ti je vazno djetetovo zdravlje bez obzira na kasniju reakciju roditelja onda im kazi svoje misljenje
ja sam bila u situaciji da djecak u mojoj bliskoj rodbini ima problema sa izgovaranjem pojedinih glasova tipa R, LJ, Č i mozda jos po nekim
njegovoj mami sam onako izokola rekla da bi mogla da podje sa njim kod logopeda, kad je djete imalo vesto vise od 5.5 godina.
nisu otisli, ali su se na mene naljutili i dugo vrijemena me drzali na distanci zbog tog komentara.
danas, posle 2 godine, decak i dalje nepravilno izgovara iste glasove ali to vise nije moj problem :roll:
konačna odluka je pala :mrgreen: razgovarat ću s njima iako vjerojatno neće razgovarati samnom poslije toga
javit ću rezultate razgovora