zbog solanina i nitrita
Printable View
zbog solanina i nitrita
Ovo s mrkvicom zanima i mene, vjerujem da postoji dobar razlog. Kao trostruka mama mogu samo reći nemojte žuriti, nema ljepšega nego kad je papica uvjek gotova, friška, topla baš kako treba i provjerenog porijekla. Eto meni je žao što je već došlo vrijeme dohrane i razmišljanja, a što danas da mu dam i jel neće jer mu se ne sviđa, ili nije spreman ili tko zna što.
Aha...jer na kasici od mrkve pise vec od 4 mjeseca...s cim je onda najbolje krenuti?
Aha, ok, isprintala sam si sad Rodinu tablicu..kad kazete kukuruzna krupica, da mu radim isto kao i nama samo bez soli naravno? I jel istina da se u povrce smije stavit kap domaceg maslinovog ulja?
Aha, pronasla sam odgovor, bas sam blesava!
palentu zakuhaj rjeđe, neka bude malo gušće od smjese za palačinke.
pa kada prihvati, pogusti.
ja ne bih dodavala masnoću jer u majčinu mlijeku ima dovoljno.
mislim, možeš, ali nema potrebe.
jedino kada kreneš s mrkvom i ostalim namirnicama bogatim A vitaminom koji se apsorbira uz pomoć masnoće
Potpisujem.
Sa najstarijom devojčicom krenula sam prerano, sa, nepuna 4 meseca, kako su to tad ovdašnji pedijatri preporučivali. I, dete se baš namučilo - kako pojede kašicu, tako se iskaki uz grčeve...
Sa mlađom sam već bila mudrija - mada su preporuke bile iste, krenula sam znatno kasnije.
Sada, ne mislim pre 6. meseca.
Počeli smo sa par žličica ocjeđenog soka od jabuke nešto prije nego je napunio 7 mj.. bio je buco i vidjelo se da po svemu super napreduje pa nisam htjela ranije.. da nije pedijatra možda bi i dulje tako jer mu ništa nije falilo a meni je tako bilo lakše.. sada znam da ću sa drugim barem isto tako ako ne i dulje isključivo dojenje!
Juce dosla moja najbolja prijateljica s petomesecnom bebom s kontrole kod pedice,i kaze-treba da pocnemo s vocem a kad napuni 6 sa mesom:o:twisted:,nisam planirala,ali Dr kaze da mora...i,pokolebala se,iako nije planirala,i zna da treba dojiti iskljucivo do 6,i sve zna,ali ....eto...
I meni je nasa svasta savetovala,ali ja nisam poslusala.
Zaista sam se strogo drzala tablice a tako mi je i lakse bilo,lepo ljudi poradili na tome,sve lepo pise,sta ja ima tu da izmisljam kad je provereno.
Ali,sad kad imamo 16 meseci,i kada je nova sezona pred nama,mogu reci da sam srecna sto sad sve moze probati,konacno:klap:
Mene nista ne bi pokolebalo..bas nista. Meni su dali na kontroli kod pedijatra s 10 dana flasicu i kutiju za adaptirano i unutra sve letke za narudzbu..samo sam rekla da dojim i planiram dojiti minimalno 6 mjeseci, bez dohrane i icega. Onda mi je s 5 mjeseci medicinska sestra rekla da mu mogu vec dati dohranu (mrkvu je rekla), ja sam rekla-znam da mogu, ali necu :P Nista prije 6 mjeseci. I eto, krenuli smo prije 3 dana, s 6 mjeseci i 6 dana :) I drzim se Rodine tablice, iako me ta mrkva malo namucila...
evo, 6 mjeseci i krenuli mi pomalo s dohranom... ne znam da li je rano za reći, ali idem malo čitati odbijače dohrane!
nije da mi se žuri, uostalom tek je probao dvije stvari ali nije oduševljen.
Kupovne kašice ne dolaze u obzir, to mi je škart.
Kupila sam posudicu s onim za izvlačenje zraka (da bi očuvala svježinu) pa me zanima vrijedi li to čemu, znate li? Inače sam nevjerni toma za takve stvari ali neka se nađe u slučaju da moramo papati a nismo doma.
u slučaju da morate jesti, a niste doma, ponesi voćku i malu žličicu
ili malo zobenih pahuljica koje će ti u kafiću zapariti vrelom vodom
dohrana je jednostavna
vidiš, to se ne bih sjetila! a doma sam mu probala davati tako sa žličicom.....
trenutno mi izgleda komplicirana, al pomalo ćemo mi :-)
Da, ta dilema izmedju kupovnih kasica i "domacih" kasica je vjecna...tako i trenutno u mojoj glavi..jedino sto u Austriji barem pise na kupovnom povrcu je li bio ili ne..ali ono sto on sad smije jesti-toga sad nema, nije sezona..mislim da cemo kasice i domace, no domace onda kad rodi u vrtu i kad cu znati odakle zaista dolazi...
Ja ću možda malo skrenuti s teme, ali kad ste već svi ovdje (osim toga, u pretražniku nisam našla ništa pametno)... Kada krenuti s heljdom? U knjizi Kašice Hane Ivankov piše da se može krenuti već s 8 mjeseci no negdje sam naišla na informaciju da ne treba krenuti čak prije 5. godine. Prijateljica mi kaže kako je heljda preteška (čak teža od graha) za male bebe. Da skratim priču... Svojoj curici sam dala heljdu i super ju je prihvatila, napucala se samo tako, no već ju je sljedeće jutro iskakila (dala sam joj navečer). Nisam primjetila da ju je nešto posebno napuhnula. Slično je bilo idući puta kada sam joj dala ujutro, a ona ju je pokakila već popodne. Prijateljica me je isplašila pa joj više nisam davala.
Evo, sad u toj knjizi Kašice čitam kako je uz visoku prehrambenu vrijednost heljda lako probavljiva namirnica, a osim toga su bjelančevine heljde kvalitetnije od bjelančevina drugih žitarica (iako heljda nije žitarica nego priprada zeljastom povrću) jer imaju vrlo visoku biološku vrijednost (iskoristivost). Inače, heljda ne sadrži gluten.
Dakle, sastavljačice tablica, što imate za reći (budući da nisam naišla na heljdu u tablici?)
Da, još nešto. Špinat i blitva idu od 12. mjeseca starosti, no nije li blitva lakša (kad kažem lakša, ne mislim na probavljivost nego na... ma skužit ćete na što mislim) od špinata?
heljda je puna blakana i, kao takva, odlična za crijevnu peristaltiku.
to je razlog što je pospješila probavu tvoje djevojčice.
iako nema glutena, ja ne bih krenula s heljdom na samome početku, ali uz uvođenje drugoga obroka, sa cca 8 mjeseci - bih
heljda je toliko zdrava, obiluje proteinima, antioksidansima, vitaminima iz grupe B i vlaknima, ima najveću količinu aminokiseline lizin od svih žitarica, sadrži vitamin D, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo...
blakana = vlakana
To da se heljda ne daje prije pete godine je makrobiotička 'mudrost' - heljda se smatra žitaricom jake energije i kao takva nije preporučljiva za malu djecu.
Super onda!
Da, heljdu sam joj i dala s 8 mjeseci (minus 5 dana
Kako se priprema heljda?
Uh, ja stisnula krivu tipku pa pustila samo dio teksta, a onda me prekinulo dijete :-)
KayaR, heljda se samo skuha, oko 20 minuta i to je to. E sad, mojoj curi nekada smeta što nije skroz ispasirana (a ne volim joj miksati hranu jer bude puna mjehurića) i što joj mrvice heljde šetaju po ustima, no nekada jede samo tako. Mislim da ću joj samljeti na krupnije u mlincu (nešto kao mlinac za kavu), valjda će joj biti bolje.
E da, heljdu sam joj i dala s 8 mjeseci, a što se tiče drugog obroka, s njim smo krenuli već sa 7 mjeseci. Naime, cura je dobro prihvatila prvi, a osim toga je između 4. i 6. mjeseca na težini dobila tek 400 grama. Da bismo izbjegli AD koje je rekla pedica i tovljenje keksima i mlijekom što su preporučavali svi ostali, ja sam uvela drugi obrok tako da su oba obroka sa žitaricama. E sad, da mi je ova pamet, možda bih i drugačije.
Fora je u tome što bi M. posisala samo jednu siku i to bi bilo to, no ja sam ju gnjavila da ju posisa do kraja, a Rodina savjetnica mi je rekla da ju ne gnjavim nego radije dam drugu jer će tako popiti više mlijeka. I bi tako. Počela je dobivati na težini, čak preko 100 grama tjedno.
Kao što sam rekla, žitarice jede i za doručak (s voćem, jabukom, suhom šljivom ili marelicom) i za večeru (s povrćem ili same budući da nije sezona povrća, a ne dajem joj ništa iz trgovine) jer mi obrok nekako nije cjelovit bez njih. MOžda ćete me i ispljuvati, ali ni ja ne pojedem ujutro samo bananu ili jabuku, nego sa zobenim pahuljicama. No, sad me već polako brine to što stalno ima vjetrove, a kontam da je to od žitarica koje su uglavnom cjelovite. Koliko se sjećam, DAvor je na topicu o alternativnim načinima prehrane (a vjerujem i drugdje) pisao o tome kako djeci ne treba davati integralno jer zbog toga ne mogu dobro apsorbirati hranjive sastojke (ispravite me ako griješim). Čini se da se to događa s M. jer mi je u posljednjih 11 dana dobila tek 40 grama, a opet ju ne gnjavim za drugu siku nego pojede tek jednu (a i to traje, povuče par puta, pa otpuza, pa se vrati pa na klečećki, pa na stojećki... kontam da ju muče vjetrovi). Inače sisa 5 puta dnevno i 2 do 3 puta noću. Osim toga, nekada mi se čini da kroz guzu izađe sadržaj žitarica onakav kakvog je pojela.
Znam da se ne trebam opterećivati težinom jer je ona zdrava, zadovoljna i vesela beba, ali me ipak brine što je sad opet stala s prirastom. A i ti vjetrovi me više izluđuju. No, sve žitarice koje kupujem su valjda uglavnom cjelovite (žganci, pahuljice prosa, riže i zobi, ječam, raž, heljda).
Kakva su vaša iskustva s tim?
Evo, samo da javim da smo se odlucili sami raditi kasice od bio povrca i voca :)
sljedeče nedjelje nas nema doma,točnije idemo u Austriju na Prvu pričest pa molim savjete kako pripremiti obrok maleckoj od sedam mj.voli papati večinom mrkvicu sa dodacima,jabuka ili tikvica,malo riže ili krupice,nedugo smo počeli sa dohranom i još je uvijek na ciki!Hvala unaprijed,ah da jede samo doma pripremljene obroke!one kupovne neće probala sam.
Pretpostavljam da ti treba obrok za po putu. Ako je neophodan, ako joj nije dovoljno da samo cica, uzmi kako je gore apricot napisala jednu jabuku, i zobene pahujice, možeš u termosici vruću vodu. Kad ti treba obrok pofuriš pahuljice i dodaš jabuku i neka jede. Ili skuhaj palentu doma, pa joj uzmi, ona može stajati. Mada, mislim da ti dijete od 7 mjeseci može bez brige biti bez dohrane taj put.
hvala na odgovoru Anemona i hvala na savjetima ovo sa zobenim pahuljicama mi je super,a i palentu voli.
inače uskoro počinjemo s dohranom (sve smo bliže ) i imam još par dilema:
ja sam joj mislila prvo nudit npr. tjedan dana jabuku (ribanu, struganu, kuhanu, pa opet struganu...), a pedijatrica nam je rekla da krenemo sa sokovima, pa sam zbunjena oko toga
čitala sam da se voda može početi nuditi odmah s voćem ili tek s uvođenjem mesa i žitarica, znači nakon čega joj trebam prvi puta ponuditi vodu
kakvu vodu joj trebam dati: prokuhanu običnu ili prokuhanu janu ili prokuhanu onu baby vodu što ima za kupiti za miješanje s adaptiranim
to su zasad sve dileme kojih se mogu sjetiti, ako se sjetim još koje..
Početak dohrane sokovima često preporučaju pedijatri. Kao radi famoznog navikavanja na okus. Meni to nema smisla. Meni je voće voće, a voda je za piti.
Ne trebaš se toliko brinuti oko vode. Ponudi mu negdje tokom dana kad započnete s dohranom, ako prihvati dobro, ako ne, opet dobro.
Mi smo vodu prokuhavali za piti (običnu iz pipe) dok je bio tako mali, a kasnije (možda oko godinu dana, možda prije, ne znam više) smo mu počeli davati neprokuhanu vodu iz pipe, koju mi svi pijemo.
krenula sam sa dohranom, tj.rižinim pahuljicama u moje mlijeko prije spavanja...
da se malo ubucimo...za deset dana imamo 6mjeseci
pedica mi rekla da nema potrebe ići ranije sa dohranom, ali eto mi mršavi jako pa nam rekla da krenemo sa rižinim...
preporučila mi da krenem nakon toga sa kukuruznom palentom...kao obrok
da li da joj dajem samu palentu ili s mlijekom?
MI smo krenuli sa žgancima (s navršenih 6 mjeseci) koje sam kuhala na vodi, a onda dodala svoje mlijeko (nemoj ga nikako kuhati). Tad sam ih čak miksala štapnim mikserom da joj zrnca ne bi trčala po ustima, ali kontam da nisam morala. Više ne dodajem svoje mlijeko u ništa, a jede bez problema sve žitarice, suhe šljive, marelice, krumpir...
vidim da ima za kupit kukuruznu gris i kukuruzna krupica (tj. palenta), a koje od toga se daje sa 6mj?
to sam i mislila, znači mogu davat malo jedno malo drugo, zbog različitih tekstura
Počeli prije par dana, sa 6 mjeseci i 2 dana. :)
Prva na jelovniku je uletila naribana jabučica.
Počeli sa 6 mjeseci.
Prvo je dobio sluz od riže.