Moje mišljenje je, da zaštitarima, od prve do posljednje minute.
Zašto ne, ako može neka radije bude, nikome ne škodi.
Printable View
Moje mišljenje je, da zaštitarima, od prve do posljednje minute.
Zašto ne, ako može neka radije bude, nikome ne škodi.
Pa ne mora nitko kopati po torbi, samo baciti pogled. Ipak je to rucna torbica, a ne kofer i odmah se vidi imas li unutra kakvu majicu ili hlace.
Meni je isto super ideja da se robica nekako poveze sa vjesalicom i da se tako nosi na blagajnu. Pa i hlace bi tako mogle, cak bi bilo i puno preglednije nego da su na stolu.
Sto se tice zastitara, meni takoder ne bi smetalo da je tamo i da pogleda osobne stvari.
pročitala sam sve postove jer je tema groozna..
samo da dodam malo pozitive: ja već par godina prodajem svoju robicu i već par godina volontiram i nikad mi ništa nije falilo i nikad nisam primijetila da je netko za vrijeme ona 2 dana primopredaje napravio i jedan potez za koji bi ja mogla reći da mi je sumnjiv.
podržavam da napravite sve potrebne korake i da radite sve potrebne kontrole jer je ideja rasprodaje fenomenalna i zaista je primjer najbolje organizacije poslova koje sam ja vidjela, a da nisu unutar neke firme/korporacije i na tome, ovim putem, čestitam svima!!
I ja volontiram već godinama, i ne dođem na sat dva. Radim koliko god mogu u četvrtak i petak ( mislim da sam do sada samo dva puta izostala jedan od ta dva dana). Došla bi volontirati bez kupnje, ali, dođem ta dva dana minimalno na 4 sata- dakle u dva dana 8 sati, i dobro mi dođe, obzirom na troje djece, da kad odradim, ponešto uzmem - kupim, svojoj djeci. E sad, uspijem organizirati za svoju djecu čuvanac ta dva dana, ali jednostavno onda u subotu ujutro nemogu doći na rasprodaju i kupiti ono što mi treba. Mogla bi doći jedino onda jedan od ta dva dana, i u subotu kao kupac. No mislim da je bitnije i za rasprodaju bolje da dođem 2 dana volontirati, i kad odradim, pogledam da li nešto odgovara za moju djecu. Mislim da ima još volonterki koje se tako organiziraju. Obožavam rasprodaju, cure koje dođu su vrijedne i ogroman posao naprave, i mislim da zaslužuju tu mogučnost koju ste nam dale.
Razgovarala sam sa svojim zaštitarom, njemu nije problem volontirati, a razgovarat će u firmi sa šefovima pa da on i nekoliko kolega službeno čuvaju, ako ne uspije tako onda može s par kolega dogovoriti volonterstvo bez obzira na firmu.. u tom slučaju ne smiju raditi u službenoj odjeći, ali mogu onda raditi u majicama sa "RODA -zaštitar" natpisom.. ako se odlučite, javite :)
Što se tiče torbica, kako sam i rekla, ne smiju kopati ali smiju pogledati unutra..
Cure, hvala vam svima na prijdlozima, veseli me što ste sve spremne pomoći da se rješenje pronađe! :heart:
sve za Rodu i RASPRODAJU!!!!!
Evo da se i ja javim, isto sam friška,volontiram na zadnje 3 rasprodaje i super mi je tamo, baš se naradim i osječam se korisno, cijenim trud i ostalih volonterki a pogotovo onih koje nose bebe u maramama i razvrstavaju robu, jer mogle bi kao večina svoj porodiljni provoditi doma na toplpme i gledati Tv,pa mislim da im je prveenstvo kupnje nagrada za taj trud, iako sam da za kontrolu.
Ja sam radila sad na preuzimanju robe ali s tim da je jedna iskusnija volonterka cijelo vrijeme bila uz mene i kontrolirala me.
Ne pada mi na pamet krasti...iako prva vidim tu robu.
MM se već dobrovoljno javlja da dođe samnom na rasprodaju i da "radi reda".
Evo da se i ja prvi puta javim.Nažalost mi je prvi post odmah tužan. Kad sad pročitam vaše postove, vidim da nisam jedina.
Ja sam od samog početka na rodinim rasprodajama, i uvijek je sve više manje u redu. Falio bi mi tu i tamo komad robice, ali to
je uvijek nešto sitno pa mi se nikan nije dalo zbog toga reagirati. Sada sam nažalost kao i ostale cure ovdje vidjela da mi fali malo više
nego inače. Predala sam 30 komada robice, ukupana vrijednost 850 kuna (u to nije uračunato 30 posto, to bi bilo onda manje), vratilo mi se
8 komada robe a zarada je bila 230 kuna. Muž je išao po novce pošto sam ja bila na poslu, tako da sam se neugodno iznenadila.
Žao mi je jer uvijek biram najbolju robu za rasprodaju, a ostalo poklonim jednoj curi. Veseli me rasprodaja, jer od zarade kupim curama uvijek
ono što im trenutno treba. Šteta što je najvjerovatnije najbolja roba otišla kradljivcima, a ovaj puta je to očito bila organizirana krađa,
pošto su se više cura žalile na veču količinu manjka robice. Tužno je to što jednu ovako dobro organizaciju ''roditelji za roditelje'' kvare
neki pojedinci. Inače, jako sam sretna što postojite i nadam se da vas ovo neče zaustaviti sa rasprodajama. Jedino mi je žao što se ne
vratite na 50 komada po šifri umjesto 30, ali ko zna možda se predomislite;-)))!!!!
Mislim da nema prave slike o razmjeru ovog problema. Malo sam pregledala neke stare postove i vidim da je problem krađe prisutan već duže vrijeme, a sada je očito prešlo sve granice.
Trebalo bi osim obračuna novaca, napraviti i izračun koliko je robice ostalo po svakoj šifri - ne bi trebalo biti problem: primljeno komada minus broj kartončića koji su prošli su kroz blagajnu= broj vraćenih komada. Ono što se ne radi, a mislim da bi trebalo, je da se na koverti napiše broj prodanih komada, a na vrećici koja se vraća prodavatelju naljepiti naljepnicu sa brojem vraćenih komada. Onda bi se na licu mjesta vidjela razlika i moglo bi se odmah reagirati. A i Udruga bi dobila bolju sliku o tome što se događa - mislim, očekuješ da će nešto robe biti i ukradeno, ali ne baš da fali 11 komada i 330 kn, kao u mom slučaju.
Poslah ti pp-dobra ideja, to zasad radimo uzorcima od određenog broja komada. Za svih 230 šifri trebamo još nešto kapaciteta (volonterskog).
Evo da se i ja javim prvi puta, i to odmah na tužnu temu.
Od samog početka rodine rasprodaje sudjelujem u prodaji, i nikada nije bilo nikakvih problema. Ok, falio bi mi tu i tamo koji komad robice, ali to nije
bilo vrijedno spomena. Ovaj puta sam se šokirala, ali vidim da nisam jedina. Predala sam 30 komada robice ukupna vrijednost 600 kuna (sa uračunatim
popustom od 30 posto), vratilo mi se 8 komada odjeće a zarada 230 kuna. S tim da moram napomenuti da se vraćeni jeftiniji komadi. Žao mi je jer
uvijek odaberem najbolju robicu za rasprodaju, ostalo i ono što ne prodam poklonim jednoj curi. Od zarade kupim curkama ono što im trenutno najviše treba.
Tužno je što ovako dobru organizaciju ''roditelji za roditelje'' pokvare pojedinci, jer veći dio moje robice je očito završio kod kradljivaca:(((!!
Nadam se da vas neće ovo zaustaviti u rasprodaji jer me stvarno veseli prodaja i kupnja na rodi. Žao mi je samo što ste smanjili broj odjeće po šifri, ali tko
zna možda se i to vrati na 50 ;-))))!!!
Dobivaju li ljudi na samoj rasprodaji račun za kupljeno?
Ako da, kako to izgleda?
Pa i u Metrou moraš na izlazu pokazati kolica i račun. Pa tako bi moglo i ovdje. Jednostavno izdati račun s brojem kupljene robe i na izlazu da se to provjerava. To bi možda bilo malo više posla, ali možda bi se i vrijeme rasprodaje moglo produžiti na 14h. Ipak je najbitnija sigurnost i da se zbog ovakvih slučajeva ne desi da ostanemo bez rasprodaje.
Ja sam spremna pomoći ako ikako mogu oko organizacije za sljedeću rasprodaju, označavanjem vrećica, kontrolom, ma bilo kako.
nemamo takvu mogucnost jer bi nam trebalo 6 printera
sad dobiju papiric na kojem rukom napisemo broj komada robe, ukupnu placenu cijenu, broj racuna u nasoj kasi i broj kase
Zašto nije dozvoljeno kopati po tuđoj torbi? :mrgreen:
Ako sam negdje dobrovoljno došla, onda dobrovoljno i pristajem na pravila koji se postave. Ako me smeta ili neću doći, ili ću doći praznih ruku. Tko nema šta skrivati, toga to i ne smeta.
Ja ionako npr dođem autom i evo prošli put sam si uzela torbicu oko struka, jer mi je problem mobitel, a torbu sam frknula u prtljažnik (da mi netko ne razbije prozor očekujući bogatstvo :lol:).
I ja bi rađe da mogu kupovati dok volontiram. Nema šanse da dođem na rasprodaju ( a posebno ako poslije mislim ostati do kraja ) - posebno što mi je posebni gušt za vikend se konačno naspavati .8-)
Ja jednostavno ne mogu, a da na primopredaju ne dođem natrpana jer ne vozim, dakle dolazim busom, a i imala sam svo troje klinaca sa sobom jer ih jednostavno nema tko čuvati. Dok bi ja čekala da muž dođe s posla, dok bi ja došla do Velesajma...jednostavno nemam kome da ih ostavim, mada nakon ove rasprodaje više ih nadam se neću biti primorana voditi sa sobom, ostavit ću ih u vrtiću, valjda će boleštine proći. Naravno mislim na starije. I meni bi svakako onda dobro došao neki takav stol za osobne stvari...
pozdrav,
javljam se prvi put i poslala sam mail na roda@roda.hr pa me samo zanima da li možemo dobiti specifikaciju prodane robe po šifri prodavatelja;
hvala
a jel' bi bilo izvedivo da se štender i stol za stvari volontera postavi ispred nekakve improvizirane ograde, pa da tamo ostavljamo stvari. A sa sobom među robicu da možemo ponijeti samo torbicu oko struka za mob, maramice i slične sitnarije. A do svega ostalog možemo doći kad nam zatreba,ali praznih ruku. I da se u tom dijelu stalno "mota" volonter/zaštitar/netko tko bi pazio i na stvari i na pokušaje krađe.
A plaćanje odabrane robice neka bude na kraju smjene, opet "izvan" dijela sa stvarima za prodaju.
A ako nešto pronađemo dok radimo, čini mi se dobra ideja ono s vrećicama s imenom.
Kad smo kod imena, sad čitam da ste prije imale imena (ili nickove, svejedno). Ja sam sada bila prvi puta i iznenadilo me da nema nikakve identifikacije. Ni provjere tko smo, barem za nas "friške". Čak u petak nisam imala ni pregaču (nisam ju pronašla kad sam došla), ali nitko nije posumnjao da ne spadam tamo.
Ova ideja sa zaštitarima mi je zgodna. Mislim da bi dio potencijalnih kradljivaca odustao zbog same njihove prisutnosti. Neki ne bi ni tada,ali i jedan manje je nešto ;)
i još mi je nešto palo na pamet....za lakše praćenje što fali. Onaj popis stvari koje se donesu za prodaju, da svatko sa stvarima donese dva primjerka, na kojima će,uz šifru, pisati naziv za svaki komad (ili,ako je lakše, broj), veličina, cijena, br komada, ... Nakon preuzimanja, provjere i splintanja, da se na oba primjerka potpišu i prodavatelj i volonterka (kao i na ugovor) i da se kopija sklama s ugovorom.
A kod prodaje, uz šifru i cijenu, da se upiše i taj naziv ili broj.
Mislim da to ne bi previše kompliciralo primopredaju i prodaju(osim što bi prodavatelji imali malo više posla kod označavanja stvari), a moglo bi se lakše pratiti što je prodano,a što vraćeno.
I netko je već spomenuo obračun i za neprodane stvari.
I još,da ne zaboravim, :heart: za stričeka sa štenderima.
sviđa mi se njegov prijedlog br 2.
I evo još jedna ideja za vješalice: I na male možda možemo "pričvrstiti" odjeću, samo moraju biti one kao trokut. Zapravo bilo koje koje su "zatvorene".
Jel' bi se dalo provući splintu tako da obuhvati vješalicu? (nisam gledala kako se splinta, sorry...)
Pa da se na vješalice stavlja odmah kod preuzimanja,a onda ih dalje razvrstamo po veličinama i na štendere.
Ajme, nemojte mi uzeti za zlo ovo moje silno piskaranje:oops: Ja jednostavno ne znam biti kratka i sažeta, a htjela bih pomoći...:mrgreen:
i još jedan stol za kolače ;)Citiraj:
a jel' bi bilo izvedivo da se štender i stol za stvari volontera postavi ispred nekakve improvizirane ograde, pa da tamo ostavljamo stvari.
2xmama, stol sa kolačima bi bio najpodložniji krađama!
nina2, javit će ti se netko na mail.
ono što mi možemo dati je popis cijena prodanih artikala za svaku šifru.
nažalost, mi ne znamo što se krije iza koje cijene, to samio prodavatelj može znati i to samo ako nema dva komada sa istom cijenom.
nadam se da će ti ispis koji ćemo ti poslati, ipak pomoći.
Mene zanima koliko se prosječno po prodavatelju proda robice.Ako je to oko 20 ne bi bilo loše niti razmišljat o manjem broju robice po prodavatelju,jer će se tako skoro sve prodat, i bit će uopće manje mogućnosti za krađu. Znam da se prijedlog neće svima svidjet,ali tu smo da zajedno pokušamo doći do nekih radikalnih promjena.
Osobno, kad god sam prodavala prodalo se skoro pa sve. Ovaj put ostale dvije stvari od čega je jedna vuneni cover.
Možda griješim, ali ne vidim kako bi ovo smanjilo broj krađa. Onaj koji je došao nešto ukrasti će uzeti onoliko koliko uspije bez obzira predam li ja 20 ili 50 stvari. Mislim da se tako samo smanji potencijalna dobit prodavatelja i Rode.
EDIT: da ne pomisliš da se brinem za svoju dobit, ja sam dosad samo u funkciji volontera i kupca.
ajme cure, pa na svakoj ima stol s kolačima, kako vam to samo promakne :)))))))))))))))))), a da bi se osigurale da taj stol neće ostati prazan pozivamo sve da donesu neki svoj specijalitet :)
Moram priznati da nisam baš shvatila beneficiju vješalica sa provučenim trakicama da drže odjeću. Zar vi stvarno mislite da netko tko je došao krasti (iz bilo kojeg razloga) može biti spriječen time??? Pa najlakša stvar na svijetu je strgati trakicu, a vješalicu 'izgubiti' putem. Ili sam ja nešto pogrešno shvatila.
Nego, meni se definitivno sviđa ideja o zabrani unošenja osobnih stvari (torbi, natrpanih kolica i sl) u prostor gdje je roba za prodaju. ILI, ako se netko protivi toj odluci, da mu se pri izlasku prekontroliraju sve unesene stvari.
Za volontere, ako ostane aktualna opcija kupovine na primopredaji, bih dijelila vrećicu po osobi koja bi bila označena imenom i visjela na vidljivom mjestu - tipa na štenderu. Po izlasku bih stavila plaćanje i možda čak tu i tamo neku kontrolu, čisto da se lopovi (ako ih zaista ima među volonterima, što me grozi) ne opuste.
Čudi me i plaši ideja da na primopredaji ima lopova volontera. Ja svaki put SVE svoje stvari ostavljam k'o zmija kožu i uopće ne pazim gdje mi je što. Tako sam ovaj put oba dana imala neku torbu koja se ne da zatvoriti, nasred stola. Unutra je bio novčanik, mobitel... valjalo je samo gurnuti ruku i netko bi otišao kući bogatiji. Očito moram biti malo opreznija... :/
Prije bi ti netko maznuo komad robe nego tvoj novčanik iz torbe...
Kod nas na poslu se redovno događalo da je nestajao nečiji gablec (znali su da im se zbog toga ništ ne bu dogodilo), a novce si mogao ostaviti bilo gdje i bilo kad i nitko ih ni pogledao ne bi!
evo i jedno pozitivno iskustvo, čini se da meni ništa ne fali (ni novci ni roba)
ili, ako nešto i fali, to je zanemarivo
hm, a gdje volonteri ostavljaju svoje stvari tijekom rasprodaje? čudo da dosad nisu nekom nešto maznuli...
u svakom slučaju, moguće da bi splintanje kroz vješalice smanjilo barem donekle broj krađa, očito same splinte nisu dovoljne (iako su i za njih dovoljne male škarice...)
OK.
Nemojte sad na mene drvljem i kamenjem :mrgreen:.
A da Roda (pri vašem gnijezdu, ne znam koje je veličine ili negdje drugdje) otvori stalni prostor ili dućan s tom robicom i opremom, dakle da to tijekom cijele godine bude dostupno svima, a ne samo 4 puta godišnje?
Sigurno bi se puno više i prodalo i izbjegao bi se svaki put kaos označavanja itd. robe...
Osoba koja bi tamo radila bi bila plaćena od love koja bi se tamo zaradila ili bi se više volontera izmijenjivalo...
Ne znam jel' bi to bilo moguće?
postoje second hand shopovi, u neposrednoj blizini rode cak 2
to nije niti nece biti nasa misija
lola, jesi ti bila kad na rasprodaji?
e, to ti je prava rasprodaja, kad sve vidiš one slatke stvarčice, raspametiš se :klap:
ponese te... zato i treba naći rješenje da ostane rasprodaja kao i do sada, jedino fakat spriječiti lopove da kradu (barem u ovolikoj mjeri)
Bok svima. Moj prvi post :)
Inače, već devet mjeseci (od rođenja Miška Mišića :)) visim na Rodinom forumu dan i noć, pročitala sam sve topice i postove na temu dojenja, poteškoća kod dojenja, dohrane, platnenih pelena, bezpelenaštva... a prvi put pišem baš ovdje.
Meni je ovo bila prva rasprodaja, mužu druga (samo kao kupci). Prvi put je išao sam jer se Miško tada nije skidao sa cice, i sad mi je rekao: "Moraš ići tamo, moraš to vidjeti, ženske to genijalno organiziraju, stalno si im na forumu, moraš ići".
Nakon ovog uvoda, da napokon krenem. Dakle... nas dvoje ovaj tjedan skoro samo da o ovim ukradenim stvarima pričamo. :) Čini nam se da bi to mogla biti neka uigrana / organizirana "akcija".
Naime, vjerujem da cure koje volontiraju, pravom prvokupa izabiru najbolju i najkvalitetniju robicu (što je naravno ok), i da na rasprodaji takva (preostala) robica ode u prvih 5 ili 10 minuta od ulaska. Ako sam dobro pratila ovu temu, a nakon prošle rasprodaje je isto bila kratka rasprava (curi je nedostajala puna vrećica lijepe robe)... uglavnom, dobila sam dojam da je najviše robice nedostajalo onima koji kažu da su imali sve lijepu, kvalitetnu, brandiranu robicu... I kad se tome doda to da nisu nestajala 1-2 komada, nego puno više - očito je da neko "operira ciljano", da to nije "jedna majčica ispod jakne"... E sad, same najbolje znate je li i koliko tako nešto moguće prilikom pripreme rasprodaje (grozno mi je što ja ovako sa strane "optužujem" volontere, vjerujem da su tamo uglavnom cure sa plemenitim namjerama) ili je vjerojatnije na samoj rasprodaji.
Htjela bi dodati još ovo... malo sam zakasnila u subotu, pa sam čekala u redu do 9.20 da uđem. U tih 20-tak minuta od početka je van izašlo ukupno cca 5-6 ljudi. Nije da sam to išla pratiti, ali nitko od njih nije imao ruksake, veće torbe i sl. Svi su išetali s jednom vrećicom (i 1 hranilicom). Jednostavno pogledaš koliko su ljudi kupili. ...
Drugo, nakon što sam ušla u 9.20 pregledala sam svu robicu od 0 do 12 mjeseci, a djelomično i onu za stariju djecu, i iako je bilo dosta robice, nisam zapazila niti jedan komad brandirane, "jako lijepe-novije" robice.
Ja sam i došla po onu za 10 kn da ju zaflekamo pa nije bad, i po Rodine pelene (da nekog ne uvrijedim, posudili smo dosta robice za bebu, sva je lijepa i nova, a moramo ju vratiti; pa nemamo u čemu jesti jer se skroz zamažemo, a bolje mi je kupiti par iznošenih stvari nego nove stvari – za zaflekavanje).
Uglavnom, možda otkrivam toplu vodu, i normalno da je najbolja robica otišla do 9.20 (i kod izbora volonterki), ali osim one koja je plaćena tu je i ona koja je "nestala" - dakle neko je to "organizirao" ili tijekom volontiranja, ili je (naravno) ustao jaaaako rano i ušao unutra "na vrijeme". I još su k tome u prvih 5-10 minuta sve pokupili i smucali se unutra (između ostalog čekali i u redu da bar nešto plate, vjerojatno mimo reda ne mogu ni izaći) i smišljali gdje ugurati sve "oš-koš" krpice :). Hoću reći, zvuči mi vjerojatnije da je 5 ljudi pokralo 50 komada najbolje robice, nego da je 50 ljudi pokralo po jedan komad takve robice.
Bilo je dosta ideja o tome kako kontrolirati volontiranje, i tu stvarno ne bih znala išta suvislo komentirati, ali ograničavanje unosa torbi na samu rasprodaju mi se čini kao ok ideja. Jednostavno prilikom oglašavanja iduće rasprodaje najavite da ćete tako nešto ograničiti i svi koji ne moraju, doći će s malim torbama. Isto tako mi se ne čini da puno ljudi odjednom izlazi van, dok prođu blagajnu, mislim da je to do max 10 ljudi u minuti (ili se varam?). I kad bi uspjeli imati 2 ljudi na izlazu (ili volonterki ili zaštitara) stigli bi svakome zaviriti, ili bar onima s torbama i kolicima. Zašto ne biste to tako oglasili sljedeći put: sori ljudi, puno se krade, dođite bez torbi, ako baš ne možete – pogledat ćemo vas na izlazu, bez ljutnje. To je vaša rasprodaja i vaša pravila. Kome se ne sviđa neće doći, a drugima neće smetati pokazati torbu. Tako se možda možete «ograditi» o to da ne smijete pregledavati ljudima stvari. Imate razlog i najavile ste to kao jedno od pravila rasprodaje.
Eto, toliko od mene za prvi put.
Vaš Sherlock Holmes :)
iako nisam nikada bila na rodinoj rasprodaji (samo zbog guzve i naguravanja) ,u ovome svemu sto sam procitala najvise se spominju volonteri...
meni je u redu sto imaju privilegiju ranijeg kupovanja prije svih jer naravno kasnije nemaju kada,no isto tako mislim da je okrutno njih okrivljavati za kradu,jer smatram da oni nebi mogli tj.nebi imali srca tako nesto uciniti jer nebi volontirali (a svi znaju sto taj naziv znaci besplatno pomazu drugima) ... :-)
Pa, ja iskreno ne vjerujem da su svu brendiranu robicu pokupile volenterke. Barem gledam po sebi, cak nisam niti iskoristila limit dopustenih komada. I nama takoder treba jeftinija robica za park i vrtic. A cak i da svaka uzme tih 10 komada nikako ne mogu odnijeti sve jer zbilja ima puno brendirane robice.