Sad kad sam se najela kupovnih, mogla bi probati napraviti domače po ovom jako hvaljenom receptu!!!
Printable View
Sad kad sam se najela kupovnih, mogla bi probati napraviti domače po ovom jako hvaljenom receptu!!!
Ja sam jučer radila po ovom receptu s pola-pola brašnom i pečenjem prve strane krafne s poklopcem,ispale su jaako dobro!
Prve dvije su mi malo bile pretamne jer sam imala dosta jak plin,ali kasnije sam skroz smanjila na najmanje i ispale su savršene!
i danas sam ih radila, obožavamo ih, neki s nutelom, a neki s pekmezom
Dižem temu nek se nađe.
Idem ih sada napravti.
ja baš tražila :)
hvala na dizanju teme!
ima li tko isprobani recept za pečenje u rerni? :-D
nemam
ali ako otkriješ, javljaj
ja ne mogu više stajati nad štednjakom i zezati se s uljem
Nisam radila, ali mi se cine ok (za razliku od onih na coolki)
http://vojvodjanskakuhinja.blogspot....rerne.html?m=1
KRAFNE IZ PEĆNICE
Sastojci za 24 manje krafne:
Za tijesto:
Koristite se šalicom od 240 ml
4 šalice brašna (960 ml)
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1 žlica suhog kvasca
1 i 1/3 šalice toplog mlijeka (320 ml)
2 žlice maslaca
2/3 šalice smeđeg šećera (160 ml)
2 jaja
Prstohvat ribanog muškatnog oraščića
1 žličica soli
Za premaz:
80 g maslaca, otopljenog
1/2 šalice sitinjeg smeđeg šećera (120 ml)
1 žlica cimeta
Pomiješajte u posudi sve suhe sastojke za tijesto te im dodajte jaje i toplo mlijeko u kojem se otopili maslac. Miješajte dok se sastojci ne spoje, a zatim tijesto istresite na podlogu i mijesite nekoliko minuta. Ako je tijesto presuho dodajte još mlijeka, a ako je premeko dodajte brašna. Oblikujte od tijesta loptu te ga stavite u posudu koju ste premazali uljem. Poklopite posudu i stavite tijesto dizati na toplo mjesto oko sat vremena odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
Premažite uljem ili obložite papirom dva lima za pečenje.
Stavite tijesto na podlogu koju ste lagano posuli brašnom i razvaljajte ga na 1,5 cm debljine. Izrezujte krugove čašom promjera 6 -7 cm te ih poslažite u limove za pečenje ostavljajući dosta razmaka između krafni. Pokrijte krpom te stavite ponovo dizati još 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Pecite krafne oko 8 minuta ili dok odozdo ne dobiju boju.
Dok se krafne peku otopite maslac, a u posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i cimet.
Izvadite krafne iz pećnice i ohladite minutu.
Umočite svaku krafnu u otopljeni maslac pa zatim u šećer s cimetom.
Poslužite odmah.
To je recept s bloga Aubergine, Sweet and Green.
Meni su jako fine, naravno, nisu to przene krafne, ali se moraju jesti odmah, inace se nekako osuše.
hvala!!!
radila sam puno puta tradicionalne krafne, i sad bi jednostavno htjela probat nešto drugačije. javim kad isprobam
ja sam ih punila običnom špricom
medicinskom
onom od 20 ml
ugrijala bih pekemez da mi bude tekućiji i s njom punila
to je bilo lani, ove godine još nisam radila
E super, mali je dobio na poklon tu neku ogromnu spricu :))
I, da do sutra saznam za ulje/mast bila bi presretna :)
ako se nitko ne javi u naredne 3 godine :mrgreen:, stavi pola pola
po osjećaju mislim da bi mast bila bolja, ali ako nisi naučena na okus i miris, možda bolje pomiješat
ja sam pekla na čistom ulju, nisam imala masti pa se nisam ni zamarala
Ma imam ja masti, nije bed, nego pravim prvi put pa bih htjela da ispadnu savrsene :mrgreen:
Ne znam gdje sam zeznula, ali nisu mi se uopče digle krafne. Radila sam sve po opisu, svježe kupljena germa, toplo mlijeko, prostorija topla da hodam u kratkim rukavima i ipak ništa.
radila sam danas Anemonine i ispale su super, samo sam male radila :-)
Može li se ovaj recept od kinder raditi tako da se spajaju dvije krafnice i da se između stavi pekmez prije pečenja kao Anemonine? Ne bih injektirala pekmez :-)
:kiss:
lol, anjice
3 žlice ide
i da mi je tu tvoju krafnu maznut danas :mljac:
nekako mi se 3 jusne zlice cinile puno :oops:
ako nista drugo, slikat cu ih pa cu ti poslati :)
nemoj ih baš vrhom, ili uzmi žlicu manje ako ti se čini previše
Napravila sam ih dva puta i više ne isprobavam nikakve recepte..to je to :)
Svi su njima oduševljeni, gotova sam za cca pola sata.
Punim ih naknadno sa mašinicom za kekse.
Savršene su.
Ali zašto meni nisu uspjele, svjež kvasac, topla prostorija a one se nisu ni milimetar digle. Ostavila sam ih i duže jer se nisu dizale i opet ništa.
Meni su ispale fenomenalno ( tako drugi kazu :mrgreen: )
zibba meni isto pada na pamet stari kvasac
Od kinder, sve zafitiljim u pekač, stavim i narančinu koricu jer imam svoje, suhi kvasac.
Ne čekam da se digne u pekaču već kad se sve dobro izmjesi čupkam tjesto radim kuglice i stavim na radijator da se digne.
Dok se poigram s curama već su za peći, ogroman ispadne prsten ako se peće na slaboj vatri s poklopcem jer se jako dignu.
Zibba sigurno je do kvasca, možda je loše čuvan u dućanu.
Ali na kvascu piše da vrijedi do 1.3.2013. dakle trebao bi biti najsvježiji mogući.
Zibba, možda je loše prevezen pa se pokvario do dućana, ne znam, ništa drugu mi ne pada na pamet, kuham cca 17 godina svakodnevno i par mi se puta nije diglo tjesto ali to je uvijek bilo do kvasca.
Kupi suhi, tu je mogućnost pogreške nikakva.
Ja kupim pola kile kvasca i imam pola godine jer pečem kruh.
čak sam koristila i friški ali zamrznuti kvasac (izlazio rok trajanja) i bilo je super.
svejedno, zibba
zato ja uvijek koristim svježi kvasac koji pustim par minuta u mlakom mlijeku i sa mrvom šećera da se zapjeni, digne
i onda sam sigurna da reagira
suhi koristim za "svakodnevne", "nevažne" stvari, tipa pizza, lepinjice od kruha i sl
dizano tipa krafni radim jednom godišnje i to ako, pa idem uvijek i samo na sigurno
jednom sam u lidlu kupila paket suhog kvasca od ono 5 ili koliko vrečica
kada mi se drugo dizano iz tog paketa nije diglo, nije imalo što drugo biti nego kvasac
sa svježim ama nikada nisam imala problema
loool, ribice, ja garantiram za svježi, ti za suhi kvasac! :mrgreen:
adio, po kom receptu ti radiš?
meni je ono od kinder, gdje se rade hrpice, super, ali imam problem sa pečenjem
slaba vatra upiju puno masnoće
jaka vatra izgore brzo
iz nenine knjige recepata - blog, mislim da je taj koji je linkala kinder
istina je to što govoriš, na slaboj upije, na mrvu jačoj prepeče izvana
meni je, kao "trik" rečeno da se u tijesto stavi minimalno moguće šećera jer i od njega potamne, radije se kasnije dobro zašećeri
a drugo i najvažnije je dugo, dugo, dugo dizanje u toploj prostoriji. kada sam tijestu prošle godine konačno dala dovoljno vremena da se digne,
toliko da je na kraju, kada bi krafnu primila u ruke tijesto bilo lako kao perce, onda mi je ta "caka" s podešavanjem plina postala manje problematična
ispade da je najvažnije podesiti plin, jest, ali ako tijesto nije skroz lagano - okolo će porumenit prije nego se iznutra ispeć
meni je svejedno koji je kvasac. suhi imam uvijek doma, a svježi kupim kad se baš sjetim. sve radim i s jednim i drugim, ali jedan i drugi dižem u mlijeku prvo da vidim jel "radi".
kažu da ne bi upijale masnoću da u njih treba staviti malo alkohola (rum, rakija). ja stavim ruma, zato kaj su mi finije i nisu mi nikad masne po ovom receptu s lopticama. kad se speku stavim ih na papir, poslije okrenem na papiru i to je to.