Jel ti vjeruješ u priču o djevojčici Petri? :)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
Printable View
Jel ti vjeruješ u priču o djevojčici Petri? :)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ne razumijem ovaj stav "ispričaj djetetu bajku da mu bude lakše". onda bi bila još "manja trauma" reći da je baka otišla na jako dalek put ili neku sličnu besmislicu.
zar se drugačiji svjetonazor ne može upakirati u jednostavnu, djeci prihvatljivu priču? je, teže je (upravo radim na takvoj priči :mrgreen: ) ali ne vidim zašto bih zbog toga trebala gaziti svoja uvjerenja i učiti dijete nečemu što ne smatram istinitim.
luna, ja mislim da bi zara savršeno dobro mogla shvatiti koncept energije koja kola (jer npr. shvaća priču o bakterijama, virusima i bolestima, koji su također nevidljivi i apstraktni).
isto tako ne vidim po čemu bi dijete moglo pojmiti izlazak duše iz tijela i anđele, a ne bi moglo pojmiti energiju koja kola - to joj je oboje podjednako čudnovato i neopipljivo.
čekaj da kaleb još malo naraste, nećeš više misliti da mala djeca ne mogu pojmiti takve stvari.
podjednako koliko vjerujem i priči o isusu i anđelimaCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
adio mare, zato i pitam, kao ateist.
jer mi predlažete da djetetu ispričam bajku, pa ne razumijem zašto je bajka o isusu bolja od bajke o petri (koja bi se mom djetetu puno više svidjela, jer znam kakve bajke voli)
dok ja složim post, lutonjica da savršen primjer.
Ako ne nalaziš zgodnu priču o našim dušama i tijelima nakon smrti, a koje se ne bi kosilo s tvojim uvjerenjima, tada mislim da bi tvom djetetu najsretnije objašnjenje bilo ono koje je u narodu već uvriježeno. Samim tim što vjernici vjeruju u Isusa, nevjernici ne vjeruju. Ni jedni ni drugi neće biti u društvu naopako niti čudno gledani.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
U Petru ne vjeruje nitko živ. Stoga mislim da je djetetu najbolje ponuditi neko, društveno prihvaćeno objašnjenje. Ili jedno ili drugo.
Npr. u razredu će biti 50% vjernika i 50% ateisa.
Ja bih unaprijed morala znati, kako je moje dijete dovoljno karakterno jako i osobenjak od rođenja da bih mu dala križ da se jedini u razredu nosi s 50% ovih ili onih drugih objašnjavajući kako za njega blagdan Božića (kao naš službeni blagdan u RH) ono vjeruje da se u vilinskoj šumi rodila Petra, a ne Isus u štalici.
Obično štedimo svoju djecu neugodnostigdje god možemo. To nam je u krvi. :)
Lutonjice, i meni se, ako moram pričati bajke, više sviđa ona o Petri (samo što bi se kod mene zvala, kajjaznam, Viridiana :mrgreen: ).
Vidjet ću kad poraste, naravno...Znaš da ja volim teoretizirati. :roll:
pa 3-godišnje ili 4-godišnje dijete nitko neće čudno gledati ako ispriča priču o petri ;)
Mi smo imali smrtni slucaj u obitelji (umro moj stari) kad je Vedran imao tri godine. Oni nisu bili osobito prisni (na zalost, s mojim ocem to nitko nikada nije postigao :( ), no svracali smo do mojih 1-2 puta mjesecno. Kad je on umro ispricali smo Vedranu da je bio jako bolestan (sto je bila istina), da je bio dosta star (sto je isto istina) i da je zato umro. Neki ljudi umru ranije, neki kasnije, a kad umru onda nas njihova dusa gleda sa neba (pricicu smo posudili iz Pipi duge carape - hvala Astrid!), bez spominjanja uskrsnuca ili bilo cega drugoga obzirom da smo ateisti.
Vedran nije bio nesto sad zbunjen i postavljao je neko vrijeme ocekivana pitanja tipa "A kad ce baka umrijeti, i ona je vec stara?" ili "Osoba X je isto bolesna, hoce li i ona umrijeti?" ili "A kad cu ja biti star i bolestan, da li cu i ja umrijeti?" (odgovor je bio "Da, ali do toga je jos jaaaaako daleko, svi cemo mi jednom umrijeti, ali do tog trena cemo jos jako dugo zivjeti"). NAkon toga se sve smirilo, ta smrt je postala cinjenica. Jos su ponekad postavljana pitanja zasto se ljudi pokapaju u zemlju kad umru (zato jer je takav obicaj), zasto se stavlja kriz na grobove (jer vecina ljudi kod nas tako zeli, jer su vjernici, u Bosni npr. vecina stavlja polumjesec, jer su oni vjernici druge vjere) itd.
Sto se tice vjere, vjerskih praznika i ostaloga, o svemu tome pricamo kao o povijesnoj cinjenici, a o stvarima o kojima se ne moze pricati kao o povijesnoj cinjenici (tipa uskrsavanje i slicno) govorimo kao o legendi, prici iz davnina.
Dosad to sve funkcionira - nit mi govorimo nesto sto se protivi nasim saznanjima ili nacelima, nit je Vedrano nesto nejasno, a mislim da je i smrt stavljena u kontekst koji je njemu primjeren i shvatljiv.
pa mare, bajke si predložila za malu djecu, djetetu koje ide u prvi razred sigurno neću više pričati takve bajke.
Ispričaj mu bilo što u što ti vjeruješ, a on može razumjeti i ne optužiti te (uvjetno rečeno) u budućnosti da si mu lagala. :PCitiraj:
ms. ivy prvotno napisa
A tu se vraćamo na početak balade jer pretpostavljam da ivy isto vjeuje u crve. Štoviše, oni su činjenica, nemaš tu što vjerovati ili nevjerovati, no za dijete (i za neke odrasle) je to poveliki šok.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Nema doživi dijete amneziju od treće do sedme godine. Isto tako, u tom periodu ne nastupa prazan hod, već dijete traži sve više i više objašnjenja o pojedinoj temi. Tko kaže da će tvoje dijete biti toliko zadovljno tvojim (bilo kakvim) odgovorom, pa ga neće postaviti ponovno za 6 mjeseci ili godinu dana? A tko kaže da će tada biti spremno za tvoju kompletnu istinu?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
koliko smo se mi udaljeli od zivota,
odkad ne radjamo i ne umiremo u kuci
i onda kompliciramo kad djeci to isto treba objasniti...
:)
jer smo te stvari obavili velom tajne, sutnje, neugodnosti...
a kako djeca to primaju, slobodno, otvoreno....mozda cak nauciti od njih...
ne znam jeste ikad vidjeli kako se mala djeca odnose prema djeci s posebnim potrebama?
skroz prirodno, prihvacaju ih takve kakvi jesu...
a stariji,
ja sam znala dozivjeti da se stariji snebivaju, pa im neugodno, pa ne znaju sta bi, kad vide da imate dijete koje je posebno....
kao što kaže luna, opet dolazimo na to da je djetetu odmah na početku bolje reći ono što sam vjeruješ :mrgreen:
(btw, zanima me kako onda bez ikakvih problema i trauma nastane amnezija vezana za djeda mraza)
pa mozda za pocetak i zato, sto je Isus bio povijesna licnost :/ . ne kuzim bas tu usporedbu koju si dala, jer neka carobna prica o nekom ko ne postoji nema veze sa pojmom religije koja ima zalede od 2000 godina te osobi po cijem rodenju i ti kao ateist jos i danas brojis godine. u tom aspektu tu nema nista izmisljeno niti cudesno. baj d vej, ta osoba je takoder rekla " ne bojte se, ja sam s vama u sve dane do svrsetka svijeta". onak, ozbiljno. to mozes rec svojoj maloj bez ikakve griznje savjesti, sumnje ili nevjerice. pa nek ona poslije odluci jel se slaze ;)Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
gledaj, isus jest povijesna ličnost.
ali kakve mi to ima veze kad je nastavak priče za mene totalna bajka.
onda joj mogu isto tako reći da je petra djevojčica koja je prije postojala, pa je bila tako dobra i krasna da je postala glavna mačka u čarobnoj šumi poslije smrti.
u crve nemas sto "vjerovati" ;) , to znaju svi. ali nekima je preveliki skok vjerovati da covjek ima dusu koja traje duze od tijela, tj. koja NEMA rok trajanja ;)Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Pitanje je možete li naći prikladno objašnjenje o smrtnosti djetetu od tri, četiri godine?Citiraj:
Vraćamo se na početak: ne možete.
Možda za vas vjerničko obješnjenje nije najsretnije rješenje, ali razmislite o njemu kao boljoj alternativi od Petre i sličnoga.
To je moje mišljenje.
Isus nas i tako sve voli, i vjernike i ateiste. :) A Petra nikada neće znati da negdje postoji vaše dijete koje o njoj razmišlja. :P
Šalu na stranu, ali želim vam reći ako ne želite odrediti život vašeg djeteta putem vjere, ne morate se bojati da će se to olako dogoditi.
pa ja mislim da se to mozeCitiraj:
Pitanje je možete li naći prikladno objašnjenje o smrtnosti djetetu od tri, četiri godine?
Vraćamo se na početak: ne možete.
meeeh, nastavis li s ovakvim usporedbama, ti u biti nazivas 90% svjetskog stanovnista podjetinjilim sto vjeruju u jedan ili drugi oblik zivota poslije smrti. ali sam ti daj, ispricaj joj o crvima :/Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
e, pa to i ja govorim. ja se ne bih usudila savjetovati nekome da ne priča djetetu o isusu i anđelima jer to nije istina. otkud ja znam da to nije istina? kao što ti ne znaš da JE istina. ;)Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
a priklanjati se nečemu jer je to "narodno vjerovanje" i "društveno prihvaćeno"... čoh, čoh, već mi se javlja osip...
:love: :heart:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Pa, super! Onda nema problema. ;)Citiraj:
zrinka prvotno napisa
adio mare, mene (a vjerujem ni ostale cure ovdje) nije strah da će mi dijete postati vjernik samo zato ću mu pričati priču o isusu.
i krivo me razumiješ, nije me uopće strah toga da mi dijete bude vjernikom - to je nešto što ostavljam njoj na izbor, sasvim mi je svejedno hoće li, ili neće, kad odraste, biti vjernik.
to uopće nije poanta.
pa nema
meni nema problema
niti kad sam bila dijete, niti sad kad imam djecu
Mozemo - vidi nas primjer gore. Mislim da su kdo nas sve strane zadovoljne danim objasnjenjem.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Naravno, nas primjer se ne moze primijeniti na sve obitelji i svi djecu, ali vjerujem da moze na vecinu obitelji koje nisu religiozne (barem ne na uobicajeni nacin).
Ovo je savršeno.Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Zrinka :heart:
uopće ne smatram da ste podjetinjili, poštujem vaš izbor. ali isto tako očekujem da se poštuje i moj.Citiraj:
Hana_Sara prvotno napisa
ja nikad u životu nisam imala potrebu vjernika preobraćati na ateizam, i ne razumijem zašto vi to imate potrebu raditi sa mnom?
Ja VJERUJEM da je to istina. Zato sam vjernik.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
I samo mislim da je kroz sve ono što sam gore rekla djetetu bliža priča o Isusu, nego surova činjenica crvi s kojom su suočeni ateisti.
Ne moraš moje nastojanje da zaštitim dijete (svoje, moje, bilo čije; a u kontekstu Petre o kojoj smo pričali) odmah okarakterizirati kao dosadni svrab, jer društvo tako diše.
Društvo je neminovni dio života. I vjernikovog i ateistovog.
I nemaju svi razumijevanja i svijesti o dobrobiti postojanja različitosti. :)
zato sto su nam pogledi tu nuzno razliciti. ti kao ateist sigurno vjerujes da vjera nosi svoje prednosti, utjehu, meditaciju itd.. ne?tj, kao neutralni ateist tebi je to sve ok jer ionako nema posljedica, bez obzira sto vjerovao/bio u ovom kratkom zivotu. a ja kao vjernik upravo VJERUJEM da ono sto moja religija nudi bi tebi jako obogatilo zivot, to jest vjerujem da je to istina. uzivi se ako hoces, pa mi reci da ti npr mislis da imas lijek protiv raka,a ja umirem od raka. bi mi ga ponudila ili bi ga zadrzala za sebe?Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
hocu reci, ne mislim ja ovo toliko za tebe i ovu debatu. nego se inace krscane pita zasto toliko "gnjave" druge s preobracenjem. pa eto to je moj odgovor.
Mislim da nije onaj koji vjeruje važniji ili bolji od onoga tko ne vjeruje.Citiraj:
Hana_Sara prvotno napisa
Prijetnje statistikom su neosnovane. Moramo razlikovati vjernika od poštovatelja tradicije. Ali to je neka druga priča.
Ja kao vjernik samo nudim po meni trenutačno bolju alternativu za dijete od vaše.
Važno je neistraumatizirati dijete.
Ali i olakšati mu život u zajednici.
Da, to bi me stvarno pogodilo. :lol:Citiraj:
Hana_Sara prvotno napisa
Naravno da je lakše vjerovati u dušu nego u crve, zar ćemo i oko toga sporiti? :roll:
Hoće, u kontekstu vjerovanja.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ja vjerujem u evoluciju ;) , samo na način različit od religijskog vjerovanja.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ali, slažeš se da nešto ne mora biti istina samo zato što ti vjeruješ da je to istina? možeš biti u krivu, je li tako?
i vjernici su suočeni sa crvima, kako je već luna istaknula, samo na njih dodaju dimenziju za kojom imaju potrebu. ja u crvima ne vidim ništa surovo. za jedinku, da. na nekom širem planu, ne - energija ne nestaje nego mijenja oblik, atomi se slože na drugačiji način... meni je facinantno biti dijelom prirode.
moja je poanta da se u crve nema sto VJEROVATI, to ima jednu realnu dimenziju koju da u krajnjem slucaju zelis, mozes i PROVJERITI :shock:)otkopas mrtvaca i eto :shock: )...no za VJERU ti je potrebno upravo povjerenje... zato je to po meni teze.Citiraj:
Ovaj topic je krenuo u krivom smijeru. Ne pada mi na pamet uvjeravati nekoga da bi mu bilo bolje ono što radim ili u što vjerujem ja. Pogotovo mi ne pada na pamet da mu sugeriram kako mu je najbolje odgojiti dijete.Citiraj:
Ja samo predlažem, u duhu onoga tko želi dobro. Roditelj odlučuje.
Luna, crva nema u krematoriju :mrgreen: , pa eto ti rješenja bar protiv njih :heart:
Slažem se u dijelu da postoje različita uvjerenja i da ih treba poštivati, a ne nametati svoje kao jedino ispravno.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ja samo vjerujem da iza tvoje evolucije stoji Bog. Tvoja (i moja) znanost nije otkrila što je pokretač isključivo tvoje "vjere/uvjerenja", dok se naša (moja i tvoja) uvjerenja razlikuju jedino po tome što ja vjerujem da je pokretač svemira Bog.
Ti ćeš još počekati na odgovore za svoja pitanja, ako nećeš biti zadovoljna onima kojima sada znanost raspolaže. :)