Ja jedino piletinu u saftu... ali ona nije za express lonac, raspala bi se? :scared:
Printable View
Ja jedino piletinu u saftu... ali ona nije za express lonac, raspala bi se? :scared:
ja ne! kad se pipac digne onda otprilike pol sata i još kolko treba da para izađe, odnosno kad počne mirišat po gotovom bolonjezu. ne znam točno kad ja to sve odokativno, imam ga već 15 godina.
joooj Mojca da je meni bar ovaj mali ko tavica. pekla bi meso u njemu umjesto u tavi. mogu ga ja peč i u visokom al onda se sva spečem dok ga vrtim.
ja sam svojoj mami za ročkas jedne godine kupila taj veliki i mali s jednim poklopcem. oduševljenje. ona živi sama i njoj je taj mali mrak, a ispeče meso tak u loncu da nitko ne vjeruje da je iz lonca. ima koricu a unutra mekanooo mmmmm! prvo ga zapeče sa svih strana i onda vrlo malo podlije i zatvori.
baš sam išla gledati postoji li niski lonac koji je kompatibilan s mojim pokopcem. Postoji! Sad samo moram pronaći gdje to ima i smisliti hrpu novaca.
Gdje ima Silit u Zagrebu osim u Lesnini?
ja imam od beghoffa od prošlog božića, svakodnevno je u upotrebi, ali nešto me zeza poklopac, točnije: kroz onaj dio koje se digne kada je tlak u loncu postignut, mi cijelo vrijeme izlazi para. i više ne zapišti onako jakooo kada se riješi tlak. mogu cijelo vrijeme kuhati na najjačoj vatri. do prije 5 kuhanja nije bilo tako,morala sam smanjiti na najslabiju vatru. ima li tko ideju što bi moglo biti?
http://www.amazon.com/Berghoff-BergH.../dp/B00A0PMJ4K
evo ovakav, a ovaj plavi dio na poklopcu ide gore -dole :) i taj me zeza
Ajme kud iskoci ova tema. Moj jos nov novcat expres lonac stoji u kutiji vec 6 mj.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
E, ovako: Na tim loncima odlaze samo tri stvari - brtva, tlačni ventil i sigurnosni ventil. Prve dvije stvari se mogu popraviti, za treću nisam sigurna.
Prvo provjeri papire od lonca - možda je garancija dulja od godine dana. Ako ti je još u garantnom roku, trk u servis ili trgovinu gdje je nabavljen - to je reklamacija pa bi se moglo popraviti ili zamijeniti za nula kuna.
Ako nije u garantnom roku, opet ista priča - pitaj tamo gdje je kupljen ili u papirima od lonca nađi popis servisera. Treba ti novi tlačni ventil jer je po svoj prilici otišlo pero (feder) koji ga drži u pravom položaju.
Iz iskustva - prebrzo je to. Ti lonci su trajniiiiii.... Ja sam imala Unis Pretis desetak godina i riješila sam ga se zato jer je bio aluminijski, a i brtva mu nije bila savršena (iako se to možda i moglo riješiti). Udomila sam ga kad sam dobila Lagostinu od svekrve (njoj je to stajalo u ormaru godinama i skupljalo prašinu). Kod mene je taj lonac bio u upotrebi isto desetak, možda 12 godina, a onda mu je otišao veliki perni lim koji drži poklopac na mjestu (sustav s poklopcem koji ulazi u lonac). Doslovce se raspao. Donirala sam ga lokalnim sakupljačima metalnog otpada. Nakon toga mi je mm kupio Peterhofov lonac, ali taj je robustan i težak kao tenk (mislim da je istočnonjemački). Radi sad već neke 3 godine bez problema, ali isto - prva stvar koja bi na njemu otišla je tlačni ventil.
Vjerujem da za tvoj lonac ipak ima nade. Sretno!
malo cu podignuti temu.. planiram kupiti magicni loncicu kuhaj! u biti, vec se spremam godinu dana kupit ga, ali sad sam se odlucila, ono, za pravo!! :D ali me malo zanima.. kad kuhate, primjerice govedju juhu, kako skuhate da povrce ostane neprekuhano, a meso mekano? malo me to muci.. ili pileca juhica? ok, ona ide vjerojatno sve odjednom. :)
aaaaaa, xcited!! :))
Ja skuham prvo meso i onda kad je gotovo stavim povrce ako treba jos vode i kuham jos 1o,15min. Luk jedino ubacim s mesom.
Ja stavim sve skupa- meso, mrkvu, krumpir i kuham 10 minuta. Ponekad bude povrće malo više kuhano, ali nije strašno.
Jel ima tema expres lonac za pocetnike? Imam nov, nekoristen, vec godinu dana stoji u kutiji i ne znam sto da radim s njim. Svaki put kad ga pogledam vec zamisljam kako ce mi eksplodirati
Kuham sve u njemu imam ovaj delimano skupi jfocrerpa i lobac
Kupila danas u kauflandu berlin lonac 9L, ima ga netko?
Mene strah tog cuda, na sta moram paziti?
Čitaj upute, pridržavaj se vremena u tablici koja je unutra i nemoj nikad puniti iznad granične crte (svaki ima oznaku) nego uvijek ispod. Otvaraj isto prema uputama.
Kad za 2-3 tjedna savladaš stvar, pitat ćeš se kako si uopće mogla živjeti bez toga. Ja, doduše, imam manji (5l), dva komada. Imala sam stari od 7l ali je dao svoje nakon više godina korištenja pa sam kupila opet od 5l jer za našu 4-članu obitelj taman takav paše. Dobro bi mi za filane paprike došao i veći, ali snalazim se s ovim.
I još nešto - nemoj poklopac prati svaki put u suđerici - moj stari je otišao kvragu samo zbog toga (vijak na pernom limu je stradao u suđerici).
Ima ih jos, al sam ja pojurila rano ujutro i vec ga je dosta ljudi gledalo pa se bojim da bi moglo nestat.
Petrlin , upute mi bas nisu jasne, pise da kad krene kuhanje stavim pipac okomito i pojacam na najjace a kad pocne pistat smanjim i stavim ventil vodoravno.. Tako onda i radim jel?
Da, tako radiš.
Moj nije isti, ja imam Inoxriv Sicura: http://s.popustolovac.hr/attachments...=0&w=980&h=800
Ali sve je to isto.
Kad staviš lonac (i klopu u njemu) na vatru, ventil mora biti u zatvorenom položaju da para ne izlazi van. Kod tebe je to očito okomit položaj pipca. Staviš na najjače (ja kuham na plinu) i čekaš da počne pištati. Pustiš da otpišti do kraja, smanjiš vatru na minimum i namjestiš željeno vrijeme (recimo 30 min za govedsku juhu, 5 min za brokulu... piše u tablici vremena i težine). Lonac će i dalje pištati, ali sasvim tiho i to tako i treba biti. Vremena kuhanja se računa od trenutka kad je lonac jako zapištao - u uputama je tablica koja vrijedi baš za tvoj lonac, nije univerzalno primjenjivo. Ja to držim pri ruci i danas, da se mogu podsjetiti ako kuham nešto što ne kuham baš često (kukkuruz na klipu, kesteni)
Kad vrijeme protekne, isključiš ili makneš s vatre.
Ako je unutra juha ili gulaš, ostaviš da se prirodno hladi jer se ništa neće dogoditi. Ako je unutra brokula ili krumpir, gurneš lonac pod hladnu vodu da ga odmah ohladiš i možeš otvoriti, jer će se inače i bez vatre pod tlakom prekuhati.
A jel diram za nesto onaj okrugli crni gumbic?
Znaci ne pipac nego ono s druge strane :idiot: :mrgreen:
Ne. Mislim da ti je to sigurnosni ventil.
Pročitaj upute za lonac, pažljivo, prije prvog korištenja. Unutra ti bi trebala biti skica s opisom i označeno je čemu služi koja polužica i koji pipac.
Ja imam od Sicure i kada počne pištati samo smanjim izvor topline, ništa ne diram ventile. Ovo je prvi puta da čujem tako nešto.
Ja isto spuštam ventil i smanjujem vatru kad zapišti. Inače sva para pobježe van.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Nikakvu tablicu osim mesa i par vrsta povrca nisam dobila.
Kolko se otprilike kuha ječam, kolko treba mrkvi? Slanutak?
Moj je Delimanov, za ječam kažu 9 minuta, mrkva oko 6. Kaže da namjestam ispušni ventil na 2, odnosno pod većim pritiskom treba kuhati.
Mrkvu kuham zajedno sa ostatkom, ako je supa npr. u loncu, pa se ni ne pridržavam bas tih napisanih 6 minuta, bude duže, ali i mrkva mekša.
Ja nemam nikakav crveni ventil, nikakvo namjestanje na 1,2, nemam riktanje vremena :neznam:
No, sutra cu kuhati ječam sa mladim grahom, pustit cu 20 minuta pa cu vidjet, mozda je i manje potrebno..
Ja ću ti potražiti tablicu vremena - znam iz glave da ta tablica postoji u kuharici Ivanke Karačić "Uh, to kuhanje", ali pitanje je da li se to još može naći. To je namjenska kuharica za korištenje ekspres lonca i druga brzinska jela. Moja mama ju ima i ja sam to naučila još u roditeljskoj kući, pa ne znam gdje bi to sad čovjek našao... ali potražit ću.
Evo tu sam našla nešto, na engleskom je: http://fastcooking.ca/pressure_cooke...ure_cooker.php
A možda bi ti pomoglo da zaviriš i u stari topic: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-50639.html
Evo, ovo je knjiga Ivanke Karačić: http://www.njuskalo.hr/kuharice/ivan...oglas-15784339
Ta kuharica i njezin par "Domaća kuhinja" su mi bile osnovni izvor informacija (uz bake i mamu) dok sam učila kuhati.
Evo i druge: http://www.njuskalo.hr/kuharice/doma...oglas-16213991
Onda smo obje u istom ekspres loncu - nisam čitala od početka, ali nisi ni ti, jer bi inače našla tablicu s vremenima. Sad vidim da sam linkala istu koju sam već stavljala i prije.
Jednostavno je koristiti lonac kad stekneš malo iskustva. Ja doma imam u tekici za svoju djecu zapisana iskustvena vremena, a kad me nema doma, to ne koriste samo sinovi nego i mm :mrgreen:.
Citala sam ali nisam vidjela!
No, puno si mi pomogla :)
Idem sad napraviti svoj prvi rucak u ekspresu.. Pa da vidim to cudo
Kako znam da je tlak u loncu pao?
Ugasila sam prije par minuta, sada jos susti. Mozda kad prestane sustati?
Da. I kad utihne, ja za svaki slučaj dignem ventilić da izađe još zraka ako ima. Imam fobiju od eksplozije. Znam, nije realno, al si ne mogu pomoći.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Wow!
Kakav rucak! :)
Gotovo za 15 minuta!
Odlicno!
Bas odlicno, odusevljena sam!
Kolko da otprilike kuham kestene od kad zapisti?
Dvadesetak minuta, a onda nemoj odmah otvarati nego ostavi još deset minuta da se kuhaju pod tlakom bez vatre.
Vrijeme je prilagođeno za moj 5 litarski lonac, pa možda da malo produljiš... nemam pojma. Ja ih skuham ovako za jesti, a držim 30 min ako radim kesten pire. Ne gulim, nego samo svakog prerežem nožem i istisnem mekanu unutrašnjost kao pastu za zube. Pregrade i kora ostanu zajedno, a škrob izlazi. Bez ekspers lonca to je skoro nemoguće postići.
Hvala :)