Evo i moje odluke za kolače ove godine
Šapice-gotove
Kiflići od oraha-gotovi
Husarski uštipci-gotovi
Rolat od kokosa ilitiga salama
Gljivice
Školjkice
Orahnjača i makovnjača
Minjoni
Ako neko hoće neki recept ,pitajte
Printable View
Evo i moje odluke za kolače ove godine
Šapice-gotove
Kiflići od oraha-gotovi
Husarski uštipci-gotovi
Rolat od kokosa ilitiga salama
Gljivice
Školjkice
Orahnjača i makovnjača
Minjoni
Ako neko hoće neki recept ,pitajte
Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
Linzeri
300g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
70g šećera u prahu
280g maslaca
60g žumanjaka (oko 2) iz tvrdo kuhanih jaja, ohlađeni i protisnuti kroz sito
12g mljevenog cimeta
žlica tamnog ruma
50g sitno samljevenih oguljenih badema
malo soli
pekmez od marelice i malina
1 jaje (za premaz)
Narezati maslac na kockice i razmutiti dok ne postane pjenast.
Samljeti oguljene bademe sa šećerom u prahu. (Šećer će pokupiti masnoću od badema.) Samljevene bademe i ostatak šećera u prahu dodati u maslac. Staviti i prašak za pecivo, cimet, malo ruma ili konjaka i kuhane žumanjke. (Od njih će tijesto biti prhkije i mekše.)
Na kraju dodati brašno da se sve poveže. Tijesto će biti dosta mekano i s njim treba pažljivo rukovati.
Tijesto rukama još povezati i podijeliti u dva dijela. Zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na sat vremena.
Razvaljati tijesto na tanko što brže, kako se ne bi zagrijalo i postalo premekano i ljepljivo. Izrezati četvrtaste keksiće i polovicu njih probušiti, da se kroz rupicu kasnije vidi pekmez.
Slagati u tepsiju, svaki keksić premazati smjesom od razmućenog žumanjka i vrhnja i peći 5-7min na 180C.
Mazati pekmezom po želji.
E sad, Ana je govorila kako je tijesto mekano i brzo još omekša od topline pa je dosta teško s njim raditi. Meni je bilo užasno gnjecavo i bilo mi je totalno nemoguće oblikovati ih pa sam dodala još malo brašna, tek toliko da mi bude dovoljno kompaktno da ih mogu izrezati. I ispali su odlično. :D
Vidim, ovdje se već naveliko peče. Ja ove godine još nisam ni sve sastojke nabavila. Tek ću sutra ili u ponedjeljak kupiti. A peći ću idući tjedan. Nešto mi se ove godine ne da kao inače. Znala sam u slavnim danima i po 10 vrsta ispeći. :roll: Valjda me sustižu godine... :mrgreen:
cure može li pomoć, gdje se najlakše može nabaviti mljeveni đumbir i piment
evo i recepta za koji mi treba
http://sweetcorner-jasenka.blogspot....s-cookies.html
ja imam jedno naopako pitanje
kupila sam neke kalupe u ikei jer su mi bili fora
sto se s njima radi?
http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/80133039
Pa vadiš oblike od izvaljanog tijesta, koliko se meni čini.
nije to baš tako jednostavno kako se čini
i ja sam kupila te kalupe
pa ako se zagledate malo bolje osim srca i krugova,ima tu kalupa koji su izgledom ludilo,ali (probala ja) ne mogu se standardnim receptima iskoristiti jer tijesto zaostaje u njima
meni se čini da je to prije za biskvitno tijesto,ali čisto sumnjam da ta plastika ide u pećnicu :?
luci07 hvala na receptu,ali upravo sam zamijesila po receptu od Kore
MoMo :*
kako ti radiš husarski, može recept?!Citiraj:
nadda prvotno napisa
Nema na čemu, bila bih brža, ali mm okupira komp cijeli dan.Citiraj:
Baš sam pogledala ove Korine, čine se fini, morat ću probat da usporedim.:mrgreen:
Naišla sam na ovaj recept još davno i spremila ga i sad izvukla.
Kolačići s kavom
Sastojci:
1/2 šalice maslaca
1 jaje
2 žlice instant kave
2/3 šalice šećera
1/2 šalice mljevenih lješnjaka
1/2 žličice ekstrakta od vanilije
3/4 šalice brašna
Priprema: ugrijte pećnicu na 180; u zdjeli izmiksajte maslac pa dodajte šećer i kavu; umiješatje i jaje, brašno, vaniliju i lješnjake; miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu; buudće kolačiće zagrabite žlicom i spustite na kalup za pečenje; pecite 10 - 12 minuta; pustite da se ohlade.
Isprobala bi te kolačiće zbog kave, ali me muče te šalice mjere. Ja sam kemičarka u duši, meni sve mora biti točno izvagano. Kako da odredim 1/2 šalice maslaca ili 2/3 š šećera ili 3/4 šalice brašna i na kakvu se šalicu misli??? Mislim, ne može biti bilo koja u odnosu na 1 jaje :?
Htjela bih raditi roladu od kokosa, onu koja se ne peče, pa bi molila ako neko ima neki isprobani recept, a da u njega neide kava, već nešto drugo što bi je moglo zamijeniti.
Čitala sam na coolinarici da se može staviti mlijeko, ali da onda ne drži toliko dugo ko s kavom. Kolko je to kraće?! :)
napravila sam kolacice od princes puffy, odlicni su!! jedino me strah da cu ih sve pojest do Bozica :/ :mrgreen:
Upravo sam pripremila sastojke za izradu ovih keksića :).Citiraj:
Pinky prvotno napisa
U frižideru se hlade:
mozart kugle
kokos rolada
bajadere
a još imam otprije medenjake-staklene keksiće
Vjerojatno ću još čupavce, možda mađaricu ako stignem i kesten tortu.
Kupiš Kotany začin za medenjake (mješavina začina).Citiraj:
Školjkica prvotno napisa
Ja svake godine radim gingere i koristim taj začin.
Citiraj:
ivarica prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:
padamo na izgled ha?
Ja vanili kifle napravim od brašna za prhko tijetsto i isto stavim štaub šećer. Uvijek dobro ispadnu.Citiraj:
Teta mi je dala supr recept za kiflice,uopće se na raspadaju(kao sve do sada :/ ).Isprobano.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Kiflice
350 g. brašna(ona kaže nije važno koje,ja radila 50/50)
200 g.maslaca
1 bjeljanjak
70 g.šećera (ne mora biti mljeveni)
100 g mljevenih oraha
Kad su gotove ,vruće uvaljati u mljeveni šećer kojem se doda jedan vanilin šećer.
sirius, potpisujem ovaj tvoj recept; to su najukusnije kiflice koje sam probala
(samo što ja stavim cijelo jaje i jedan vanilin šećer i u tijesto)
ima li tko dobar recept za išlere :saint:
princess puffy, kak su ispali linzeri? ja ću ih danas ponovo raditi. Meni su savršeni.
išleriCitiraj:
anita_m prvotno napisa
ja ti radim po ovom receptu
samo se oboružaj strpljenjem za skuhati kremu
rezultat bude izvrstan
Kora-sinoć zamijesila tijesto,danas pečem
inače radim po tom receptu i budu :mljac:
pečeš kolače :shock:Citiraj:
apricot prvotno napisa
ide li i malo leće? :P
draga moja, gdje si ti bila kad sam ja pekla po 20 vrsta?!
ove godine kriza, od jednog tijesta napraviti 4 podvrste i bit će super :D
za coko manijake
http://neretvanskanostalgija.blogspo...h/label/slatko
valjda sam još bila malaCitiraj:
apricot prvotno napisa
osim za izrezivanje tijesta za kekse, možeš koristiti npr za izrezivanje marcipana s kojim možeš ukrasiti torte, kolače, minjone i sl. Ako se lijepi za kalup, umoči kalup u šećer u prahu (ili glatko brašno)Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Za marcipanoljupce (da i ja stavim neki recept a ne samo kradem :) )
heidesant
20 dag maslaca
10 dag šećera u prahu
5-10 dag sirovog marcipana
1 žličica vanilin-šećera
naribana korica 1/2 limuna
25 dag brašna
1 žumanjak
1 šalica šećera
Maslac pomiješati sa šećerom u prahu, marcipanom, vanilin-šećerom i limunovom koricom. U to prosijati brašno i umijesiti tijesto (može i mikserom).
Tijesto oblikovati u kobasicu debljine 2 cm, zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti preko noći u hladnjaku (može se i smrznuti)
"Kobasicu" premazati umućenim žumanjkom i uvaljati u šećer. Narezati na kolutove debljine 1 cm, peći oko 5 min na 160 stupnjeva. Pustiti da se ohlade na limu.
(Ja od 1 smjese napravim 4 "kobasice")
evo recepata "stare garde"
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=asc&start=100
evo, za vas nove (mlade).
probalo pola foruma i...
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1916
moja bajadera:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1917
ove godine, samo varijacije ovih:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1914
(u dio tijesta stavim kakao, u dio kokos, u dio malo oraha)...
Prijavljujem da sam gotova s još dva (u biti, jedan sam napravila smjesu, peći ću sutra ili prekosutra, a drugi je kompletan).
Trenutno brojim 5 vrsta i niti jednu nisam pekla :mrgreen: (nekak ne volim kad mi kolači s jajima i kremama dugo stoje, njih ću raditi zadnja dva dana).
Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Ivka, to ti je cini mi se za ticino i marcipan ukrase za torte. Da bi s tim rezala tijesto, moralo bi biti neko jako gumasto i tanko izvaljano.
Frendicca i ja smo se organizirale i danas spekle
- spekulas kekse
- medenjake
- cokoladne kuglice (to su keksi od cokolade i ljesnjaka)
- pracne
- lagano slane coko kekse preimenovane u cokoladni mulj koji su predobri i presmijesni kad se u obliku ukrucenih valjaka vade iz frizidera
- zobene keksice
- napolitanke bake Anke
Sutra nastavak. Jos cemo ispeci brownies u malim papirnim kalupima, pa cemo ih umociti u cokoladu i pracne s orajima drugu turu. I kuglice od smokava. A mozda i suho voce u cokoladi, cisto za dekoraciju. Iako sam pocela sumnjati da ce ti kolaci docekati Bozic u nasoj kuci. Naime muz je izjavio "da su bar svi kolaci pracne", a decki se motaju oko ormara ko macketine oko misje rupe.
Mislim da cu jos dodatno ili madjaricu ili starinsku tortu od jabuka.
ove radim ove godine po prvi put i krfva cekam da ih pobamCitiraj:
apricot prvotno napisa
apricot, radila sam po tvom receptu sinoc kekse koji u bolji sto duze stoje i savrseni su uprkos nekim propustim s moje strane: nisam imala 250 gr basema pa stavila di oraha, izgleda sa sam graskom stavila previse cokolsde pa mi je tijesto bilo pregnjecavo da ga valjam pa vadim oblike ali ja sam eukom oblikovala okrugle kekse. jedan pleh zaboravila izvaditi na vrijemw pa su mi malo zagorili ali uprkos svemu tome preukusni su. hvala za recept :*
Mudro si se ogradila ;)Citiraj:
apricot prvotno napisa
:heart: za linkove
Kolačići od princess puffy i medenjaci već gotovi (jedna kutija i doslovno pa sam druge dvije sakrila :P ), brun i heidesant sutra, možda i obične kekse a za prekosutra se još ne mogu odlučiti...
ivica k evo recepta,radim sa lješnjacima i super su mi,a najbolje mi paše marmelada od marelica
POTREBNO:
Tijesto:
30 dag brašna
20 dag masla ili margarina
10 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 žumanjka
malo soli
10 dag mljevenih lješnjaka ili oraha
marmelada za punjenje
NAČIN PRIPREME:
Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka i ostavite zamotano u plastičnoj foliji u frižideru 2 sata. Oblikujte od tijesta dugački valjak i izrežite na jednake komade (veličine manjeg oraha). Od svakog komada oblikujte kuglicu i drškom veće kuhače napravite u sredini udubinu. Poslažite na lim obložen papirom za pečenje i pecite da lagano porumene. (10-15 min., ovisno o pećici). Ohlađene uštipke pospite šećerom u prahu(ja ih ne posipam, ali u receptu piše). Zagrijte marmeladu da malo provrije, ako je puno gusta dodajte žlicu vode. Malom žličicom punite udubine tekućom vrućom marmeladom i pustite da se suši. Ja namažem marmeladom i cijele kolačiće i uvaljam ih u grubo mljevene oguljene bademe pa tek onda stavljam marmeladu u rupicu. Jako je efektno ako stavite marmeladu od crvenog ribizla, ako nemate može marelica ili neka druga.
gdje držite božićne kolačiće- keksiće ovih dana do božića?? frižider? špajza? zatvoreni balkon? s obzirom da se ovih dana dosta grije u stanu zanima me da li bi ih trebala držati na nižoj temperaturi?
govorim o suhim- bez kreme kolačićima...
Špajza.Citiraj:
GrgurovaMama prvotno napisa
Kutije za hranu - limene i plastične.
Nešto je otvoreno i samo na pladnjevima (kuglice od smokava, kuglice od keksa i kokosa, crna salama s bademom). Engleski kolač sa suhim voćem samo zamotam u celofan.
Medenjake zatvorim u limenku ili duboku tupperware posudu s nekim drugim saftnijim kolačima (npr. stavim jedan čupavac) pa povuku vlagu i brzo otpuste, budu fini mekani. Vrijedi i za raspucane kifle od oraha, ali nisam ih još ispekla ove godine.
Neke kolače tipa karlbadska pita ili londoner šnita (ne znam još koju ću napraviti) držim u plehu u kojem su se pekli i režem po potrebi, ako nema dosta kutija za spremanje, jer poberu mi klinci za lego-garniture...
Kremasti kolači - frižider. Znala sam tortu držat na balkonu, ali prehladno je ove godine...
kod mene gotovi paprenjaci i zvjezdice.
danas radimo medenjake one od bake Ane, jer su mekani, samo da cu ih uroniti u otopljenu cokoladu.
bajadera isti recept kao kod apri, osim sto ja stavljam bademe, a gore uvijek otopim neku cokoladu s nugat masom, sto im da smek.
napravit cu jos i banana brot,
tortu od narandze
probat cu i ja ove od princess puffy
i jos one koje je neko linkao s da mi je nesto slatko, one s bademom u l isticima.
zato sam ja ovaj vikend radila samo ove suhe. drzim ih u limenim kutijama u spajzi, a od kvarljivih imam samo tortu i nju drzim ili na balkonu, a ako je vani toplo onad u frizideru.Citiraj:
gdje držite božićne kolačiće- keksiće ovih dana do božića?? frižider? špajza? zatvoreni balkon? s obzirom da se ovih dana dosta grije u stanu zanima me da li bi ih trebala držati na nižoj temperaturi?